Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Πρώην μαθήτρια ΕΠΑΛ: ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ !!!


Είμαι παλιά μαθήτρια του ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στην ειδικότητα γραφικών τεχνών, απόφοιτη του...
2012
Είχα σκοπό να συνεχίσω στο ΕΠΑΣ, με την ειδικότητα διακόσμηση...
Και όλα αυτά΄γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι ανώτερο από αυτο!
Είναι ότι μπορώ να κάνω και εγώ και άλλα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση με την δικήμου, πολλές φορές και χειρότερη!
Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ το σχολεί και την μάθηση... ή μάλλον ξέρω! Ήταν το κίνητρο ότι θα μάθω κάποια τέχνη παράλληλα με την φοίτηση μου σε ένα λύκειο. Αν δεν υπήρχε αυτό εγώ θα σταματούσα στο γυμνάσιο. Όπως θα κάνουν πολλά παιδιά τώρα απο εδώ και πέρα...αλλά ποιος θα νοιαστεί;
Νοιάζετε το μεγάλο ψάρι για το μικρο; ΌΧΙ, ΑΠΛΑ ΤΟ ΤΡΩΕΙ! ΤΟ ΔΙΑΛΥΕΙ!!!
Το ΕΠΑΛ με έκανε να λατρέψω το σχολείο, το πρωινό ξύπνημα, τις εργασίες, τους καθηγητές μου!ΟΛΑ!
Ηταν και είναι η οικογένειά μου, οι βάσεις μου, πηγή των γνώσεών μου, η έμπνευση μου είναι αυτοί οι καθηγητές, Οι καθηγητές του δευτέρου ΕΠΑΛ Ευόσμου!
Όλοι αυτοί μου προσφεραν γνώση και αγάπη για την Τέχνη. Μα πάνω από όλα μου έμαθαν να είμαι άνθρωπος, δεν μου δίδαξαν μόνο σχέδιο, μου έμαθαν πολλά περισσότερα.Τους ευχαριστώ και λυπάμαι που απο σεπτέμβριο δεν θα έχει άλλο παιδί την δυνατότητα να νιώσει ότι ένιωσα εγώ, να πάρει ότι πήρα εγώ, να δει ότι είδα εγώ, να μάθει ότι έμαθα εγώ, να ζήσει ότι έζησα εγώ... Είναι δικοί μου άνθρωποι, θαμείνοι άνεργοι..Τρελένεσαι, θυμώνεις... και θυμώνεις ακόμα περισσότερο όταν ξέρεις πως με την απόλυση 2.400(και κάτι..) εκπαιδευτικών θα μείνουν παιδιά χωρίς ναμπορέσουν να καθήσουν στα θρανία τεχνικών επαγγελματικών σχολείων!Και όχι γιατί είναι μόνο αυτοί...γιατί είναι και τόσοι άνεργοι σε αυτή την γαμημένη χώρα που το μόνο που προσ΄φερει είναι μίσος, νεύρα και οργή!Τίποτα καλό, τίποτα θετικό
Μου καταστρέφουν την ζωή και όχι μόνο την δική μου αλλά και χιλιάδων παιδιών σαν εμένα. Άφησαν άνεργο τον πατέρα μου χρόνια τώρα, την μάνα μου να τρέχει σαν σκυλί για 5 ευρώ την ημέρα και εμένα να ψάχνω απεγνωσμένα δουλειά και να μην γίνεται τίποτα. Τους φίλους μου να φεύγουν εξωτερικό και εγώ ναμένω πίσω σε μια χώρα που σιγά σιγά καταρρέει...ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ!
Αργόςθάνατος, αυτό ζούμε όλοι... καιρό τώρα! Χωρίς να μπορώ να σπουδάσω, χωρίς να μπορώ να δουλέψω, χωρίς να να ζω σε περιβάλλον ευχάριστο! Με σκοτώνουν ΑΡΓΑ! Με κάνουν να αισθάνομαι ανίκανη και άχρηστη από τώρα...
Ο κόσμος πεινάει, ο κόσμος κρυώνει τον χειμώνα, ο κόσμος δεν έχει σωστή ενημέρωση, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΝΙΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ!
ΝΤΡΟΠΗ!
Ντροπή σε όλους όσους κοιμούνται ήσυχα κάθε βράδυ μετά από το κακό που προκαλούν στον κόσμο! Ντροπή!
Δεν ξέρω τι άλλο να πω... ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ!Είμαι νέα, έχω καιρό μπροστά μου, έρχονται και χειρότερα, το ξέρω!
Τα περιμένω από εσάς... όλα τα περιμένω πια, εδώ τα βάλατε με την εκπαίδευση... Περιμένω τα χειρότερα, αλλά και πάλι δεν φοβάμαι!Ντροπή αισθάνομαι που ζω σε μια χώρα που γέννησε την δημοκρατία και τώρα μέσα από αυτή γέννα τον φασισμό και το μίσος
Ζωίτσα Παπαδοπούλου

