Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ !...

Ο ΟΠΕΚ απαξιεί την απειλή Trump για απεξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Από το worldenergynews.gr
Μόνο σοβαρά δεν λαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ και μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, την απειλή του Donald Trump, ότι η κυβέρνηση του θα τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές «μαύρου χρυσού», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τους οποίους η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη τις εισαγωγές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο Σαουδάραβας υπουργός Khalid Al-Falih είπε..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Ε.Κ.Ε


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Η σημερινή ηγεσία της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Ε.) έχει τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα του Κλάδου Ενέργειας, αφού εκ του αποτελέσματος έχει μετατραπεί σε ένα φιλοεργοδοτικό όργανο απαρτιζόμενο από «συνεταιράκια» συνδικαλιστές, μιας και όσοι αντέδρασαν εκφράζοντας διαφορετική άποψη στην πολιτική της Διοίκησης της ΠΟΕ αποξενώθηκαν. Οι όποιοι αγώνες – κινητοποιήσεις ή τα Δελτία Τύπου εντάσσονται στη γενικότερη «στρατηγική» του δήθεν ενδιαφέροντος, που όμως με ένα «μαγικό» τρόπο πάντα τα βρίσκουν με τους εργοδότες του Κλάδου και σε όλα συμφωνούν στο τέλος.

Με αφορμή το επικείμενο εκλογικό συνέδριο της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Ε.) στις 3 & 4 Φλεβάρη, αποφασίσαμε την..

Το Ιράκ συνιστά (;) απειλή για τη συμφωνία του OPEC

Από το naftikachronika.gr
Μια από τις αποφάσεις που πήρε ο OPEC για το 2017 ήταν να μειώσουν τα μέλη του την παραγωγή πετρελαίου με στόχο την ομαλοποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Στην πράξη αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιράκ που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του οργανισμού.

Η Βαγδάτη έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (BP, EXXON MOBIL κ.ά.), οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Προς το παρόν τουλάχιστον, καμία μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που δραστηριοποιείται στο Ιράκ δεν ..

Μπαίνει και στην προμήθεια αερίου η Elpedison - Έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο

Από το energypress.gr
Τα πρώτα της βήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου κάνει η Elpedison, εκμεταλλευόμενη την αγορά ποσοτήτων από την Gazprom μέσω του ελληνορωσικού σχήματος Prometheus Gas.

Το πρώτο της συμβόλαιο έκλεισε στα τέλη Δεκεμβρίου, και αφορά την πώληση αερίου στην εταιρεία Diaxon, θυγατρική των ΕΛΠΕ που, με έδρα την Κομοτηνή, κατασκευάζει πλαστικά φιλμ πολυπροπυλενίου, αναμένεται ωστόσο να ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής της Elpedison, όπως έγινε σαφές κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο Μιλάνο, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης μετόχων της ιταλικής Edison.

Στην ίδια συνάντηση αναλύθηκε ..

Στη Sabic περνά εξ ολοκλήρου η κοινοπραξία με τη Shell έναντι 820 εκατ. δολαρίων

Από το energypress.gr
Συμφωνία για την απόκτηση του υπόλοιπου 50% στην τοπική κοινοπραξία με τη Shell Arabia, θυγατρική της Royal Dutch Shell, υπέγραψε η Saudi Basic Industries, έναντι 820 εκατ. δολαρίων.

Η Sabic ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την Shell Arabia υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017.

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης υπογράψει ένα μνημόνιο συναντίληψης για να..

Elpedison: Κινήσεις προετοιμασίας ενόψει "Μικρής ΔΕΗ"

Από το energypress.gr
Ετοιμη απέναντι στο υπαρκτό όπως εκτιμούν στελέχη της σεναρίου επαναφοράς στο τραπέζι της "Μικρής ΔΕΗ", επιθυμεί να είναι η Elpedison, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ξεκινά να καταρτίζει το δικό της πλάνο.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" στην συνάντηση που είχαν στελέχη της εταιρείας την Παρασκευή στο Μιλάνο με την διοίκηση της μητρικής Edison, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης μετόχων του ιταλικού ομίλου, με αντικείμενο την στρατηγική της τρέχουσας χρονιάς.

Στις επαφές τους με..

Αιφνιδιαστική εξέλιξη: Η ενεργειακά «διψασμένη» Ιταλία κλείνει αύριο κολοσσιαίο deal με Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο για αγωγό φυσικού αερίου

Από το pronews.gr
Έντονη κινητικότητα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου με την Ιταλία να σπρώχνει και να επιβάλλει στην ΕΕ τον αγωγό από την ισραηλινή ΑΟΖ δια μέσου της Ελλάδας και να κλείνει αύριο deal στις Βρυξέλλες σε συνάντηση με αξιωματούχους από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο.

Το κολοσσιαίο έργο της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου 2000 χλμ. θα ξεκινά από το κοίτασμα Λεβιάθαν, το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη και πιθανόν από το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ και θα φτάνει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και από εκεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Ήδη από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει εκφρασθεί η θέση ότι...