Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

H Moody’s υποβάθμισε τη Γαλλία




Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μόλις υποβάθμισε τη Γαλλία από Αaa σε Aa1. Επίσης, διατηρεί την προοπτική της αρνητική. Έτσι, η Γαλλία χάνει τα τρία Α και από το δεύτερο μεγάλο οίκο αξιολόγησης (τα έχει ήδη χάσει από τον S&P) και παραμένει κορυφαία μόνο η αξιολόγησης της Fitch, η οποία όμως συνδέεται στενά με τη Γαλλία.
Επίσης, λίγο νωρίτερα, ο οίκος Moody’s διατήρησε σε αρνητική προοπτική όλες τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες. Για την ακρίβεια ο οίκος αξιολόγησε με αρνητική προοπτική ολόκληρο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα! 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Προβληματισμένη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος


Προβληματισμένη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απέστειλε έγγραφο στον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη εκφράζοντας τον προβληματισμό της σχετικά με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των εισφορών του εργοδότη ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα έχει αποτέλεσμα να περιέλθει σε μαρασμό ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων, αφού κανένας εργαζόμενος δεν θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλισμα που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα το εισπράξει (π.χ. σε περίπτωση διακοπής της εργασίας του) ή, εάν το εισπράξει, αυτό θα αφορά στην ηλικία συνταξιοδότησής του.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ, οι παροχές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα του εργαζομένου, αφού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές, παρά μόνο μετά την πάροδο ετών και υπό προϋποθέσεις. «Επιπλέον, στα ομαδικά προγράμματα προκαθορισμένης παροχής (defined benefit), ο υπολογισμός του φόρου επί της εισφοράς του εργοδότη έχει τεχνικές δυσκολίες, που καθιστούν τον υπολογισμό του ύψους του φόρου αδύνατο στη πράξη», τονίζεται στην επιστολή.
Εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με παγιωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που συνίστανται στη λήψη συγκροτημένων μέτρων ενίσχυσης της ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω ισχυρών φορολογικών κινήτρων.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) η οποία σημειώνει ότι «το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών ομαδικών συμβολαίων και τη συρρίκνωση του κλάδου Ομαδικών Ζωής, με επακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας και την απώλεια των εσόδων των εταιρειών και των Ταμείων μας». 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Δελτίο Τύπου - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ



Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο ακυρώνοντας τη λειτουργία του πολιτεύματος και της βουλής και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υλοποιεί τις πλέον παράλογες και  εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.
Για μια ακόμη φορά ,το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί εκ νέου μέσω ψευδεπίγραφων εγκυκλίων του, ακόμη πιο δυσμενείς προβλέψεις από αυτές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που εν μια νυκτί ψήφισε στη Βουλή ,επισπεύδοντας τους χρόνους εφαρμογής των παράνομων μέτρων για τις νέες περικοπές, τα εξαντλητικά ωράρια και την άρση της καθολικότητας και του πλήρους περιεχομένου της Εθνικής Γενικής Σύμβασης, τα οποία από κοινού με την υποβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου του ΣΕΠΕ, αφήνουν τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια των εργοδοτών.
Η στοχοπροσήλωση κυβέρνησης  και Τρόικα στην εσωτερική υποτίμηση μόνο καταστροφικό έργο μπορεί να επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία. Όλα πλέον εκχωρούνται στο δήθεν πατριωτισμό των μεγαλοεργοδοτών οι οποίοι έχουν αποδείξει τη θέση και τη στάση τους παραγγέλνοντας μυστικά στους δανειστές μέτρα  και ανατροπές που ακυρώνουν το εργατικό θεσμικό πλαίσιο και το θεσμό των ΣΣΕ, ενώ  εξαθλιώνουν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
 Οι«διαθεσιμότητες» απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μεταξύ αυτών και εκείνων που η ίδια είχε αποσπάσει ως πλεονάζοντες από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, αποτελεί τη μέγιστη υποκρισία και αφερεγγυότητα της πολιτείας και του ελληνικού κράτους.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με κάθε μέσο και τρόπο, δίνοντας μάχη για να καταργηθούν τα απάνθρωπα μνημονιακά μέτρα και στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια όσο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Αφήστε την κοροϊδία και κουρέψτε τα δάνεια του κόσμου!


Αφήστε την κοροϊδία και κουρέψτε τα δάνεια του κόσμου!
Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια, που ακούγαμε τόσο καιρό ότι θα μας σώσει και θα ελαφρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά από τα βάρη, διέρρευσε χθες το βράδυ και αποδείχτηκε μια τεράστια... φούσκα.
Διότι μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης να τις προπαγανδίζει «ως ρυθμίσεις – ανάσα για τους δανειολήπτες», ωστόσο η σκληρή αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι Έλληνες με τα Μνημόνια που έχουν υπογραφεί έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν.
Πώς είναι ποτέ δυνατόν όταν μια οικογένεια δεν έχει χρήματα για να ταΐσει τα παιδιά της, να σκεφτεί το δάνειο στην τράπεζα;
Τι τον ενδιαφέρει τον Έλληνα που μετρά και το τελευταίο ευρώ για να βγάλει το μήνα και να καταφέρει να προσφέρει τα βασικά στην οικογένειά του η τετραετής περίοδος χάριτος;
Τι τον αφορά η βελτίωση του "Τειρεσία"; Μήπως θα πάρει κι άλλο δάνειο;
Ή ακόμα χειρότερα; Τι να το κάνει αυτός ο Έλληνας το «πρόγραμμα επιβράβευσης, από την κάθε τράπεζα, όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους»;
Εάν πραγματικά το υπουργείο Ανάπτυξης και ο λαλίστατος κ. Χατζηδάκης ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να ανασάνουν θα προχωρούσαν σε κούρεμα των δανείων. Όπως, το έχουν υποσχεθεί άλλωστε. Όπως έχει γίνει και με τα χρωστούμενα της χώρας, μέσω του περίφημου PSI. Γιατί να μη γίνει και για τους πολίτες της; Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον κόσμο, θα πίεζαν την κατάσταση, θα έψαχναν τις λύσεις, θα διαπραγματεύονταν, θα έκαναν πραγματικά ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Με έργα, όχι με λόγια.
Άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης, παρά το θετικό κλίμα που καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί, παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν διαγραφές μέρους των χρεών των δανειοληπτών, αφού σε αυτό διαφωνούν η τρόικα και οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης απλά εξυπηρετούν τις τράπεζες, που θέλουν να εμφανίσουν μειωμένες τις επισφάλειες τους, ειδικά τις προερχόμενες από τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και όχι τους δανειολήπτες. Κι όλα αυτά, την ώρα που είναι οι τράπεζες ο μεγάλος κερδισμένος και από την δόση –που περιμένουμε και δεν έρχεται- αφού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κατευθυνθεί σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων. Κι όμως, Χατζηδάκης και τράπεζες δε βρήκαν ούτε καν μερικά ψίχουλα να πετάξουν στους δανειολήπτες. Προτίμησαν να κοροϊδέψουν ξεδιάντροπα ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με ανακοινώσεις περί «ρυθμίσεων-ανάσα»!..
Η πραγματικότητα από την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για ρυθμίσεις είναι η εξής.............. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καύσιμα: Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Απόφαση για το Σύστημα Εισροών - Εκροών




Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση: «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. Φ2-1617/7.12.2010 (ΦΕΚ 1980 Β) «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης, και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Απαιτήσεις συμμόρφωσης, καταγραφής, λειτουργίας και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων».
Ως ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών, νοείται το σύστημα το οποίο έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής μετάδοσης όλων των στοιχείων και δεδομένων που μετρά και καταγράφει, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την διαφάνεια και τον έλεγχο της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Αναλυτικότερα, κάθε σύστημα ελέγχου εισροών εκροών που εγκαθίσταται στα πρατήρια υγρών καυσίμων πρέπει να μετράει αδιάλειπτα τη στάθμη του καυσίμου εντός της δεξαμενής, να παρακολουθεί, καταγράφει και συγκρίνει τις ποσότητες των εξερχόμενων από τις αντλίες καυσίμων, με τις αντίστοιχες εξερχόμενες ποσότητες καυσίμων από τις δεξαμενές κατά τη λειτουργία του πρατηρίου σε πραγματικό χρόνο. Να έχει δυνατότητα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ή να συμπληρώνει, προσαρμόζεται και συνεργάζεται με ήδη εγκατεστημένα συστήματα ανίχνευσης διαρροών καυσίμων ώστε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Να παρέχει έγκαιρη και κατάλληλη ειδοποίηση έναντι διαρροών, ανθρώπινου σφάλματος, αστοχίας υλικού ή λανθασμένου προγραμματισμού.
Να συλλέγει, καταγράφει, επεξεργάζεται και διασφαλίζει ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα που αφορούν τις εισροές και εκροές από τις δεξαμενές των καυσίμων καθώς και να αποστέλλει αυτά ηλεκτρονικά σε κεντρικές βάσεις δεδομένων. Να συνδέεται με κατάλληλο τύπο εγκεκριμένου φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού του ν. 1809/88 (ΦΕΚ Α΄ 222) όπως αυτός ισχύει, για την ηλεκτρονική διασφάλιση των δεδομένων που αφορούν τις εισροές και τις εκροές.
Κάθε ζυγός, προτού χρησιμοποιηθεί στη χώρα θα πρέπει να υποβληθεί σε Αρχική Επαλήθευση από την Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, από όπου και χορηγείται Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης εκτός και αν έχει ήδη υποστεί αρχική επαλήθευση από την κατασκευάστρια εταιρεία ή από άλλο εξουσιοδοτημένο φορέα. Επιπλέον, κάθε ζυγός πρέπει να συνοδεύεται με Δήλωση Συμμόρφωσης για την Οδηγία 90/384/ΕΟΚ του οίκου κατασκευής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Τι ξέρουν οι Γιαπωνέζοι για τη Γερμανία? Μια ερμηνεία-αποκάλυψη από τον επικεφαλής οικονομολόγο-ερευνητή της Nomura.



Σε μία συζήτηση που έγινε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου για την παγκόσμια οικονομική κρίση με τίτλο «Η Μεγάλη Ύφεση: Διαρθρωτικά και Κυκλικά Αίτια», στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Bruce Greenwald και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ερευνητικού τμήματος του ιαπωνικού οίκου Nomura, Richard Koo, κάποια στιγμή τέθηκε μία ερώτηση από το ακροατήριο που αφορούσε στο ευρωπαϊκό σκέλος της κρίσης. Τότε ο Richard Koo αποκάλυψε μια «άγνωστη» ερμηνεία του τι πραγματικά συνέβη με τη Γερμανία μέσα στην τελευταία δεκαετία και πώς έφτασαν τα πράγματα στο σημερινό τους σημείο μέσα στην ευρωζώνη. Δείτε την απάντησή του στο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, που ακολουθεί.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

IFO: Η καλύτερη λύση για Ελλάδα και Πορτογαλία είναι η έξοδος από το ευρώ




Τη Δευτέρα σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου (IFO), Χανς Βέρνερ Σιν εξέφρασε την άποψη ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι η προσωρινή αποχώρηση από την Ευρωζώνη.
«Εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη νομισματική ένωση, οι Έλληνες θα αγόραζαν και πάλι τα δικά τους αγαθά και οι πλούσιοι Έλληνες θα επέστρεφαν στη χώρα τους, για να επενδύσουν. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν και για την Πορτογαλία, εάν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»,  είπε ο κ. Σιν, υπογραμμίζοντας πως «το  IFO έχει μελετήσει περίπου 70 υποτιμήσεις νομισμάτων και έχει βρει ότι η ανάκαμψη ξεκινά έπειτα από ένα με δύο χρόνια»
Μάλιστα, ο επικεφαλής του IFO, υποστήριξε πως προτείνει μια προσωρινή έξοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα Ελλάδας και Πορτογαλίας.
«Προτείνουμε φυσικά μια προσωρινή έξοδο. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να γίνουν 30% με 40% λιγότερο ακριβές για να γίνουν ανταγωνιστικές και πάλι. Αυτό επιχειρείται μέσω αυστηρών μέτρων λιτότητας εντός της ευρωζώνης, αλλά δεν θα έχει αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «θα οδηγήσει αυτές τις χώρες στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου προτού επιτύχει. Μια γρήγορη έξοδος θα σταθεροποιήσει πολύ γρήγορα αυτές τις χώρες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα απελευθερώσει τον πληθυσμό από το βάρος του ευρώ».
Τελικά όλοι για εμάς νοιάζονται; Όλοι παλεύουν να βρουν ποια είναι η καλύτερη λύση για εμάς και την πατρίδα μας; Εντός - εκτός ευρώ, εντός - εκτός ΕΕ, υπό την επιτήρηση ή όχι της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, της Ρωσίας κτλ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΙΚΑ: Πως αλλάζουν τα όρια ηλικίας από την Πρωτοχρονιά


ΙΚΑ: Πως αλλάζουν τα όρια ηλικίας από την Πρωτοχρονιά
Την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας περιμένουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες στους ασφαλισμένους που ψάχνουν να βρουν πότε θα πάρουν σύνταξη. Τα νέα που θα τους δίνουν, δεν θα είναι και πολύ ευχάριστα καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013, Τα όρια ηλικίας αυξάνονται ακόμη και κατά επτά χρόνια. Δείτε τους πίνακες με τα νέα όρια ηλικίας
Όσοι καταφέρουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 να θεμελιώσουν συταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και όσοι έχουν καταφέρει να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων δεν θίγονται. Όσοι όμως δεν ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες, θα δουν το όριο ηλικίας να αυξάνεται. Πρακτικά, οι περισσότεροι θα φεύγουν είτε στα 67,είτε στα 62 εφόσον βέβαια έχουν 40 χρόνια εργασίας.
Ο πίνακας που αποτυπώνει τα νέα όρια ηλικίας στο ΙΚΑ έχει ως εξής:
Αλλαγές σε όρια ΙΚΑ- ΕΤΑΜ
(Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 ) 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι δεν έχει καταλάβει ακόμη ο Έλληνας


Τι δεν έχει καταλάβει ακόμη ο Έλληνας

Όσο συνεχίζεται το τροπάριο της διαμαρτυρίας ενός τμήματος της κοινωνίας τη στιγμή που πλήττεται, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, για τον απλό λόγο ότι η διαμαρτυρία του δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός αυτών που ανήκουν σ' αυτό το κοινωνικό τμήμα.

Μέ άλλα λόγια: Όσο θα διαμαρτύρονται οι αγρότες για τις τιμές των προϊόντων τους, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι για τις απολύσεις τους, οι φορτηγατζήδες για την απαξίωση των αδειών κυκλοφορίας των φορτηγών, οι πρατηριούχοι για το Α, οι έμποροι για το Β, οι φαρμακοποιοί για το Γ, οι γιατροί για το Δ, οι συνταξιούχοι για το Ε, και πάει λέγοντας, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει.
Αυτά όλα θα αλλάξουν:
· Όταν, επί τέλους, γίνει αντιληπτή η αυτονόητη Αλήθεια πως είναι παράλογο και αδιανόητο να ζητάμε (διαμαρτυρόμενοι) από τους ίδιους που δημιούργησαν το πρόβλημα, να το λύσουν.
· Όταν , επί τέλους, γίνει αντιληπτή η Αλήθεια πως η αιτία που δημιουργεί την αφόρητη κατάσταση στον καθένα μας, είναι η απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας μας, δηλαδή η απώλεια της Ελευθερίας να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για τη ζωή μας.
· Όταν, επί τέλους, γίνει αντιληπτή η αυτονόητη Αλήθεια, πως η χώρα κυβερνάται από μία οικογενειοκρατούμενη Ολιγαρχία (πολιτική και οικονομική) υπό τον μανδύα της Δημοκρατίας, η οποία έχει ύπουλα αφοπλισθεί και παροπλισθεί ώστε να προσφέρει στο σύστημα την απαραίτητη Δημοκρατική νομιμότητα για τη διατήρησή του στην Εξουσία.
Οταν αυτές οι Αλήθειες (που φωνάζουν εκκωφαντικά) ακουσθούν από τα βουλωμένα (με το βουλοκέρι της προπαγάνδας) αυτιά της κοινωνίας, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για την δραπέτευσή μας από την αιχμαλωσία μας στα Μνημόνια, στην οποία μας οδήγησαν και από την οποία μας φυλάσσουν για να μη δραπετεύσουμε, αυτοί οι ίδιοι, δηλαδή το καθεστώς πολιτικό σύστημα, δηλαδή αυτοί από τους οποίους ζητάμε τα δίκια μας.
Τότε και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να διορθωθούν όλες οι αδικίες και οι λάθος αποφάσεις που δεσμεύουν κάθε επαγγελματική τάξη της κοινωνίας μας και κατ' επέκταση κάθε πολίτη.
Τότε θα πραγματοποιηθεί η αντεπίθεση της κοινωνίας για την ανατροπή της σημερινής εκτροπής και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ένα βήμα, ίσως το πρώτο, σ' αυτό το οδοιπορικό, αποτελεί η πρόταση της “Κίνησης Ουμπούντου” για σύσταση της διαδικτυακής “ΒΟΥΛΗΣ 300.000 ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ” που θα πάρει αποφάσεις απέναντι στη Βουλή των 300 εξανδραποδισμένων πολιτικών.
Τον λόγο έχει ο λαός και θα τον πάρει μόλις ξυπνήσει.
 ΠΗΓΗ:.ramnousia.com

Αλλαγές στο τέλος ΑΠΕ και διαχωρισμός ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ από τη Βουλή



Την αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, δύο φορές το χρόνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως ορίζεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το μοναδιαίο κόστος και ο επιμερισμός του τέλους ΕΤΜΕΑΡ θα γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάθε Δεκέμβριο, με εφαρμογή από το επόμενο ημερολογιακό έτος.
Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στη ΡΑΕ να αναθεωρήσει τις χρεώσεις του τέλους ΕΤΜΕΑΡ κάθε Ιούνιο, με εφαρμογή των αλλαγών από τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι όπως τονίζεται τη διετία 2013 – 2014 οι χρεώσεις του τέλους θα πρέπει να καθοριστούν από τη ΡΑΕ με τέτοιο τρόπο ώστε να αποσβεστεί πλήρως στο τέλος της διετίας το έλλειμμα του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, κάτι το οποίο  προοιωνίζεται αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.
Βεβαίως, οι αυξήσεις θα εξαρτηθούν και από την απόδοση των μέτρων που έχουν προωθηθεί από το ΥΠΕΚΑ για τον περιορισμό του ελλείμματος (εισροή εσόδων από το τέλος ΕΡΤ, δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, έκτακτο τέλος φωτοβολταϊκών κλπ).
ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Στην ίδια πράξη ορίζονται παράλληλα όλες οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη μητρική ΔΕΠΑ.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών και ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ με βάση τις προβλέψεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου θεωρούνται κρίσιμες για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρείας αερίου. Όπως και στην περίπτωση του διαχωρισμού της ΔΕΗ με τον ΑΔΜΗΕ, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου
Ενεργειακοί επιθεωρητές
Τέλος στην πράξη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εγγραφεί κάποιος ενδιαφερόμενος στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών. Μέσω της πράξης καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα και τα επιστημονικά πεδία προέλευσης των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων μηχανικών και οι ειδικότερες διαδικασίες πιστοποίησης.
 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δίωξη σε βάρος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων που μίλησε για «κυβέρνηση δωσιλόγων