alfavita.gr
 ΠΗΓΗ:/ksipnistere.blogspot.gr

Θησαυρός σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη


Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο, στην Ανατολική Θράκη, η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο. Αλλά και στο ελληνικό τμήμα της Θράκης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που έκανε μια προκαταρκτική γεωλογική μελέτη, θεωρεί ότι υπάρχει συγγένεια με τα τουρκικά πετρώματα και ότι η πιθανότητα ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.
Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία, αν και το παρακολουθεί στενά, θεωρεί ότι, επί του παρόντος, πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Παρά τη «ρεαλιστική» προσέγγιση, ωστόσο, του Γιάννη Μανιάτη –ο ίδιος ως υφυπουργός παρήγγειλε τη μελέτη του ΙΓΜΕ–, η εξαιρετικά πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που μπορεί να «ξαναγράψει» από την αρχή τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Η πιθανή ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Η εκμετάλλευση του shale gas στις ΗΠΑ έχει ήδη αλλάξει το τοπίο στην αμερικανική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει καθοριστικά τις προσπάθειες και της Ευρώπης να εισαγάγει στο ενεργειακό της μείγμα το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Η Ρωσία δεν έχει κρύψει την ανησυχία της απέναντι στο ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της στην ενεργειακή αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο προσοδοφόρο πελάτη της.
Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, άλλωστε, η Ε.Ε. αποφάσισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μαΐου να βάλει στην επίσημη ενεργειακή της ατζέντα το shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.
(capital.gr)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ενδιαφέρον Από Ρωσικό Fund για τη Revoil


Πληροφορίες θέλουν ρωσικό fund να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του δικτύου λιανικής πώλησης της Revoil καθώς και των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων. Ήδη το fund έχει έρθει σε επαφή με την εταιρεία, ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις.

Όπως μεταδίδει το euro2day, στην αγορά κυκλοφορεί ότι διενεργείται due diligence στην εταιρία, κύκλοι όμως της εταιρείας υποβαθμίζουν τις παραπάνω πληροφορίες σημειώνοντας ότι υπήρξε αρχικό ενδιαφέρον από ξένο fund το οποίο δεν προχώρησε.

Καταλυτικό ρόλο στη φημολογία για τη Revoil παίζει η πολύ μεγάλη άνοδος που έχει σημειώσει η τιμή της μετοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τους αυξημένους όγκους συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 π.μ. μπροστά στην ΕΡΤ3


 Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της πόλης να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30π.μ. έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 (Λεωφόρο Στρατού) 
               Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα προβλήματα και λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όπως ΑΓΝΟ, ΕΛΒΟ, ΚΑΤΣΕΛΗ, Εργολαβικοί ΑΠΘ, ΜΕΤΡΟ, ΕΤ3 και σε πολλές άλλες, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα. 
              Ας καταλάβουν επιτέλους Κυβέρνηση και Τρόικα ότι οι εργαζόμενοι:
                        «Είμαστε άνθρωποι και δε θα γίνουμε αριθμοί»
             Οι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν πλέον κανένα περιθώριο οικονομικής αντοχής, έχουν όμως και θα το αποδείξουν, τη δύναμη να ακυρώσουν αυτές τις απαράδεκτες και αντεργατικές πολιτικές. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο εκείνοι που αποφασίζουν, επιμένουν να οδηγούν το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
                                                                        
                                        H ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ

 ΠΗΓΗ:ekth.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΚ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε.Ε.


