Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η μάχη για το νερό ανάβει νέες φωτιές σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Η μάχη για το νερό ανάβει νέες φωτιές σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική νέων βίαιων εκρήξεων τόσο εσωτερικών όσο και διεθνών με αφορμή το ...νερό. Τουρκία,Συρία και Ιρακ βρίσκονται πλέον σε διένεξη καθώς η Τουρκία περιορίζει την παροχή νερού στις δύο αλλές χώρες ενώ την ίδια στιγμή ανάλογες εντάσεις υπάρχουν και στην Βόρεια Αφρική καθώς η λειψυδρία και τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια κυβερνήσεων απειλούν την τροφοδοσία με νερό των τοπικών πληθυσμών.

Μεταξύ 1975 και 1991, σε τρεις περιπτώσεις η Συρία και το Ιράκ, απείλησαν την Τουρκία με στρατιωτική δράση (και σε ένα σημείο απείλησαν η μία την άλλη) λόγω της μειωμένης ροής των ποταμών που οφειλόταν σε φράγματα στην Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις σταματούσαν και ξεκινούσαν, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των εθνών κυμαίνονταν. Από τότε, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού έχουν υποβάλει σε τρομερή πίεση το γλυκό νερό της περιφέρειας αυτής, αυξάνοντας τις επιπτώσεις από την κατασκευή φραγμάτων στους δύο ποταμούς.

Σήμερα στον Ευφράτη, το φράγμα...

Γελάνε οι πέτρες...

Αποτέλεσμα εικόνας για γελανε οι πετρες

       Γελάνε και οι πέτρες μετά την νέα ειδικότητα του κορμοράνου σαν οικονομολογος.

Μνημόνιο για την Αγωγό Ρωσικού Αερίου προς την Κίνα Υπέγραψαν Gazprom και CNPC στο Πεκίνο


Μνημόνιο συνεργασίας για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού υπέγραψαν η Gazprom και η κινεζική κρατική εταιρεία CNPC, σε τελετή στο Πεκίνο, παρουσία των ηγετών των δύο χωρών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα μελετήσουν το πρότζεκτ της παράδοσης του αερίου από τη ρωσικής Άπω Ανατολή και, στη συνέχεια, να καθορίσουν τις βασικές τεχνικές και εμπορικές παραμέτρους του, περιλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος, του όγκου και του σημείου παραλαβής.
«Υπεγράφη σήμερα μνημόνιο που αφορά προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, και συγκεκριμένα από τη περιοχή της Άπω Ανατολή, προς την Κίνα. Το μνημόνιο υπεγράφη από...

Ενεργειακά μαθήματα αξιοποίησης εγχώριων πρώτων υλών απ' τις ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ είναι -ακόμα- το μεγαλύτερο βιομηχανικό κράτος του πλανήτη και η ανάπτυξη της βιομηχανίας στηρίζεται στη χρήση της ενέργειας. Σήμερα βλέπουμε ένα πολύ ενδιαφέρον γραφικό, που ετοίμασε ο visualcapitalist, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ: δείχνει την εξέλιξη της ενεργειακής τροφοδοσίας των ΗΠΑ απ' την ίδρυσή τους έως σήμερα και το κυρίαρχο χρώμα στο διάγραμμα, με 100% της τροφοδοσίας απ' το 1776 μέχρι και το 1850, είναι το ανοιχτό καφέ, που δείχνει τη χρήση του ξύλου. 100% ΑΠΕ ("βιομάζα") για το μεγαλύτερο βιομηχανικό κράτος, αλλά πόση βιομηχανία υπήρχε μέχρι το 1850; Στη συνέχεια έρχεται η εποχή των ορυκτών καυσίμων και η βιομηχανική έκρηξη στις ΗΠΑ: με το μαύρο χρώμα είναι η χρήση κάρβουνου, με το κοκκινωπό το πετρέλαιο και με το ανοιχτό γαλανό είναι το φυσικό αέριο. Με το πιο σκούρο γαλάζιο είναι τα υδροηλεκτρικά κα με το ανοιχτό πράσινο είναι τα πυρηνικά, που αναπτύχθηκαν σημαντικά μόνο μετά την 1η πετρελαϊκή κρίση το 1973. Τέλος, με το πιο σκούρο πράσινο, σε μια γωνίτσα στο πάνω δεξιά μέρος του γραφήματος, βρίσκονται όλες οι άλλες ΑΠΕ, εντελώς ασήμαντες προς το παρόν και γι' αυτό με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης: ακόμα κι αν διπλασιαστούν, πάλι στη συνολική εικόνα θα εξακολουθούν να είναι ασήμαντες.

Ποια είναι η ενεργειακή πηγή στις ΗΠΑ που κάνει εδώ και λίγα χρόνια τη διαφορά και μπορεί να υποκαταστήσει τη χρήση του κάρβουνου και κάθε άλλης ενεργειακής πηγής με ασφάλεια και οικονομικότητα; Ασφαλώς είναι ...

ΗΠΑ: Πτώση στην Ηλεκτροπαραγωγή των Αιολικών το Α΄Εξάμηνο Λόγω Ασυνήθιστα Ασθενών Ανέμων

Αποτέλεσμα εικόνας για αιολικη ενεργεια
Οι ασθενείς άνεμοι που επικράτησαν στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσαν μείωση 6% στην ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στις αρχές του 2016 εξαιτίας του Ελ Νίνιο. Πρόκειται για τους πιο ασθενείς ανέμους στη χώρα εδώ και 40 χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που, στους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9%, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα προωθεί με...

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ανάκαμψη από ...το 2017 - Η ρήτρα επανεπένδυσης τόκων και οι άλλες προτάσεις του για έξοδο από την κρίση

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ανάκαμψη από ...το 2017 - Η ρήτρα επανεπένδυσης τόκων και οι άλλες προτάσεις του για έξοδο από την κρίση
Mε τα μελανότερα χρώματα σκιαγραφεί η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2015 την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και την «πτωχοποίηση» των ελλήνων μετά από τα πέντε χρόνια των μνημονίων, προβλέποντας ότι μετά το 2017 (και βλέπουμε..) θα φανεί φως στο τούνελ. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος Αθηνών και Επιστημονικός Δ/ντης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης (φωτ.) που παρουσίασε σήμερα την έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ πρότεινε τρεις λύσεις που ....