Ο ΟΠΕΚ δίνει μάχη για να διατηρήσει την επιρροή που είχε επί δεκαετίες στις αγορές αργό, αφού η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου δημιουργεί μία «νέα τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο», αναφέρει εφημερίδα.
Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τη Societe Generale, ο ΟΠΕΚ έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο μειώνοντας την παραγωγή. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs, αν περιμένει ο ΟΠΕΚ να δει εάν η πτώση των τιμών ανακόψει την εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να καθορίζονται από τις βιομηχανίες άντλησης στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα.
Ο Χάρι Τσιλινγκούριαν, αναλυτής της ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει πως πολλά από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν εξετάζουν καν την προοπτική να αφήσουν το πετρέλαιο να υποχωρήσει σε επίπεδο που θα υπονομεύσει την παραγωγή σχιστολιθικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του.
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, με τις υπάρχουσες τιμές μόνον το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν αρκετά κέρδη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Αλγερία χρειάζονται μια τιμή της τάξεως τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Ολε Σλοτ Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank, σημειώνει την ύπαρξη κινδύνου οι παραγωγοί στην Αμερική να αντιδράσουν στη μείωση των τιμών επινοώντας φθηνότερους τρόπους για τον εντοπισμό και την παραγωγή πετρελαίου.
Ήδη από το 2012 το κόστος της παραγωγής έχει μειωθεί κατά 30 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Στελέχη ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ζητούν από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, «να αποσυνδέσει» την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων.
Με επιστολή τους προς τον κ. 'Αιντε, πρόεδροι ή εκτελεστικοί διευθυντές εννέα μεγάλων ομογενειακών φορέων τον καλούν να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που συνδέει την κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίασή της από την Τουρκία με την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
«Ήταν με μεγάλη αισιοδοξία που χαιρετίσαμε την κοινή δήλωση που έγινε νωρίτερα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά και στη συνέχεια το διορισμό ενός ειδικού συμβούλου με επίπεδο εμπειρίας και ακεραιότητας, όπως το δικό σας» αναφέρεται στην επιστολή των ομογενών, επισημαίνοντας, ότι «είμαστε συλλογικά δεσμευμένοι για μια επανενωμένη Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με βάση μια διαδικασία που οδηγεί σε λειτουργική και μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους.
Δυστυχώς, η αντίδρασή σας μέχρι σήμερα στην παραβίαση από την Τουρκία των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της μας αφήνει λιγότερο βέβαιους για τις προσπάθειες να επανενωθεί η Κύπρος».
Στη συνέχεια, τα στελέχη των ελληνοαμερικανικών οργανισμών στην επιστολή τους προς τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «αν και εκτιμούμε τις προσπάθειές σας για μείωση των εντάσεων μέσω μιας "ήσυχης διπλωματίας", εκφράζουμε φόβους, ότι οι ασυνήθιστες προσπάθειες της ομάδας σας και άλλων που αποφεύγουν να αποκαλέσουν τις ενέργειες της Τουρκίας "πρόκληση", όπως και δηλώσεις που ουσιαστικά κατηγορούν το θύμα - την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους στην περίπτωση αυτή - οδηγούν τη διαδικασία προς τα πίσω.
Δεν θα επαναλάβουμε την 40χρονη ιστορία της παράνομης εισβολής και κατοχής, που ξεκάθαρα αναφέρεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιθυμία μας είναι να ξεπεράσουμε αυτή την τραγική ιστορία. Δεν έχουμε λεπτομέρειες της "ήσυχης διπλωματίας" σας και δεν είχαμε ακόμη την χαρά να συναντηθούμε μαζί σας, αλλά οι ενέργειες στις οποίες προβήκατε και οι δηλώσεις που κάνατε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, βρίσκονται κοντά στο σημείο για να δώσουν έγκριση στο συνεχιζόμενο εκβιασμό της Κύπρου από την Τουρκία».
Την επιστολή προς τον κ. 'Αιντε, υπογράφουν ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, Έντι Μανάτος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νιου Τζέρσεϊ, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας (UHAC National), Γιώργος Ντόβελος, η εκτελεστική διευθύντρια του Αμερικανοελληνικού Συμβουλίου, Κάθι Κονστ και ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Φίλιπ Φράγκος.
Στο μεταξύ, ομάδα στελεχών από τους προαναφερόμενους ομογενειακούς φορείς, επισκέφθηκε χθες το Λευκό Οίκο και είχε συνάντηση με τον Κόλιν Καλ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις με τις «προκλητικές ενέργειας» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανέφεραν οι ομογενείς, ζήτησαν από τον συνομιλητή τους όπως η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει «πιο ξεκάθαρα και σαφή μηνύματα» προς την 'Αγκυρα για να σταματήσουν οι «τουρκικές παραβιάσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και στις οποίες αναμένεται να συζητηθεί εκτός από το θέμα της«συμμαχίας» κατά του Ισλαμικού Κράτους και το Κυπριακό.