                                                           
       Συναδέλφισσες  / Συνάδελφοι,

            Η λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής συνεχίζεται. Η δικομματική πλέον κυβέρνηση συνεχίζει το ανελέητο και καταστροφικό της έργο. Το νέο πολυνομοσχέδιο έρχεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, με οριζόντιες απολύσεις, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την εξαθλίωση έως και κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων.
            Αντιμετωπίζουμε πλέον τον αφανισμό κάθε δημοκρατικού και εργασιακού θεσμού, κάθε μορφής προσωπικής αξιοπρέπειας, κάθε ελπίδας για επιβίωση. Μας μιλάνε για ανάπτυξη όταν έχουν σκοπό να απολύσουν 25.000 εργαζόμενους στην διετία 2013-2014.
            Τι νομίζουν οι ταγοί της κυβέρνησης οι οποίοι υπακούουν πειθήνια την Τρόικα, ότι έχουν να κάνουν με αριθμούς ;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

            Δεν θα ανεχθούμε πλέον να μας αντιμετωπίζουν ως νούμερα. Με το μέλλον μας και με το μέλλον των παιδιών μας δεν θα παίξει κανένα fund, καμία Τρόικα, κανένα πιόνι πολιτικό.

            Συμμετέχουμε όλοι την Τρίτη 16/07/2013 στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας θα γίνει στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:00 το πρωί.





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΕΚΟ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

Συνάδελφοι

Το Σωματείο μας συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και το οποίο προωθεί:

·         Την εκ των πραγμάτων κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συμβάσεων, με μισθούς που θα καθορίζονται με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
·         Νέες περικοπές στον ΕΟΠΠΥ και νέα χαράτσια στον τομέα της υγείας.
·         Δυσμενέστερο φορολογικό σύστημα, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζομένων και φορολόγηση «από το πρώτο ευρώ».
·         Χιλιάδες άμεσες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά, εκτός του ότι θα δώσουν νέες εκρηκτικές διαστάσεις στην ανεργία και τη φτώχεια, θα χτυπήσουν άμεσα και το δικό μας κλάδο.

Ήδη μέσα στον Όμιλο πραγματοποιούνται απολύσεις (Asprofos), ενώ εντείνεται η τρομοκράτηση για επερχόμενες αντίστοιχες κινήσεις και στις υπόλοιπες εταιρείες.

Με την αυριανή απεργία πρέπει να μπει φρένο, να οργανωθεί έγκαιρα η αντίσταση.
Να μην περάσουν τα νέα μέτρα σε πανελλαδικό επίπεδο και ταυτόχρονα να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

 
Διαβάστε το εξώδικο της ομοσπονδιας ΠΟΕΠΔΧΒ 

ΓΣΕΕ και εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα


Η Κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για κοινωνία και οικονομία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα για να μπει οριστικό τέλος σ’αυτές τις πολιτικές που εξοντώνουν τους εργαζόμενους και οδηγούν την οικονομία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.
Η ΓΣΕΕ με βασικό αίτημα να μη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, θα πραγματοποιήσει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη Γενική Απεργία αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και στο αποψινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα. Η ΓΣΕΕ έλαβε απόφαση και θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ και την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.
Αντιστεκόμαστε σε όλους εκείνους που με τις λανθασμένες και αδιέξοδες επιλογές τους έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη λιτότητα, τη φορολεηλασία. Διεκδικούμε αλλαγή της πολιτικής των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και εκποιήσεων του δημοσίου, της συρρίκνωσης των κοινωνικών αγαθών. Παλεύουμε για να μπει φραγμός στις κοινωνικές ανισότητες, την ύφεση, τα χρέη, τη διεύρυνση της κρίσης.
Τα συνδικάτα μαζί με την κοινωνία ενώνουμε τη δύναμή μας ώστε όλοι μαζί να είμαστε πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί. Είμαστε άνθρωποι και δε θα γίνουμε αριθμοί.
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ STORY !...


