Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αναβάθμιση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ




Την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ομίλου σε Γενική Διεύθυνση και τη βαθμολογική προαγωγή του κ. Γεώργιου Αλεξόπουλου στο βαθμό του Γενικού Διευθυντή, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ στο πλαίσιο της επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Ομίλου και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης.
Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου σε Γενική Διεύθυνση και τη βαθμολογική προαγωγή του κ. Ιωάννη Αψούρη στο βαθμό του Γενικού Διευθυντή.
Οι παραπάνω οργανωτικές αλλαγές και βαθμολογικές προαγωγές στελεχών τίθενται σε ισχύ από 1/1/2013. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Σάλος στο υπουργείο Οικονομικών - Ο Μαυραγάνης καρατόμησε 165 στελέχη των ΔΟΥ


Σάλος στο υπουργείο Οικονομικών - Ο Μαυραγάνης καρατόμησε 165 στελέχη των ΔΟΥ
Με τη  νύχτα του «Αγίου Βαρθολομαίου» παρομοιάζεται η απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να «καρατομήσει» δεκάδες στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου, με το... σχέδιο να βρίσκεται από το πρωί σε πλήρη εξέλιξη.
Από το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα προχωρά στον «αποκεφαλισμό» 165 στελεχών των ελεγκτικών υπηρεσιών, με τους «αποκεφαλισθέντες» να αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχείρηση ξεκαθαρίσματος με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι νόμοι, ούτε καν τα συμβόλαια αποδοτικότητας που είχαν υπογράψει λίαν προσφάτως οι διευθυντές και υποδιευθυντές των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου.
Η αρμόδια διεύθυνση προσωπικού του υπουργείου μιλά για παράνομες αντικαταστάσεις ενώ οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για πογκρόμ και δημιουργία κομματικού μηχανισμού καθώς, όπως υποστηρίζουν, το 95% των νέων τοποθετήσεων αφορά στελέχη της ΔΑΚΕ.
Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν ακόμη περισσότερο και αναφέρονται σε «προσωπικό μηχανισμό» του κ. Μαυραγάνη συνδυάζοντας και την πληροφορία που τον θέλει να αναλαμβάνει την μόνιμη θέση του γραμματέα εσόδων που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο, με 5ετή θητεία.
Όλα αυτά, μία ημέρα μετά την παρουσίαση της πορείας των εσόδων και του σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα επιδοθεί σε εκτεταμένες διασταυρώσεις, με τη συνδρομή των ξένων εμπειρογνωμόνων που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.
Από το γραφείο του υφυπουργού η απάντηση σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις είναι ότι η αντικατάσταση ήταν επιβεβλημένη καθώς οι απομακρύνσεις αφορούν στελέχη των οποίων οι επιδόσεις στην είσπραξη εσόδων ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Το «σχέδιο» του Μαυραγάνη
Συγκεκριμένα,η απόφαση Μαυραγάνη αφορά 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 τμηματάρχες. Πολλοί εξ αυτών μεταφέρονται ως απλοί υπάλληλοι σε εφορίες και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η απόφαση του υφυπουργού είχε υπογραφεί πριν καν σταλούν τα στοιχεία αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ότι οι αντικαταστάτες τους δεν τοποθετούνται στις θέσεις με κριτήρια αξιοκρατικά.
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που αναφέρει η πλευρά των εφοριακών, είναι πως ο πρώην διευθυντής του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνης Γιαννόπουλος θα αναλάβει επικεφαλής του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλαμβάνει προϊστάμενος της ΔΟΥ Γαλατσίου.
Ουδέν σχόλιο από Στουρνάρα
Από την οδό Νίκης, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, τηρείται «σιγή ασυρμάτου» για τις εξελίξεις, παραπέμποντας στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, όπου εδρεύει το επιτελείο του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη.
 ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ντροπή: Eurovision και ξερό ψωμί...