Κατά τη συνομιλία τους με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ομογενείς έθεσαν επίσης και το θέμα των υδρογονανθράκων, εμφανιζόμενοι αντίθετοι με την «προσπάθεια του κ. 'Αιντε» και άλλων εμπλεκομένων για να συνδέσουν το φυσικό αέριο με την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Κρίστοφερ, Ζεμενίδης, Τσίβικος, Μανάτος και ο Τάσος Ζαμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής "Δικαιοσύνη για την Κύπρο" της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και συνεργάτης του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Πριν από λίγες μέρες, οι ομογενείς είχαν συνάντηση και με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου και τα ΜΑΤ ξεδιπλώνουν και αναδεικνύουν όλες τις κρυφές χάρες αυτής της κυβέρνησης,
..και όλες τις μύχιες επιθυμίες του ''πρωθυπουργού'', που ζήλεψε ''δόξαν λαμπρήν'' του προ τεσσαρακονταετίας συναδέλφου του, Παπαδόπουλου!
Ο οποίος ''πρωθυπουργός'' κάθε τρείς και λίγο βγαίνει και μας απειλεί ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ο ίδιος θα ήθελε βεβαίως να εξαντλήσει την επταετία, όπως ο προηγούμενος, ή ακόμα και όλον τον αιώνα αν βιολογικά θα ήταν ικανός.
Τί κι αν τρώει το ένα ''χαστούκι'' μετά το άλλο. Τί κι αν τον λοιδωρούν τα ξένα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Τί κι αν τον βρίζει και τον καταριέται ο λαός.
Αυτός εκεί. Πιστός στην φασιστική παράδοση του μή ιδρώματος του αυτιού, επαινεί δημοσίως τον καραγκιοζάκο πρύτανη-ομοίωμά του,
..ξαμολάει τα πραιτωριανά ΜΑΤ ''δια πάσαν χρήσιν και πάσαν μαλακίαν'',
..απαξιεί να δώσει λόγο, ή έστω να εμφανιστεί στην Βουλή,
..έχει παραδώσει τον έλεγχο και την λειτουργία του κόμματός του στα απολειφάδια του ΛΑΟΣ,
..και ασχολείται μόνον με το να μαζεύει κουκιά για την εκλογή Προέδρου, και λεφτά για τους νταβατζήδες τη ενημέρωσης και της εργολαβίας, που τον κρατούν ακόμα πολιτικά ζωντανό.
Το blog αδυνατεί πιά να προβλέψει ποιά θα είναι η κατάληξη όλων αυτών.
Αγνοεί την αντίδραση του λαού, των νέων, των υγιών πολιτών.
Αγνοεί τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται στα μεγάλα σαλόνια-βόθρους του εξωτερικού.
Γνωρίζει μόνον πως κι αν ακόμα σαν κοινωνία και σαν χώρα δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο, σε οικονομικό και σε πολιτισμικό επίπεδο,
..έχουμε πιάσει σίγουρα πάτο σε επίπεδο πολιτικής και προπαντός σε επίπεδο πολιτικών.
Πόσο χειρότερη μπορεί να είναι άραγε μία άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος πρωθυπουργός;
Από δύσκολο, μέχρι αδύνατον.
Αξίζει να το ρισκάρουμε..
ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr
γράφει ο Γιώργος Κοκκίνης
Τι ζωή θέλουμε;
Τι νέους θέλουμε;
Με αφορμή τις διαδηλώσεις και τις πορείες των μαθητών και των φοιτητών το τελευταίο διάστημα, έκανα τρεις ερωτήσεις απλές στον εαυτό μου. Τι θέλουμε τελικά απ' την νέα γενιά; Ποιο μέλλον οραματιζόμαστε γι αυτούς; Θέλουμε να μορφώνονται; Να αποκτούν πραγματική παιδεία, ανθρώπινη; ή απλά να προγραμματίζονται σαν ρομπότ και να αποκτούν στείρες γνώσεις, χωρίς να υπολογίζουν καμία άλλη αξία πλην αυτή του χρήματος;
Λαμβάνοντας απριόρι, ως δεδομένο ότι το σύστημα δεν θέλει νέους σκεφτόμενους, δεν θέλει νέους με ιδανικά, αξίες και οράματα. Αλλά αντιθέτως θέλει ανθρώπους κατασκευασμένους σε κοινό καλούπι, οι οποίοι θα είναι δομημένοι έτσι όπως τους χρειάζεται για να επιβιώνει και να διαιωνίζεται, δηλαδή να έχουν γνώσεις τέτοιες και τόσες, έτσι ώστε να προσφέρουν εργασία και παραγωγή προς όφελος των κεφαλαιοκρατών, για να μη δημιουργούνται αμφισβητήσεις ή αντιδράσεις περί αυτού, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θέλουμε και με ποιόν είμαστε τελικά.