Οι κομπογιαννίτες της «δικομματικής» βρίσκονται λίγο πριν από την απώλεια του …μπούσουλα και άρχισαν, ήδη, να εμφανίζουν τα συμπτώματα του « ψυχορραγούντος μουλαριού…». Τις επιθανάτιες «κλωτσιές» τις ανέθεσαν στα πολιτικά ζόμπι, τύπου Κυριάκου και Άδωνι, που όρμησαν στη σκηνή κι όποιον πάρει ο χάρος.

Η ωμότητα αυτών των δυο, μετριέται σε παραπλήσια επίπεδα με τη βλακεία τους, που τους κάνει να νομίζουν, πως ο Αντωνάκης κι ο Βαγγέλας τους διάλεξαν, ως …ικανούς κι όχι, ως ηλίθιους αναλώσιμους…

Το αδιέξοδο και της «πολιτικής της κωλοτούμπας» του Σαμαρέϊκου, διαφαίνεται βέβαιο και σίγουρο, αφού όλα δείχνουν, πως το σύμφωνο με τη Μέρκελ και η, πλήρης, αποδοχή των όρων και της στρατηγικής της, δεν έγιναν και δεν εξελίσσονται υπέρ της Ελλάδας, αλλά, αποκλειστικά, σε όφελος της ίδιας και του συναφιού της, στο δρόμο για την επανεκλογή της.

΄Ηδη, οι αναλύσεις περί του επικείμενου μπάχαλου, δίνουν και παίρνουν και δεν είναι μακριά η στιγμή που τα διλήμματα θα τεθούν και θα είναι αμείλικτα !

Ο εξορκισμός των «νέων μέτρων» περιορίζεται, πλέον, στους πιο αδίστακτους ψεύτες, όπως ο Βενιζέλος, ενώ οι από μέσα, προσέχουν, πολύ, πως τα λένε : «…δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2013…», δηλώνει ο Στουρνάρας, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο λήψης τους, το 2014 !

Άρκεσε, μόλις ένα δίμηνο, για να καταρρεύσει το αμουδερό κατασκεύασμα του succes story, με το οποίο, ο Αντωνάκης, νόμισε, πως θα παραμυθιάσει και τους ξένους και (κυρίως) τους ιθαγενείς και πλέον ζούμε στη συγκυρία του μπάχαλου story !... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ... Νέα παραίτηση από το "Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κατάντημα"!


Ο Νικήτας Μπαριτάκης δημοσιοποίησε επιστολή-κόλαφο παραίτησης από το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησης με την «Αριστερή Πρωτοβουλία». Ο κ. Μπαριτάκης στην επιστολή του αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ «Πανελλήνιο, Σοσιαλιστικό Κατάντημα», ενώ κατακεραυνώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας πως νιώθει «μόνο θλίψη και ντροπή για την σημερινή ηγεσία του κόμματος», ενώ αναφέρεται και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Κρήτη δηλώνοντας πως «είναι ντροπή να επισκέπτεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την Κρήτη και να πηγαίνει όχι στα μεγάλα κέντρα του νομού αλλά από χωρίου εις χωρίου εν μέσω διμοιριών των ΜΑΤ».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαριτάκης δήλωσε πως αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και πως πλέον συντάσσεται με την Αριστερή Πρωτοβουλία.

