Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Eπενδύσεις μαμούθ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο προβλέπει γαλλικό ινστιτούτο


Οι παγκόσμιες δαπάνες για επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αέριο την επόμενη χρονιά αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια (550 δισεκ. ευρώ), καταγράφοντας μια μικρή αύξηση, σύμφωνα με μία μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Το 2014 η αύξηση των επενδύσεων αυτών για «εξερεύνηση και παραγωγή» αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με έναν ρυθμό λίγο λιγότερο αυξημένο σε σχέση με φέτος (+8% σε ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ το 2014, από +11% το 2013), ανέφερε το ινστιτούτο μελετών IFP Energies Nouvelles.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι το ινστιτούτο, η Ναταλί Αλαζάρ-Του δήλωσε ότι «σηματοδοτείται μια μικρή επιβράδυνση έπειτα από τέσσερα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης» των επενδύσεων.

Οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης του τομέα δεν έχουν μεταβληθεί: η τιμή του βαρελιού που βρίσκεται περί τα 100 δολάρια, υπάρχουν «πολυάριθμες πιθανότητες για επενδύσεις», καταγράφεται η έναρξη της εφαρμογής πολυετών επενδυτικών σχεδίων, ενώ σημαντικά χαρακτηρίζονται και τα σχιστολιθικά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η εξασθένηση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνει σε ένα βαθμό την ζήτηση, αλλά αυτές παραμένουν ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς αυτής, σημείωσε ο Ολιβιέ Απέρ, επικεφαλής του ινστιτούτου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το δημόσιο.

Το 2013 η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αναμένεται να φθάσει συνολικά το 11%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2012, ή στα 694 δισεκ. ευρώ.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η τιμή του αερίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γεγονός το οποίο καθιστά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πιο προσοδοφόρα, όπως και η Βόρεια Αμερική, είναι οι δύο περιφέρειες όπου γίνονται σχεδόν οι μισές επενδύσεις: προσελκύουν περίπου 180-190 δισεκ. δολάρια η καθεμιά. Ακολουθούν η Νότια Αμερική, η Αφρική, και η Ευρώπη-πλην Ρωσίας.

Για λόγους σύγκρισης το IFP σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε μορφές ανανεώσιμης ενέργειας ανήλθαν σε 224 δισεκ. δολάρια το 2012, δηλαδή ήταν υποτριπλάσιες σε σχέση με αυτές που έγιναν στον τομέα του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Koμισιόν: Το κύμα συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα μπορεί να σαρώσει... τις συντάξεις


Με ... τρόμο κοιτάζουν οι Βρυξέλλες το "κρυφό" έλλειμμα – μαμούθ που έχει συσσωρευτεί λογιστικά στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των συντάξεων που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους σχεδόν 300.000 δικαιούχους τους.

Αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται, αν και πολύ διακριτικά, στην ετήσια έκθεση της κοινοτικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας  για τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτώβρη. 

Σ΄ αυτήν, η Κομισιόν εκτιμά πως η πρωτοφανής μαζική έξοδος στη σύνταξη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα "δεν έχει ακόμα αντανακλασθεί στα διαθέσιμα στοιχεία". 

Πράγματι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής  (ΠΟΠΟΚΠ), πάνω από 350.000 δικαιώματα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (τα οποία αντιστοιχούν σε λίγο κάτω από 300.000 δικαιούχους) είναι αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα. 

Με αυτόν τον τρόπο, όμως είναι σε... εκκρεμότητα και η αλήθεια για την πραγματική ταμειακή κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ κλπ. 

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας παραδέχονται στο Capital.gr  πως στο υπολογισμό των ελλειμμάτων των ταμείων, τα οποία θα ανέρχονται στο τέλος του έτους στα περίπου 2 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται δαπάνες περίπου... 2,8 δισ. ευρώ που θα έπρεπε ήδη να καταβάλλονται στους δικαιούχους αλλά δεν καταβάλλονται ακόμα. 

Τόσο τα 2,8 δισ. ευρώ των συντάξεων που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί, όσο και τα 2 δισ. ευρώ του ελλείμματος του 2013 θα έλθουν να... συναντήσουν τις περικοπές 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνουν από τη ΓΣΕΕ. Εξάλλου οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις παλιότερων οφειλών αναμένεται να παραμείνουν και το 2014 αίολες...

