Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση ο Μελισσανίδης


Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση του ελληνικού δημοσίου να θέσει υπό το φως και την κρίση της δικαιοσύνης την υπόθεση των οφειλών προς το δημόσιο της εταιρείας «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ», εταιρείας του Δημητρίου Μελισσανίδη, νομίμου εκπροσώπου της, το Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε, σήμερα, τον Δημήτριο Μελισσανίδη σε πέντε έτη φυλάκισης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Στην ίδια ποινή καταδικάσθηκε και ο Ιωάννης Καρράς, διευθύνων σύμβουλος και επίσης εκκαθαριστής.

Η υπόθεση αυτή, εκκινεί από τη δεκαετία του 1990 (1992 – 1995), όταν η εταιρεία και ο Δημήτριος Μελισσανίδης, κατηγορήθηκαν από το Ζ’ τελωνείο ότι διέθεσαν με τη μέθοδο των εικονικών εφοδιασμών επαγγελματικών – τουριστικών και αλιευτικών σκαφών πετρέλαιο κίνησης. Για την υπόθεση αυτή, κατασχέθηκαν επίσημα κα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας από την ΥΠΕΔΑ. Η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση το έτος 1995. Όμως, μόλις το έτος 2005 η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εξέδωσε πράξεις επιβολής προστίμων !!!

Μετά από την εξαιρετική αργοπορία που επέδειξε το ελληνικό δημόσιο, μικρό μέρος της οφειλής παραγράφηκε, όπως έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο και για το μέρος αυτό της οφειλής, ο Δ. Μελισσανίδης και ο Ι. Καρράς απαλλάχθηκαν. Καταδικάσθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος των χρεών.

Η υπόθεση της «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» και του Δ. Μελισσανίδη είχε ξανααπασχολήσει τα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια στο παρελθόν σχετικά με την κατηγορία της λαθρεμπορίας. 

Πηγή: parapolitika.gr


ΠΗΓΗ:woop.gr



Βίντεο: Πρώην πράκτορας της CIA "καρφώνει" έμμεσα τις ελληνικές ΜΚΟ του Τ.Σόρος για χειραγώγηση μαζών


Αποκαλύψεις που έχουν άμεση σχέση με τις ελληνικές δημοτικές εκλογές έκανε στο Russia Today ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ Σκοτ Ρίκαρντ o oποίος αποκάλυψε την άμεση σχέση που έχουν με την κρίση στην Ουκρανία και παλαιότερα στην Γεωργία οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται και οι πολιτικοί κύκλοι των χωρών αυτών από τον Τζορτζ Σόρος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΜΚΟ Solidarity Now του Τζορτζ Σόρος, χρηματοδοτούν δραστηριότητες των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατ'εντολή των δημάρχων τους Γ.Καμίνη και Γ.Μπουτάρη με πιο γνωστή από αυτές την αγορά πετρελαίου για τα σχολεία (υποχρεώση του δήμου) αλλά και την προστασία "αδύναμων" λαθρομεταναστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα εγκαίνεια της ΜΚΟ παρών ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.!

Υπενθυμίζουμε την διείσδυση του Σόρος στα ελληνικά τεκταινόμενα με την "φιλανθρωπία του πετρελαίου θέρμανσης", πέρα από τους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης έφτασε μέχρι τη Νάουσα όπου και ο εκεί δήμαρχος, Τ.Καραμπατζός με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την χρηματοδότηση, αγνοώντας ακόμα και τις αντιδράσεις γονεών και κηδεμόνων.

«Η χρηματοδότηση παρόμοιων προγραμμάτων από τον Τζορτζ Σόρος, τα τελευταία 30 χρόνια ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Ρίκαρντ.

"Στην δράση των ΜΚΟ του Σόρος στην Γεωργία που έριξαν τον προηγούμενο πρόεδρο Eduard Shevardnadze (η συνέντευξη δίνεται στην Sophie Shevardnadze η οποία είναι η εγγονή του πρώην προέδρου) υπήρχαν περισσότερες από 1000 ΜΚΟ, που κατήθυναν τις επαναστατικές κινήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα των χρωματιστών επαναστάσεων οι οποίες ξεκινησαν με την ανάμειξη του Τ.Σορος και άλλων"!