Η επιστολή αποχώρησης

Ανησυχία στις πετρελαϊκές αγορές λόγω της αστάθειας σε Αίγυπτο, Ιράν και Λιβύη


Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο προκάλεσαν ανησυχία στις πετρελαϊκές αγορές και άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα είναι πιθανότατα πρόσκαιρη. Η Αίγυπτος δεν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, η ημερήσια παραγωγή μόλις και ξεπερνά τα 500.000 βαρέλια. Είναι όμως μια χώρα-κλειδί σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων: γύρω στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διέρχονται κατά μέσο όρο από τη διώρυγα του Σουέζ και από τον παράλληλο πετρελαιαγωγό Sumed (Σουέζ-Μεσογειακός αγωγός). Αντιλαμβάνεται έτσι κανείς γιατί η αστάθεια στην Αίγυπτο προκαλεί ανησυχία στην αγορά του πετρελαίου.
Όπως επισημαίνει όμως στη Φιγκαρό ο γάλλος αναλυτής Λουκά Μπακαρινί, πρόεδρος της εταιρείας Energy Funds Advisors, υπάρχουν κι άλλες πιθανές πηγές αστάθειας: το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη.
Το Ιράν υπόκειται από τις αρχές του 2012 σε καθεστώς κυρώσεων, με στόχο να αποτραπεί μια στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων ήταν να μειωθεί η ιρανική παραγωγή αργού πετρελαίου από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το φθινόπωρο του 2011 σε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια σήμερα. Αυτό έχει προκαλέσει με τη σειρά του σημαντικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία, όπως δείχνει και η υποτίμηση του νομίσματος κατά 30%.
Η εκλογή του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί στην προεδρία του Ιράν ερμηνεύτηκε ως μια ευκαιρία να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Όμως ο χρόνος περνά. Και το Ισραήλ μπορεί να θεωρήσει σύντομα ότι το Ιράν υπερέβη την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη. Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια αντίδραση πανικού στις πετρελαϊκές αγορές.
Στο Ιράκ, η κατάσταση στον πολιτικό τομέα και την ασφάλεια γνωρίζει τους τελευταίους μήνες μια σαφή επιδείνωση, καθώς η κυβέρνηση του Νουρί αλ-Μαλίκι γίνεται πιο αυταρχική και η ένταση μεταξύ των θρησκειών οξύνεται. Το θέμα της παραγωγής πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν δεν έχει λυθεί και η πρόσφατη απόφαση να ανοίξει τον Σεπτέμβριο ένας πετρελαιαγωγός που θα συνδέει το Κουρδιστάν με την Τουρκία δεν θα βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και την κεντρική κυβέρνηση.
Οι επιπτώσεις αυτής της επιδείνωσης είναι εμφανείς στην παραγωγή πετρελαίου: ενώ οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν να αυξηθεί η ιρακινή παραγωγή, τη βλέπουν να παραμένει στάσιμη τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα να μειώνεται ελαφρά τους τελευταίους μήνες.
Επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια γνωρίζει και η Λιβύη, όπου η κεντρική κυβέρνηση δυσκολεύεται να ελέγξει το σύνολο της χώρας. Γνωρίζοντας τη σημασία της πετρελαϊκής δραστηριότητας, η κυβέρνηση της Τρίπολης έφτασε να συγκροτήσει μια «αστυνομία του πετρελαίου», την Petroleum Facilities Guard, που αριθμεί 15.000 μέλη.
Παρ'όλα αυτά, τα επεισόδια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι όλο και συχνότερα, με αποτέλεσμα η παραγωγή πετρελαίου να μειώνεται: ενώ το καλοκαίρι του 2012 είχε φτάσει τα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εξέγερση και την ανατροπή του Καντάφι, δηλαδή 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σήμερα έχει μειωθεί σε 1,13 εκατομμύρια βαρέλια. Και δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί κι εδώ η κατάσταση ακόμη περισσότερο.
Οι κίνδυνοι αναταραχής στη διεθνή προσφορά πετρελαίου είναι έτσι σημαντικοί κατά τους προσεχείς μήνες, καταλήγει ο γάλλος αναλυτής. Οι αγορές αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Στην περίπτωση μεγαλύτερης αναταραχής, και για να αποτραπεί μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ, και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους. Δεν αποκλείεται επίσης η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΜΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Πού και γιατί «κολλάνε» οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ


Στον αέρα βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ σοβαρά προσκόμματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Ο ΔΕΣΦΑ
Ενα μήνα μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Socar και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ για βελτίωση του τιμήματος από τα 305 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ, η Socar δεν έχει υποβάλει επισήμως βελτιωμένη προσφορά. Αν και η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει την καθυστέρηση στη «διευθέτηση τυπικών εκκρεμοτήτων», άλλες πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει κολλήσει στην ικανοποίηση πιεστικού αιτήματος που έχουν θέσει οι Αζέροι για διασφάλιση της δυνατότητας «άσκησης ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής». Ζητάνε δηλαδή να μην μπαίνουν περιορισμοί στην αναπροσαρμογή των τελών διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου, που αποτελούν και τη βασική πηγή εσόδων του ΔΕΣΦΑ . Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, από κοινού με τη ΡΑΕ, φέρονται να αναζητούν ένα «παράθυρο» στους Κώδικες που να ικανοποιεί από τη μια το αίτημα των Αζέρων και από την άλλη να μη δημιουργήσει ρωγμές στον διαγωνισμό, από πιθανές προσφυγές για αλλαγή των όρων ή παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ετσι και παρά τη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε με την επιλογή του TΑΡ, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ παραμένει προς το παρόν μετέωρη.
Τα ΕΛΠΕ
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό και με την απόφαση για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014, μεταθέτει και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 στο β΄ εξάμηνο του 2014. Η εξάρτηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ συνδέεται με το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ, που ελέγχονται σε ποσοστό 42% από τον Ομιλο Λάτση, συμμετέχουν στις δύο εταιρίες φυσικού αερίου με ποσοστό 35%. Αυτός είναι ο λόγος που αν και εξετάστηκε η δυνατότητα επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, δεν κατέστη τελικώς δυνατό.
Η ΔΕΗ
Σε επανασχεδιασμό οδηγείται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Κατά το στάδιο προετοιμασίας της παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ δηλαδή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί το πρώτο βήμα αποκρατικοποίησης της εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης σε δύο φάσεις και η παράλληλη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία με ποσοστό 34%. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού προϋποθέτει συμμετοχή του Δημοσίου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, κάτι που είναι αδύνατο στην παρούσα συγκυρία. Εξετάζεται η δυνατότητα πώλησης του 66% σε μία φάση αντί για δύο, δεν έχει βρεθεί όμως φόρμουλα για συμμετοχή του Δημοσίου χωρίς τίμημα και η τρόικα φέρεται να μην αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για παραμονή του 34% στη ΔΕΗ μέχρι να βρεθούν τα χρήματα για την εξαγορά του από το Δημόσιο.
(Καθημερινή, 14/7/2013) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Θετικά τα μέτρα για λαθρεμπόρι​ο καυσίμων, λένε οι εταιρίες


Με μικτές αντιδράσεις δέχτηκε η αγορά πετρελαιοειδών τα μέτρα που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διακίνηση υγρών καυσίμων.
Απόλυτα θετικά αξιολογεί τα όσα εξαγγέλθηκαν για τους υπόχρεους εγκατάστασης συστημάτων εισροών –εκροών και για το ποινολόγιο των πρατηρίων που κλέβουν τους καταναλωτές.
Στα αρνητικά των εξαγγελιών περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν τις συμβάσεις που συνάπτουν οι εταιρείες με τους λιανοπωλητές. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία οι εταιρείες ιδίως σε ό,τι αφορά στους ελέγχους της αγοράς, είναι ότι δεν αρκεί η νομοθέτηση.
Θα πρέπει και οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες (Μετρολογία, ΚΕΔΑΚ, κλπ) να είναι στελεχωμένες με το προσωπικό που να αντιστοιχεί στο έργο που αναλαμβάνουν που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.
Τονίζουν δε το συγκεκριμένο θέμα, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών λόγω αποχώρησης υπαλλήλων, με αποτέλεσμα, μετά την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.
Ειδικότερα, για τα θέματα ελέγχων, οι εταιρείες πετρελαιοειδών επισημαίνουν ότι η επέκταση της υποχρέωσης για συστήματα εισροών εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών, στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, και στις κάθε είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως και στους διακινητές χημικών που διαθέτουν παρεμφερή προϊόντα (τολουόλιο κλπ) κλείνει διόδους διακίνησης λαθραίων καυσίμων.
Απόλυτα θετικά επίσης αντιμετωπίζει η αγορά τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους χρησιμοποιούν αντλίες που «κλέβουν» τους καταναλωτές. Όλα αυτά σύμφωνα με τις εταιρείες αποτελούσαν πάγια αιτήματα του κλάδου, ώστε να πάψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πρατήρια που πουλούν φθηνά επειδή τροφοδοτούνταιμε λαθραία καύσιμα. Και σε αυτή όμως την περίπτωση θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να υποστεί στη Βουλή αλλοιώσεις που θα αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα των διατάξεών του.
Η αγορανομική
Τέλος και σε ό,τι αφορά στα μέτρα που θεωρητικά και μόνο θα συμβάλλουν στη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ χονδρικής και λιανικής (εταιρείες – πρατήρια), οι εταιρείες παρατηρούν ότι για πρώτη φοράεπιβάλλονται ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται οι όροι ελεύθερης κατά τα άλλα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο πλευρών.
Όπως ανακοίνωσαν οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς, με βάση τη νέα αγορανομική και μετά από σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων. Σε αυτές θα πρέπει να αποτυπώνεται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κλπ. Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης , θα εξασφαλισθεί διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο καταναλωτής θα γνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες αντιπαρερχόμενες τα της υποχρεωτικότητας που κατά την άποψή τους παραβιάζουν αρχές της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνουν ότι οι όροι αυτοί θεωρητικά και μόνο θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές κατά 1 λεπτό το λίτρο, τη στιγμή που οι φόροι στο ένα λίτρο ξεπερνούν το ένα ευρώ ενώ ένας ολόκληρος κλάδος έχει καταστραφεί κυριολεκτικά από την υπερφορολόγηση.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σύνταξη στα 50 έως 55 για 450.000 γονείς


Σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις μπορούν να κατοχυρώσουν 200.000 γονείς με παιδιά στο Δημόσιο, καθώς και 250.000 γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και στο Ταμείο Νομικών.

Οι διατάξεις, οι οποίες ισχύουν για τους 450.000 γονείς που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο παιδί ή με τρία παιδιά, είναι πλέον περιζήτητες από τους παλαιούς έως 31/12/1992 ασφαλισμένους, καθώς, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τους κατοχυρώνουν με σύνταξη σε ηλικίες 50, 52, 55 και 60 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί κατά περίπτωση:

- 5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2012 για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
- 20 έτη ασφάλισης -έως το 2010- για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ασφαλισμένες σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν 3 παιδιά και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον η 20ετία συμπληρώθηκε έως τις 31/12/2010.
- 25 έτη ασφάλισης έως το 2010 προκειμένου για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν 3 παιδιά.
- 25 έτη ασφάλισης για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012 για σύνταξη με ανήλικο παιδί.
- 21,5 έτη έως 22,5 έτη για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ 24ωρη απεργία στον ΟΜΙΛΟ ΕΛΠΕ 17 Ιουλίου 2013


Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι ,

Αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ , όπου ανακοινώθηκε και η  πολιτική  που θα  εφαρμοστεί  στον  όμιλο ,     η  Εταιρεία  ΑΣΠΡΟΦΟΣ προχώρησε σε απολύσεις .

Αυτό συναδέλφισσες και συνάδελφοι είναι μόνο η αρχή .

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του Σωματείου ΑΣΠΡΟΦΟΣ, προκηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλο τον όμιλο ΕΛΠΕ την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 αντιδρώντας στην εφαρμοζόμενη πολιτική του Ομίλου .
Σε συνεννόηση με το σωματείο θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν ανακληθούν οι απολύσεις .

Καλούμε όλα τα Σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΑΣΠΡΟΦΟΣ (Ελευθερίου Βενιζέλου 284, Καλλιθέα) την Τετάρτη 17/7 στις 10.00 το πρωί.

Συμμετέχουμε όλοι στην Γενική Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ την Τρίτη 16/7 .
Η προσυγκέντρωση του κλάδου μας για την Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.00 το πρωί .

Κανένας μόνος του στις απολύσεις και στις αντεργατικές πολιτικές .