Θέλουμε λοιπόν νέους που να παλεύουν για μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο, ή νέους υποτακτικούς, αδρανείς και απάνθρωπους; Θέλουμε σχολεία και ΑΕΙ που θα παράγουν επιστήμονες με άποψη, με ουσιαστικές γνώσεις, με κοινωνικές ευαισθησίες, με οράματα, με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο ή όχι;
Αν λοιπόν σήμερα αποφασίζουμε ότι οι φοιτητές και οι μαθητές οφείλουν να υπακούν πιστά στις εντολές αλλά και να υποκύπτουν στις κάθε λογής νεοφιλελεύθερες παραγγελίες του συστήματος, έτσι ώστε στην μετέπειτα ζωή τους να περάσουν στην ανεργία, στην ανέχεια ή στην σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά, τότε να συστρατευτούμε με τον Φορτσάκη και τον κάθε Φορτσάκη, τα κανάλια της διαπλοκής, την κυβέρνηση και τα ΜΑΤ.
Αν έτσι θέλουμε τους νέους μας, τότε ας εμποδίσουμε την πολιτικοποίησή τους, ας μην δείξουμε καμιά ανοχή σε οποιασδήποτε μορφής αντίστασή τους, ας τους διδάξουμε πως μπορούν να προχωρούν σ' αυτή τη ζωή μέσω της ρουφιανιάς και της δειλίας, ας τους εξυμνήσουμε την αξία του «εγώ» εις βάρος του «εμείς» και στο τέλος ας παραδώσουμε το κράτος και κάθε τι δημόσιο, βορά στην ιδιωτική «πατριωτική» πρωτοβουλία. Ας επιτρέψουμε επιτέλους να κατευθύνουν οι πολυεθνικές τις ειδικότητες και τις σπουδές που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους, αδιαφορώντας για το τι χρειάζεται η κοινωνία. Καθότι αυτές γνωρίζουν εκ των πραγμάτων και εκ καπιταλισμού εκπορευόμενες, καλύτερα από εμάς!
Στο δια ταύτα, μπορούμε πλέον να εγκαταλείψουμε τις ελπίδες για κάτι καλύτερο, να σταματήσουμε την γκρίνια και να αποδεχτούμε την μοίρα μας. Είμαστε σαφώς κατώτεροι αυτών που εξουσιάζουν την χώρα, είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής θα σκύψουμε το κεφάλι, θα γονατίσουμε και θα περιμένουμε την πολυπόθητη ευημερία να έρθει στην επόμενη ζωή.
Προσωπικά η παραπάνω λογική δεν με εκφράζει, τουναντίον με τρομάζει. Επειδή ακριβώς οραματίζομαι έναν διαφορετικό κόσμο, με χαροποιεί ιδιαίτερα που μαθητές και φοιτητές ξεσηκώνονται σιγά-σιγά, αντιδρούν,διεκδικούν και αντιστέκονται σε ένα μέλλον που οι λίγοι θέλουν να τους επιβάλλουν, χρησιμοποιώντας κάθε κατασταλτικό -και όχι μόνο- μέσο.
Αυτούς τους νέους χρειαζόμαστε, αυτούς που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της αλλαγής, παιδεύοντας το μυαλό και την ψυχή τους στο καθημερινό σχολείο της ζωής, αλλά και στο σχολείο της πραγματικής και ουσιαστικής μόρφωσης. Αυτούς που θα διεκδικήσουν μαζί με εμάς έναν άλλο κόσμο, δίκαιο και κοινωνικό, όπου η ανθρώπινη αξία θα υπερέχει αυτής του χρήματος.
Αυτό πρέπει όλοι να θέλουμε για τους νέους και για την κοινωνία μας…. Ελεύθερα μυαλά με ψυχή σαν μια γροθιά…
ΠΗΓΗ:edostonoto.blogspot.gr
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή αλλά κατέγραψαν το μακρύτερο εβδομαδιαίο αρνητικό σερί από το 1986 καθώς το αδύναμο outlook προσφοράς και ζήτησης συνέχισε να αποτελεί «βαρίδι» για την αγορά.
Το αργό πετρέλαιο τύπου brent, υποχώρησε για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, το μακρύτερο αρνητικό σερί σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται από το 1991. Το αμερικανικό συμβόλαιο υποχώρησε για έβδομη διαδοχική μονάδα, διαγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1986.
Ειδικότερα, την Παρασκευή το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,61 δολ. ή 2,2% στα 75,82 δολ. το βαρέλι, ωστόσο έχασε 3,6% στην εβδομάδα.
Το αργό τύπου brent, ενισχύθηκε 1,92 δολ. ή 2,5% στα 79,41 δολ. το βαρέλι και στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5,4%.
Στη μηνιαία έκθεσή που δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), σημειώνει ότι η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει απότομα στις αρχές του 2015 και προσθέτει ότι «η ανάπτυξη της παραγωγής δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης».
«Η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί πλέον σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου όπως συνέβαινε κάποτε» αναφέρει ο ΙΕΑ. «Η επιστροφή στα προηγούμενα υψηλά τιμών μπορεί να μην είναι μια άμεση προοπτική».
Ο ΙΕΑ στην έκθεσή του διατήρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση το 2014 και το 2015.
ΠΗΓΗ.capital.gr