Ο Αμερικανός πρώην πράκτορας εκτίμησε την ίδια στιγμή ότι "οι περισσότερες δυτικές χώρες εξεπλάγησαν και δεν περίμεναν αποφασιστικές ενέργειες από ρωσικής πλευράς στην Ουκρανία"

"Ανέμεναν με βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα απογοητευθεί, καθώς η Μόσχα συνεργαζόταν πολύ στενά με τον Γιανουκόβιτς. Ο Πούτιν στη δεδομένη κατάσταση έκανε μια πολύ δυνατή στρατηγική κίνηση, λέγοντας ότι οχυρώνεστε πίσω από την πλάτη μας, χειραγωγείτε κυβερνήσεις και ανεβάζετε στην εξουσία συμμορίτες. Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν κοπιωδώς 20 χρόνια γι' αυτήν την επιχείρηση. Όλα ήταν σχεδιασμένα εκ των προτέρων", διαπίστωσε ο πρώην πράκτορας.

Ο πρώην πράκτορας, πάντως διαπιστώνει επίσης ότι μόνο μερικές φορές κατέστη δυνατό να συγκεντρωθεί πλήθος 500 χιλιάδων πολιτών, παρά το ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι περίπου 50 εκατομμύρια, αριθμός όχι και τόσο μεγάλος τελικά, αν υπολογίσει κανείς ότι εργάζονταν γι' αυτό επί 20 χρόνια, λίγα μόλις χρόνια αργότερα από την εποχή, που η Δύση υποσχόταν στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι δεν πρόκειται να μετακινήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ούτε ίντσα ανατολικότερα...

Θα πρέπει να ανησυχούμε διότι ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε όλα αυτά επί σειρά ετών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ο Τζορτζ Σόρος έχει καταφέρει να πατήσει πόδι και στην χώρα μας, ενώ ένας εκ των συνεργατών του είναι και ο γνωστός Άλεξ Ρόντος, που κατα τα χρόνια της δικής του διαχείρησης, μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων σε αγνώστου αντικειμένου ΜΚΟ.Δηλαδή η CIA δεν χρειάστηκε ούτε να τις χρηματοδοτήσει το έκαναν οι Έλληνες πολίτες.

Ανα πάσα στιγμή μπορέι να δημιουργηθούν προβοκάτσιες με λαθρομετανάστες, τους οποίους ο Τ.Σόρος θα υποστηρίξει μέσω του δικτύου του των ΜΚΟ.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr/

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Διαγράφουμε μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος. Και όσο έχει ανάγκη ο λαός όσο υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε στα συσσίτια, όσο δεν υπάρχει υγεία και παιδεία θα εφαρμόσουμε αυτό που εφαρμόσανε οι Γερμανοί μετά την κατοχή.

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει τις συγκεντρώσεις λόγω Eurogroup

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο: Η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει τις συγκεντρώσεις λόγω Eurogroup
Το μέτρο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, όπως έχει... καθιερωθεί πλέον σε τέτοιες περιστάσεις, ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ για την Τρίτη, καθώς το Eurogroup θα συνεδριάσει στην Αθήνα.

Σχετική απόφαση, μάλιστα, ήδη θυροκολλήθηκε στα γραφεία του ΠΑΜΕ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή.

«Η εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή εν όψει των αυριανών κινητοποιήσεων για τη δημιουργία κόκκινων ζωνών και αποκλεισμού μέρους του κέντρου της Αθήνας, είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει τη βαθιά της απομόνωση από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης. Διεκδικούμε μια άλλη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους και τη νεολαία όλης της Ευρώπης, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής. Συμμετέχουμε στο αυριανό συλλαλητήριο στις 18.00 στην Κλαυθμώνος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπεται, λόγω της πραγματοποίησης την Τρίτη 01 και την Τετάρτη 02-04-2014, των εργασιών της «Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων» στο Ζάππειο Μέγαρο - στο πλαίσιο της ανάληψης από τη Χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το Α’ εξάμηνο του 2014  - και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα μέχρι και την 23:00 ώρα της Τρίτης 01 Απριλίου 2014 και από 06:00 ώρα μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 02 Απριλίου 2014, οι υπαίθριες  συγκεντρώσεις ή πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: 

