Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Η ζήτηση πετρελαίου φτάνει στο peak της; Ετοιμαστείτε για έναν νέο κόσμο ενέργειας

Από το capital.gr
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως καλούνται να περάσουν από μία διαδικασία "αυτοκριτικής". Οι ανησυχίες γύρω από την "κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου" (σ.σ. "peak oil supply", ήτοι η παραγωγή πετρελαίου έχει φτάσει στο ανώτατό της σημείο και επομένως αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί) έχουν αντικατασταθεί από τις ανησυχίες για την "κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου". 

Η κύρια αγωνία που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα επέλθει η στασιμότητα στην κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (World Energy Council), σε μια έκθεση ..

Ευρήματα για την κλιματική ιστορία από αρχαίο πάγο της Ανταρκτικής 2,7 εκατ. ετών

Από το naftemporiki.gr
Η μελέτη των πυρήνων πάγου της Ανταρκτικής δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναλύσουν την κλιματική ιστορία των τελευταίων 800.000 ετών. Τα κλιματικά αρχεία που βασίζονται σε άλλα δείγματα, όπως τα ιζηματογενή πετρώματα του πυθμένα της θάλασσας δίνουν ακόμα αρχαιότερα στοιχεία, αλλά οι πυρήνες πάγου μπορούν να αποκαλύψουν μοναδικές λεπτομέρειες.

Μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων εφάρμοσε μία καινοτόμο στρατηγική και αντί να εξετάσει μέρη όπου ο πάγος στο κάτω μέρος είναι ο αρχαιότερος, μελέτησε μέρη όπου ο παλαιότερος πάγος έχει συμπιεστεί στην επιφάνεια, πάνω στα υψηλά σημεία του πετρώματος. Πριν από λίγα χρόνια, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Σαν Ντιέγκο, και του Όρεγκον Στέιτ δημοσίευσαν στοιχεία από..

Σύσκεψη για τα προβλήματα δυσοσμίας στην Ελευσίνα

Από το energypress.gr
Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις καταγγελίες για φαινόμενα δυσοσμίας στην  πόλη της Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Διοικητήριο των Διυλιστηρίων Ελευσίνας, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου.

Συμμετείχε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, καθώς και εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ από την Διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ έλαβαν μέρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού, Διύλισης και Πωλήσεων Ομίλου κ. Γιάννης Ψυχογιός, καθώς και ο Ανώτερος Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας (ΒΕΕ) κ. Αλέκος Παργινός.

 Όπως ανακοινώθηκε..

Απομακρύνουν το Ισραήλ από την Τουρκία oι ενεργειακές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιορδανία

Από το mignatiou.com
 Σε μια σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως σε ό,τι αφορά στις οδούς εξαγωγής του φυσικού αερίου της περιοχής, η Κοινοπραξία Noble Energy/Delek βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή εταιρία Dolphinus Holdings, για την υλοποίηση της εξαγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Αίγυπτο, μέσω Ιορδανίας. 

Τις συνομιλίες, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αποκάλυψε το Bloomberg, ενώ πρόσθετες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως από..

Μειωμένες οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας

Από το naftikachronika.gr
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τον περασμένο Ιούνιο οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 35.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τις εξαγωγές του Μαΐου, φτάνοντας τα 6,889 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Την ίδια περίοδο η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας του OPEC, άγγιξε τα 10,070 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένα κατά 190.000 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης για παραγωγή ενέργειας που παρατηρείται στην χώρα τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα την περίοδο του Ραμαζανιού.

Η ζήτηση..

Η ΝΑΣΑ εμμένει στην προπαγάνδα, περιμένοντας την κάθαρση που δεν έρχεται.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε μια ημιτονοειδή καμπύλη. Έχει χαρακτηριστικές "κορυφές" και "κοιλάδες" και η απόσταση ανάμεσα σε μια "κορυφή" και μια "κοιλάδα" είναι το μέγιστο πλάτος της καμπύλης, αλλά, αν κοιτάξει κανείς τη συνολική εικόνα της καμπύλης κατά μήκος του άξονα των χ, "κορυφές" και "κοιλάδες" είναι αλληλοαναιρούμενες. Ανάλογα τώρα με τις εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει κάποιος, μπορεί να "παίξει" με τη βραχυπρόθεσμη μορφή της καμπύλης και να πει π.χ. ότι "η καμπύλη έχει έντονη καθοδική τάση", (μεταβαίνοντας από "κορυφή" προς "κοιλάδα", ας πούμε απ' το σημείο Α στο σημείο Β), ή ακόμα και ότι "η καμπύλη έχει έντονη ανοδική τάση" (μεταβαίνοντας απ' το σημείο Β στο σημείο Γ). Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα την ημιτονοειδή, αλλά τέτοιες τοπικές τάσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει σε όλων των τύπων τις καμπύλες. Ωστόσο, τέτοια "παιχνίδια" με τις τοπικές τάσεις δείχνουν ελάχιστη επιστημονική σοβαρότητα και κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για λόγους προπαγάνδας.

Αυτή την ίδια τακτική της συστηματικής προπαγάνδας χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για να μας πείσει πως ο πλανήτης σώνει και καλά υπερθερμαίνεται: ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο το Goddard Institute for Space Studies ανέβασε ένα επιεικώς κατάπτυστο κείμενο, που αντί να .

Η Λιθουανία παρέλαβε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG

Από το energypress.gr
Η Λιθουανία παρέλαβε χθες το πρώτο της φορτίο αμερικανικού LNG μέσω του τερματικού στο Κλαπέιντα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός, Ζιγκιμάντας Βαϊτσιούνας, είπε ότι το αμερικανικό αέριο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στην περιφερειακή αγορά ενέργειας. "Αυτά τα γεγονότα αξίζουν ξεχωριστή αναφορά στις σελίδες της ενεργειακής ιστορίας. Ως ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Λιθουανίας, οι ΗΠΑ γίνονται..

Πρατηριούχοι: Ανεφάρμοστες οι αποφάσεις για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών

Από το worldenergynews.gr
Παραμένουν οι επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) για την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης Πετρελαιοειδών και Ενεργειακών προϊόντων, λόγω των ασαφειών που τις καθιστούσαν ανεφάρμοστες.
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει: