Εντάξει, θα τα αποκαλύψει και ο ΔΟΛ, αλλά σπεύδουμε και εμείς για να τους πάρουμε την πρωτιά…
Υπάρχει όμως το προφανές: Πως είναι δυνατόν να “ιδιωτικοποιεί” το κράτος μία εταιρεία και ως ενδιαφερόμενος να παρουσιάζεται μία άλλη… κρατική εταιρεία;
Είμαστε έξυπνοι εμείς οι Ελληναράδες και βλάκες οι Ισραηλινοί που τους φορτώνουμε το …σαπάκι;
Ή μήπως έχουμε επανάληψη του εγκλήματος ΟΤΕ.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες, μια από τις διεκδικήτριες για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ (αλλά και της ΕΥΔΑΠ), είναι η ισραηλινή εταιρία ύδρευσης Mekorot σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ και τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.
Η Mekorot είναι κρατική ισραηλινή πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κι έχει γίνει στόχος λαϊκών εκστρατειών σε πόλεις όπως η Λισσαβώνα, το Λος Άντζελες και το Μπουένος Άιρες, τόσο λόγω των προβλεπόμενων αυξήσεων στις τιμές όσο και λόγω της συνενοχής της στα εγκλήματα του ισραηλινού απαρτχάιντ. Ας δούμε, συνοπτικά, ποια είναι αυτά.
Τα εγκλήματά της ξεκινούν από τη δεκαετία του ’50 με την κατασκευή του τεράστιου δικτύου ύδρευσης που εκτρέπει νερά του Ιορδάνη ποταμού προς όφελος των Ισραηλινών και εις βάρος της Δυτικής Όχθης και των γειτονικών αραβικών κρατών.
Το 1982, η υποδομή ύδρευσης της Δυτικής Όχθης που ελεγχόταν από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, παραδόθηκε στη Mekorot. Σήμερα η Mekorot λειτουργεί 42 πηγές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που κυρίως υδροδοτούν τους, παράνομους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εποικισμούς. Αυτό επιτρέπει στη Mekorot να κερδοφορεί από τους παράνομους εποικισμούς και τις σχετικές με αυτούς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης η Mekorot εκμεταλλεύεται το παράνομο Τείχος του Απαρτχάιντ ή της Προσάρτησης, καθώς κάποιες πηγές είναι πλέον πίσω από αυτό, αποκόπτοντας έτσι τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στις ίδιες τους τις πηγές και επιτρέποντας στην Mekorot την αποκλειστική εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτινων πόρων.
Η Mekorot, συστηματικά, κάνει διακρίσεις εναντίον των Παλαιστινίων: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα Κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα τη μέρα κατά κεφαλήν -αρκετά κάτω από τα 100 λίτρα κατά κεφαλήν που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)- όταν η ισραηλινή ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Σε κάποιες αγροτικές κοινότητες οι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν με πολύ λιγότερα, έως και 20 λίτρα τη μέρα, το ελάχιστο που συνιστάται από τον ΠΟΥ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται και αγοράζουν σημαντικές ποσότητες νερού που αντλεί η Mekorot, κάτι που δεν θα χρειαζόταν αν τους επιτρεπόταν να αντλήσουν και να διατηρήσουν τα δικά τους πηγάδια. Έτσι η Mekorot εκμεταλλεύεται το συνολικό σύστημα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κατοχής.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οικονομικό κόστος από τις χαμένες ευκαιρίες αρδευόμενης γεωργίας φτάνει έως και το 10% του ΑΕΠ και τις 110.000 θέσεις εργασίας.
Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Press TV η Mekorot αντλεί ύδατα δίπλα ακριβώς από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, «κλέβοντάς» της νερό και ταυτόχρονα προκαλώντας εισδοχή υφάλμυρου νερού, από τη Μεσόγειο, στα υπόγεια ύδατά της.
Σύλλογος Ιντιφάντα
http://intifadagr.wordpress.com/
ΠΗΓΗ:olympia.gr