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπύρου Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σταδίου.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΕΚΕΔΑ: Στην ίδια κατεύθυνση εμπαιγμού των εργαζομένων κινούνται Μάνεσης – Αγγελόπουλος

.
Μετά και  το δεύτερο συνεχόμενο πλαίσιο διαθεσιμοτήτων που ανακοίνωσε ο βιομήχανος Αγγελόπουλος απέναντι στους συναδέλφους μας χαλυβουργούς, έρχεται σήμερα ο βιομήχανος Μάνεσης να ακολουθήσει την ίδια τακτική απέναντι στους εργαζομένους της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Κατατέθηκε ο φάκελος στο Υπουργείο Εργασίας για να δοθεί αριθμός Πρωτοκόλλου σχετικά με  τις ομαδικές απολύσεις που είχε εξαγγείλει.

Οι δύο μεγαλοβιομήχανοι της χώρας μας ταυτισμένοι στον ίδιο βάρβαρο και απάνθρωπο μονόδρομο, παίζουν παιχνιδάκια στις πλάτες των εργαζομένων για να διεκδικήσουν φθηνότερο κόστος ενέργειας.

Χθες ο Αγγελόπουλος!!! Σήμερα ο Μάνεσης!!! Και εναλλάξ!!!

Αγνοούν και αδιαφορούν για τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζομένων.

Γκρεμίζουν με την πρακτική τους ότι με κόπο χτίζουν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τον βιομήχανο Μάνεση έστω και την ύστατη στιγμή να σεβαστεί τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Μα πάνω από όλα να σεβαστεί και να συμπαρασταθεί σε όλα αυτά που έχουν συνεισφέρει οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μια προσφορά που ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνάμεις.

Λίγο σεβασμό λοιπόν στους συναδέλφους μας χαλυβουργούς.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής είναι στο πλάι των συναδέλφων μας και μαζί με το σωματείο εργαζομένων θα εξαντλήσει όλους τους δρόμους διεκδίκησης και αντίστασης για την δικαίωση των συναδέλφων μας χαλυβουργών.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Ακόμη μια «πρωτιά» για την Ελλάδα: Και επίσημα η πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη


Βυθισμένη στη φτώχεια και την ανέχεια ήταν η χώρα μας το 2013, όπως καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ.

Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους στην ΕΕ αλλά πληρώνονται λιγότερο. Σύμφωνα με την έκθεση οι Ελληνες δουλεύουν 43,7 ώρες εβομαδιαίως, αλλά το εισόδημά τους συρρικνώθηκε περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013. Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει και μια θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους ανέργους.

Η έκθεση δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.

Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%. Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία πλήττει 3,1 εκατ. νέους, ηλικίας 15-24 ετών, στην ΕΕ, με μεγάλες διαφορές όμως να παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών. Σε χώρες οι οποίες δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας, όπως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ήταν της τάξης του 10%, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου η κατάσταση είναι η χειρότερη στην ΕΕ, τα ποσοστά ανεργίας των νέων τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013, αναφέρει η επιτροπή.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Οριστικά στην Lamda Development το Ελληνικό από το ΤΑΙΠΕΔ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα την Εταιρία Lamda Development Α.Ε. Προτιμητέο Επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..

Είχε προηγηθεί η υποβολή ξεχωριστών γνωμοδοτήσεων (fairness opinions) από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκ. ευρώ, της Εταιρίας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Την Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΣΕΕ:Όλοι στο αυριανό συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος


Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αύριο Τρίτη 1η Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN στη χώρα μας, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης ότι ο ελληνικός λαός αποδέχεται τα αντεργατικά μέτρα της Τρόικα, δεν πρέπει να είναι αναπάντητη.
Όλοι μαζί, δυναμικά και αγωνιστικά μπορούμε να επιστρέψουμε ως ανεπιθύμητα τα σχέδιά τους.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΘΕΜΑ: Κατάργηση Εργοδοτικής Εισφοράς


Το Ταμείο των Εργαζομένων στις Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών   ιδρύθηκε το 1943 και λειτουργεί μέχρι σήμερα, αρχικά ως ΝΠΔΔ μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 και ως ΝΠΙΔ από το Μάρτιο του2013.

Το Ταμείο, από την ίδρυσή του, ουδέποτε απέκτησε κοινωνικό πόρο, μια συνηθισμένη πρακτική για την οικονομική ενίσχυση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης  την εποχή εκείνη, αφού η ενσωμάτωση του πόρου, στα  αγορανομικώς τότε ελεγχόμενα προϊόντα των καυσίμων, θα μετακυλύετο στην τιμή τους επιβαρύνοντας τον καταναλωτή.

Από το 1992,  Ν. 2008/92, οι τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας (Διυλιστήρια, Εταιρείες Εμπορίας, Πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων), τιμές  που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού δηλαδή ανάλογα με τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης.

Η επιχειρούμενη κατάργηση,  με την υποπαράγραφο  ΙΑ3, Β με αρ. 2 και το στοιχείο κδ του προς ψήφιση νομοσχεδίου, της εργοδοτικής εισφοράς του  άρθρου 17  του Ν. 3144/2003 (Α΄111), η οποία αποτελεί  μια  συμφωνία  εργοδοτών (Εταιρείες Εμπορίας) και εργαζομένων για τη σωτηρία του  Ταμείου  και έλαβε,  με τη ρητή συμφωνία όλων των μερών,  τη μορφή τυπικού νόμου,  είναι  προδήλως  μη νόμιμη,  διότι  καταργεί  την  συλλογική  συμφωνία  των κοινωνικών εταίρων και παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία ενώ προκαλεί αδικαιολόγητη και δυσανάλογη ζημία στο Ταμείο και τους ασφαλισμένους, ύστερα μάλιστα από τη βίαιη απομείωση των αποθεματικών του Ταμείου λόγω PSI.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, η απόφαση της μετατροπής της νομικής φύσης του Ταμείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην εισφορά των εργοδοτών του 0,1% (ένα τοις χιλίοις) επί του κύκλου εργασιών τους και εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό. Οποιαδήποτε αλλοίωση της απόφασης αυτής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία του εγχειρήματος και στην αδυναμία του Ταμείου να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του.

Επί πλέον από τον Μάρτιο του 2013 που το Ταμείο λειτουργεί ως Επαγγελματικό Ταμείο Υποχρεωτικής Ασφάλισης, τόσο κατά το Ελληνικό δίκαιο όσο και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ), το συνολικό κόστος των συντάξεων δεν αντικατοπτρίζεται πλέον στους εθνικούς λογαριασμούς.

Για τον λόγο αυτό:
Ζητούμε τη διαγραφή του εδαφίου που αφορά στην κατάργηση της
εργοδοτικής εισφοράς του ΕΤΕΑΠΕΠ

Σε κάθε περίπτωση, αν παραμείνει η ως άνω διάταξη του νομοσχεδίου, τότε θα πρέπει να προστεθεί ότι η καταργούμενη εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με ισοδύναμη οικονομικά εργοδοτική εισφορά επί των αποδοχών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στο τέλος της εν λόγω διάταξης του νομοσχεδίου να προστεθεί η φράση:
«η ανωτέρω καταργούμενη εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται από ισοδύναμη εργοδοτική εισφορά επί των αποδοχών των εργαζομένων με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και μετά τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής».


Εκ μέρους της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

Ο Πρόεδρος



Παναγιώτης Κοντουσιάδης

Kill Spill: Το ελληνικού συντονισμού πρόγραμμα για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων


Βρισκόμαστε στη Μύκονο. Η θάλασσα του Αιγαίου είναι καθαρή, γιατί αυτοκαθαρίζεται. Μικροοργανισμοί που ζουν στο νερό αφαιρούν τη μόλυνση, τρώγοντάς την. Όμως αυτό απαιτεί χρόνο.
Η νέα τουριστική σεζόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει στη Μεσόγειο. Όμως οι ακτές της ίσως να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Τα ναυτικά ατυχήματα προκαλούν πετρελαιοκηλίδες που δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ένα φορτηγό πλοίο με εκατοντάδες τόνους ντίζελ βρήκε σε βράχια και βούλιαξε. Πετρέλαιο χύθηκε στη θάλασσα. Τα πλωτά φράγματα και τα σκάφη με τα ειδικά σάρωθρα αποτελούν τον συνήθη τρόπο καθαρισμού της επιφάνειας.
Ο ωκεανογράφος Βασίλης Μαμαλούκας-Φραγκούλης εξηγεί: «Υπάρχουν περιορισμοί στις δυνατότητες που έχει η μηχανική αντιμετώπιση μιας πετρελαιοκηλίδας. 
στην Αυτή η τεχνολογία έχει τους περιορισμούς της. Πρώτα, τα πλωτά φράγματα δεν μπορούν να εμποδίσουν ολόκληρη την ποσότητα και στη συνέχει τα μηχανικά μέσα δεν μπορούν να περισυλλέξουν μικρές ποσότητες, όπως είναι ένα φιλμ πετρελαίου».
Ο καθαρισμός των διαρροών είναι δύσκολος. Όμως το να περιμένουμε πότε οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί θα φάνε τη μόλυνση δεν αποτελεί επιλογή. Μήπως τα βακτήρια μπορούν να τραφούν ταχύτερα; Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την Ελλάδα ίσως έχει την απάντηση.
«Το κύριο αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος Kill Spill είναι να δημιουργήσουμε καινούριες τεχνολογίες που ουσιαστικά καθιστούν τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς που διασπούν το πετρέλαιο να το κάνουν πολύ πιο νωρίς, καθώς επίσης και σε μεγαλύτερους ρυθμούς, ώστε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Νικόλα Καλογεράκη.
Τι χρειάζεται λοιπόν για να αφαιρέσουμε μια πετρελαιοκηλίδα με απλό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον; Περνάμε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές προχωρούν σε εξομοίωση διαρροής πετρελαίου. Ψεκάζουν το νερό με βιοδιασπώμενο σπρέι από φυτικό λάδι για το αναμίξουν με το πετρέλαιο.
«Ο ψεκασμός με το επιφανειοδραστικό δεν εξαφανίζει το πετρέλαιο. Απλά το σπάει σε σταγονίδια, στα οποία οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιτεθούν για να το καθαρίσουν», σύμφωνα με τον μικροβιοτεχνολόγο του πανεπιστημίου του Ούλστερ Ρότζερ Μάρτσαντ.
Για τη δημιουργία αυτών των βακτηρίων δεν χρειάζεται η χρήση βιοτεχνολογίας. Οι μικροοργανισμοί εμφανίζονται στη θάλασσα όποτε σημειωθεί διαρροή πετρελαίου. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να βοηθήσουμε τα βακτήρια να μεγαλώσουν ταχύτερα.
Ο θαλάσσιος μικροβιολόγος Μιχαήλ Γιακίμοβ μας εξηγεί τη διαδικασία: «Παίρνουμε ένα δείγμα μολυσμένου θαλασσινού νερού. Το φέρνουμε στο εργαστήριο και καλλιεργούμε μικροοργανισμούς. Αφού δημιουργήσουμε μια μεγάλη βιομάζα βακτηρίων, τα ψεκάζουμε στην πετρελαιοκηλίδα. Έτσι, επιταχύνουμε τη φυσική διαδικασία του θαλάσσιου αυτοκαθαρισμού».
Για να διατηρήσουν τα βακτήρια σε εγρήγορση, οι ερευνητές τους παρέχουν φώσφορο και άζωτο. Για το λόγο αυτό, εφηύραν σωματίδια που παρέχουν αυτά τα συστατικά ακριβώς εκεί που χρειάζεται στη μολυσμένη θάλασσα. Όπως λέει ο περιβαλλοντικός μικροβιολόγος Φιλίπ Κορβινί, «αν μπουν μια φορά στο νερό, τα βακτήρια αποκτούν διατροφικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, στερούνται φωσφόρου και αζώτου».
«Ουσιαστικά, η επαφή με θρεπτικά συστατικά θα δημιουργήσει κι άλλα βακτήρια. Έτσι, θα μπορέσουμε να διασπάσουμε το πετρέλαιο πολύ πιο αποτελεσματικά», συμπληρώνει ο βιοχημικός Πατρίκ Σαγκαλντιάν.
Τα βακτήρια τρώνε το πετρέλαιο, το πλανγκτόν τρώει τα βακτήρια και η τροφική αλυσίδα στη θάλασσα συνεχίζεται. Αυτός ο φυσικός τρόπος καθαρισμού των πετρελαιοκηλίδων αναμένεται να καταστεί διαθέσιμος στο εγγύς μέλλον.
www.killspill.eu
(euronews.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ

.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων ένα πολυνομοσχέδιο «έκτρωμα» που εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό λαό και εξυπηρετεί ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα Νόμων και τροπολογιών που ψηφίστηκαν, καταργήθηκαν όλοι οι πόροι και οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και κατ΄ επέκταση η εργοδοτική εισφορά του 1%ο υπέρ του ΕΤΕΑΠΕΠ καθιστώντας προβληματική την μελλοντική βιωσιμότητα του .

Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και του Ταμείου έχοντας ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου, για την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου με συνεχείς επαφές και συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολιτικά κόμματα και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να επιτύχουμε μια βιώσιμη λύση . 

Καταστήσαμε σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου θέτει ζήτημα μελλοντικής βιωσιμότητας του ΕΤΕΑΠΕΠ και οδηγεί σε επιπλέον συρρίκνωση των εισοδημάτων όλων των συνταξιούχων του Ταμείου μας .

Τα προεδρεία Ομοσπονδίας – ΕΤΕΑΠΕΠ, πέρα των επαφών και συσκέψεων, κατέθεσαν στο Υπουργείο Εργασίας εναλλακτική πρόταση (συνημμένη) , η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα , σε όλους τους βουλευτές .
Παρ όλες τις δικές μας προσπάθειες αλλά και όλων όσων στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν, τους οποίους και ευχαριστούμε , δεν κατέστη δυνατόν να αλλάξει η διάταξη αυτή.

Η Ομοσπονδία από κοινού με το ΕΤΕΑΠΕΠ συνεχίζει αταλάντευτα τον αρχικό σχεδιασμό για να κάνει πράξη το όραμα ΟΛΩΝ μας για ένα υγιές και βιώσιμο Ταμείο.
Καλούμε όλα τα σωματεία του Κλάδου Πετρελαιοειδών , τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να είναι δίπλα μας στην προσπάθεια αυτή .


 Δεν δικαιούμαστε να απεμπολήσουμε 70 χρόνια Αγώνων, Ύπαρξης και Ιστορίας του Ταμείου . Το οφείλουμε στις γενιές που πάλεψαν , στις γενιές που έρχονται 

ΠΗΓΗ:.poedxb.gr

Να γιατί έγινε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, κόλαφος η γνωμοδότηση Χρυσόγονου

Βενιζέλος
Σήμερα συντελέστηκε ένα πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Η πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης, αποτελεί σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής , νόμιμο δικαίωμα του 1/6 της Βουλής. Η επίκληση χρονικού ορίου εξαμήνου από προηγούμενη πρόταση, είναι απολύτως σαφές από την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου του κανονισμού, ότι αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς, σε όμοια πρόταση δυσπιστίας.

Είναι απολύτως σαφές ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης και η πρόταση κατά μέλους, δεν έχουν καμία ομοιότητα. Η αποδοχή αρχικά από τον κύριο Σταμάτη της πρότασης, εκ μέρους της κυβέρνησης, και ειδικότερα η επισήμανσή του ότι δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της πρότασης, αποτελεί περίτρανη απόδειξη.

Η ετεροχρονισμένη διαφοροποίηση από τον πρωθυπουργεύοντα κ. Βενιζέλο, αφού το Προεδρείο είχε διακόψει προκειμένου να ξεκινήσει, με βάση τον κανονισμό, η τριήμερη συζήτηση, αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.

Η απουσία του κ. Σαμαρά από τη Βουλή και η διεκπεραίωση του ρόλου του από τον κο Βενιζέλο, αποτελεί ένα ανοιχτό άδειασμα του πρωθυπουργού προς τον στενό συνεργάτη του και υπουργό Επικρατείας, κ. Σταμάτη.

Ο Κανονισμός της Βουλής παραβιάστηκε κατάφωρα, και η πρόταση μομφής δεν συζητήθηκε, μετά από παρέμβαση του «έγκριτου» Συνταγματολόγου κ. Βενιζέλου και μετά την επίκληση μιας γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας η οποία ποτέ δεν παρουσιάστηκε γιατί πολύ απλά ποτέ δεν υπήρξε. Την ίδια στιγμή άλλες γνωμοδοτήσεις και νομικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο και επισημάνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ,  δεν έγιναν αποδεκτές . (Χρυσόγονος, Καμτσίδου)

Κατόπιν αυτών, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε και σε τρία ακόμα ατοπήματα, διεκπεραιώνοντας την εκτροπή, καθ’ υπαγόρευσιν Βενιζέλου, ως μη όφειλε:

Πρώτον αρνήθηκε την έναρξη της συζήτησης για τη πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, κατά παράβαση των υποχρεώσεών του. Και αρνήθηκε την τελική κρίση επί της εγκυρότητας ή μη από το σώμα, στο τέλος της 3ήμερης διαδικασίας, όπως προβλέπει σαφώς ο Κανονισμός (άρθρο 142 ΚτΒ) και δέχονται όλες οι επιστημονικές απόψεις, ακόμη και αυτές με διαφορετική ως προς το δια ταύτα εκτίμηση, όπως η αναφερόμενη από τον κο Βορίδη, άποψη Παραρά.

Δεύτερον, ενώ δήλωσε ότι θα θέσει στο σώμα, έστω και πριν την έναρξη της συζήτησης, την εγκυρότητα ή μη της πρότασης, τελικά ούτε αυτό έκανε, αφού μετά την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Βενιζέλου δεν έθεσε καν το θέμα σε έγκριση του σώματος.

Τρίτον, ενώ όφειλε να διακόψει και να κατέλθει της έδρας μετά τη κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, συνέχισε σα να μη συμβαίνει τίποτα να προεδρεύει και ερμήνευσε κατά το δοκούν το άρθρο 150 του κανονισμού, σε σχέση με τη μη διακοπή της διαδικασίας.

Διαβάστε τη Γνωμοδότηση Χρυσόγονου:

Ερώτημα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας μου έθεσε το ερώτημα εάν είναι επιτρεπτή η υποβολή πρότασης δυσπιστίας ατομικά κατά υπουργού πριν από την παρέλευση εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μέλος της οποίας είναι ο υπουργός.

Απάντηση

Ι. Στην παρ. 2 του άρθρου 84 του Συντάγματος ορίζεται: «Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. …».

Το δεύτερο εδάφιο της παραπάνω διάταξης θέτει τον κανόνα ότι για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης. Ο κανόνας αυτός έχει βεβαίως νόημα μόνον όταν πρόκειται για την υποβολή νέας πρόταση δυσπιστίας κατά της ίδιας κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι, εάν εντός του εξαμήνου ορκιστεί νέα κυβέρνηση, ουδόλως κωλύεται η υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά αυτής. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή του κανόνα προϋποθέτει την ταυτότητα του καθ’ ου η πρόταση.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο παραπάνω κανόνας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση υποβολής διαδοχικών προτάσεων κατά της κυβέρνησης συλλογικά και κατά μέλους της ατομικά, οπότε επίσης δεν συντρέχει ταυτότητα του καθ’ ου η πρόταση. Όπως έχω υποστηρίξει σε ανύποπτο χρόνο, η εξάμηνη προθεσμία δεν εφαρμόζεται παρά μόνο για ταυτόσημες ως προς τον καθ’ ου προτάσεις, έτσι ώστε η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης να μην εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου (Κ. Χρυσόγονος, Συνταγματικό δίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα 2003, σ. 555).

Την άποψη αυτή, μολονότι είχε υποστηριχθεί παλαιότερα και η αντίθετή της (βλ. Π. Παραρά, Σύνταγμα 1975 – Corpus, τόμ. ΙΙΙ, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 1999, σ. 203), επιβεβαιώνει και η πλέον πρόσφατη μονογραφία για την κυβερνητική ευθύνη που διαθέτει η ελληνική βιβλιογραφία. Σ’ αυτήν αναφέρεται, επί λέξει, ότι «η προθεσμία αυτή δεν ισχύει, όταν η προγενέστερη πρόταση μομφής δεν αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολό του ή τον πρωθυπουργό, αλλά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης… Αν, δηλαδή, απορριφθεί πρόταση μομφής που στρέφεται κατά της κυβέρνησης, δεν παρεμποδίζεται η υποβολή νέας, που στοχεύει στην απομάκρυνση υπουργού, εντός του εξαμήνου» (Ιφ. Καμτσίδου, Το κοινοβουλευτικό σύστημα. Δημοκρατική αρχή και πολιτική ευθύνη, Εκδ. Σαββάλα 2011, σ. 267).

Εξάλλου, η παραπάνω άποψη επιβεβαιώνεται κατ’ ουσίαν και από δύο περαιτέρω επιχειρήματα, ένα τελολογικό και ένα συστηματικό. Καταρχάς, προφανής σκοπός της περί εξαμήνου διάταξης του άρθρου 84 παρ. 2 Συντ. είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία όμως μόνον από ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συλλογικά κινδυνεύει και όχι από την αποδοχή τέτοιας πρότασης ατομικά κατά υπουργού. Στη δεύτερη περίπτωση ο υπουργός υποχρεούται μεν σε παραίτηση, η συνταγματική ωστόσο θέση της κυβέρνησης συλλογικά ουδόλως θίγεται.

Περαιτέρω, από τη διάταξη του άρθρου 85 Συντ., σύμφωνα με την οποία «τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του», προκύπτει ότι διακρίνεται σαφώς η ατομική πολιτική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης έναντι της συλλογικής ευθύνης της ίδιας της κυβέρνησης (βλ., ενδεικτικά, Ευ. Βενιζέλου, Μαθήματα συνταγματικού δικαίου, 2η έκδ., Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 2008, σ. 559, Κ. Μαυριά, Συνταγματικό δίκαιο Ι, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 2000, σ. 543, Δ. Θ. Τσάτσου, Συνταγματικό δίκαιο, τόμ. Β΄, Οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας, 2η έκδ., Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 1993, σ. 292 επ.). Επομένως, η απόδοση ατομικής πολιτικής ευθύνης με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά ορισμένου μέλους της κυβέρνησης είναι σαφώς διακεκριμένη έναντι της απόδοσης πολιτικής ευθύνης συλλογικά στην κυβέρνηση.   

II. Σύμφωνα με το άρθρο 142 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις (νομοθετικές ή άλλες) εργασίες της και επακολουθεί η έναρξη συζήτησης της πρότασης. Η κατά τη διάταξη αυτή διαπίστωση γίνεται προφανώς από το Προεδρείο της Βουλής και η αρμοδιότητα του τελευταίου εξαντλείται σ΄ αυτήν. Ούτε στο άρθρο 142 ούτε στα άρθρα 11 και 12 και 14 του Κανονισμού, τα οποία καθορίζουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου, των λοιπών μελών του Προεδρείου και της Διάσκεψης των Προέδρων, περιέχεται οποιαδήποτε πρόβλεψη περί δυνατότητας του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) να απορρίψει το ίδιο πρόταση δυσπιστίας, επειδή κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) ή προσωπικά του Προέδρου η πρόταση αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με τον χρόνο υποβολής της. Μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, είναι η Ολομέλεια της Βουλής, αφού εννοείται προηγηθεί συζήτησή της με τους όρους της παρ. 4 του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. 


Συμπέρασμα

Η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου και πάντως μόνη αρμόδια να τη συζητήσει και στη συνέχεια να την απορρίψει είναι η Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον η πρόταση φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον του ενός έκτου του συνόλου των βουλευτών.


Θεσσαλονίκη, 30.03.2014


Κώστας Χ. Χρυσόγονος

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr