Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ; Σταϊκούρας: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο"

 
Σε μια δήλωση φωτιά προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση.

Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, τόνισε πως το δημόσιο χρέος είχε αποκτήσει ισχυρή αυξητική δυναμική και τόσο ως απόλυτο, όσο και ως σχετικό ως προς το ΑΕΠ μέγεθος, είναι υψηλό.

«Είναι αλήθεια, επισημαίνει, ότι η ισχυρή αυξητική δυναμική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής» και αισιοδοξεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και δανειστές την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει εισβολή στη Συρία! Εμείς δεν ξεχνάμε κι η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της! Λαοί χωρίς μνήμη δεν έχουν μέλλον! Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει εισβολή στη Συρία!


Η φωτογραφία του 1957, από την στρατιωτική εκπαίδευση των γυναικών της Συρίας για ν’ αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας που καθοδηγούσε και τότε το ΝΑΤΟ…
Οι γυναίκες της Συρίας ήταν πάντα μπροστάρησες στους αγώνες για την Εθνική Ανεξαρτησία και την υπεράσπιση της πατρίδας τους…
Στην Ελλάδα θυμούμαστε την Συρία, τον περήφανο λαό της και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα από την κρίση του Μάρτη 1987… τότε που ο ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε βοήθεια και η Συρία παρέταξε τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Τουρκία, τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και Μέση Ανατολή κι... ο πρόεδρος Άσσαντ διακήρυξε: «Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει εισβολή στη Συρία!»
Κι η συγκυβέρνηση των  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απέλασε την πρέσβειρα της Συρίας από την Ελλάδα

 Μια φιλία του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ΜΠΑΑΘ, που δεν μπόρεσε ποτέ να διαρρήξει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σιωνιστές του ναζιστικού ισραηλινού καθεστώτος… 
 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Ετοιμάζονται να πληρώσουν 20 δις ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ στο ΔΝΤ!! Τους απατεώνες με τα “λαθάκια” τους! Ερχεται το Γουδή καλπάζοντας…

Από τον Πόρτα – Πόρτα

Δεν έχω σχόλια.

Έρχονται Σεπτέμβρη…για να μας κανουν ντα.

Ενω απ την πίσω πόρτα πόρτα τα έχουν βρει με Γερμανια…και κάνουν και οι δυο τη δουλειά τους στην πλάτη μας.

Το ΔΝΤ κόβει η Γερμανία ραβει.

ΑΑΑκουρευτα 
20130831-121858.jpg
 20130831-121903.jpg
 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

ΠΑΡΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

20130831-195135.jpg
« Να πάρουμε το Νόμπελ Eιρήνης από τον Ομπάμα », τιτλοφορείται άρθρο του Uli Windisch που φιλoξενείται στο ελβετικό Les observateurs.ch . Μεταξύ άλλων αναφέρει :
« Κάποιοι ειδικοί αναλυτές κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θέλει να βοηθήσει τους ισλαμιστές και κυρίως τους λεγόμενους Αδελφούς Μουσουλμάνους , παντού και όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες.
Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι ενεργούν για λόγους ηθικούς ανθρωπιστικούς…την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν μ’ένα κράτος αμφιλεγόμενο,αυταρχικό,ολοκληρωτικό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα νόμιμα και παράνομα για να υπερσπιστεί τα συμφέροντά του περιφρονώντας παράλληλα αυτά όλων των άλλων 
χωρών και αδιαφορώντας για τις μαζικές δολοφονίες και διωγμούς των χριστιανών μέσα σ’αυτές τις χώρες χωρίς την παραμικρή αντίδραση…Για να τελειώνουμε με την « Obamamania » ας του πάρουμε το Νόμπελ ειρήνης ενώ αυτός θα χαρτοπαίζει κοιτάζοντας στην τηλεόραση τον πολεμικό του στόλο να επιτίθεται στη Συρία και να σκοτώνει ακόμη περισσότερο κόσμο σαν να πρόκειται για τρομοκράτες.»

Η Iρλανδικής καταγωγής Mairead Maguire, (Nobel ειρήνης 1976), αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο συριακό δήλωσε : « Κατηγορούν τον πρόεδρο Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του αλλά δεν έχουν καμιά απόδειξη γι’ αυτό, αντίθετα οι αντάρτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα. » (Warisacrime.org)
« Το ερώτημα που οφείλει να τεθεί είναι ποιό συμφέρον θα είχε ο Άσσαντ να χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν στη γειτονιά που είχαν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον και σε μια περιοχή όπου μια ενδεχόμενη χρήση θα επέφερε συνέπειες στους ίδιους του τους στρατιώτες. Προσωπικά εγώ , δεν ενστερνίζομαι αυτές τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσσαντ».
H ίδια, κάλεσε τον Υπ.Εξ. της Αγγλίας William Hague και τον ομόλογό του της Γαλλίας Laurent Fabius να σταματήσουν να υπεραμύνονται στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η οποία δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά να βυθίσει τους λαούς της Μέσης Ανατολής σε ακόμη περισσότερη βία και αίμα.
Στην επίσημη έκθεση που συνέταξε μετά από μια 10μερη επίσκεψη σε Λίβανο και Συρία ως επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας 8 χωρών, επισημαίνει : « Κατά την επίσκεψή μας επισκεφθήκαμε στρατόπεδα προσφύγων και πληγείσες κοινότητες.Συναντηθήκαμε με θρησκευτικούς ηγέτες, μαχητές, κυβερνητικούς εκπροσώπους, αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους ,θύτες και θύματα.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κωστόπουλος – ΕΛΠΕ: Στόχος η ενίσχυση της εξωστρέφειας – Αύξηση όγκου πωλήσεων και διπλασιασμός εξαγωγών στο εξάμηνο


Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα 21 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), καθώς οι θετικές λειτουργικές επιδόσεις των διυλιστηρίων και η αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών αντισταθμίστηκαν από τα ιστορικά χαμηλά περιθώρια διύλισης που επηρεάζουν όλες τις εταιρίες του κλάδου.

Στο δεύτερο τρίμηνο 2013 ο Όμιλος αντιμετώπισε ένα δυσμενές περιβάλλον διύλισης, που επηρέασε ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι κυρώσεις Ε.Ε./ΗΠΑ στις εξαγωγές Ιρανικού πετρελαίου και οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά Ρωσικών αργών στην Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας αργού πετρελαίου για τα διυλιστήρια της περιοχής μας. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη, και ειδικά η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στο Νότο, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για καύσιμα.

Οι παραπάνω εξελίξεις διαμόρφωσαν τα περιθώρια διύλισης σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης FCC διαμορφώθηκαν στα 2,9$/bbl (Β’ Τριμ. 2012: 6,5$/bbl), ενώ τα περιθώρια Hydrocracking κυμάνθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας και προσαρμογής, παρήγαγε ένα εκατομμύριο τόνους προϊόντων, με το βαθμό απασχόλησης του διυλιστηρίου να ανέρχεται στο 95%.

Επιπλέον, οι κύριες μονάδες μετατροπής λειτούργησαν σε επίπεδα που προσέγγισαν ή ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό και τις προδιαγραφές τους, οδηγώντας σε σημαντικά καλύτερη απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων. Τα προϊόντα του νέου διυλιστηρίου διατέθηκαν κυρίως σε αγορές του εξωτερικού οδηγώντας σε διπλασιασμό των εξαγωγών και συνολικά αύξηση των πωλήσεων διύλισης κατά 18%.

Εκτός των λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από τις απώλειες αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, τις αυξημένες αποσβέσεις λόγω των υψηλών επενδύσεων των τελευταίων ετών καθώς και το ιδιαίτερα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος που επηρεάζει το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι μειωμένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, λόγω της περαιτέρω πτώσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, οδήγησαν σε βελτίωση των ταμειακών ροών του Α’ Εξαμήνου. Σαν αποτέλεσμα, ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε στα €1,8 δισ, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το Δ’ Τρίμηνο του 2011 και ο στόχος είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα τρίμηνα.

Ο Όμιλος συμφώνησε την επέκταση μέχρι και 18 μήνες του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους €400εκατ. που έληγε τον Ιούνιο του 2013. Με το δάνειο αυτό ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του δανεισμού του Ομίλου, με το οποίο ενισχύθηκαν σημαντικά η κεφαλαιακή διάρθρωση και ρευστότητά του. Προτεραιότητα πλέον καθίσταται η μείωση του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα όλων των Ελληνικών εταιριών.

Πώληση ΔΕΣΦΑ

Η από κοινού διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στην τελική της φάση μετά τη λήψη βελτιωμένης δεσμευτικής προσφοράς από τη SOCAR, την εθνική εταιρεία πετρελαίου και ΦΑ του Αζερμπαϊτζάν, ύψους €400 εκ. για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Το ποσό που αντιστοιχεί στο μερίδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το 35% που κατέχει εμμέσως στο ΔΕΣΦΑ, ανέρχεται στα €212 εκ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ απεδέχθη την προσφορά και εισηγείται την οριστική αποδοχή της από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συνεκλήθη προς αυτό το σκοπό για τις 2 Σεπτεμβρίου 2013. Η προτεινόμενη συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τις εποπτικές αρχές σε Ελλάδα και Ε.Ε. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής θα επιταχύνει το πρόγραμμα απομόχλευσης και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ομίλου. Σημειώνεται ότι δεδομένου του χρόνου επίτευξης της συμφωνίας και των εγκριτικών διαδικασιών, οι οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου της 30 Ιουνίου 2013 εξακολουθούν να ενοποιούν την ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Βελτίωση Ανταγωνιστικότητας

Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Όμιλος τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, με μείωση της ζήτησης και όξυνση του ανταγωνισμού, οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω ενίσχυσης των προγραμμάτων μετασχηματισμού, παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μεσοπρόθεσμος στόχος έχει αυξηθεί στα €400εκ. ετησίως, δηλαδή €150εκ. επιπλέον των €250εκ. που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Έρευνα & Παραγωγή

Στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής, η κοινοπραξία που αποτελείται από τις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (διαχειριστής της κοινοπραξίας), Edison Spa και Petroceltic International Plc, με τον κάθε εταίρο να συμμετέχει με ποσοστό 33,3%, επελέγη από το Υπουργείο ΠΕΚΑ ως προτιμητέος ανάδοχος για τη διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου. Η κοινοπραξία αναμένεται να κληθεί άμεσα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση παραχώρησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ Τρίμ. 2013, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον αυτό το τρίμηνο. Πέρα από τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελληνική οικονομία, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μειωμένη διεθνή ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου και αυξημένο κόστος προμήθειας αργού, καθώς και ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια διύλισης. Σε αυτό το περιβάλλον επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς μας, με αύξηση των εξαγωγών άνω του 50% των συνολικών πωλήσεων, καθώς το νέο διυλιστήριο Ελευσίνας αυξάνει σταθερά την παραγωγή και τις επιδόσεις του. Επιπλέον εστιάζουμε στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς μας, με περαιτέρω έμφαση στα προγράμματα μετασχηματισμού και μείωσης κόστους, τα οποία μας έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα όφελος περίπου €250 εκ. ετησίως. Η συνεχής δέσμευση του προσωπικού του Ομίλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συνεχίσουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές και εγχώριο περιβάλλον».

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Εγχώριας Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας επηρεάστηκαν από τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και το αυξημένο κόστος προμήθειας αργού, καθώς και την πτώση στην εσωτερική αγορά.

Η βελτιωμένη λειτουργία του διυλιστηρίου Ελευσίνας, οδήγησε σε αύξηση της συνολικής παραγωγής στα 3,5 εκ. τόνους (+36% σε σχέση με Β’ Τρίμ. 2012) και αυξημένη απόδοση μεσαίων κλασμάτων (diesel, jet) στο 46% του μίγματος προϊόντων.

Οι εξαγωγές, στα 1,7 εκ. τόνους, διπλάσιες σε σχέση με Β’ Τρίμ. 2012, υπερκάλυψαν τη μείωση στην εσωτερική αγορά, οδηγώντας τις συνολικές πωλήσεις στα 3,4 εκ. τόνους (+19%).

ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

Μειωμένοι όγκοι πωλήσεων λιανικής εμπορίας, λόγω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι λόγω βελτίωσης μεριδίων αγοράς και αυξημένης ζήτησης για diesel.

Οι θετικές επιδόσεις στον κλάδο Αεροπορικών καυσίμων, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης διαμόρφωσαν τα κέρδη EBITDA της Εγχώριας Εμπορίας στα €7 εκ. Η αύξηση πωλήσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία αντισταθμίζει τις απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων καυσίμων στην ακτοπλοΐα.

Τα σταθερά έξοδα μειώθηκαν κατά 6%, καθώς συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού εμπορίας ενώ στο Β’ τρίμηνο υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €10 εκ., με βελτίωση όγκων και περιθωρίων στη Βουλγαρία και μειωμένες επιδόσεις σε Κύπρο και Μαυροβούνιο λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

Η διατήρηση ισχυρών διεθνών περιθωρίων πολυπροπυλενίου οδήγησαν σε αυξημένη κερδοφορία, με τα Συγκρίσιμα EBITDA να ανέρχονται στα €15 εκ., αυξημένα κατά 10% σε σχέση με Β’ Τρίμ. 2012. Η παραγωγή προπυλενίου στον Ασπρόπυργο κάλυψε το 90% των αναγκών του εργοστασίου πολυπροπυλενίου Θεσσαλονίκης για το τρίμηνο, βελτιώνοντας σημαντικά το βιομηχανικό περιθώριο κέρδους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα €9 εκ. (Β’ Τρίμ. 2012: €15 εκ.), λόγω μείωσης όγκων κατά 12%.

Τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα €11 εκ. (-18% έναντι Β’ Τρίμ. 2012), λόγω χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος (-8%) και μειωμένης παραγωγής από φυσικό αέριο. 

ΠΗΓΗ:bankwars.gr