Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πρόστιμα $382 εκατ. σε BASF και Shell στη Βραζιλία



Πρόστιμο ύψους 382 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε δικαστήριο της Βραζιλίας στη γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων BASF και τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για πρώην υπαλλήλους τους σε ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.
Η BASF ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ενάγοντας και με την Shell προκειμένου να βρεθεί κάποιος εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Η εκπρόσωπος της Shell από την πλευρά της ανέφερε ότι η εταιρεία "δεν συμφωνεί με την απόφαση" αλλά θα συμμορφωθεί με αυτήν, μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις από τα ανώτερα δικαστήρια. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr/

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Motor Oil



Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας εξέλεξε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Motor Oil η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου.


Στη συνέχεια το νέο Δ.Σ. της εταιρίας συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:


- Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης - Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
- Ιωάννης Ν. Κοσμαδάκης - Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- Πέτρος Τ. Τζαννετάκης - Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης - Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης - Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Μιχαήλ-Ματθαίος Ι. Στειακάκης - Εκτελεστικό Μέλος
- Θεοφάνης Χρ. Βουτσαράς - Εκτελεστικό Μέλος
- Νίκη Δ. Στουφή – Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Κωνσταντίνος Β. Μαραβέας - Μη Εκτελεστικό / Ανεξάρτητο Μέλος
- Αντώνιος Θ. Θεοχάρης - Μη Εκτελεστικό / Ανεξάρτητο Μέλος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ραδιοερασιτέχνες: «Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα»



Μετά την πρωτοβουλία των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, για την επανεργοποίηση του ασυρμάτου του Θωρηκτού Αβέρωφ, οι λάτρεις των ραδιοκυμάτων και της ασύρματης επικοινωνίας επανέρχονται, διοργανώνοντας μία εκδήλωση στην κοιτίδα του Πολιτισμού, την Ακρόπολη.
Το διάστημα 18-22 Ιουλίου οι Ραδιοερασιτέχνες θα εκπέμψουν σήματα από τον Παρθενώνα...
Μετά την έγκριση του αρχαιολογικού συμβουλίου της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών θα στείλει σε όλον τον κόσμο το δικό της μήνυμα. Ότι η Ελλάδα στέκεται στο ύψος της και εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας παγκοσμίως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξάνονται οι έλεγχοι για μαύρη εργασία


Αυξάνονται οι έλεγχοι για μαύρη εργασία
Εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα πραγματοποιεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ιδιαίτερη επικέντρωση των ελέγχων στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τους ελέγχους θα διενεργήσουν, σε πολλές περιπτώσεις, μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ–ΙΚΑ), του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπογραμμίζει ότι συνιστάται στους εργοδότες η παραλαβή και τήρηση του ειδικού βιβλίου καταχώρισης νεοπροσλαμβανόμενων, η έκδοση κάρτας πρόσληψης, η τήρηση πίνακα επιθεώρησης εργασίας και η καταβολή μισθών και εισφορών, για αποφυγή των κυρώσεων, που προβλέπονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις 
ΠΗΓΗ:/www.newsbeast.gr

Θέμα: Στη χωματερή πετάει ο ΣΕΒ το επιστημονικό δυναμικό και το σύνολο των εργαζόμενων στη Βιομηχανία



70 μέρες μετά την καταγγελία της Εθνικής Ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ των Διπλωματούχων και των
Πτυχιούχων Μηχανικών  στη Βιομηχανία, ο ΣΕΒ ακολουθεί την παρελκυστική τακτική να μην 
υποβάλει καμία ουσιαστική πρόταση για διαπραγμάτευση. 
Σκοπός των βιομηχάνων είναι να πετάξουν στη χωματερή της ισοπέδωσης και της αναξιοπρέπειας το 
σύνολο των εργαζόμενων μηχανικών, επιστημόνων και εργαζόμενων στη βιομηχανία.
Αυτούς τους εργαζόμενους που με την γνώση, την εμπειρία και το φιλότιμο, ¨κρατούν¨ μικρές και 
μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις από την οργάνωση της γραμμής παραγωγής τους, τη συντήρησή 
τους, τον ποιοτικό έλεγχο και τα θέματα υγείας και ασφάλειας.
Αυτούς τους εργαζόμενους που με την γνώση της τεχνολογίας και της καινοτομίας παλεύουν κόντρα 
στην κουλτούρα της οικογενειοκρατίας πολλών βιομηχάνων, να οδηγήσουν την ελληνική βιομηχανία 
στην ανάπτυξη.
Αυτούς τους  εργαζόμενους που προσέδωσαν προστιθέμενη αξία στην ελληνική βιομηχανία και 
μεγάλα κέρδη στους βιομήχανους.
Ο κ. Δασκαλόπουλος και η ηγεσία του ΣΕΒ συνηθίζουν να μιλούν διακηρυκτικά για ανάπτυξη και 
ανταγωνιστικότητα.
Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν συμβαδίζουν με τακτικές ισοπέδωσης των εργαζόμενων 
και εξαθλίωσης του λαού και της κοινωνίας.
Τους καλούμε να ξεπεράσουν την εκ της τρόικας έπαρση και αλαζονία και να υποβάλλουν προτάσεις 
που  μπορούν να οδηγήσουν σε κοινό  τόπο  για  εργασιακή ειρήνη, κάλυψη των εργαζόμενων, 
βελτίωση των χαρακτηριστικών της βιομηχανίας και ανάπτυξη του τομέα.

Συνάντηση Παναγιώτη Λαφαζάνη με διοικητικά συμβούλια εργαζομένων στον ΔΕΣΦΑ



Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Ν.Γεωργακάκη μέλος της Οικονομικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ με τα διοικητικά συμβούλια τόσο του σωματείου εργαζομένων αορίστου χρόνου στον ΔΕΣΦΑ (ΣΕΔΕΣΦΑ) όσο και του σωματείου εργαζομένων μέσω εργολάβων (ενοικιαζομένων) στον ΔΕΣΦΑ.
Στη συνάντηση αυτή, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προωθούμενη  ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς και στα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία απορρέουν από τις δραστικές μισθολογικές μειώσεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Ο Π. Λαφαζάνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε την ανάγκη της πλήρους δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου του συνόλου του στρατηγικού τομέα του φυσικού αερίου της χώρας, ώστε με την ανασυγκρότηση του να παίξει κεντρικό ρόλο για την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου και τη διασφάλιση μιας διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα ο Π. Λαφαζάνης, τόνισε τη ριζική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Παράλληλα τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ συνιστά εθνικό έγκλημα, γιατί αφορά επιχείρηση στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί σημαντικότατη υποδομή της χώρας. Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους,  οι οποίοι αν και εργάζονται για πολλά χρόνια, υφίστανται την πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας, εργαζόμενοι  με όρους δουλεμπορίου. 
Ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  να αναδείξει ως προτεραιότητα και άμεσα στη Βουλή, τόσο την αποτροπή κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ όσο και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτόν, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση των προγραμματικών   δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Επίσης ο Π.Λαφαζάνης τόνισε τη σημασία να εντείνουν οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο τη δράση τους για την περαιτέρω επέκτασή του στην οικιακή κατανάλωση και να συμβάλουν για πιο προσιτές για το λαό τιμές στο φυσικό αέριο.
Τέλος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ  για να εκφράσει την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για να στηρίξει τον αγώνα των επινοικιαζόμενων εργαζομένων για ανθρώπινες σχέσεις εργασίας και να ενισχύσει τον αγώνα των εργαζομένων για επιτάχυνση υπογραφής ΣΣΕ με στόχο να προστατευτούν  οι εργαζόμενοι από τις όποιες αυριανές εξελίξεις. 
ΠΗΓΗ:/www.left.gr/

ANAKOΙΚΩΣΗ ΕΥΑΕ


Συνάδελφοι – ες

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας ενημερώσω για το τραγικό θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη στην εγκατάσταση υγραερίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή υγιεινής & ασφάλειας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.

Την Τετάρτη 25-6-2012 και ώρα 10:30 πμ ο άτυχος συνάδελφος Χρήστος Ξηρομερίτης πραγματοποιούσε εργασία σε ένα μηχάνημα μετάγγισης φιαλών υγραερίου. Κατά την διάρκεια έναρξης του μηχανήματος, εκτινάχθηκε ένα μεταλλικό φίλτρο, κτυπώντας τον συνάδελφο στο κεφάλι. Προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της περιοχής όπου και απεβίωσε.

Το Προεδρείο της ΕΥΑΕ μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου ΠΕΠΕΚΟ μόλις πληροφορήθηκαν το περιστατικό ξεκίνησαν άμεσα για να μεταβούν στην εγκατάσταση οδικώς .
Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος κατέφθασε το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΑΕ μαζί με ένα μέλος του Δ.Σ του Σωματείου , όπου και είχαμε συνεχή τηλεφωνική ενημέρωση κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η ΕΥΑΕ κατέγραψε όλες τις συνθήκες του ατυχήματος αναζητώντας τα τραγικά αίτια αυτού.
Η εταιρία σύμφωνα με την διαδικασία, όρισε επιτροπή Διερεύνησης ατυχήματος όπου μετείχε και ο πρόεδρος ΕΥΑΕ Κ. Καγκελίδης.
Η επιτροπή Διερεύνησης κατέγραψε όλο το χρονικό αλλά και τις συνθήκες του ατυχήματος , σύμφωνα και με μαρτυρίες συναδέλφων που βρίσκονταν κοντά στο περιστατικό.
Παράλληλα ζητήθηκε πέραν της τακτικής ενημέρωσης μας για την εξέλιξη του πορίσματος, να έχουμε άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε νέο στοιχείο προκύψει .

Από την πλευρά της ΕΥΑΕ σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Σωματείου αποφασίσθηκε να πραγματοποιήσουμε από ειδικό τεχνικό γραφείο πραγματογνωμοσύνη με έξοδα του ταμείου του Σωματείου.
Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, για να μας γνωρίσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Επίσης με κοινή πρωτοβουλία Εταιρίας – Σωματείου – ΕΥΑΕ τοποθετήθηκε ειδικός ψυχολόγος που από την πρώτη στιγμή, παρείχε ψυχολογική στήριξη στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου, και κατόπιν στους εργαζόμενους της εγκατάστασης υγραερίου, για όσο διάστημα αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συνάδελφοι-ες
Η επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας θα παρακολουθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εξέλιξη του πορίσματος , όπως αρμόζει άλλωστε στο τραγικό αυτό γεγονός .
Για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει, θα υπάρξει ενημέρωση των συναδέλφων από την επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας των εργαζομένων.

Πρόεδρος ΕΥΑΕ

Κ.Καγκελίδης

Όλοι κάτι κέρδισαν, εκτός απ' την Ελλάδα


thumb
Η κατάληξη της ευρωσυνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα άφησε πίσω της μια εντύπωση που σύντομα ξεθώριασε διεθνώς: ότι ο ευρωπαϊκός Νότος κατήγαγε μια μεγάλη νίκη επειδή ο Ιταλός Μόντι (κατά κύριο λόγο) και ο Ισπανός Ραχόι (κατά δεύτερο) «έτριξαν τα δόντια» στη Μέρκελ και την ανάγκασαν να υπαναχωρήσει χρηματοδοτώντας τις ευρωτράπεζες χωρίς επιβάρυνση των κρατών. Μέχρι που σκεφτήκαμε κι εμείς να... επωφεληθούμε!
Με τη Γερμανία στο καναβάτσο άλλωστε άρχισαν να γράφονται διάφορες αστειότητες, όπως ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα διεκδικήσει «ίση μεταχείριση» σε περίπτωση που οι τράπεζες άλλων χωρών επανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των χωρών αυτών. Σχεδόν προεξοφλήθηκε από αρκετούς ότι η Ελλάδα θα ελαφρυνθεί από τα 50 δισ. τραπεζικούς χρέους τα οποία είναι προγραμματισμένο μέσω του PSI να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος μας (ποσοστό ελάφρυνσης 24% του ΑΕΠ, λέει, και ετήσια δημοσιονομική ελάφρυνση 1,5 δισ. ευρώ).
Δεν είναι γνωστό αν ξυπνήσαμε από αυτό το γλυκό όνειρο, αλλά καλά θα κάνουμε να συνέλθουμε σύντομα. Διότι στη σύνοδο κορυφής συνέβη αυτό που ήταν από λίγο έως πολύ αναμενόμενο: όλοι «κάτι πήραν», ώστε αφενός να απαλυνθεί η εντύπωση ότι το ευρώ καταρρέει και αφετέρου κανείς να μην εμφανιστεί τόσο ηττημένος ώστε να εξωθηθεί σε «ακρότητες» οι οποίες θα επιδείνωναν το κλίμα για την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα δεν «πήρε» απολύτως τίποτε, εκτός από την επιβεβαίωση ότι ο Γολγοθάς της θα συνεχιστεί. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σέντερ: Να γίνει προετοιμασία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ



«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θέλει να το καταφέρει», υποστηρίζει, αναφερόμενος στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και σημειώνει ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για το σενάριο εξόδου. Εκτιμά δε ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει σήμερα, αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα, αλλά για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ο κίνδυνος θα ήταν διαχειρίσιμος».
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», ο κ. Σέντερ προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει οικονομική ανάκαμψη εντός ευρώ, αλλά τονίζει ότι η χώρα του έχει κάθε συμφέρον από τη διατήρηση του κοινού νομίσματος. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την Ευρωζώνη και κάνει λόγο για «οδυνηρές συνέπειες», σε περίπτωση που υποχρεωνόταν να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο.
Παρόλα αυτά, το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απορρίπτει την ιδέα των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" ή μιας Ευρώπης- ομοσπονδίας και εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γερμανός φορολογούμενος, «με διάφορα τρικ» να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί. 
ΠΗΓΗ:/www.newsbeast.gr

Η Γκαζπρόμ εξακολουθεί να προηγείται στην παγκόσμια αγορά


Η Γκαζπρόμ εξακολουθεί να προηγείται στην παγκόσμια αγορά
Η ρωσική εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων στην αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων και στην κατασκευή αεριαγωγών.
Το τελευταίο έτος η κερδοφορία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,4 φορές και ανήλθε σε 880 σχεδόν δισεκατομμύρια ρούβλια (26,8 δισεκατομμύρια δολάρια), - είπε ο Μίλερ.
Κάτι περισσότερο. Το περασμένο έτος η Γκαζπρόμ έγινε ένας από τους όλο κιόλο δύο προμηθευτές, που κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το ύψος των προμηθειών της έφτασε τα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το μερίδιο της στην αγορά ανέρχεται σε 27%. Όσο κι αν μπερδεύουν οι δυτικοί εμπειρογνώμονες και, συγκεκριμένα, το πρακτορείο Μπλούμπεργκ (Blomberg), ότι η «σχιστολιθική επανάσταση» και η ανάπτυξη παράλληλων πηγών ενέργειας θα σπρώξουν την Γκαζπρόμ στην ουρά της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, οι πραγματικές δε τάσεις δείχνουν το αντίθετο,- θεωρεί ο Σεργκέι Πραβοσούντοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας της Ρωσίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TI ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ SENTIX Οι μισοί επενδυτές παγκοσμίως βλέπουν ...Grexit



To 55% περίπου των επενδυτών προβλέπουν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Sentix που δημοσιεύτηκε χθες. 
Η έρευνα, που διεξήχθη σε 1,000 περίπου επενδυτές την Παρασκευή αμέσως μετά το πέρας της συνόδου κορυφής κατά την οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης να λάβουν έκτακτα μέτρα για την μείωση του κόστους δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία, έδειξε πως "δεν είναι όλα εύκολα για το ευρώ" , ανέφερε η Sentix. 
ΠΗΓΗ:/www.kerdos.gr/

ΗΠΑ: Έρευνα για το ρόλο της JP Morgan στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας



Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ για πιθανή χειραγώγηση των αγορών στην Καλιφόρνια και στις μεσοδυτικές πολιτείες βρίσκεται η J.P. Morgan Chase.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Federal Energy Regulatory Commission έχει ήδη κλητεύσει δύο φορές την τράπεζα ζητώντας πληροφορίες για τις πρακτικές υποβολής προσφορών οι οποίες, σύμφωνα με την αρχή, έχουν οδηγήσει την αύξηση του συνολικού κόστους κατά 73 εκατ. δολ. 
Η FERC ανακοίνωσε πως η έρευνα επικεντρώνεται στο αν η στρατηγική της τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα υψηλές πληρωμές από δύο αγορές χονδρικής που εξυπηρετούν αρκετές πολιτείες.
Πηγή:www.capital.gr

Συγκυβέρνηση: Οι αποκρατικοποιήσεις στο πρώτο πιάτο



Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, η βασική επιδίωξη για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.
Σε πολύωρη, διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή επτά υπουργών, αναλύθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στις επαφές με τους ελεγκτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «αιχμή του δόρατος» για την ελληνική πλευρά θα είναι το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου καταβάλλονται προσπάθειες να παρουσιαστεί μία ακριβής και λεπτομερής καταγραφή των κινήσεων που θα γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρχει «χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων με ονοματεπώνυμο», ώστε να δοθούν τα δείγματα γραφής που απαιτούν οι εκπρόσωποι της τρόικας και να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ενώ πληροφορίες του aggelioforos.gr, κάνουν λόγο για αποκρατικοποιήσεις – εξπρές σε ΟΣΕ και θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας. 
ΠΗΓΗ:/marketbeast.gr

Αλλάζουν οι όροι στις αποκρατικοποιήσεις της ενέργειας



Δεν είναι μόνο το τίμημα, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες στις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα όπως η εθνική ενεργειακή στρατηγική, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Α. Παπαγεωργίου στο συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τον Α. Παπαγεωργίου, ειδικά σε τομείς όπως το αέριο, οι εταιρείες του δημοσίου έχουν αναλάβει την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που αφορά τόσο σε διεθνείς συνεργασίες, όσο και στην εσωτερική ανάπτυξη υποδομών και δικτύων αλλά και στην εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών όπως η ασφάλεια τροφοδοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια, για τις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα τίθενται και ποιοτικά κριτήρια. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερα ότι αναλυτικά οι εταιρείες που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση στον τομέα της ενέργειας, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει και την προηγούμενη ευρωπαϊκή εμπειρία, από αποκρατικοποιήσεις που έγιναν σε κρατικές εταιρείες άλλων χωρών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ιστορικό των περιοχών για τα πετρέλαια



Και στο παρελθόν είχαν ερευνηθεί οι τρεις περιοχές αλλά για επιχειρηματικούς λόγους οι διαδικασίες είχαν μείνει μισές.
Σύμφωνα με το επίσημο αρχείο του ΥΠΕΚΑ:
1. Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
2. Η Ήπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
3. Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
(του Χρήστου Κολώνα, Ημερησία, 2/7/2012) 
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr/

Το Who is Who των εταιρειών που «φλερτάρουν» με τα ελληνικά πετρέλαια…



Μπορεί εξαιρουμένης της αμερικανικής Schlumberger, οι υπόλοιπες ξένες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας να μην συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μεγαθήρια, ωστόσο είναι στην πλειονότητά τους εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια, με πλήθος παραχωρήσεων σε πολλές χώρες, και με μεγάλη διεθνή εμπειρία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιωάννης Κωστόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ



Ανάμεσα στις πιο δυναμικές προσωπικότητες της τρέχουσας ελληνικής ενεργειακής επικαιρότητας συγκαταλέγεται ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση των πωλήσεων κατά 10% για το 2011 ( 9,3 δις ευρώ έναντι 8,5 δις το 2010), ενώ σε εμπορική λειτουργία αναμένεται να τεθεί τον Ιούλιο το αναβαθμισμένο διυλιστήριό τους στην Ελευσίνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εντελώς νέο διυλιστήριο, που έχει κατασκευαστεί στους χώρους του παλαιού.
Η επικείμενη λειτουργία των νέων μονάδων του Ομίλου των ΕΛΠΕ συνιστά μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο των διυλιστηρίων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, όπου σε συνδυασμό με το αυξανόμενο έλλειμμα σε diesel, δημιουργεί πολύ θετικές προσδοκίες, όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΠ: «Μπλακ Άουτ» σε 90.000 Σπίτια και Επιχειρήσεις



Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη δημοσιότητα και αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το τελευταίο εξάμηνο δηλ. από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Μάρτιο του 2012 όπου φαίνεται ότι τα χρωστούμενα προς τη ΔΕΗ από την παροχή Υψηλής Τάσης (βιομηχανικό ρεύμα) είναι 210 εκατ. ευρώ, από τη Μεσαία Τάση (εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες) είναι 92,7 εκατ. ευρώ, από τη Χαμηλή Τάση (οικιακό ρεύμα) 762,5 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο (Υπουργεία και Περιφέρειες) χρωστά -μετά από συμψηφισμούς- 65 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται και το χαράτσι. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EΛΠΕ: Σε Κοινοπραξία με Edison και Melrose Διεκδικεί Πεδία σε Πατραϊκό και Ιωάννινα



Διεθνή κοινοπραξία με εγνωσμένου κύρους πετρελαϊκές εταιρείες σχημάτισαν τα ΕΛΠΕ προκειμένου να υποβάλουν προσφορές στον διεθνή διαγωνισμό open door του ΥΠΕΚΑ. Έτσι, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον ως άνω διαγωνισμό, τα ΕΛΠΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E.) συνέπραξαν ως διαχειριστής (33,3%) σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών με την Edison International SpA (33.3%) και την Melrose Resources Plc (33.3%).
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ήδη τριαντάχρονη εμπειρία σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με παρουσία σε παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Αντισυνταγματική η εφαρμογή των μνημονίων



H πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών η οποία αναγνωρίζει τον παράνομο χαρακτήρα των μόνιμων και αναποτελεσματικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ήδη από τις αρχές του 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (ν. 3833/2010 και ν. 3845/2010) ενισχύει το μέτωπο απέναντι στην ασύδοτη και αντεργατική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.
Μετά τις αποφάσεις και εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέρ των καταγγελιών της Γ.Σ.Ε.Ε. η πρώτη απόφαση πολιτικού Δικαστηρίου διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις δεσμευτικές για τη χώρα Διεθνείς Συμβάσεις.
Περαιτέρω διαπιστώνει την προφανή παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας και της προσφορότητας των μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε μια δημοκρατική κοινωνία, η οποία οφείλει να σέβεται και θωρακίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και να μην παρεκκλίνει από την αρχή της ισότητας.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προσδοκούν στην ορθή έκβαση και των λοιπών προσφυγών τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη λαίλαπα των επικίνδυνων μέτρων εφαρμογής των Μνημονίων δανεισμού της χώρας.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. ευελπιστεί ότι η προστασία του ελληνικού Συντάγματος και των συνταγματικών του αρχών θα επαναβεβαιωθούν και θα ενισχυθούν και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της «εργασιοκτόνας» 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ο παράνομος χαρακτήρας της οποίας είναι πρόδηλος όχι μόνο νομικά, αλλά και κοινωνικά από τις διαρκείς και ολέθριες συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων. 
ΠΗΓΗ:/www.gsee.gr