Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Μυστηριώδης δέσμη φωτός δημιουργεί έκρηξη σε μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Μίσιγκαν [Βίντεο]


Τον τελευταίο καιρό περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον ουρανό.

Είδαμε πολλές παράξενες πύρινες σφαίρες, μυστηριώδεις αντικείμενα που έπεσαν από τον ουρανό, όπως και μία ακτίνα λέιζερ που καταγράφηκε στο διάστημα, από το ISS.

Και τώρα, οι κάτοικοι της πόλης της Εσκανάμπα (Μίσιγκαν), ξύπνησαν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου του 2015, μένοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από μια μυστηριώδη έκρηξη που συνέβη στην τοπική μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Εσκανάμπα.

Όλη η περιοχή του νομού της Δέλτα, καθώς και το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, παρέμεινε στο σκοτάδι και τώρα ο σερίφης της Εσκανάμπα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Allnewspipeline, η έκρηξη συνοδεύτηκε από ένα παράξενο φως, ενός είδους ακτίνας που προήλθε από τον ουρανό (όπως λένε ορισμένοι μάρτυρες), η δέσμη φωτός ήρθε «κατ “ευθείαν από τον ουρανό.»

raggio

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν ότι η ακτίνα φωτός, προήλθε από τους προβολείς ενός τραίνου, αλλά η (θεωρία είναι παράλογη και γελοία) η πλειοψηφία των αναγνωστών έχουν μείνει άναυδοι όταν τους έδειξαν τις πρώτες φωτογραφίες από το ατύχημα στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Είχαν δει καθαρά μια ακτίνα φωτός, που εμφανίστηκε πάνω από την μονάδα παραγωγής ενέργειας. Τι ήταν αυτό; Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το μυστηριώδες φαινόμενο…

Δείτε τα βίντεο



ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com


ΙΕΝΕ: Μεταπτυχιακό σεμινάριο για την γεωπολιτική και την ενέργεια



Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, διοργανώνει Μεταπτυχιακό Σεμινάριο με την επιστημονική συνεργασία και την επίβλεψη του καθηγητή οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας κ. Ιωάννη Μάζη, πρόεδρο του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντού του Εργαστηρίου Γεωπολιτικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας με θέμα «Εισαγωγή στη Γεωπολιτική και την Ενέργεια».
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθεί στους εκπαιδευόμενους μια αυστηρά επιστημονική μεθοδολογία και αναλυτική προσέγγιση, κατανόηση και εμβάθυνση στην σχέση ενέργειας και γεωπολιτικής, ώστε να είναι σε θέση μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων να διαχειρίζεται αποτελεσματικά θέματα που αφορούν στην ανάλυση δεδομένων και στην εκτίμηση ή πρόβλεψη μελλοντικών εξελίξεων.
Η λήξη υποβολή των αιτήσεων είναι στις 6 Φεβρουαρίου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Φ/Β : όταν αγνοείς τα μαθήματα απ' την Ισπανία, καταλήγεις με τις στρεβλώσεις που είναι μαζεμένες στην έκθεση για το 2014


"Το 2014 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις 1,5% της αντίστοιχης του 2013), ενώ χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Αιτία υπήρξε η ...
καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν παλαιότερες θεσμικές αστοχίες. Παρόλα αυτά και, λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης, το 2014, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ, φέρνοντας την Ελλάδα (για δεύτερη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας."

Αυτή είναι η εισαγωγή στην έκθεση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών για την κατάσταση στην Ελληνική αγορά Φ/Β το 2014 και το διάγραμμα της αρχής είναι πολύ περισσότερο εύγλωττο, τα Φ/Β κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν το 2014. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το σημείο, η φετινή έκθεση έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία.


