Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ακόμη δεν τους βρήκαμε, πακτωλούς τους βαφτίσαμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Κάποια στιγμή προ διετίας είχαμε φτάσει να καλύπτουμε τις μισές ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ από τα κοιτάσματα που ΘΑ βρίσκαμε, αλλά παρόλο που ακόμη ΔΕΝ τα βρήκαμε, φαίνεται ότι οι πακτωλοί άρχισαν να ρέουν! Γιατί με αφορμή τις πληροφορίες ότι οι πρώτες εικόνες από τα σεισμικά στον Πατραϊκό είναι θετικές και επιβεβαιώνονται οι γεωλογικοί στόχοι που έχουν εντοπιστεί και που παραπέμπουν σε εκτιμήσεις για κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών, φτάσαμε να έχουμε βρει ήδη ...δύο νέους Πρίνους αλλά και να ...έχουμε έσοδα 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το Δημόσιο! Χωρίς να έχει γίνει καν η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία, όπως έχουν ανακοινώσει τα ΕΛΠΕ που διαχειρίζονται την περιοχή, τοποθετείται στο 2018!

Δημοσιογραφικά το καταλαβαίνω, πάντα θέλουμε έναν ωραίο και «πιασάρικο» τίτλο, αλλά για τους πολιτικούς δεν είναι το ίδιο. Εκεί θέλει μεγαλύτερη ακρίβεια…


ΠΗΓΗ:energypress.gr/blogs

Τα 7 αναπάντητα ερωτήματα, περιμένοντας το πόρισμα

Διαδήλωση εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Την Κυριακή 8 Μαΐου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 4 εργαζόμενοι, ενώ ακόμη δύο τραυματίστηκαν.

Εναν χρόνο μετά, πέπλο σιωπής έχει καλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η έκρηξη που σκότωσε τους 4 εργαζομένους και τα αίτια που την προκάλεσαν στα «Ελληνικά Πετρέλαια», μια εταιρεία στην οποία το 42% κατέχει ο όμιλος Λάτση.

Η ανακριτική διαδικασία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, δίχως -μέχρι σήμερα- να επιρρίπτονται ευθύνες και χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες προς ουδεμία κατεύθυνση.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ το σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει ολοκληρωθεί και ενώ το πόρισμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αν και είχε ολοκληρωθεί, έχει επιστραφεί τρεις φορές στην υπηρεσία, προκειμένου να ληφθούν συμπληρωματικές καταθέσεις.

«Παιχνίδι της μοίρας»

Το μόνο πόρισμα που έχει..

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ !...

ΕΛΠΕ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Tη βούληση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να συνεχίσει να επενδύει στην Κυπριακή αγορά, συνεισφέροντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, εξέφρασαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.  κ. Στάθης Τσοτσορός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, στη διάρκεια συνάντησής τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ήταν παρόντες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν και από τον εμπορικό ακόλουθο κ. Βασίλη Σκρόνια, ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, ενώ από τη  Διοίκηση της Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ΛΤΔ συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Γρηγοράς".

"Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ αναφέρθηκε στα ..

Πώς λέγεται το να δίνεις 219 ευρώ για κάτι που στην "ελεύθερη αγορά" κόστιζε 7,5 ευρώ (και πολλά είναι);


