Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Πετρέλαιο: Δεν κράτησε τα 103 δολ. μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Μικρή μεταβολή σημείωσε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, με τους traders να αξιολογούν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα αργού που έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των αποθεμάτων την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ. Τα ίδια στοιχεία ωστόσο αποκάλυψαν αύξηση των αποθεμάτων για τη βενζίνη και τα διυλισμένα αποθέματα. 

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουλίου, υποχώρησε κατά 2 σεντς στα 102,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας ενδοσυνεδριακά ξεπεράσει το επίπεδο των 103 δολαρίων. 

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση των αποθεμάτων αργού 

Πτώση άνω των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια στα 389,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 100.000 βαρελιών. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 210.000 βαρέλια στα 211,8 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 300.000 εκατ. βαρέλια. 

Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 2 εκατ. βαρέλια στα 118,1 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 700.000 βαρέλια. 

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε κατά 0,9% στο 90,8%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πού θα γίνει το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι; Οι 5 τομείς που μπορούν να δώσουν τεράστια κέρδη

Πού θα γίνει το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι; Οι 5 τομείς που μπορούν να δώσουν τεράστια κέρδη
Με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να δηλώνουν έτοιμες για επενδύσεις στην ενέργεια μέχρι και 100 δισ. δολ. ετησίως, οι αναλυτές του oilprice.com αποκαλύπτουν 5 τομείς που θα κάνουν τη διαφορά προσφέροντας καλές ευκαιρίες σε όσους καταλάβουν από νωρίς πού θα γίνει το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, υπάρχει ένας βασικός κανόνας στον τομέα της ενέργειας: Η πορεία των μετοχών βρίσκεται σε άμεση σχέση με τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν παρακολουθεί κανείς τα κεφάλαια που μπαίνουν στην ενέργεια τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις και ιδιωτικά funds, θα διαπιστώσει ότι αυτά μεταφράζονται σε κέρδη στο ταμπλό.

Η μοναδική θέση του κλάδου της ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία δημιουργεί μια αγορά "ταύρων" με μεγάλες προοπτικές.



Για παράδειγμα, όσοι είχαν "παίξει" νωρίς την άνθιση της ηλιακής ενέργειας το 2006, τότε με 10.000 δολάρια στην First Solar θα είχαν φτάσει τα 125.763 δολάρια σε τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ενεργειακή τάση της τελευταίας δεκαετίας - ο σχιστόλιθος - έδωσε  κέρδη:
-3.241% στην Gulfport Energy Corp. μέσα σε 4 χρόνια
-3.727% στην Southwestern Energy Corp 

Πλέον οι νέες ενεργειακές τάσεις που υπόσχονται πολλά κέρδη στους τολμηρούς είναι σύμφωνα με το oilprice.com είναι οι εξής:

-Υποβρύχιες υποδομές. Η βιομηχανία Πετρελαίου και Αερίου σκοπεύει να πενταπλασιάσει τις επενδύσεις της από τα 27 δισ. στα 130 δισ. ετησίως.



-Τεχνολογία παραγωγής πετρελαίου. Η αξία των υφιστάμενων κοιτασμάτων θα τριπλασιαστεί.

- Νέες μέθοδοι εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. Νέα τεχνολογία που κάνει την εξερεύνηση 17 φορές ταχύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μεθόδους.

- Εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες. Νέοι αγωγοί και projects αξίας πολλών δισεκατομμυρίων θα κάνουν τις εταιρείες (αλλά και τους επενδυτές των εταιρειών αυτών) πλούσιους.

- Ο σχιστόλιθος και η εξάπλωση του παγκοσμίως.



Όλγα Μπαλαφούτη

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ: Να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών


Η ΓΣΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο, να σεβαστεί το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις και να επαναπροσλάβει άμεσα τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών».

Καλώντας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας, η Συνομοσπονδία προσθέτει πως «οι εργγαζόμενοι συνεχίζουν να δέχονται πολυμέτωπη επίθεση, με την κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπους».

«Με αυτή την τακτική και πρακτική στέλνει στον Καιάδα εκτός από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους, με δόλιες μεθόδους αξιολόγησης και διαθεσιμοτήτων που στόχο έχουν την απόλυση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του δημοσίου» προσθέτει.Καταλήγοντας, διαμηνύει πως θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα «για να μπει οριστικό τέλος στις ανάλγητες πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία και που επιχειρούν να στρέψουν τη μια ομάδα εργαζομένων ενάντια στην άλλη».

Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους, ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης του Πρωτοδικείου, που διέταξε την επαναπρόσληψή τους, κρίνοντας παράνομη τη διαθεσιμότητά τους.Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του είχε υποβάλει αίτηση προσωρινής διαταγής κατά της επαναπρόσληψης των καθαριστριών, που όμως απορρίφθηκε.Παράλληλα, έχει καταθέσει αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου, καθώς και αίτηση αναίρεσης.


ΠΗΓΗ; defencenet.gr

ΓΣΕΕ: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 2014 ως Διεθνές Έτος των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών (SIDS), αφού αυτά είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Αυτή η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις και στα νησιά μας, κατ΄επέκταση στον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικών εσόδων των κατοίκων σε αυτά.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να υπάρξει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να διασωθούν και οι βασικοί τομείς των ελληνικών νησιών που είναι η γεωργία και ο τουρισμός.
Οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να συμπεριλάβουν μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας, μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας, υψηλότερη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα.
Τα νησιά μας μεταβάλλονται καθημερινά από φυσικούς άλλα κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες. Οι υποδομές των νησιών όπως αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται συνήθως κοντά στην ακτή και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε πλημμύρες. Ο τομέας της γεωργίας είναι σε πολλά νησιά ζωτικής σημασίας και μια σημαντική πηγή ξένων εσόδων από την εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων. Μακροπρόθεσμα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερα νησιά που θα έχουν μειωμένη φυτική παραγωγή και υψηλότερο κόστος άρδευσης.
Επιβάλλεται να μπει φρένο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που βάζουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον όπως το προωθούμενο σχέδιο νόμου-έκτρωμα για τον αιγιαλό.
Η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ανασχηματισμός

Anasximatismos


ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Συνάντηση σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για το LNG της Καβάλας

Συνάντηση σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για το LNG της Καβάλας
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Καβάλας, λόγω της προοπτικής δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG της ΔΕΠΑ κοντά στις ακτές της Νέας Καρβάλης, όπου ήδη λειτουργούν τα Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην ΒΦΛ) και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθείωσης πετρελαίου της Energean Oil & Gas.

Παρόλο που η οδηγία Σεβέζο ΙΙ ορίζει ότι εγκαταστάσεις LNG δεν είναι δυνατό να δημιουργούνται λιγότερο από 3 μίλια μακριά από κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις, η θέση που έχει επιλεγεί βρίσκεται μόλις ένα μίλι από τις ακτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είπε όχι στην προοπτική, ενώ είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της νέας Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία, μάλιστα, εξελέγη με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει δηλώσει ότι "μόνο πάνω από το πτώμα μου θα περάσει η τοποθέτηση σταθμού LNG μέσα στον Κόλπο της Καρβάλης".

Οι αντιδράσεις είναι γενικευμένες, από επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ, μέχρι επαγγελματικούς, όπως οι αλιείς (η Ιχθυόσκαλα της Καβάλας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην χώρα) καθώς  η υγροποίηση του αερίου με νερό της θάλασσας θα επιφέρει σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας του νερού έως και κατά 7 βαθμούς και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αλιεία. Επίσης, κάθετα αντίθετες είναι οικολογικές οργανώσεις, που επισημαίνουν τον κίνδυνο για την γειτνιάζουσα περιοχή φυσικού κάλλους του Νέστου, στην οποία ευδοκιμούν και σπάνια είδη πανίδας.

Η αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας έρχεται και σε μια συγκυρία στην οποία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο η πρόσφατη (31 Μαρτίου) έκρηξη σε δύο αποθήκες LNG στην πολιτεία Ουάσινγκτον, κοντά στην πόλη του Πλίμουθ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, πέραν από σημαντικές υλικές ζημιές, τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων και την εκκένωση περιοχών σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Από την πλευρά τους οι τέσσερις βουλευτές του νομού, οι οποίοι ανήκουν όλοι στο κυβερνών κόμμα, συναντώνται σήμερα  με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (το έργο εντάχθηκε προ ημερών στις στρατηγικές επενδύσεις που στόχος είναι να προχωρήσουν με τη διαδικασία του fast track) και με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο αλλά και για να ενημερώσουν για την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας".