Προς στιγμήν είχα στ’ αλήθεια πιστέψει ότι κάτι πάει να αλλάξει σ’ αυτή την ρημάδα την χώρα. Μόνον ανακούφιση ένιωσα όταν άκουσα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην Eurovision, τον διασημότερο διαγωνισμό μουσικής ηχορύπανσης που έχει εφευρεθεί στην Ιστορία της μουσικής. Που μας έκανε τόοοσο περήφανους το 2004 όταν το πρώτο βραβείο, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού το πήρε η Ελλάδα. Ουάου! Με την φωνάρα της Ελενας Παπαρίζου. Και ξανά ουάου! Ολη η Ελλάδα πανηγύριζε τότε, το θυμάστε; Στους δρόμους με σημαίες. 2004, την ίδια χρονιά με το Euro ποδοσφαίρου. Και από το πολύ το πανηγύρι, σήμερα ούτε ψωμοτύρι!
Εφόσον όμως λεφτά δεν υπάρχουν, out η Ελλάδα για του χρόνου. Αυτό τουλάχιστον ακούστηκε στην αρχή. Λογικό. Ηταν ένα βήμα. Μα τι λέω; Πού ζω; Πρόσκαιρη χαρά, πλασματική η ικανοποίηση. Τις προάλλες έπεσα (για πολλοστή φορά στη ζωή μου) από τα σύννεφα διαβάζοντας την ανακοίνωση του κ. Τζώνη Καλημέρη, γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανεύρεση χορηγού» ώστε η Ελλαδάρα μας να συμμετάσχει και πάλι! Πάλι τα ίδια. Εκεί που λέγαμε ότι κάτι καλό μπορεί να βγει απ’ την κρίση πάνε να μας το χαλάσουν κι αυτό!
Αρα ο χορηγός ήταν το πρόβλημα; Οχι η ντροπή; Δεν καταλαβαίνει ο κ. Καλημέρης ότι είναι ντροπή να εμφανιστεί η Ελλάδα εφέτος στην Eurovision, είτε με έναν είτε με 100 χορηγούς; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για μια απίστευτα προκλητική κίνηση να βγούμε σήμερα με τα φρου φρου, τα αρώματα και το τρελό κέφι και να τραγουδάμε και να χορεύουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρου του πλανήτη και που οι άνεργοί της έχουν φτάσει τους 850.000; Εκτός από ψευτιά και υποκρισία, στην τελική είναι και μια τεράστια ανοησία.
Δεν αλλάζει ο Ελληνας. Το πιστεύω. Μόστρα και ξερό ψωμί. Σήμερα κοιτάζουμε πίσω και φτύνουμε για τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν για το φιάσκο των Ολυμπιακών Αγώνων (επίσης το 2004). Είμαι όμως 100 % βέβαιος ότι αν μας δινόταν η ευκαιρία (ή ένας χορηγός) για να τους διοργανώσουμε ξανά, θα το κάναμε. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Απλώς και μόνο για την καταραμένη την μόστρα.
[Euro-ντροπή, του Γιάννη Ζουμπουλάκη από Το Βήμα]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Τέλος στον εκβιασμό διακοπής της ηλεκτροδότησης για το τέλος ακινήτων!




Με μία απόφαση που αξίζει να καταχωρηθεί στις "ιστορικές" του Αρείου Πάγου, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε (όπως έχει ήδη γράψει το defencenet.gr) ότι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά όμως και εδώ έγκειται το ιστορικό της απόφασης - δεν μπορεί το κράτος να εκβιάζει με διακοπή της ηλεκτροδότησης των πολιτών που δεν έχουν λεφτά για να πληρώσειυν το ειδικό τέλος ακινήτων! Και παραπέμπει την όποια αντιδικία στις εφορίες!
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
Πρόκειται πραγματικά για ιστορική απόφαση, όπου το ανώτατο δικαστήριο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δίπλα στον χειμαζόμενο λαό.
Το κάζο της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα είναι άνευ προηγουμένου. Γιατί γίνεται εν μέρει δεκτή, η αίτηση που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά είναι δώρο άδωρο: Χωρίς τον εκβιασμό της διακοπής ρεύματος, ποιος πολίτες που πένεται αυτή την στιγμή θα πληρώσει το τέλος ακινήτων όταν δεν έχει να φάει; .
Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις επικείμενες αυξήσεις




Εάν σταματήσουν τα σκάνδαλα σε βάρος της ΔΕΗ και αν «το Ελληνικό Δημόσιο και δυο εταιρίες ακόμα πληρώσουν τα 360 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν», τότε μόνο δεν θα χρειαστεί αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, υποστηρίζει σε αποψινή ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ. 
«Απεναντίας», προσθέτει, «θα μπορούμε να δίνουμε ρεύμα δωρεάν σε όσους καταναλώνουν από 400 - 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο». 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ "Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να παγώσουν" - Ανοικτή πίστωση για επιπλέον φυσικό άεριο