Πρώτο το σημείο που δίνουμε μ' έντονα γράμματα: "καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε" είναι προφανώς ο πίνακας νέων τιμών του Ν. 4254/2014, που έφερε τον περασμένο Απρίλιο το λεγόμενο "new deal" των Φ/Β και "κούρεψε" τις εξωφρενικές ταρίφες, όπως "κουρεύτηκαν" σ' όλη την Ευρώπη. "Παλαιότερες θεσμικές αστοχίες" είναι ασφαλώς η νομοθεσία που καθόρισε εξαρχής εξωφρενικές ταρίφες, την ώρα που στην Ισπανία είχε ήδη "σκάσει η φούσκα" των Φ/Β. Πολύ "κομψή" έκφραση για μια πολιτική που θα έπρεπε να τύχει εισαγγελικής διερεύνησης μόνο και μόνο για το λόγο πως ο πίνακας των νέων τιμών του Ν.4254/2014 ήταν το ένα και μοναδικό νομοθέτημα στα χρόνια των μνημονίων που κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του 57 κυβερνητικούς βουλευτές (55 ΝΔ + 2 Πασοκ). Για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων "κόπτονταν" οι 57 ή μήπως για τα προσωπικά τους; Ποιοί ακριβώς ήταν οι Έλληνες που μπήκαν πρώτοι στην κούρσα των Φ/Β, για να "κλειδώσουν" υπέρ τους τις μεγαλύτερες ταρίφες σ' όλη την Ευρώπη; Κι όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ακόμα και μετά το "κούρεμα" οι τιμές εξακολουθούν να είναι εξωφρενικά υψηλές, αν συγκριθούν με τις τιμές της Φ/Β ενέργειας σε άλλες χώρες. Υπάρχει ακόμα πολύ "λίπος" για κόψιμο. Πότε θα μας εξηγήσουν πού οφείλονται οι διαφορές; Αλλά πώς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα ...

"Καταστροφική πολιτική" λοιπόν η προσπάθεια να μην εξοντώνονται οι καταναλωτές, προκειμένου να συνεχίσουν να μας γδέρνουν όλους με το ΕΤΜΕΑΡ οι "επενδυτές" των Φ/Β, ένα απ' τα πρώτα σημεία που επισημάναμε στο ιστολόγιο. "Κάλυψαν το 7% της ηλεκτροδότησης, φέρνοντας τη χώρα στη 2η θέση διεθνώς". Ποια ήταν πρώτη; Η διπλανή μας Ιταλία, που κάλυψε το 7,53% των δικών της, πολύ-πολύ μεγαλύτερων αναγκών. Η Ιταλία που είδε κι αυτή τη "γλύκα" της "πράσινης ανάπτυξης" και πλέον, με νέο νόμο εντός του Φεβρουαρίου, εξαιρεί για την προσεχή τριετία τα Φ/Β απ' τα αναπτυξιακά κίνητρα, θεωρώντας τα ως ώριμη πλέον βιομηχανία.

Γιατί βάλαμε τόσα πανάκριβα Φ/Β, σ' όλη την Ευρώπη; Επειδή μας το επέβαλε η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης", που από πίσω της έχει τη βιομηχανία Φ/Β της Γερμανίας. Πού θα πουλούσαν οι Γερμανοί αν δεν δημιουργούσαν μια αγορά; Μόνο που στην αγορά μπήκαν και τη σάρωσαν οι Κινέζοι, πολλά γερμανικά εργοστάσια Φ/Β έκλεισαν, μαζί μ' αυτά και τα έξι που έγιναν στην Ελλάδα, παρά τους δασμούς που επέβαλε η ΕΕ στα κινέζικα Φ/Β.


Δεύτερο σημείο το διάγραμμα που μας λέει πως τα Φ/Β βρίσκονται σχεδόν όλα στην ηπειρωτική χώρα κι ελάχιστα μόνο στα μη διασυνδεμένα νησιά. Πρόκειται ασφαλώς για άλλη μια στρέβλωση της ενεργειακής πολιτικής, καθώς η ηπειρωτική χώρα ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, φυσικό αέριο, νερά και εισαγωγές, ενώ τα μη διασυνδεμένα νησιά μόνο με πανάκριβο πετρέλαιο, φουσκώνοντας το ύψος των ΥΚΩ. Αν τα Φ/Β έμπαιναν στα μη διασυνδεμένα νησιά και τις ΥΚΩ θα μείωναν και θετική επίπτωση στο εμπορικό ισοζύγιο θα είχαν, καθώς θα μείωναν τις εισαγωγές πετρελαίου. Μήπως αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν προτιμήθηκαν τα μη διασυνδεμένα νησιά; Τα Φ/Β ακόμα και μετά τις μειώσεις του "new deal" εξακολουθούν να είναι ακριβή πηγή ηλεκτροδότησης. Ωστόσο η διαφορά κόστους με τους εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτροδότησης είναι πολύ μικρότερη στα μη διασυνδεμένα νησιά, παρά με την ηπειρωτική χώρα. Το όφελος της χώρας και των καταναλωτών είναι προφανώς το τελευταίο που απασχολούσε τη Μπιρμπίλη, το Μανιάτη και τα "πράσινα ανθρωπάκια" τους.


Ένα ακόμα διάγραμμα της έκθεσης, που δείχνει την απόδοση των Φ/Β, συνηγορεί στην ανάγκη να είχαν κατευθυνθεί τα Φ/Β στα μη διασυνδεμένα νησιά, όπου η απόδοσή τους είναι αισθητά μεγαλύτερη απ' την ηπειρωτική χώρα. Αποδόσεις που στη Γερμανία και τη Βρετανία θα τις βλέπουν και θα τις ζηλεύουν, αλλά εδώ μάλλον θέλουμε να καίμε πετρέλαιο. Μπορεί να έχουμε το "νησί του ήλιου", τη Ρόδο, αλλά εκεί επιμένουμε χρόνια να κάνουμε νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο και στο τέλος και το εργοστάσιο δεν γίνεται. Μπορεί το καλοκαίρι η Κρήτη να λούζεται απ' τον ήλιο, αλλά η επίσημη πολιτική προωθεί την καλωδιακή διασύνδεση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αιολικά, με τα οποία θέλουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές και το νησί να ηλεκτροδοτείται με τις μονάδες φυσικού αερίου της ΑττικοΒοιωτίας. Μπορεί τα ηλιόλουστα νησιά μας να βουλιάζουν από τουρίστες και τα κλιματιστικά ν' αναστενάζουν όλη μέρα, αλλά τρέχουμε να καλύψουμε την κατακόρυφα αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού με πετρέλαιο, επιδοτώντας τους τουρίστες, για να καταλήξουμε τελικά σε μπλακ άουτ το Δεκαπενταύγουστο.


Τρίτο σημείο της στρεβλής πολιτικής το πού έχουν τοποθετηθεί τα Φ/Β: όπως φαίνεται στο διάγραμμα τα 4/5 έχουν μπει επί εδάφους, σε μια προσπάθεια να μπουν όσο γίνεται μεγαλύτερα πάρκα, μειώνοντας το κόστος εγκατάστασης κι αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους. Κάπως έτσι φθάσαμε να ξηλώνουμε βαμβάκια, ροδακινιές κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες για να βάλουμε Φ/Β ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να γεμίσουμε την Ελλάδα με τα "σιδερένια φυτά", όπως τα ονόμασε ο Γλέζος. Ασφαλώς και έχουμε χέρσες εκτάσεις, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τα Φ/Β, αυτές όμως κατά κανόνα είναι απομακρυσμένες απ' τα δίκτυα μέσης τάσης. Πιο εύκολο είναι λοιπόν να καταστρέψουμε αβασάνιστα το πολύτιμο καλλιεργήσιμο έδαφος, παρά να φτιάξουμε νέα δίκτυα ή να βάλουμε τα Φ/Β στις στέγες. Η Ελλάδα της καταστροφικής παρακμής, αυτή που χρεοκόπησε πρώτα ηθικά κι έπειτα οικονομικά. 


Το πιο "ωραίο" ωστόσο είναι η σύγκριση, που επιχειρεί ο Σύνδεσμος Φ/Β ανάμεσα στη γη που δεσμεύουν τα Φ/Β και στη γη που δεσμεύουν τα λιγνιτωρυχεία, αποκρύπτοντας μάλιστα την αναντιστοιχία ανάμεσα στην υπερδιπλάσια ισχύ των λιγνιτικών ΑΗΣ και στην ισχύ των Φ/Β. Όση γη και να δεσμεύουν τα ορυχεία, χωροθετούνται αναγκαστικά εκεί που υπάρχει το κοίτασμα, δεν μπορεί να βρίσκεται το μετάλλευμα στον κάμπο και να βάλεις το ορυχείο στο βουνό, είναι ζήτημα κοινής λογικής. Αντίθετα, ο ήλιος βρίσκεται παντού, δεν υπάρχει λοιπόν απολύτως καμιά δικαιολογία για τη χωροθέτηση Φ/Β σε αγροτική γη όταν υπάρχουν πρακτικά απεριόριστες χέρσες εκτάσεις και στέγες. Το ζήτημα δεν είναι αν είναι πολλή ή λίγη η αγροτική έκταση που δεσμεύεται, δεν είναι αν υπάρχει αγροτική γη που δεν καλλιεργείται επειδή οι αγρότες μετανάστευσαν στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, το ζήτημα είναι η απόλυτη ανάγκη προστασίας και διατήρησης της όποιας υπερπολύτιμης καλλιεργήσιμης γης διαθέτει η χώρα.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Οι πρώτες περικοπές μισθών μετά την κάλπη

Οι πρώτες περικοπές μισθών μετά την κάλπη
Σε νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων προχωρά η Χαλυβουργία Ελλάδος, στην πρώτη επιχιερησιακή σύμβαση που υπεγράφη μετά τις εκλογές. 

Στην νέα επιχειρησιακή σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις μονάδες του Ν. Μαγνησίας προβλέπεται ότι οι μισθοί θα είναι μειωμένοι κατά 12% από 1/2/2015 έως 30/4/2015. 
Οι νέες μειώσεις αποφασίστηκαν καθώς δεν διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον καμία πιθανότητα ανασροφής της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία.
Όπως αναφέρεται στην επιχιερησιακή σύμβαση από το 2009 μέχρι το 2013 έχουν προκύψει ζημιές για την εταιρία οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν τα 160 εκατ ευρώ. Μάλιστα για το 2014, οι ζημιές για την Χαλυβουργία Ελλάδος δοευρύνθηκαν περαιτέρω, γεγονός που θα αποτυπωθεί κατά την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για το 2014, ενώ τα σημάδια της ζήτησης των τελευταίων μηνών συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά. Οπως σημειώνεται, «κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη σύναψη των προηγούμενων συμβάσεων δεν έχουν προκύψει οι συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν να εκτιμηθούν διαφορετικά τα δεδομένα της αγοράς (οικοδομική δραστηριότητα, μείωση κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία κ.λπ.), με συνέπεια να μη διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον πιθανότητα αναστροφής της τραγικής κατάστασης της εταιρείας, ώστε να μην αποκλείεται να περιοριστούν περαιτέρω οι δραστηριότητές της».
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος έχουν συσσωρεύσει ζημιές πάνω από 650 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. 
Λόγω της πτώσης της οικοδομής, η ζήτηση στην Ελλάδα για χαλυβουργικά προϊόντα το 2013 εκτιμάται ότι έπεσε κάτω από τους 300.000 τόνους, επέστρεψε δηλαδή στη δεκαετία του 1950 όταν η παραγωγική ικανότητα των ελληνικών χαλυβουργιών προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια τόνους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πλήρης απασχόληση δεν υπάρχει σε καμία χαλυβουργία, ενώ το stock σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες. 
Σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί 15 μήνες, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής.



ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΓΙΑ ΔΟΛΩΜΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πραγµατοποιήθηκε σήµερα 03/02/15 το Τακτικό ∆.Σ. του ΠΣΕΕΠ όπου συζητήθηκαν τα θέµατα ηµερήσιας διάταξης.
1. Συνταξιοδοτικό Πρόγραµµα: Μετά το διαγωνισµό που διεξήχθη ύστερα από την καταγγελία της Groupama και αφού δόθηκαν οι τελικές προσφορές των Εταιρειών που συµµετείχαν, πραγµατοποιήθηκαν συναντήσεις µε τη συµµετοχή του Τεχνικού Αναλογιστή του Σωµατείου όπου δόθηκαν εξηγήσεις και απαντήθηκαν τα ερωτήµατα του συνδικάτου γύρω από τις τελικές προσφορές Στη συνέχεια συζητήθηκαν στο σηµερινό ∆.Σ. οι τελικές προσφορές παρουσία του αναλογιστή, δόθηκαν διευκρινίσεις σε ερωτήµατα και λαµβάνοντας υπόψη την ανάλυση των προσφορών για το οµαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραµµα, καταλήξαµε µετά από ψηφοφορία (20 ΥΠΕΡ, 1ΚΑΤΑ), να εισηγηθούµε στην Εταιρεία τη συνέχιση του προγράµµατός µας µε την Groupama, του οποίου οι όροι παραµένουν ως είχαν, µε εγγυηµένο επιτόκιο 2,5% και µε έξοδα διαχείρισης 0,25% επί του συνόλου των συσσωρευµένων αποθεµατικών. Η διάρκεια του συµβολαίου είναι επ΄αορίστου και η διάρκεια του εγγυηµένου επιτοκίου είναι 3ετής. Έτσι κλείνει ένα ακόµη σηµαντικό θέµα το οποίο µας απασχόλησε αρκετά τους τελευταίους µήνες.

2. ∆ιοικητικός και Οικονοµικός Απολογισµός 2014 – Προϋπολογισµός 2015:
Συζητήθηκε ο ∆ιοικητικός και Οικονοµικός Απολογισµός 2014 και ο Προϋπολογισµός 2015, όπου αναλύθηκαν τα θέµατα που απασχόλησαν το Σωµατείο το 2014. Η νέα θητεία του Σωµατείου ξεκίνησε µε τη διαπραγµάτευση της ΕΣΣΕ και του Εσωτερικού Κανονισµού, αλλά στην πορεία διαχειριστήκαµε πολλά σοβαρά και σηµαντικά θέµατα όπως, η υπογραφή Πρακτικών Συµφωνίας, οργανογράµµατα, καταγγελία Groupama και µερική εξαγορά της, όπως και πολλά θέµατα καθηµερινότητας.
 Σας επισυνάπτουµε τον ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό 2014 και Προϋπολογισµό του ΠΣΕΕΠ και του ΤΑΑΤ για το 2015, τα οποία µπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΠΣΕΕΠ καθώς και στο intranet. Επίσης αποφασίστηκε το πρόγραµµα των Περιφερειακών Συνελεύσεων για τον
Απολογισµό και την Εκλογή Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών ως εξής:
− Την Τρίτη 10/02/15 και ώρα 15:00 ΠΕ.ΣΥΝ. ΒΕΘ (Κεντρικό Μηχανολογικό)
− Την Τετάρτη 11/02/15 και ώρα 15:00 ΠΕ.ΣΥΝ. ΒΕΕ (Νέο Εστιατόριο)
 Την Πέµπτη 12/02/15 και ώρα 15:00 ΠΕ.ΣΥΝ. ΒΕΑ (Αµφιθέατρο Ν.∆ιοικητηρίου) και
− Την Παρασκευή 13/02/15 και ώρα 16:00 ΠΕ.ΣΥΝ. στο Μαρούσι
(Εστιατόριο).
Τη ∆ευτέρα 16/02/15 και την Τρίτη 17/02/15 και ώρες από 06:00 έως19:00 για ΒΕΑ, ΒΕΕ και ΒΕΘ, και µόνο τη Τρίτη 17/02/15 και ώρες 09:00 έως 17:00 για το Μαρούσι, θα πραγµατοποιηθεί ψηφοφορία για την έγκριση του ∆ιοικητικού και Οικονοµικού Απολογισµού – Προϋπολογισµού 2015.
3. Τραπέζι βάρδιας σε βορρά και νότο: ∆ιοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τους συναδέλφους που εργάστηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.
4. Χοροί ΠΣΕΕΠ: Αποφασίστηκε η διοργάνωση χορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο Απολογισµός της χρονιάς που πέρασε θεωρούµε ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση και επωφελής για τους εργαζόµενους. Κληθήκαµε σε πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς τα εργαλεία που µας αφαιρέθηκαν από τις µνηµονιακές πολιτικές (κατάργηση του ΟΜΕ∆ κατάργηση 6µηνηµ ετενέργειας κ.α.), να κάνουµε σκληρές διαπραγµατεύσεις σε ένα αρνητικό κλίµα, για ΕΣΣΕ, για Εσωτερικό Κανονισµό, Groupama κ.α., και καταφέραµε µε την αρωγή όλων σας να τα διατηρήσουµε µε
µικρές απώλειες µέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον.
Σας καλούµε, αναγνωρίζοντας το θετικό πρόσηµο στη διαχείριση τόσο πολλών και σηµαντικών θεµάτων τη χρονιά που µας πέρασε, να προσέλθετε µαζικά για µια ακόµα φορά στις ψηφοφορίες στις 16 και 17/02/15 και να υπερψηφίσετε τον ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό του 2014 -
Προϋπολογισµό του 2015. 