ΠΗΓΗ:newmoney.gr 

ΙΕΑ: Θα χρειαστεί να επενδυθούν 48 τρισ. δολ. στον ενεργειακό τομέα έως το 2035

ΙΕΑ: Θα χρειαστεί να επενδυθούν 48 τρισ. δολ. στον ενεργειακό τομέα έως το 2035
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επενδύσει σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 21 χρόνια προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με ειδική έκδοση που δημοσίευσε ο ΙΕΑ, οι σημερινές ετήσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 1,6 τρις. δολάρια και θα χρειαστεί να αυξηθούν σε 2 τρις. μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα θα πρέπει να φτάσουν από τα 130 δις. ετησίως στα 550 δις. ως το 2035.

“Η αξιοπιστία και η αειφορία του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος βασίζεται στις επενδύσεις. Αυτό όμως δεν θα συμβεί εκτός αν υπάρξουν αξιόπιστες πολιτικέ, καθώς και μακροπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης. Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη”, επισήμανε η διευθύντρια της υπηρεσίας, Maria van der Hoeven, . Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ελλείψεων, με επιδράσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και ο κίνδυνος να γίνουν λάθος επενδύσεις διότι οι περιβαλλοντικές απειλές δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στις τιμές».

Οι επενδύσεις στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό έχουν υπερδιπλασιαστεί διεθνώς από το 2000. Οι αντίστοιχες στις ΑΠΕ έχουν τετραπλασιαστεί.

Η έλλειψη επενδύσεων απειλεί την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Ειδικά στην Ε.Ε., οι επενδύσεις σε ΑΠΕ υπήρξαν μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Οι ΑΠΕ μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα αποτελούν πλέον διεθνώς το 15% των ετήσιων επενδυτικών ροών. Ωστόσο, περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται ετησίως για τα ορυκτά καύσιμα.

Όσον αφορά την επένδυση των 48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2035, τα 40 τρισεκατομμύρια  αφορούν τις ενεργειακές πηγές και τα υπόλοιπα 8  στην ενεργειακή απόδοση. Τα 23 τρισεκατομμύρια αναμένεται να δαπανηθούν για ορυκτά καύσιμα, ενώ τα 10 θα διατεθούν για τον ηλεκτρισμό, 6  για τις ΑΠΕ και 1 για την πυρηνική ενέργεια.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Γιατί Total και Ε.ON έφυγαν από τον TAP, τα σενάρια για ΔΕΠΑ και o ρόλος της Τουρκίας


Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ιταλική αγορά όπου και θα καταλήγει από το 2020 και μετά το αζέρικο αέριο μέσω του TAP, βρίσκονται πίσω από την αποχώρηση της γαλλικής Total (10%) και της γερμανικής E.ON (9%) από την κοινοπραξία του αγωγού.
Η «απελευθέρωση» ποσοστού στον ΤΑΡ θα μπορούσε να αναθερμάνει τα σενάρια εισόδου της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού, θέμα για το οποίο γίνονται εδώ και καιρό ζυμώσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε κάτι το συγκεκριμένο.
Παρότι οι δύο αυτοί παίκτες κατέχουν μειοψηφικό ποσοστό στο TAP (αθροιστικά 19%), έναντι 60% των τριών ισχυρότερων ενεργειακών ομίλων BP, Socar, και Statoil, εντούτοις η κίνησή τους κάτι δείχνει.
Ξένοι αναλυτές αποδίδουν την αποχώρηση των δύο εταιρειών, στο γεγονός ότι η ιταλική αγορά, λόγω της κρίσης που ταλαιπωρεί τη γείτονα, έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστική για τέτοιες φαραωνικές ενεργειακές επενδύσεις.
Πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι, μετά και την κίνηση της Gazprom στα τέλη Απριλίου που ανακοίνωσε την απόφασή της να επιλέξει τελικά την Αυστρία (κόμβος Baumgarten) αντί για την Ιταλία (Tarvisio) ως τελικό σημείο για το δικό της φαραωνικό σχέδιο του αγωγού South Stream.
Η προβληματική ιταλική αγορά θολώνει το τοπίο γύρω από τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως γράφει το Reuters. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η E.ON αποφάσισε να αποτραβηχτεί συνολικά από την Ιταλία. Όσο για την Total, θα ήταν μάλλον περίεργο να παραμείνει στον TAP όταν ήδη από τον Απρίλιο έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO το μερίδιό της στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.
Μπορεί η Ευρώπη να βλέπει στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν την εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας απέναντι στο ρωσικό, ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα η εμπορική βιωσιμότητα κάθε project, και η ζήτηση.
«Το πρόβλημα την περίοδο αυτή είναι ότι η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι αρκετά υποτονική σε όρους ζήτησης, και ο παράγοντας αυτός παίζει το ρόλο του», σχολίασε χθες στο Reuters ο Peter Kiernan, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στο Economist Intelligence Unit (EIU).
Βουτιά στη ζήτηση
O στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι να μπορέσει να μεταφέρει ως το τέλος του 2020, μέσω Τουρκίας, στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη γύρω στα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από το πεδίο Σαχ Ντενίζ ΙΙ.
Αλλά ενώ η Τουρκία ψάχνει για νέες πηγές τροφοδοσίας, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία, η εικόνα στην Ιταλία είναι διαφορετική.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη γείτονα έχει μειωθεί κατά 15% από τα επίπεδα - ρεκόρ του 2005 (80 δισ. κ. μ.), θέτοντας υπό αμφισβήτηση μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια όπως ο TAP που φιλοδοξούν να φέρουν περισσότερο καύσιμο σε μια αγορά όπου υπάρχει ήδη υπερπροσφορά.
«Επανεξετάζουμε συνεχώς τις στρατηγικές μας επιλογές σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο μας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεών μας σε αγωγούς. Η αναθεώρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να επαναξιολογούμε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου μας», σχολιάζει από την πλευρά του ο Adrian Schaffranietz εκπρόσωπος της E.ON.
Που οφείλεται η κίνηση της E.ON
«Η κίνηση της E.ON ήταν αναμενόμενη, καθώς αποσύρεται συνολικά από την ιταλική αγορά», ανέφερε άλλη πηγή.
Αλλά η απάντηση μπορεί να μην μονοδιάστατη. Οι Γερμανοί επιχειρούν ένα γενικότερο «συμμάζεμα» των διεθνών συμμετοχών τους, προκειμένου να ισοφαρίσουν τη μείωση των κερδών τους. Το 2013 τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη Γερμανία μειώθηκαν 14%, και για φέτος προβλέπεται νέα μείωση.
Ήδη η Ε.ΟΝ έχει κλείσει περίπου 13 GW από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή ορυκτών καυσίμων, πάνω από 25% της συμβατικής παραγωγής της και πρόσφατα ο επικεφαλής της, απευθυνόμενος στους μετόχους της, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση θα βαίνει αυξανόμενα εκτός ισορροπίας αν για οικονομικούς λόγους αναγκαστούμε να κλείσουμε κι άλλα εργοστάσια».
«Δεν επηρεάζονται τα συμβόλαια του Σαχ Ντενίζ»
Σε κάθε περίπτωση, η είδηση της αποχώρησης Ε.ΟΝ και Total από τον TAP, προκάλεσε μια σχετική κινητοποίηση. «Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ έχει υπογράψει από πέρυσι μια σειρά εμπορικών συμφωνιών, τις οποίες οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του TAP δεν επηρεάζει», έσπευσε να δηλώσει ο Toby Odone εκπρόσωπος της BP, επικεφαλής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ΙΙ.
«Υπάρχουν πολλές ακόμη ισχυρές εταιρείες στη μετοχική σύνθεση του TAP. Παρ’ όλα αυτά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί με τα 10 δισ. κ.μ. που προορίζονται για την Ευρώπη και τα 6 δισ. κ.μ. για την Τουρκία», ανέφερε από την πλευρά του ο αναλυτής P. Kiernan.
Θυμίζουμε ότι εκτός από BP, Socar και Statoil (με 20% μερίδιο η κάθε μια), στον TAP συμμετέχουν επίσης Fluxis (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%).
Τι ρόλο παίζουν οι τιμές
Η αποχώρηση της Total από το Σαχ Ντενιζ ΙΙ, και η απόφασή της μαζί με την E.ON να πουλήσουν το μερίδιό τους στον TAP, έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της νορβηγικής Statoil να πουλήσει ποσοστό 10% στο Σαχ Ντενιζ ΙΙ στους δύο άλλους πάρτνερς, BP και Socar.
«Η απόφαση της Statoil έχει λογική, δεδομένων των χαμηλών περιθωρίων κέρδους του συγκεκριμένου σχεδίου συγκριτικά με άλλα διεθνώς εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων κέρδους στην Ευρώπη», ανέφερε χθες ο Trond Omdal, αναλυτής στην Arctic Securities.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει κατά 15% από την αρχή του έτους. Βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μειωθούν περαιτέρω, όσο νέοι παραγωγοί στέλνουν στην Ευρώπη νέες παρτίδες αερίου.
Εκτιμάται επίσης ότι πολλά από τα σχεδιαζόμενα έργα αγωγών θα δώσουν "μάχη" προκειμένου να πείσουν ότι θα είναι κερδοφόρα, παράγοντας απαραίτητος για να χρηματοδοτηθούν.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η αποχώρηση των δύο εταίρων από τον TAP θα μπορούσε να μπλοκάρει την προσπάθεια της Ιταλίας να βρει νέες πηγές τροφοδοσίας, σε μια στιγμή μάλιστα που η αστάθεια στη Β. Αφρική θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις εισαγωγές.
Θυμίζουμε ότι η επιλογή της Ιταλίας ως τελικός προορισμός του TAP συναντά ισχυρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην περιοχή San Foca όπου και καταλήγει ο αγωγός.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η Κροατία πιέζει την κοινοπραξία του TAP να αλλάξει την αρχική διαδρομή, και ο αγωγός να περάσει από τα εδάφη της αντί για της Ιταλίας.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Ας σημειωθεί τέλος ότι η αποχώρηση Total  και Ε.ΟΝ από τον ΤΑΡ έρχεται σε μια περίοδο ενεργοποίησης της Τουρκίας στην περιοχή. Λίγες μέρες μετά την πώληση του μεριδίου 10% που κατείχε η γαλλική Total στο Σαχ Ντενίζ ΙΙ προς την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO έναντι ποσού 1,45 δις δολ, ενώ την περασμένη Παρασκευή η τουρκική Botas, αύξησε το μερίδιό της στον ΤΑΝΑΡ στο 30%, αγοράζοντας επιπλέον μερίδιο 10% από την αζερική SOCAR. Μόλις την Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, προανήγγειλε «μία νέα διεθνή συμφωνία» την ερχόμενη Παρασκευή.
«Αναμένουμε μεγαλύτερο δυναμισμό στην οικονομία χάρη σε αυτές τις συμφωνίες», δήλωσε ο Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι «θα υπογράψουμε επίσης μία νέα διεθνή συμφωνία την Παρασκευή», χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει την πετρελαϊκή παραγωγή της στις αρχές του 2019.
Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αποκτήσει μερίδιο 19% από τα 9 bcm αερίου και 20% από το πετρέλαιο που θα παραχθεί από το Σαχ Ντενίζ, σύμφωνα με τη συμφωνία.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ζει στην ανέχεια!


Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με μέτρα λιτότητας, τα οποία «εντείνουν φτώχεια και περιθωριοποίηση», επικρίνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Στην Ελλάδα πάνω από το 35% του πληθυσμού ζούσε το 2013 στην ανέχεια.

Η φτώχεια απειλεί στην Ε.Ε. το 24% του πληθυσμού, δηλαδή 124 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεραίνει στην έκθεσή της για την Κοινωνική Προστασία ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε το δρόμο για την ευημερία, «υπονομεύονται με βραχυπρόθεσμα προγράμματα προσαρμογής», επικρίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2008-2009) σε 48 χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα υπήρχαν ακόμα πακέτα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου το 25% διοχετεύονταν στο κράτος προνοίας. Από το 2010 όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις ξεκίνησαν διαδικασία «εξυγίανσης των οικονομικών και πρόωρων περικοπών των δαπανών», σημειώνεται στην έκθεση. Οι περικοπές αυτές «θέτουν σε κίνδυνο» την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Για την Ελλάδα η έκθεση του διεθνούς οργανισμού καταγράφει μείωση των μισθών του δημοσίου κατά 30% από το 2010, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία οι αντίστοιχοι μισθοί περικόπηκαν κατά 5%. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2012 η χώρα μας μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία από το 1,9% στο 1,33 του ΑΕΠ. Σημειώνεται επίσης ότι το 2013 πάνω από το 35% του ελληνικού πληθυσμού ζούσε σε ανέχεια.