"Η Ελλάδα θα πάρει όσο φυσικό αέριο χρειάζεται από την Ρωσία. Δεν τίθεται θέμα κόστους ούτε πίστωσης. Είναι απεριόριστη. Ότι ποσότητες χρειαστούν θα τις δώσουμε". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν έδωσε εντόλη στην Gazprom να ανοίξει τις "κάνουλες" και να ρεύσει άφθονο φυσικό αέριο στην χώρα, παρά τις δυσκολίες αποπληρωμής του από ελληνικής πλευράς και με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην αγορά πετρελαίου, λόγω των εξωφρενικά υψηλών τιμών, κάτι που έχει αυξήσει κάθετα την ζήτηση φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση, πριν είκοσι ημέρες αιτήθηκε επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά μόλις πριν μία εβδομάδα η Ρωσία απάντησε καταφατικά με προσωπική παρέμβαση του Β.Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, ανακοίνωσε ότι η χορήγηση φυσικού αερίου από τη ρωσική εταιρία προς την Ελλάδα αυξήθηκε από τις 12 Δεκεμβρίου, "πάνω από το καθορισμένο ημερήσιο όριο".
Διευκρίνιζοντας ότι αυτό έγινε ύστερα από παράκληση της ελληνικής πλευράς, λόγω του κρύου που επικρατεί στη χώρα και τις αυξημένης κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Ο Σ.Κουπριάνοφ επεσήμανε ότι κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, οι επιπρόσθετες ποσότητες αερίου θα φτάσουν τα 2 εκατ. κυβικά μέτρα το 24ωρο, και θα συνεχίσουν να χορηγούνται εφόσον το χρειαστεί η χώρα.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας υπενθύμισε ότι η Ρωσία και ειδικά η Gazprom "πάντοτε είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τους Έλληνες πελάτες της και στο παρελθόν είχε επανειλημμένα αυξήσει τις χορηγούμενες ποσότητες αερίου πάνω από τα όρια που προβλέπονται στα συμβόλαια, όταν είχαν την σχετική ανάγκη".
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

DEUTSCHE BANK Και δεύτερη έκθεση μιλά για αποθέματα φ/α 600 δισ.$



Επιμένει η Deutsche Bank για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε εχθές 18 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι, ένα  από τα θέματα που θα απασχολήσουν για το 2013 είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που υπερκαλύπτουν το εξωτερικό της χρέος.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει  η νεότερη έκθεση της Deutsche Bank αποθέματα έχουν ανακαλυφθεί στο πεδίο Levantine μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Μια σειρά μελετών έχουν δείξει σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ότι υπάρχει αέριο στην Μεσόγειο και ως βάση σύγκρισης τα ελληνικά αποθέματα, νότια της Κρήτης αξίζουν 600 δισ. δολάρια.
Όπως σημειώνεται η ελληνική  κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε άδεια για σεισμικές  έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των αποθεμάτων. 
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013 και μια δυνητική θετική εξέλιξη θα είναι μια έκπληξη για την χώρα που την βασανίζει το χρέος.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Αλλαγές στο φορολογικό από Στουρνάρα - Θα ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων για μισθωτούς - Θα εκπίπτουν οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες




Δυο αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε: 
1) Οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν και για τους ελεύθερους ελεύθερους επαγγελματίες
2) Θα ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα (μισθωτών) που θα αποκτηθούν για το 2013, οι οποίες θα πρέπει να είναι ίσες με το 25% του εισοδήματος και το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη.  «Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω πως ο χρόνος που θα διανύσουμε είναι δύσκολος…. Το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε για την καταβολή της δόσης ή την αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 
«Ας πανηγυρίσουμε στο τέλος του 2013… Δεν πετύχαμε τίποτα, πετύχαμε πολύ λίγα πράγματα» δήλωσε, τονίζοντας πως «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη S&P κατά 6 μονάδες – που δε το περιμέναμε – είναι ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης των προσπαθειών αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε». Παράλληλα χαρακτήρισε επιβράβευση και απρόσμενο δώρο την απόφαση των εταίρων για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 δις ευρώ. 
«Με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, αν έχουμε πλεόνασμα το 2013 – που εγώ λέω ναι, θα έχουμε, ενώ η Τρόικα λέει όχι, θα είναι κοντά στο μηδέν - οι εταίροι θα μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων κι άρα θα πέσει κι άλλο το χρέος» πρόσθεσε. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ


 ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Τα bonus και οι παχυλοί μισθοί στα ΕΛΠΕ... καλά κρατούν!




Καλοκαίρι 2012. Οι τροικανοί έχουν «εγκατασταθεί» για τα καλά στο υπουργείο Οικονομικών...
και δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν πάρουν «ζεστό αίμα» από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δίνουν μάχες, όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους από το Μαξίμου, για να μην επέλθει το μοιραίο της χρεοκοπίας.
Η κοινωνία σφαδάζει από το λεπίδι της τρόικας και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα κάγκελα.
Λίγα χιλιόμετρα όμως πιο μακριά από την πλατεία Συντάγματος, στα Βόρεια Προάστια (Μαρούσι), η διοίκηση των ΕΛΠΕ εισηγείται να πάρουν bonus για το 2011, τα καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη. Όπερ και εγένετο.
Δυο εικόνες, δυο διαφορετικοί κόσμοι στην ρημαγμένη Ελλάδα του μνημονίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 6 μήνες, όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kentrinews.gr, εισήχθη προς συζήτηση και έγκριση στο Δ.Σ του ομίλου των ΕΛΠΕ υπηρεσιακό σημείωμα, δύο γενικών διευθυντών, για την «Μισθολογική πολιτική 2012, Στελεχών Διευθυντικού Επιπέδου».
Στην παρέμβαση τους, ανέπτυξαν στα μέλη του ΔΣ το υπηρεσιακό σημείωμα και εισηγήθηκαν να δοθεί bonus για το 2011!!! Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΣ υποστήριξε στην ομιλία του «ότι και ο ίδιος θεωρεί δίκαιη την χορήγηση του bonus και είναι έτοιμος να αντικρούσει τις αναμενόμενες πιέσεις και να στηρίξει αυτή την απόφαση».
Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί «μεταβλητή αμοιβή (bonus)ια την επίτευξη στόχων» στα διευθυντικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που δόθηκε ως bonus στα διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ (ανήκει στον όμιλο των ΕΛΠΕ),  ξεπερνά τις 700.000 ευρώ.
Δηλαδή ποσό ίσο με 2500 αγροτικές συντάξεις ή αν προτιμάτε ίσο με 1500 βασικούς μισθούς εργαζομένων.
Έτσι μαζί με τους υπέρογκους μισθούς που εισπράττουν τα «χρυσά παιδιά» των ΕΛΠΕ ενθυλάκωσαν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με την μορφή bonus.
Για την ιστορία, ο όμιλος των ΕΛΠΕ ανήκει κατά 35,477% στο ελληνικό δημόσιο, (7 από τα 13 μέλη στο ΔΣ των ΕΛΠΕ διορίζονται από ελληνικό δημόσιο), το 41,25% στον όμιλο Λάτση και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους μικρομετόχους. Δηλαδή ο ένας από τους 2 μεγαλομετόχους των ΕΛΠΕ είναι το δημόσιο, ήτοι οι έλληνες φορολογούμενοι.
Έτσι, για να γνωρίζουμε ποιοι πληρώνουν τα bonus στα «χρυσά παιδιά» των ΕΛΠΕ.
Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Σε επικοινωνία που είχαμε με την διοίκηση των ΕΛΠΕ μας απάντησαν από το γραφείο  το γραφείο του διευθυντή Δημοσίων και Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, κ. Ευάγγελου Στράνη.
Η εξήγηση που μας δόθηκε για τα bonus, ήταν ότι δεν πρόκειται για "σταθερές αμοιβές" ή για "αύξηση" στους παχυλούς μισθούς των μεγαλοστελεχών, αλλά για "Μεταβλητή αμοιβή (Bonus) για την επίτευξη στόχων 2011".
Μάλιστα όπως μας ειπώθηκε πρόκειται για εταιρία που βρίσκεται στο χρηματιστήριο και την πολιτική της την καθορίζει η γενική συνέλευση και οι μέτοχοι, υπονοώντας ότι οι αμοιβές και τα bonus, έχουν να κάνουν με την επίτευξη των στόχων. Τέλος, μας απάντησαν πως τα μεγαλοστελέχη δεν παίρνουν 17 μισθοί στα ΕΛΠΕ και 16 στην ΕΚΟ, αλλά 14. 
Οι παχυλοί μισθοί
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισθοί των στελεχών, γενικοί διευθυντές και διευθυντές, στον όμιλο των ΕΛΠΕ είναι: για τους γενικούς διευθυντές, οι ετήσιες αμοιβές ξεκινούν από 100.000 και φτάνουν στα 180.000 ευρώ.
Οι διευθυντές εισπράττουν από 75.000 ευρώ μέχρι 130000 ευρώ το χρόνο.
Στην ΕΚΟ οι μισθοί ξεκινούν, για τα μεγαλοστελέχη, από 5000 και φτάνουν τις 8-9 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Συμπέρασμα: παρά τους παχυλούς μισθούς που εισπράττουν, η διοίκηση των ΕΛΠΕ έδωσε και bonus στα μεγαλοστελέχη της.
Ένα τελευταίο ερώτημα προς την διοίκηση των ΕΛΠΕ: αληθεύουν ή όχι οι πληροφορίες ότι οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί, για να δοθούν τα bonus, χαμήλωσαν στην πορεία γιατί ήταν ανέφικτο να επιτευχθούν; 
ΥΓ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τα bonus που έλαβαν στα ΕΛΠΕ και έχει ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης... 
ΠΗΓΗ:kentrinews.gr

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ: «Αγαπημένε Αγιε Βασίλη. Θέλω να μου φέρεις μια κούκλα και μια κουζίνα. Οι γονείς μου είναι άνεργοι»...