Τι άλλο λέει  η έκθεση της επιτροπής της Κομισιόν; 

Ο αυξημένος αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης  "έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη διαδικασία των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μια αίτηση από το 2010 πιθανόν να τελεσφορήσει το 2011 ή το 2012. Ως εκ τούτου, οι πλήρεις συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων θα φανούν μόνο σε σημαντικό χρονικό διάστημα", σημειώνουν από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν πως "ο αριθμός των εργαζομένων 55 ή περισσοτέρων χρόνων έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς είτε αυτοί συνταξιοδοτούνται, είτε αυτοί μένουν άνεργοι". Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται στην εν λόγω έκθεση, πως έχει μειωθεί δραματικά η δεξαμενή άντλησης τακτικών και έκτακτων εισφορών από τους συνταξιούχους με τις σχετικά υψηλές αποδοχές προς τους συνταξιούχους με τις σχετικά χαμηλές. 

Έμμεσα, δηλαδή, η Κομισιόν κρούει τον κίνδυνο περικοπών και για τις χαμηλές συντάξεις από εδώ και πέρα, λένε υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ. 

Αυτό δεν σημαίνει πως στην  Κομισιόν δεν αναγνωρίζουν την "πρόοδο" που -κατά τ΄ άλλα- έχει συντελεσθεί στην βιωσιμότητα των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα λένε πως "οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν ισχυρή επίδραση στην πλευρά των δαπανών του. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις τα επίπεδα των σχετικών δαπανών θα απέκλιναν ολοένα και περισσότερο από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς οι μεταρρυθμίσεις τα έριξαν από το 15% του ΑΕΠ και πλέον στο λίγο κάτω από το 12% το 2012."


ΠΗΓΗ.capital.gr

ANAKOINΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
             Η ώρα ευθύνης του καθενός μας, για το Συνδικάτο που οραματίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια, έφτασε!
             Σε λίγες μέρες καλούμαστε όλοι μας, να ψηφίσουμε για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των αντιπροσώπων για τα δευτεροβάθμια όργανα. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες, γιατί η νέα διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά συσσωρευμένα προβλήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την πορεία της εταιρείας. Άλλωστε, η κρισιμότητα αποδεικνύεται και από την εσπευσμένη απόφαση της πλειοψηφίας του προεδρείου να προχωρήσει σε εκλογές πριν τη λήξη της θητείας του.
            Η επίσπευση των εκλογών δείχνει με εύγλωττο τρόπο ότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επιλέγουν την «απόδραση»  ενόψει των τεράστιων προβλημάτων που πρέπει να διαχειριστούν με απώτερο σκοπό να μεταφέρουν τη διαχείριση τους για μετά τις εκλογές και ταυτόχρονα ελπίζουν ότι δεν θα διακινδυνεύσουν την ανανέωση της θητείας τους.
            Επιλέγουν να μην εκτεθούν, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα πριν τις εκλογές –άλλωστε τίποτα δεν τους εμπόδιζε να το κάνουν – και προσφεύγουν σε εκλογές «αποκηρύσσοντας» κομματικές ταυτότητες για να υποκλέψουν την ψήφο σας, αλιεύοντας σε θολά νερά.
            Η ΔΑΚΕ, απευθύνεται έντιμα σε όλους τους εργαζόμενους (χωρίς τον «μανδύα» των δήθεν πολιτικά ανεξάρτητων, παλιών και νέων) γιατί είναι περήφανη για την ριζοσπαστική, κοινωνική και φιλελεύθερη ιδεολογία της, έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο, και προτάσσει τον κοινωνικό διάλογο, τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών εξασφαλίζοντας εργατικά δικαιώματα.
            Είναι καταγεγραμμένο πλέον στη συνείδηση των εργαζομένων ότι η ΔΑΚΕ δεν συμβιβάζεται, δεν κάνει εκπτώσεις στα πιστεύω της ανεξάρτητα από πρόσωπα και κόμματα, συγκρούεται όταν πρόκειται να προασπίσει τις ιδέες της και βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με ΟΛΕΣ τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
           Άλλωστε στις αρχές της είναι, ο ακομμάτιστος συνδικαλιστικός λόγος, με μοναδική επιδίωξη την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων.
           Η ΔΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ !!
                              Γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί!
                         Δίνουμε με συναίσθηση ευθύνης έναν έντιμο αγώνα
           χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συναλλαγές, με καθαρές προτάσεις και λύσεις.
           ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ
           Είμαστε πιστοί, στον ριζοσπαστικό κοινωνικό φιλελευθερισμό που σήμερα κακοποιείται από την κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε απέναντι στις βάρβαρες εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονίων που καμία σχέση δεν έχουν με τα οράματα και τις ιδέες μας, που καθημερινά σκοτώνουν.
           Η  ΔΑΚΕ  διεκδικεί τη ψήφο όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα εκείνων του φιλελεύθερου χώρου, που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα νεφελώδες ετερόκλητο σχήμα με πολλές συνιστώσες, πιστή αντιγραφή του ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά συμφεροντολογικές λογικές, μοιράζοντας θέσεις και ψήφους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.
            Τα ετερόκλητα αυτά σχήματα των πρώιμα και όψιμα ανεξάρτητων, δεν αναφέρονται ούτε τα τεράστια προβλήματα ούτε στο πως θα τα λύσουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην  παρασύρονται από μεγάλα λόγια αλλά να κρίνουν τις πράξεις, κάθε λογής «Ανεξάρτητων-Αδέσμευτων-Αυτόνομων» που καθημερινά αποδεικνύονται πως ούτε ανεξάρτητοι, ούτε αδέσμευτοι, ούτε αυτόνομοι είναι.
                                    Η  ΔΑΚΕ  ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ  ΞΕΚΑΘΑΡΑ
                  ΑΠΕΝΑΝΤΙ   ΣΤΑ   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ   ΚΑΙ   ΣΤΙΣ   ΛΥΣΕΙΣ   ΤΟΥΣ:  

§  Διεκδικούμε διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης με πρωτοβουλία του Σωματείου γιατί αν ακολουθήσουμε αυτά που λέει η σημερινή πλειοψηφία, τότε ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι. Είναι απορίας άξιο μάλιστα γιατί μπαίνουν τέτοιες προτάσεις …σαν να μη γνωρίζουν τις συνέπειες τους (;).
§  Διεκδικούμε αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των νέων συναδέλφων σε ότι αφορά προϋπηρεσία και μισθούς.
§  Διεκδικούμε να τερματιστεί η εργολαβοποίηση πόστων της εταιρείας. Σταδιακή αντικατάσταση της «εργολαβικής δουλείας» με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστική μοριοδότηση για τα παιδιά των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και όχι για λίγους και «εκλεκτούς».
§  Διεκδικούμε λειτουργικό οργανόγραμμα, που θα καλύψει τις θέσεις στο νέο διυλιστήριο, εξυπηρετώντας τη λειτουργία των διυλιστηρίων και όχι την εντατικοποίηση της εργασίας.
§  Είμαστε υπέρ των οικειοθελών αποχωρήσεων και κατηγορηματικά αντίθετοι στις στοχευμένες αποχωρήσεις–απολύσεις στις οποίες η πλειοψηφία δυστυχώς, όχι μόνο δεν εναντιώθηκε αλλά τις επικύρωσε και «δια ψήφου».
       Πεποίθηση μας είναι ότι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ συνέβαλλαν τα μέγιστα στο ασφαλές ξεκίνημα λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου καθώς και στη διαθεσιμότητα ρεκόρ των μονάδων παραγωγής Ασπροπύργου. Επιπλέον με τις μισθολογικές περικοπές την τελευταία τριετία επήλθε εξοικονόμηση, για την εταιρεία, ύψους 30 εκ. ευρώ.
                                                  ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
            Η διοίκηση φέρει τεράστιες ευθύνες για τα γενικότερα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας με τα οποία θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές. Ας μην ονειρεύονται όμως και νέες θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
           Η ΔΑΚΕ θα παραμείνει ασυμβίβαστη στις ιδέες της, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα δώσει αταλάντευτη τον αγώνα για τη επίτευξη των στόχων, απαλλαγμένη πλέον από τα βαρίδια και τους εξαρτημένους -αποστάτες που βρήκαν το «φυσικό» τους χώρο. 

                          ΧΩΡΙΣ  ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ  !  ΧΩΡΙΣ  ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ  !
                    ΜΕ  ΚΑΘΑΡΕΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  !  ΚΑΘΑΡΕΣ  ΛΥΣΕΙΣ  !

                       ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ  ΝΑ  ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ
                                               ΝΑ  ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
                                               ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ 


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ


Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο στη δουλειά;

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο στη δουλειά;
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο στη δουλειά;
Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου επανακαθορίζεται η υποχρέωση όλων των εργοδοτών να προμηθευτούν συγκεκριμένα υλικά πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρέπει να παρέχονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα ελάχιστα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών και των φαρμακείων στους χώρους εργασίας είναι:

 Aκετυλοσαλικυλικό οξύ.
 Παρακεταμόλη.
 Aντιισταμινικά δισκία.
 Δισκία κορτιζόνης (πρεδνιζολόνη 4 mg).
 Ενέσιμο σκεύασμα κορτιζόνης (μεθυλπρεδνιζολόνη 125 mg).
 Aντιόξινα δισκία.
Σπασμολυτικά δισκία.
 Αντιδιαρροϊκά δισκία − Loperamide.
 Οφθαλμικό διάλυμα για πλύση.
 Aντισηπτικό κολλύριο.
 Aντιϊσταμινική αλοιφή.
 Αλοιφή για επούλωση εγκαυμάτων.
 Γάντια.
Υγρό απολύμανσης χεριών.
 Αποστειρωμένες γάζες κουτιά των πέντε εκατοστών, δέκα εκατοστών και δεκαπέντε εκατοστών.
 Γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικό (Fusidic acid).
 Bαμβάκι.
Λευκοπλάστης πλάτους 0,08 μέτρα.
 Tεμάχια λευκοπλάστη με γάζα αποστειρωμένη.
 Eπίδεσμος 2,50 Χ 0,05 μέτρα.
 Eπίδεσμος 2,50 Χ 0,10 μέτρα.
 Tριγωνικός επίδεσμος.
 Aιμοστατικός επίδεσμος.
 Φυσιολογικός ορός 250 ή 500 ml.
Oξυζενέ.
 Oινόπνευμα καθαρό.
 Αντισηπτικό διάλυμα (solution ext. use Povidone Iodine 10 %).
 Γλωσσοπίεστρα.
 Ποτηράκια μιας χρήσης (χάρτινα ή πλαστικά).

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, με την απόφαση αυτή και στο πλαίσιο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, καθιερώνεται ενιαία ρύθμιση, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, όλων των κανονιστικών πράξεων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που έχουν εκδοθεί από το έτος 1934 και μετά, όσον αφορά τα ελάχιστα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας.
 ΠΗΓΗ:.ygeianews.gr

ΜΙΑ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΕΡΓΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ.. «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα, δεν έχω λεφτά»


Χωριά SOS. Eκεί, γονείς κάτω από το όριο της φτώχιας που δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, τα αφήνουν με ευγνωμοσύνη και με την ευχή να είναι αυτό προσωρινό.

Η περιγραφή της Μαρίλης Μαργωμένου σήμερα στην Καθημερινή, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο: «Η Άννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ωσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της». Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία και αυτός έστειλε το παιδί στα χωριά SOS.

Είναι μια από τις ιστορίες που αφηγήθηκε ο υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS κ. Σιφνιός. Συνολικά 500 γονείς έχουν στείλει τα παιδιά του λόγω της κρίσης στα χρονιά, ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια το 95% των παιδιών που έφταναν στα χωριά SOS ήταν θύματα κακοποίησης. Ηταν δηλαδή εντελώς διαφορετική η συνθήκη που τα ανάγκαζε να χωριστούν από την οικογένειά τους.

Και συνεχίζει το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Μαρίλης Μαργωμένου:

«Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά. «Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει. «Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ' αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα». Το ακούω στη φωνή της. Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει. «Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΠΑ: Σε 4 μήνες έτοιμη η μελέτη για τον πλωτό σταθμό LNG στην Καβάλα


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση της ΔΕΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, όπου προτίθεται να κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με την επωνυμία Aegean LNG και η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το σχετικό project αναμένεται πως θα είναι έτοιμη περίπου σε τέσσερις μήνες.
Αυτό προέκυψε από επίσκεψη στελεχών της ΔΕΠΑ στην Καβάλα, όπου συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της εταιρείας, που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης.
«Την επένδυση στον κόλπο της Καβάλας πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Μία σειρά σημαντικών παραμέτρων του σχεδιασμού αυτού άρχισε ήδη να υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Κοσμάς, διοικητικό στέλεχος της ΔΕΠΑ και επικεφαλής του κλιμακίου των στελεχών της εταιρείας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή, ούτε ασφάλειας, αφού θα τηρηθούν, αυστηρά, οι διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας τέτοιων μονάδων. Ακόμη, σημείωσε πως η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη από τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, προσθέτοντας ότι τα σημερινά δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά για τη λειτουργία της μονάδας, σε σχέση με το παρελθόν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ακριβή σχεδιασμό της επένδυσης, είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλοίο, το οποίο θα είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καβάλας και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο (μετά την αεριοποίηση του υγροποιημένου) τον κεντρικό αγωγό.
Τοποθετούμενος στο θέμα των πιθανών αντιδράσεων εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Κοσμάς τόνισε πως «τέτοιου είδους έργα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, των τοπικών κοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν, είναι η συναίνεση, η αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας, που δεν θα αφορούν μόνο το προσωπικό των εγκαταστάσεων, αλλά και συνεργαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους».
Να σημειωθεί ότι παλαιότερα είχε εκτιμηθεί πως μία σχετική πλωτή μονάδα αεριοποίησης στα ανοιχτά της Καβάλας, με δυναμικότητα περίπου 175.000 κ.μ. LNG, απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων. Από το 2015 η Aegean LNG εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύει με 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, τα οποία με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούν να μεταφέρονται, μέσω των αγωγών ITG και IGB, στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία.
(Δ. Διαμαντίδης, Ημερησία) 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ ?...


Μάθανε πως «κουρευόμαστε», πλακώσανε και οι υπερατλαντικοί barbers. Αυτοθαυμαζόμενοι κολεγιόπαιδες που έπεισαν το ΔΝΤ να συμπεριλάβει στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τη... μεγαλοφυή ιδέα μιας κουράς 10% στην ιδιωτική αποταμίευση των καταθετών της ευρωζώνης ως λύση για επιστροφή του χρέους στα προ κρίσης επίπεδα. Εβαλαν στο κομπιουτεράκι το χρέος της ευρωζώνης, άθροισαν τις καταθέσεις, τις κούρεψαν στη συνέχεια 10% και, ώ του θαύματος, έλυσαν το πρόβλημα !

Εκπληκτικό, έ; Πώς δεν το είχαμε σκεφθεί νωρίτερα ;

«Δεν το 'χαμε σκεφθεί», ή, μήπως, στοιχειώδης αίσθηση διαφύλαξης της συναλλακτικής πίστης είναι αυτή που μας αποτρέπει από το να τσαμπουνάμε τέτοιους απίστευτους και επικίνδυνους οικονομικούς κομπογιανιτισμούς ;

Θα πει κάποιος, «ας τους να κουρεύονται». Αλλά δεν δικαιούμαστε. Ουκ εά ημάς καθεύδειν το της Κύπρου από-τρόπαιον. Μαζί και ο κυνισμός των εταίρων.

Όταν λίγο πριν «κλείσει» η ύλη της εφημερίδας μας, «σφύριζαν», την είδηση και τρέχαμε ασθμαίνοντας για να την επαληθεύσουμε σε μία ογκώδη έκθεση, συνεννοηθήκαμε με τα μάτια. Γνωρίζαμε όλοι τι σκεφτόταν η ομήγυρις... Προβάλλοντάς την ως «πρώτο θέμα», «αποκλειστικό» μάλιστα, διασφαλίζαμε αυξημένες πωλήσεις. Αλλά και διάχυση ανασφάλειας με συνακόλουθο πανικό. Και, βεβαίως, την «χαμηλώσαμε».

Στο μεταξύ σιγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί; Γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι μία Ενωση που νομιμοποίησε το «ριφιφί» στις καταθέσεις της Κύπρου δεν θα επαναλάβει για δεύτερη φορά το ίδιο ανοσιούργημα.

Και μην ακούσω για διασφαλισμένες καταθέσεις «έως 100.000 ευρώ». Αυτές είναι, πράγματι, διασφαλισμένες σε ασφαλείς καιρούς. Σε ανασφαλείς ;

ΥΓ. Τώρα που πληροφορηθήκαμε τη μοναδικότητα των οικονομολόγων του ΔΝΤ και αισθανόμαστε «κομμάτι» κομπλεξικοί, έχουμε ένα ερώτημα: Πείτε μας τι πίνετε και εμάς δεν μας δίνετε ;

Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης

 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ANAKOINΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Σας ενηµερώνουµε ότι οι αρχαιρεσίες του ΠΣΕΕΠ για την εκλογή οργάνων, θα διεξαχθούν την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και από ώρες 06:00 έως 19:00 για ΒΕΑ, ΒΕΕ και ΒΕΘ. Για το Μαρούσι οι εκλογές θα διεξαχθούν την δεύτερη µέρα µόνο, δηλαδή την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από 
ώρες 09:00 έως 19:00. 
 Για να ψηφίσετε θα πρέπει να έχετε µαζί σας το βιβλιάριο ασθενείας και αστυνοµική ταυτότητα. 
 Οι σταυροί για κάθε όργανο αναγράφονται στα ψηφοδέλτια. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΣΥ ( ΒΕΘ )


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πράγματι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Σωματείου και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες Οικονομικού Απολογισμού, όπου ελέγχθηκαν αναλυτικότατα από την Εξελεγκτική Επιτροπή τα βιβλία του ΠΕ.ΣΥ. ΒΕΘ και που βέβαια δεν διαβάστηκαν ποτέ και πουθενά τα αποτελέσματα ή οι λεκτικές παρατηρήσεις στα όποια ευρήματα, ανέλαβε ο δήθεν εν τέλει «αριστερός» Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ., που έχει καταπιεί ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος σε σχέση με την στάση του παρελθόντος του, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που βεβαίως ήταν και ευθύνη του.

Αν τελικά ότι φανερώνει κάποιος - κατά τον Πρόεδρο ΠΕ.ΣΥ. - επειδή δεν του αρέσει είναι λάσπη, τότε  δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί είναι αδιόρθωτο.

Κατάντια βέβαια είναι να προσπαθεί πάση θυσία να δικαιολογηθεί κάνοντας ακόμα αναφορά σε πρόβλημα υγείας του συναδέλφου. Η ηπιότερη λέξη που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να περιγράψει αυτό είναι τουλάχιστον «άκομψο».  Αν πάλι πράγματι το εννοεί θα πρέπει να μας πει τι μέριμνα έχουμε πάρει σαν Συνδικάτο για όλους τους συναδέλφους που έχουν προβλήματα υγείας.  Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάποιους ;  Πότε έχει παρθεί αυτή η απόφαση ;  Εν κρυπτώ κι αυτό ;  Αλλά μάλλον είναι η συνήθης πρακτική τους.

 Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ο απερίγραπτος Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. ότι δεν θα υπήρχαν τέτοια θέματα αν δεν υπήρχαν τέτοιες πράξεις. Αν λοιπόν δεν επιθυμούμαι να απαντάμε σε πράγματι λαϊκίστικα σενάρια, αν αυτή η πράξη που συνέβαινε δεν είναι πράξη που σκοπό είχε τις μεταγραφές στις τάξεις τους τότε θα αρκούσε ένα συγνώμη που σίγουρα θα εκτιμούνταν από όλους και ακόμα πιο σίγουρα δεν θα ξαναγινόταν ποτέ.

Καλά θα ήταν ο συνάδελφος Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. να ξαναγυρίσει στο καλό παλιό αριστερό του εαυτό γιατί έτσι είναι πιο χρήσιμος σε όλους και σίγουρα θα βοηθήσει και τον ίδιο ώστε να κόψει τις τοξικές κακές συνήθειες.


Τα απερχόμενα μέλη του ΠΕ.ΣΥ.  ΒΕΘ






        Νίκος Αναγνωστόπουλος                                                    Φωτεινή Αποστόλου                                                  

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ - ΠΟΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ Αλλαγές στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων


Την απαγόρευση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών για τους δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, μείωση της άδειας εξετάσεων κατά δέκα ημέρες το χρόνο, κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας της μίας μέρας ανά δίμηνο και άλλες διατάξεις σχετικές με τις διαδικασίες προσλήψεων και πιστοποίησης προσόντων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή. 

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι
 ΠΗΓΗ:defencenet.gr

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Η ΕΕ ελπίζει, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. «Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις από ένα κράτος - μέλος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει "συγγνώμη, παρακαλώ να αναθεωρήσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού σας", η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική», δήλωσε ο Επίτροπος σε συνέδριο που έγινε στο Βίλνιους.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Τα στοιχεία για το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο μετρά την δημοσιονομική υγεία, απομονώνοντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας και μην υπολογίζοντας τις δαπάνες για την πληρωμή των τόκων, δείχνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Από ένα έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.
Στην Ιρλανδία, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ από 25,4% που ήταν το 2010.
Στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος πλεόνασμα 6,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, μετά από έξι τρίμηνα οικονομικής ύφεσης, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 92,2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 από 85,6% που ήταν στο τέλος του 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
ΠΗΓΗ:totekmirio.gr