Διοικητικός Οικονομικός Απολογισμός ΠΣΕΕΠ 2014


ΠΗΓΗ:.pseep.gr

Νέα σελίδα και ρόλος για τα ΕΛΠΕ


Νέο τοπίο στον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και στους όρους «συγκατοίκησης» Δημοσίου και Paneuropean, σηματοδοτούν οι δηλώσεις Λαφαζάνη, που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ομίλου Γ. Παπαθανασίου και το διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Κωστόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης εξειδίκευσε χθες ακόμη περισσότερο τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την εταιρεία αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

- Πρώτον επιστρέφει το 35,48% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

- Δεύτερον θεωρεί στρατηγικό το ρόλο της εταιρείας για την άσκηση ενεργειακής πολιτικής

- Τρίτον η επιστροφή των μετοχών συνεπάγεται άσκηση όλων των δικαιωμάτων του Δημοσίου ως μετόχου στη     Διοίκηση, προφανώς και σε εκτελεστικό επίπεδο

- Διαφοροποίηση της πετρελαϊκής πολιτικής με στόχο τη μείωση των τιμών

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του 2003 για την είσοδο της Paneuropean στα ΕΛΠΕ προέβλεπε μετά την παρέλευση της πενταετίας, ότι η διοίκηση του ομίλου θα οριζόταν από τη Γενική Συνέλευση, με ποσοστό 50% συν μία μετοχή κάτι που γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Έχει υπάρξει δηλαδή αυτό που αποκαλείται «βελούδινη μετάβαση», η οποία ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ορισμό διοικήσεων κοινής αποδοχής, τόσο από την πλευρά του ιδιώτη μετόχου όσο και από την πλευρά του Δημοσίου. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Paneuropean κατέχει το 40,98%, ενώ ο πρόεδρος που αποτελεί επιλογή του Δημοσίου δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. 

Ίσως η φράση κλειδί του κ. Λαφαζάνη, που αποκωδικοποιεί τις προθέσεις της κυβέρνησης και δίνει ένα πρώτο σαφές δείγμα για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ είναι αυτό που ειπώθηκε χθες ότι δηλαδή μετά την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πακέτο, για να παίξουμε θετικό ρόλο ως Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ.».



ΠΗΓΗ.capital.gr