Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ: Στα 203 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Στα 203 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα* καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,59% στο εννεάμηνο, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 575 εκατ. Οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο γ΄ τρίμηνο τα συγκρίσιμα κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 111 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. στο εννεάμηνο και 38 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο.

Αναλυτικότερα ο Όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ δημοσίευσε τα..

Η ΣΥΣΚΕΨΗ !...

Greenpeace: τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, δέκα το λαδόξυδο ...


Όταν το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε επίσημα και ο ΓΑΠ μας έβαλε στα μνημόνια, οι φίλοι μας οι Γερμανοί έστυψαν το κεφάλι τους τι να κάνουν για να μας βοηθήσουν. Μια που οι Κινέζοι είχαν ξεκινήσει να σαρώνουν την αγορά των φωτοβολταϊκών, οι Γερμανοί βρήκαν την εύκολη λύση: τα πάνελ που θα τους έμεναν απούλητα θα τα έβαζαν στην Ελλάδα, για να υλοποιήσουν το αλήστου μνήμης Σχέδιο Desertec σε νέα παραλλαγή: αντί να βάλουν τα πάνελ στην Αφρική και να πρέπει να καλωδιώνουν τη Μεσόγειο, ένα μέρος τους θα τα έβαζαν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρεθούν οι πρόθυμοι πολιτικοί, που θα πουλούσαν την ιδέα στους ιθαγενείς. Και δεν ήταν δύσκολο να τους βρουν, ο Σόιμπλε έβαλε την ιδέα και ΓΑΠ-Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου έσπευσαν να εξυπηρετήσουν τ' αφεντικά της Ευρώπης: με το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος" θα βάζαμε 10-12.000MW Φ/Β στην Ελλάδα μέχρι το 2020, για να πουλήσουμε ηλιακό ρεύμα στη Γερμανία. 12.000ΜW ήταν πάρα πολλά για την Ελλάδα, η ζήτηση αιχμής στα παλιά "καλά" χρόνια, προ μνημονίων, μόλις που άγγιζε τα 11.000MW. Μόλις διαπίστωσαν ότι το ρεύμα χρειάζεται δίκτυα και δίκτυα για να φτάσει το ρεύμα στη Γερμανία δεν υπάρχουν, βρέθηκε νέα μεγαλεπήβολη λύση: "λογιστική" εξαγωγή του ρεύματος και στην πραγματικότητα το ρεύμα θα καταναλωνόταν εδώ! "Ξαφνικός θάνατος" για ΟΛΑ, ναι, ΟΛΑ τα λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, τη μέρα θα παρήγαγαν τα Φ/Β και τη νύχτα το φυσικό αέριο, τα λιγνιτικά εργοστάσια δεν είναι "γκαζιέρες", ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία ανάλογα με την πορεία του ήλιου ή των σύννεφων. Ο λογαριασμός για τους πολίτες; Απίστευτα εξωφρενικός, το αέριο είναι και εισαγόμενο και πανάκριβο!

Και υπήρχε κι ένα ακόμη, "μικρό" πρόβλημα: οι τιμές του Φ/Β ρεύματος στη Γερμανία ήταν πάντα πολύ χαμηλότερες απ' τις τιμές στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε μ' αυτές τις τιμές να προχωρήσει το σχέδιο, οπότε, μετά το Desertec χάσαμε άδοξα και το Ήλιος. Κι έμειναν πάλι απούλητα τα Φ/Β, οπότε κάποια εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν στη Γερμανία ή να τα μαζεύουν και να μεταναστεύουν στην Άπω Ανατολή, για να βρουν φθηνή ενέργεια και φθηνά μεροκάματα και να μπορέσουν ν' ανταγωνιστούν τους Κινέζους, που εν τω μεταξύ είχαν ξεκινήσει να σαρώνουν (και αυτή) την αγορά.

Κάποια εργοστάσια βέβαια παρέμειναν στη Γερμανία, που συνέχισε να βάζει Φ/Β με φρενήρη ρυθμό, ιδίως στις πολύ πλούσιες Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Τώρα όμως η Γερμανική αγορά αρχίζει να γεμίζει και πάντα είναι καλό να ..

ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ...


Κάτω από τα $43 το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Σημαντικές απώλειες σημείωσε την Τετάρτη το πετρέλαιο στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και δημιούργησαν νέες ανησυχίες για αύξηση των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου WTI υποχώρησε κατά 1,28 δολάρια ή 2,9%  τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 42,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται ότι η νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου ακολουθεί την χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που έκανε λόγο για αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 6,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε 


ΠΗΓΗ:capital.gr