Μόλις το 12% των ανέργων παγκοσμίως λαμβάνει επίδομα

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) αναμένει ότι συνολικά 122 χώρες, από τις οποίες 82 αναπτυσσόμενες, θα περιορίσουν και φέτος τις δημόσιες δαπάνες τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κράτος προνοίας αποτελεί συχνά προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, επειδή στηρίζει στην ουσία το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ζήτηση στο εσωτερικό μιας χώρας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι την ώρα που πολλές βιομηχανικές χώρες προχωρούσαν σε περιστολή των δημοσίων δαπανών, ικανός αριθμός χωρών με μεσαία κατά κεφαλήν εισοδήματα αύξησαν τις δαπάνες για το κράτος προνοίας. Έτσι για παράδειγμα η Κίνα έδωσε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά ταυτόχρονα διασφάλισε συντάξεις για ακόμα περισσότερους πολίτες της. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται και στην Βραζιλία, σημειώνεται στην έκθεση.

Για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ωστόσο το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλεια παραμένει μακρινό όνειρο. Μόνο το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει επιδόματα, ενώ το 48% των ανθρώπων γύρω στα 65 δεν παίρνουν σύνταξη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρά κέρδη για το αργό


Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό, ανακάμπτοντας μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε χαμηλό δύο εβδομάδων, με τους επενδυτές να τηρούν πάντως στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης αύριο των στοιχείων για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 19 cents ή 0,2% κλείνοντας στα 102,66 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Στο ICE Futures exchange το αργό τύπου Brent παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε οριακά κλείνοντας 108,82 δολ. το βαρέλι.


ΠΗΓΗ.capital.gr

«Μεγάλη επένδυση - fast track» χαρακτηρίστηκε το "The Mall" για να μην κατεδαφιστεί

«Μεγάλη επένδυση - fast track» χαρακτηρίστηκε το "The Mall" για να μην κατεδαφιστεί
Το χαρακτήρισαν «μεγάλη επένδυση - fast track» για να παρακάμψουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη την ανέγερση του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στα Βαλκάνια

Της Μαριάννας Τζάννε


Με μια σκανδαλώδη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της κυβέρνησης, η πολιτεία αποφασίζει να νομιμοποιήσει το εμπορικό κέντρο «The Mall» της Lamda Development στο Μαρούσι που είχε «κατεδαφίσει» στις αρχές του χρόνου το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ως παράνομο.


Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την λειτουργία του «The Mall», το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτές τις προσφυγές πολιτών του Αμαρουσίου, ανοίγοντας παράθυρο νομιμοποίησης για να μην κατεδαφιστεί. Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία ανάβοντας το πράσινο φως στο μεγαλύτερο αυθαίρετο κτίσμα της χώρας να ενταχθεί στους νόμους και τους κανόνες που υπακούουν στις στρατηγικές επενδύσεις του fast track.


Η νομιμοποίηση του Mall έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του χρόνου, καθυστέρησε όμως για να μην συμπέσει με τις εξελίξεις στο Ελληνικό, που επίσης έχει κερδίσει η εταιρεία του ομίλου Λάτση και για το οποίο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δεχθεί δριμεία κριτική τους τελευταίους μήνες.


Και ως προς το τίμημα αλλά και ως προς την μοναδική προσφορά που κατατέθηκε για το παράκτιο «φιλέτο» με τα μοναδικά χαρακτηριστικά σε ολόκληρο την Μεσόγειο ενώ στην διεκδίκησή του είχαν εμφανιστεί να διαγκωνίζονται κορυφαίοι επενδυτές του εξωτερικού.


Η διαδικασία νομιμοποίησης μεθοδεύτηκε πριν τις ημέρες του Πάσχα σιωπηλά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες αρχικώς εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Invest In Greece το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου που αποτελεί το άλλοθι της εταιρείας Lamda Οlympic Village ιδιοκτήτριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου για να ενταχθεί το αυθαίρετο κτίσμα στις ευεργετικές διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.


Με βάση πάντως τα όσα ορίζει ο νόμος περί αυθαιρέτων σε περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας ή ακύρωσης, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποχρεούνται σε επιβολή παραβόλου που για κτίσματα πάνω από 5.000 τ.μ ορίζεται σε 10.000 ευρώ.


Επί του παρόντος δεν είναι σαφές αν η εταιρεία ακινήτων θα υποχρεωθεί στην καταβολή του συγκεκριμένου προστίμου ή όχι παρά το γεγονός ότι η επιβολή του αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία από εκείνη που έχει επιλέξει για να νομιμοποιηθεί το ακίνητο. 


Υπενθυμίζεται πως για το εμπορικό κέντρο της Lamda Development υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου η οποία ακυρώνει τη ρύθμιση του 2003, που φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και υποχρεώνει την εταιρεία στην έναρξη διαδικασίας νομιμοποίησης με την κατάθεση νέας περιβαλλοντικής μελέτης.


Στόχος της εταιρείας του ομίλου Λάτση είναι η πολεοδομική τακτοποίηση του Mall με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), το οποίο θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει από τον έλεγχο του ΣτΕ. Από την στιγμή που η εταιρεία έχει πάρει το πράσινο φως από την ΔΕΣΕ θα υποβάλλει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και με την θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος θα κατατεθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη.


Το Mall ξεκίνησε να λειτουργεί το Φθινόπωρο του 2005. Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται στα 320 εκατομμύρια ενώ με την σημερινή εμπορική αξία φτάνει  τα 435 εκατομμύρια ευρώ.


Συμβούλιο της Επικρατείας: Παράνομη και αντισυνταγματική ανέγερση του «The Mall»


Ναι μεν είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανέγερση  του  μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου  The Mall στο Μαρούσι Αττικής, συμφερόντων της εταιρείας  Lamda Development  του Ομίλου Λάτση, αλλά αυτά μπορούν να «θεραπευτούν» με νεότερες αποφάσεις της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του μετά από μια δεκαετία και πλέον λειτουργίας του.


Αυτό είναι το «δια ταύτα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μετά από μια μεγάλη δικαστική διαδρομή που ξεκίνησε το 2006, πέρασε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δημοσίευσε την απόφασή της (376/2014).


Κοντολογίς οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.  Ούτε όμως υπήρξε και ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε  κατά  την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.


Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπεράσει του συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν  μπορεί να επανέλθει με νεότερες αποφάσεις του οι οποίες θα περιλαμβάνουν  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

Οι δικαστές έκριναν ότι το άρθρο 6 του  νόμου 3207/2003 που προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης είναι σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος.


Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή οδηγία 85/337ΕΟΚ προϋποθέσεις σύνταξης μελέτης, καθώς συντάχθηκε απλά   μια μελέτη από αρχιτέκτονα –πολεοδόμο, η οποία δεν  καλύπτει τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές που απαιτεί η νομοθεσία.


Παράλληλα, η Ολομέλεια του  ΣτΕ  ακύρωσε την   οικοδομική άδεια για την κατασκευή του   επίμαχου εμπορικοί κέντρου, καθώς κρίθηκε  άκυρη αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Υπενθυμίζεται ότι η οικοδομική άδεια ανέγερσης του  Mall δεν εκδόθηκε από την αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία, αλλά πέρασε μέσα  από το νόμο 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου των 75.000 τετραγωνικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου», όπως και κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούσαν  να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου.


ΠΗΓΗ
:newmoney.gr

Ολλανδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών της Shell

Ολλανδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών της Shell
Έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής της Shell Oil στο Moerdijk της Ολλανδίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today.  Οι φλόγες από την φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά.

Δύο «πάρα πολύ δυνατοί κρότοι» αναφέρουν ότι άκουσαν αυτήκοοι μάρτυρες. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για σχέδιο εκκένωσης της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο, ενώ δεν υπάρχουν παρά μόνο μικροτραυματισμοί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Shell Moerdijk, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το προσωπικό είναι ασφαλές. 

Ακούγονται εκρήξεις ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό για το εάν υπάρχουν θύματα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι οι εκρήξεις ακούγονται αρκετά χιλιόμετρα μακρυά από την περιοχή του Ρότερνταμ που βρίσκεται το εργοστάσιο.

Σημειώνεται κοντά υπάρχει μια άλλη χημική βιομηχανία, στην οποία το 2011 είχε ξεσπάσει πυρκαγιά με αποτέλεσμα τοξικός καπνός να προκαλέσει συναγερμό στη γύρω περιοχή.
ΠΗΓΗ:protothema.gr