Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Οι Κυκλωτικές Κινήσεις της Άγκυρας και η Ανάγκη Προάσπισης του Εθνικού Χώρου

Από το energia.gr
Η χρονιά που πέρασε υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη για τα εθνικά θέματα με την Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και την Αλβανία να επιδεικνύει μια αδιάλλακτη συμπεριφορά στις διμερείς σχέσεις και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκεί Ελληνική μειονότητα. Επίσης δεν διέλαθε της προσοχής η μάλλον χλιαρή και ουδέτερη στάση της ΕΕ αλλά και της Ουάσινκτον απέναντι στην Τουρκία, αφού και οι δύο εξακολουθούν..

Η Exxon Mobil επεκτείνει τις δραστηριότητες της στα κοιτάσματα της Αιγύπτου

Από το energypress.gr
Σημαντική θέση έχει διασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil στην εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο της στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, όπως ..

Tungsten Explorer: Tο «υπερόπλο» των TOTAL-ENI για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Από το energy.reporter.com.cy
Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ – Total (και KOGAS που από τον Σεπτέμβριο κατέχει το 20% των δικαιωμάτων) καθώς έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την πραγματοποίησή τους. Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις ενώ, ήδη από τον Οκτώβριο, έχει «κλειδώσει» τη μίσθωση του πλωτού γεωτρύπανου Tungsten Explorer για τις εργασίες της.

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται..

Αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ - Ο χάρτης που παγώνει το αίμα της Τουρκίας

Από το slpress.gr
Θα ξεκινήσουμε με έναν χάρτη, που δείχνει την τουρκική τραγωδία στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ναυτικά μίλια. Εάν ο χάρτης αυτός είχε σχεδιασθεί με αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μίλια, θα ήταν ακριβώς ο ίδιος! Πρέπει εδώ να εξηγήσουμε το εύρος της ΑΟΖ για να κατανοήσουμε γιατί η ΑΟΖ της Ελλάδας δεν αλλάζει σε σχέση με το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 57 για το..