Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα της «βουτιάς» του πετρελαίου;

Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα της «βουτιάς» του πετρελαίου;
Η Σ. Αραβία εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, με περικοπές επιδοτήσεων, μειώσεις κρατικών δαπανών και άλλα πρωτόγνωρα για μία χώρα που θεωρείται το λιγότερο πλούσια.

Αζερμπαϊτζάν και Νιγηρία σπεύδουν να ζητήσουν βοήθεια από διεθνής οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καθώς βλέπουν τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου να κατακρημνίζονται.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που ο μαύρος χρυσός έχει χάσει... τον μπούσουλα, με την τιμή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών και κανένα φως να μην φαίνεται στο βάθος του τούνελ, που να δημιουργεί έστω και μία αμυδρή αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάκαμψη.

Ποιο θα είναι, όμως, το επόμενο θύμα;

Όπως όλα δείχνουν..

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

GSEE Afissa a [4-2-16] Athina
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας, στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας, ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου.

Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, θα είναι η ηχηρή απάντησή μας στις ανάλγητες πολιτικές που εξαθλίωσαν κοινωνία και οικονομία και υποθηκεύουν το μέλλον των νέων γενεών.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες:

                                 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
                            ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ

Όλοι μαζί σ΄ έναν κοινό αγώνα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, ώστε να επιβάλλουμε πολιτικές προς όφελος του λαού και της χώρας.

                                            ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
                                             ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ
             ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
                                     ΣΤΙΣ 11.πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ



ΠΗΓΗ:gsee.gr

Shell και Ιράν συμφώνησαν για την αποπληρωμή χρέους 2,3 δισ. δολ.


Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν (NIOC) και η Royal Dutch Shell έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία για το πώς η αγγλο-ολλανδική εταιρεία θα αποπληρώσει το εναπομένον χρέος της, ύψους 2,3 δισ. δολ. το οποίο εκκρεμεί από το 2011.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της NIOC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων.

Πλέον, συμπληρώνει ο αξιωματούχος, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγορές ιρανικού πετρελαίου από τη Shell.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ στις 4 ΦΛΕΒΑΡΗ

Π.Ο.Ε.
Σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Οικονομίας εξελίσσεται το ασφαλιστικό, παρά τις σοβαρές μειώσεις των συντάξεων, τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη γενικότερη αποσάθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές επιλογές της Τρόικας και των κυβερνήσεων την περίοδο 2010-2014 επέφεραν μια μείωση (45%) των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Ταυτόχρονα συνέβαλαν στην ανησυχητική μείωση του αποθεματικού κεφαλαίου της κοινωνικής ασφάλισης από 27 δις ευρώ το 2010 σε 3,5 δις ευρώ το 2014 .

Μείωση που προήλθε λόγω αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα την τελευταία 5ετία, τη μείωση εσόδων λόγω του PSI (12,5 δις ευρώ), τη μείωση των μισθών (- 4 δις ευρώ), τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (από 18,9 δις ευρώ το 2010 σε 8,6 δις ευρώ το 2015), την υψηλή ανεργία (27%), την εισφοροδιαφυγή (- 15 δις ευρώ το 2014) και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (- 17,4 δις ευρώ το 2014) .

Η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού με ...

Από τα εργοτάξια... αντιπρόεδρος στη ΡΑΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Από τα εργοτάξια... αντιπρόεδρος στη ΡΑΕ
Νέα ερωτήματα εγείρει η επιλογή του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση της αντιπροεδρίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που περνά σήμερα για έγκριση από την αρμόδια επιτροπή θεσμών της βουλής. 

Παρά το γεγονός ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει σημαντικό ρυθμιστικό και θεσμικό φόρτο εργασίας καθώς λειτουργεί ως σύμβουλος, ενίοτε και ως νομοθέτης για θέματα που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο και τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, ο υπουργός ενέργειας επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση την κ. Μικαέλα Λάττα, μηχανικό με εργασιακή εμπειρία, η οποία σχετίζεται με την επίβλεψη κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων και εργοταξίων. Σημειώνεται ότι η κ. Λάττα έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην μελετητική Ασπροφός (θυγατρική των ΕΛΠΕ), στην εταιρεία όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια, εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ ήταν ο σύζυγός της Σπύρος Λάττας, υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ με τη ριζοσπαστική πρωτοβουλία μηχανικών.

Η νέα αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, με σπουδές στη...

Τσίπρας: Με 1,40 εισιτήριο οι εργαζόμενοι θέλουν ένα μηνιάτικο

Αποκρατικοποιήσεις στη Ρωσία εν όψει λόγω τρύπας στον προϋπολογισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για Αποκρατικοποιήσεις στη Ρωσία εν όψει λόγω τρύπας στον προϋπολογισμό
Σχέδια για την αποκρατικοποίηση μέρους μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, ο αερομεταφορέας Aeroflot και η εταιρεία διαμαντιών Alrosa, φαίνεται να εξετάζει η Ρωσία, καθώς η μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί βαθιά μείωση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.  

 Οι επικεφαλής εν λόγω επιχειρήσεων, συνοδευόμενοι από τις κεφαλές των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, της τράπεζας VTB και της πετρελαϊκής Bashneft, συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, προκειμένου να συζητηθούν «τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για το 2016», όπως ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία.   

Σε γραπτές δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι..

Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος τίμησε την Energean


Τιμητική πλακέτα για την δωρεά της στους εθελοντές πυροσβέστες του νομού Καβάλας απένειμε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΕΠΣ) στην Energean Oil & Gas. Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Σεραφείμ Τσιουγκρή, στη διάρκεια της εκδήλωσης της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης, ενώ την πλακέτα παρέλαβε η κα Αλεξάνδρα Γκούτρα, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της Energean.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν...

Τσίπρας -Σκουρλέτης - Στεργιούλης τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στη Τεχεράνη

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Σε μια πανηγυρική τελετή στη Τεχεράνη, παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη αναμένεται να επισφραγιστεί η συμφωνία του ελληνικού ομίλου με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, μαζί με τη συμμετοχή αρκετών ελλήνων επιχειρηματιών από διαφόρους κλάδους της οικονομίας, ξεκινά τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, και σαν στόχο έχει, με επίκεντρο την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΛΠΕ-NIOC, να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη περσική οικονομία.

Με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, που εντός της εβδομάδας πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, θα ανοίξει και ο δρόμος για τις πρώτες παραδόσεις περσικού αργού, κάτι που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Στις βασικές της πτυχές η συμφωνία είναι γνωστή, τόσο αναφορικά με τις εισαγωγές αργού, όσο και ως προς την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής των ΕΛΠΕ, αξίας 600 εκατ. ευρώ. Αφενός τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 20%-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε περσικό αργό. Αφετέρου θα αποπληρώσουν το 50% των οφειλών τους στη NIOC με ίσης αξίας εξαγωγές έτοιμων διυλισμένων προϊόντων (βενζίνης και ντίζελ), και το 10% των οφειλών μέσω της παροχής υπηρεσιών engineering στο Ιράν από τη θυγατρική τους Ασπροφός. Με άλλα λόγια, θα εξάγουν έτοιμα διυλισμένα προϊόντα αξίας 300 εκατ. ευρώ, και θα παράσχουν υπηρεσίες engineering αξίας 60 εκατ. ευρώ.

Στα επιμέρους θέματα, λέγεται ότι...