Δίωξη σε βάρος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων με αφορμή την ανοικτή επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των Δικαστικών ενάντια στα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα.
Για κυβέρνηση “δωσίλογων” που προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές κάνει λόγο σε επιστολή του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, Γιάννης Πενταγιώτης με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου αλλά και… τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν οι δικαστικοί στα νέα μέτρα.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, Γιάννη Πενταγιώτη, με αφορμή την ανοικτή επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των Δικαστικών ενάντια στα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα.
Η πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά τους χαρακτηρισμούς περί «καθεστώτος κατοχής», «κυβέρνησης δωσίλογων» και «φαύλου καθεστώτος», οι οποίοι περιέχονται στην επιστολή του εισαγγελέα. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Τα αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται στα αγγλικά σχολεία


Τα αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται στα αγγλικά σχολεία

Μπορεί όλος ο πλανήτης να μιλά αγγλικά αλλά οι Άγγλοι θα μιλούν αρχαία ελληνικά. Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Παιδείας, τα αρχαία ελληνικά θα ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα διδασκαλίας ξένων γλωσσών από το 2014. Μάλιστα, η διδασκαλία τους θα ξεκινά ήδη από τις πρώτες τάξεις για παιδιά επτά ετών και άνω.
Οι μαθητές θα καλούνται να διατυπώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται και στη σωστή προφορά.
Το υπουργείο Παιδείας στη Βρετανία έλαβε την απόφαση μετά από έρευνες που έδειξαν ότι οι Βρετανοί μαθητές έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 1 στα 10 δημοτικά σχολεία στη χώρα δεν προσφέρει μαθήματα ξένης γλώσσας, ενώ 2 στα 10 προσφέρουν μόνο σε ορισμένες τάξεις. Υποχρεωτική είναι η διδασκαλία ξένων γλωσσών μόνο στις αντίστοιχες τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
ΠΗΓΗ:24h.gr

Νίκη της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Μπορεί η απήχηση του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία να έχει συρρικνωθεί, η ΠΑΣΚΕ, όμως, παρά τις απώλειες, διατηρεί τα σκήπτρα στα συνδικαλιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης


Picture 0 for Νίκη της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Με νίκη της ΠΑΣΚΕ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ψήφισαν 493 από τους 502 εκλεγμένους αντιπροσώπους, που εκπροσωπούν 183 σωματεία. Η ΠΑΣΚΕ(ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 42,1% χάνει 2 έδρες και παίρνει 13 από 15 έδρες που είχε στην προηγούμενη διοίκηση. Η Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) διατηρεί τις 8 έδρες με 25,4%.

Η ΔΑΚΕ(ΝΔ) με ποσοστό 17% χάνει μια έδρα και παίρνει 5 από 6 έδρες που είχε. Το νέο ψηφοδέλτιο με τίτλο «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία», που συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) και πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ παίρνει ποσοστό 14,5% και 5 έδρες. Η Αυτόνομη Παρέμβαση, υποστηριζόμενη μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προηγούμενη διοίκηση, είχε 2 έδρες.
Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ με ποσοστό 53,68 λαμβάνει 8 έδρες, η Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία με ποσοστό 17,89 λαμβάνει 2 έδρες, η Εργατική Ενότητα με ποσοστό 15,78 λαμβάνει 2 έδρες και η ΔΑΚΕ με ποσοστό 11,05 παίρνει  2 έδρες.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΚΕ νομού Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, που αναμένεται να επανεκλεγεί εντός της εβδομάδας στη θέση του προέδρου του ΕΚΘ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης που για άλλη μια φορά ανέδειξαν την παράταξη της ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πρώτη δύναμη με το υψηλό ποσοστό 42,1% για τη διοίκηση του ΕΚΘ και 54% για την αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ συναισθανόμενη  το βάρος της ευθύνης, θα συνεχίσει να παλεύει απέναντι στις άδικες, άνισες και αναποτελεσματικές μνημονιακές πολιτικές, απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, απέναντι σ’ αυτούς που διασπούν την παράταξη και το εργατικό κίνημα.
Παρόλο που ο αγώνας μας ήταν μονομέτωπος ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, η επίθεση κατασυκοφάντησης και ο πόλεμος λάσπης που δεχθήκαμε στο διάστημα αυτό από τις άλλες παρατάξεις ήταν πρωτοφανής. Μοναδικός στόχος τους ήταν η λεηλασία ψήφων της ΠΑΣΚΕ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα καταφέραμε και αντέξαμε γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, αλλά και να εξακολουθήσουμε να έχουμε την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Από αύριο, η παράταξη μας συνεχίζει τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων".
Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» κάνει λόγο για άνεμο αλλαγής στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις "σε αλλαγή σελίδας, ώστε να μπει τέλος σε όλες τις πρακτικές που γυρίζουν πίσω το συνδικαλιστικό κίνημα". 
ΠΗΓΗ:voria.gr

Συνεχή Πτώση της Κατανάλωσης Καυσίμων από το 2007 Δείχνει Έρευνα της Hellastat




Συνεχής είναι η πτώση της αγοράς καυσίμων από το 2007 έως και σήμερα λόγω της μείωσης του εισοδήματος των καταναλωτών, που προκάλεσε η οικονομική κρίση καθώς και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αυτό δείχνει η μελέτη της Hellastat ΑΕ για το χονδρικό εμπόριο καυσίμων, η οποία εκτιμά, εξάλλου, ότι η κατανάλωση καυσίμων θα περιοριστεί περαιτέρω μετά την εξαγγελθείσα εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012, με την πτώση να αναμένεται ακόμα και σε 30-40%. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, έχουν καθοριστεί νέοι υψηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ με σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης έχει ενισχυθεί κατά 87% (+0,31 ευρώ/λίτρο) και 36% (+0,11ευρώ/λίτρο) αντίστοιχα από τις αρχές του 2009.
Οι εταιρείες του κλάδου έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες πολιτικές πιστώσεων που εφαρμόζουν πλέον οι όμιλοι διύλισης, καθώς και τις υψηλές επισφάλειες έναντι των πρατηριούχων πελατών τους, λόγω της δύσκολης οικονομικής θέσης των τελευταίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την απαρχή της κρίσης στην Ελλάδα περίπου 1.200 πρατήρια έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. 
Η αγορά χαρακτηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια από πολυάριθμα περιστατικά λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις τιμολογιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 16 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 6%, στα 12,87 δισ. ευρώ. Η μέση άνοδος ανά εταιρεία διαμορφώθηκε σε +3%. 
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκαν κατά 2,5%, σε 116,58 εκατ. ευρώ ενώ αντιθέτως οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν σε περίπου 52 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος λειτουργεί με πολύ χαμηλό μικτό περιθώριο, το οποίο το 2011 υποχώρησε περαιτέρω σε 3,7%, ενώ τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν οριακά σε 0,9% και 0% αντίστοιχα.
Τόσο η γενική όσο και η άμεση ρευστότητα παραμένουν διαχρονικά σε σταθερό επίπεδο (1,0 και 0,9 αντίστοιχα). Οι Απαιτήσεις το 2011 εισπράχθηκαν σε διάστημα ενός μήνα, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν για 5 μόλις ημέρες. Ταυτόχρονα, ο κλάδος απολαμβάνει από τους προμηθευτές μικρό διάστημα πίστωσης (23 ημέρες). Έτσι, ο εμπορικός κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε στις 13 μόλις ημέρες. 
Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο (3,9 προς 1). Ωστόσο, η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε σημαντικά για δεύτερη συνεχή χρονιά, φθάνοντας στο 1,2% (από 8,4% το 2009). 
ΠΗΓΗ:energia.gr