Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Επίσημη εμπλοκή ΝΑΤΟ – Στρέφουν το αντιβαλλιστικό ραντάρ TPY-2 προς Συρία!



«Χοντραίνει» και άλλο το παιχνίδι στην Ν.Α. Τουρκία και τη Συρία αυτή τη φορά με επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Έτσι προς  την κατεύθυνση της Συρίας στρέφει η Τουρκία το ραντάρ μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην Ν.Α. Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μαλάτια. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα από δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.
Το ραντάρ TPY-2 που βρίσκεται στην βάση Kurecik τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 εντασσόμενο στο αντιπυραυλικό πλέγμα του ΝΑΤΟ στο οποίο εντάσσονται πυραυλικά συστήματα SM-2 του συστήματος AEGIS επι πολεμικών σκαφών και μέχρι το 2015 επίγειων συστημάτων SM-3 Block IB που πρόκειται να τοποθετηθούν στη Ρουμανία.
Να σημειωθεί πως το TPY-2 δεν αποτελεί τουρκικό κεφάλαιο, παρά φιλοξενείται μόνο στην Τουρκία, αντίθετα αποτελεί κεφάλαιο του ΝΑΤΟ.
Παρόλα αυτά ο τουρκικός Στρατός και ύστερα από συζητήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στρέφει από αύριο το σύστημα που επιχειρεί την περιοχή προς το Ιράν στην πλευρά της Συρίας. Το παραπάνω σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία που το ΝΑΤΟ στρέφει επιχειρησιακά πια «το βλέμμα» του προς τη Συρία επιτηρώντας όλες τις κινήσεις προς και από τη χώρα.
Είναι άγνωστο ακόμη πια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας. Όχι μόνο έχει διατυπώσει σοβαρότατες επιφυλάξεις για την αντιπυραυλική ασπίδα, λόγος που την οδήγησε να αποχωρήσει και από την Συνεργατική Μείωση των Απειλών CTR (Cooperative Threat Reduction) η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 1990 και έχει ως στόχο την βοήθεια των ΗΠΑ στη Ρωσία –αλλά και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- έτσι ώστε να διαλύει τα πυρηνικά όπλα που αποσύρει.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου