Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μανιάτης: Στο ασφαλιστικό και όχι στους δανειστές τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Από το energypress.gr
Προοδευτική και ταυτόχρονα πατριωτική ενέργεια χαρακτήρισε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας μας στον τομέα των υδρογονανθράκων ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην αίθουσα Γερουσίας της βουλής. Ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι το 2013 θεσμοθετήθηκε η απόδοση του 75% των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. "Αυτή είναι η νέα πατριωτική μεταρρυθμιστική γραμμή. Το αύριο της πατρίδας και δεν εκχωρείται στους δανειστές” τόνισε με νόημα ο τομεάρχης ενέργειας περιβάλλοντος και υποδομών της δημοκρατικής συμπαράταξης. 

Την εκδήλωση που είχε ως θέμα..

Η Αγγλική αυθαιρεσία για την ΑΟΖ της Κύπρου

Από το sigmalive.com
Την συνωμοσία με πρωτεργάτη τον Άγγλο Λόρδο Χάνευ υπέρ του Ην. Βασιλείου, με στόχο τα  κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ διά μέσου του Σχεδίου Ανάν το 2004,  την έχουμε τεκμηριώσει αρκετές φορές.

Επιδίωξη του Ην. Βασιλείου ήταν η δημιουργία ερεισμάτων για διεκδίκηση δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όσοι επιμένουν να τους δείξουμε το σημείο που έγραφε στο Σχέδιο Ανάν ότι η Αγγλία «θα έπαιρνε το φυσικό αέριο της Κύπρου», είτε είναι αφελείς, είτε συμβαίνει κάτι άλλο.

Πρώτον, μια συνωμοσία δεν είναι ποτέ τόσο ολοφάνερη. Δεύτερον, όταν παρουσιάστηκε..

Trend: Οκτώ ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Από το worldenergynews.gr
Στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν Trend, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους οκτώ ξένες εταιρείες.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για την βελγική Fluxys, την ιταλική Snam, την ολλανδική Dutch Gasunie, την ισπανική Enagas, την ρουμανική Transgaz, οι οποίες είχαν επιδείξει ενδιαφέρον εδώ και καιρό και στις οποίες προστέθηκαν οι γαλλικές GRTgas, SFPI και Marguerite.

Το πρακτορείο αναφέρει, ότι η διαδικασία νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ εγκρίθηκε..

Τεράστιες ποσότητες μπάζων εμπόδιο στη μετεγκατάσταση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ στην Κύπρο

Από το worldenergynews.gr
Τεράστιες ποσότητες μπάζων βρίσκονται στην περιοχή, όπου πρόκειται να γίνει η μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) από την Λάρνακα στο Βασιλικό της Κύπρου.

Όπως αναφέρει γεωλογική–γεωτεχνική μελέτη που συνοδεύει το σχετικό αίτημα της ΕΛΠΕ, την οποία διενήργησε η εταιρεία GEOINVEST LTD – ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ, οι ποσότητες των μπάζων που έχουν αποτεθεί στο χώρο, πιθανώς να προσεγγίζουν..

Εχει “πιάσει φωτιά” η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα: Ήρθε η ώρα της Κρήτης και της Ελλάδας

Από το mignatiou.com

Φαίνεται ότι, ξαφνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πιάσει φωτιά και τρέχει, με δυο χρόνια καθυστέρηση, να παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς νότια της Κρήτης. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η αμερικανική ExxonMobil ( επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον) και η γαλλική TOTAL ενδιαφέρονται για θαλάσσια οικόπεδα, που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. 

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 ένα σημαντικό γεγονός πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και της τηλεόρασης. Έτσι μάθαμε από το ΑΠΕ μια είδηση που περίμενα ανυπόμονα να ακούσω, τουλάχιστον, μία δεκαετία:

 «Κατατέθηκε σήμερα η αίτηση των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Η αίτηση κατατέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο -σύμφωνα με το καταρχήν χρονοδιάγραμμα- να υπάρξει κατακύρωση έως το τέλος του χρόνου και έναρξη των σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018. Η περιοχή ενδιαφέροντος των εταιρειών καθορίστηκε με βάση τα δεδομένα από προηγούμενες έρευνες, τα οποία επεξεργάστηκαν με νεότερες μεθόδους οι τρεις εταιρείες.» 

Επιτέλους τώρα στρέφουμε..

Μήνυμα ενότητας του Βαρδή Βαρδινογιάννη για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση

Από το worldenergynews.gr
Μήνυμα ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απηύθυνε ο πρόεδρος της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Ομίλου. 

Όπως είπε ο κ. Βαρδινογιάννης «προβλήματα υπάρχουν διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα. 
Τα δικά μας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε επίσης, ότι η εταιρία και οι άνθρωποι της δεν κομματίζονται. 

Υπογράμμισε το κλίμα αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος της εταιρίας προς τους εργαζόμενους, το οποίο όπως είπε..