Πριν από δυο μήνες είχαμε δει πως με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraunhofer, το αρμόδιο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γερμανία, το 2015 τροφοδοτήθηκαν στο δίκτυο 36,8TWh από ηλιακή (Φ/Β) παραγωγή, σημειώνοντας αύξηση κατά 2TWh (4,8%) ως προς το 2014. Τροφοδοτήθηκαν επίσης 122TWh από αιολική παραγωγή, με πολύ μεγάλη αύξηση 50% ως προς το 2014.Η αυξημένη παραγωγή αιολικών & Φ/Β ουδόλως επηρέασε τη θέση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, καθώς η (μικτή) παραγωγή έφθασε τις 155,0TWh, έναντι 155,8TWh το 2014. Η παραγωγή απ' τα λιθανθρακικά (103,9TWh) μειώθηκε κατά 3,5% ως προς το 2014 και απ' το φυσικό αέριο (30,0TWh) επίσης μειώθηκε, κατά 3,8% και αυτές οι μειώσεις ήταν ουσιαστικά οι μόνες που αντιστοιχούν σε κάποια μείωση των εκπομπών CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα τώρα με το Arbeitsgruppe Erneuerbare Energien-Statistik, μια Ομάδα Εργασίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ενέργειας & Οικονομικών για τις ΑΠΕ, μέσω της χρήσης των ΑΠΕ κατά το 2015 "θα μπορούσαν να αποφευχθούν"  περίπου 168 εκατ. τόνοι εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αντιστοιχούν περίπου 122 εκατ. τόνοι ισοδυνάμου CO2, εκ των οποίων περίπου 103 εκατ. τόνοι με αξίωση αποζημίωσης μέσω των ρυθμίσεων του Νόμου EEG.

Οι αριθμοί της Ομάδας Εργασίας δεν φαίνεται να πολυσυμφωνούν με τους αριθμούς του Fraunhofer και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας καταγραφής των εκπομπών της Γερμανίας (UBA), αλλά αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα και λίγο μας απασχολεί, ας τα βρουν μεταξύ τους.

Ως υπόθεση εργασίας θεωρούμε πως τα 103 εκατ. τόνοι είναι σωστά, οπότε πρέπει να συγκριθούν με τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση μέσω του Νόμου EEG, που ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι 4 διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των ..

Με τη σφραγίδα του ΚΥΣΟΙΠ οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις


Αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν "κόκκινες σημαίες" για το ΣΥΡΙΖΑ και τη κυβέρνηση, όπως το 17% της ΔΕΗ, συγκαταλέγονται στις 19 του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο καλείται να εγκρίνει "δίχως εξαιρέσεις", το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, και δεν θα είναι εύκολη για αρκετούς υπουργούς. Το όριο αντοχής πολλών στη κυβέρνηση θα δοκιμαστεί, καθώς το Asset Development Plan (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, το οποίο επικαιροποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου, και θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς έγκριση στο ΚΥΣΟΙΠ περιλαμβάνεται το σύνολο του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός δηλαδή της ΔΕΗ, αφορά όλες τις υπόλοιπες ενεργειακές (65% της ΔΕΠΑ, και 35% των ΕΛΠΕ), μαζί φυσικά με άλλες ευαίσθητες ιδιωτικοποιήσεις, σαν το 24% της ΕΥΔΑΠ, και της ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, κ.ά. 

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ που..

Σε υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο - Κοντά στα 50 δολάρια το Brent

Σε υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο - Κοντά στα 50 δολάρια το Brent
Διευρύνει τα κέρδη του το πετρέλαιο, σε υψηλά επτά μηνών, μετά την έκθεση της Goldman Sachs ότι πλέον υπάρχει έλλειψη στην αγορά, από υπερπροσφορά, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγή και την άνοδο του πετρελαίου είχε η μείωση της παραγωγής της Νιγηρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η παραγωγή από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής υποχώρησε στα 1,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 2,2 εκατ. βαρέλια, εξαιτίας των επιθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο Kemi Adeosun.

Η τιμή του Brent για παράδοση Ιουλίου ενισχύεται σε..

ΕΛΠΕ: Αποπληρώθηκε το ομόλογο των $400 εκατ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ: Αποπληρώθηκε το ομόλογο των $400 εκατ.
Στην αποπληρωμή του διετούς δολαριακού ευρω-ομολόγου, ύψους 400 εκατ., με επιτόκιο 4,625% προχώρησε στις 16 Μαΐου 2016 η Hellenic Petroleum Finance.

Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο ήταν πλήρως εγγυημένο από την Ελληνικά Πετρέλαια, μητρική εταιρεία της HPF plc.

Θυμίζουμε ότι ..