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


       Μερικές μέρες μετά την ενημέρωση  του ΠΣΕΕΠ από την Διοίκηση του Ομίλου για την κατάσταση των ΕΛΠΕ σήμερα και λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα πανηγυρικά δημοσιεύματα  για την τεράστια επιτυχία της συμμετοχής της ΑΣΠΡΟΦΟΣ στο κατασκευαστικό κομμάτι του αγωγού ΤΑΡ, που θα δημιουργούσε 2500 θέσεις εργασίας, η αλήθεια έρχεται να προσγειώσει όλους μας στην σκληρή πραγματικότητα.
   
       Η Διοίκηση του Ομίλου προχώρησε στην πρώτη από της εξαγγελθείσες κινήσεις της, ΑΠΟΛΥΩΝΤΑΣ με κυνισμό έξι (6) συναδέλφους μας από την ΑΣΠΡΟΦΟΣ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς όλους μας.

      Το ΣΚΕΕΠ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του, στους απολυμένους συναδέλφους μας και θα σταθεί αλληλέγγυος συμπαραστάτης στο Σωματείο των εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ για κοινές πρωτοβουλίες.
  
      Η στάση της Διοίκησης είναι σε απόλυτη ταύτιση με την πολιτική της Δικομματικής πλέον "φιλολαϊκής" κυβέρνησης. Της κυβέρνησης του "ξαφνικού θανάτου" και των πολυνομοσχεδίων "σκούπα", που "σκουπίζουν" την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην εργασία και τα εισοδήματα, στέλνοντας στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συνανθρώπους μας. 

      Το ΣΚΕΕΠ, καλεί όλους τους συναδέλφους να δώσουμε βροντερό παρών στις πύλες των εγκαταστάσεων και σε όλες τις εκδηλώσεις της απεργίας της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 16 Ιούλη, για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Διοίκηση αλλά και στην κυβερνηση ότι στα ΕΛΠΕ, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ακυρώνοντας με την παρουσία μας τα σχέδια τους  και τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. 


 ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;   ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Σοκ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Δεν υπάρχουν εισοδήματα!

stournara(1)
Σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι είναι τα ποσά των φόρων που καταλογίζονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επιπλέον, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν φόρους με τα νέα εκκαθαριστικά είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι μειωμένα κατά 78,6% σε σύγκριση με πέρυσι και αναμένεται να εισπραχθούν με μεγάλη καθυστέρηση, εξέλιξη η οποία έχει αρχίσει ήδη να προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι φέτος τα έσοδα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα παρουσιάσουν σημαντική υστέρηση.

Τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχουν ήδη εκδοθεί και εντός των επομένων ημερών θα έχουν ταχυδρομηθεί σε ισάριθμους φορολογουμένους, όμως μόνο 1 στους 3 παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών θα κληθούν, τελικά, να πληρώσουν φόρους, οι οποίοι μάλιστα θα είναι πολύ χαμηλότεροι σε σύγκριση με πέρυσι και θα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός σε σύγκριση με το 2012! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εννέα distress fund παζαρεύουν στην Αθήνα "κόκκινα" δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο 20-40% της αξίας τους

Εννέα distress fund παζαρεύουν στην Αθήνα "κόκκινα" δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο 20-40% της αξίας τους
Στελέχη των Αpollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management και Fairfax σε πυρετό διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες

Πυρετός στους διεθνείς κερδοσκόπους των αγορών που αναζητούν το νέο Ελντοράντο με την απόκτηση δανείων από ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εγγράψουν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους από τα χρεοκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά.

Μόνο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα, ανεξάρτητα και έχοντας κλείσει ο καθένας τα δικά του ραντεβού, στελέχη έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, τα οποία συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έχοντας έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια. Και μάλιστα οποιουδήποτε είδους: επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και ό,τι άλλο επισφαλές ή «κόκκινο δάνειο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πυροδότησε την έναρξη ενός ιδιότυπου παζαριού για την αγορά δανείων. Οι θέσεις business class στις πτήσεις από το Λονδίνο προς την Αθήνα είναι γεμάτες από τα «παιδιά με τις τσάντες» των funds, που φτάνουν στην Ελλάδα με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών στα συντρίμμια της ελληνικής αγοράς. Τις προηγούμενες ημέρες συνέπεσαν στην Αθήνα στελέχη των Αpollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management και Fairfax.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