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ: Αγαπημένε Αγιε Βασίλη, Θέλω να μου φέρεις...!

Το γράμμα της μικρής Μαριάννας από τα Γιαννιτσά είναι ένα από τα πολλά που κρύβουν μέσα στην αθωότητα των παιδιών το δράμα της κρίσης, αυτό που βιώνουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους αυτές τις γιορτές.
Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες τις επιθυμίες των Θεσσαλονικέων, που σπεύδουν στο σπίτι του ασπρομάλλη γέροντα στην πλατεία Αριστοτέλους για να γράψουν τα γράμματά τους. Πέρα από τα παιχνίδια που θέλουν τα παιδιά, οι μεγάλοι γράφουν στον άγιο ζητώντας δουλειά, χρήματα, να κερδίσουν το τζόκερ, ακόμα και πετρέλαιο για να ζεσταθούν.
Ενδεικτικό του κατά πόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αφήσει το σημάδι της ακόμη και στα αιτήματα προς τον Αϊ Βασίλη είναι ότι πολλά παιδιά του δίνουν εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν μπορεί να φέρει ακριβά δώρα. «Αν μπορείς θέλω μία Barbie. Αν πάλι τα ξωτικά σου δεν μπορούν να τη φτιάξουν –όπως λέει η μαμά μου- φέρε κάτι άλλο, γράφει η μικρή Άννα, ενώ η Αμαλία θέλει ζεστά αρβυλάκια με γούνα, δίνει όμως περιθώριο στον άγιο αν δεν τα βρει ή είναι ακριβά να της στείλει ποδήλατο ή μια κούκλα».
Ο Χάρης θέλει έναν τόνο πετρέλαιο για τον χειμώνα, ο Νίκος να περάσει γρήγορα η κρίση, ενώ ο μικρός Γιώργος, αφού πρώτα ζητά με αφοπλιστική ειλικρίνεια συγγνώμη από τον Αϊ Βασίλη επειδή ήταν κακό παιδί του γράφει: «Θέλω να είμαστε καλά, η μαμά μου να βρει δουλειά, μαζί με τον μπαμπά μου». Σταθερή δουλειά με καλά λεφτά ζητά η Παναγιώτα, ενώ η Μαρία, αφού πρώτα διαβεβαιώνει τον Αϊ Βασίλη ότι ήταν πολύ καλό κορίτσι, θέλει υγεία, ευτυχία, ειρήνη, αγάπη και... μια πιστωτική.
Ο Κωνσταντίνος πάλι, ζητά υγεία γι' αυτόν και την οικογένειά του και όλο τον κόσμο, αλλά και μια δουλειά, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν το τζόκερ και το κίνο. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ιράν : Μεγάλη μείωση στα έσοδα από το πετρέλαιο




Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Οικονομίας, Shamseddin Hosseini, η Τεχεράνη έχει χάσει τουλάχιστον  το ήμισυ των πετρελαϊκών της εσόδων, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για το αμφισβητούμενο πυρηνικό της πρόγραμμα αναφέρει το πρακτορείο Irna.
Το παραπάνω σχολίασε ο Hosseini  σε εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση , ενώ ως ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ανέφερε πως αποτελούν τα προβλήματα  στην εισροή των χρημάτων  από το πετρέλαιο.
Το εμπάργκο πετρελαίου που επιβλήθηκε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας από το 10% στο 30%. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι ιρανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο εκτιμήθηκαν σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πολύ λιγότερα από το 2011.
Πολλοί οι αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση εξαιτίας αυτής της πτώσης και είναι σχεδόν σίγουρο ότι η οικονομική κρίση θα φέρει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στην Τεχεράνη.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Μυτιληναίος: Πρόβλημα η Έλλειψη Χρηματοδότησης, Αισιοδοξία για ΔΕΠΑ




Δηλώσεις στην εφημερίδα Financial Times έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με μια σειρά από θέματα που αφορούν και τον κλάδο της ενέργειας, όπως για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε μια «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Παρά τις δυσκολίες, ο Όμιλος Μυτιληναίου προβλέπεται να έχει τζίρο 1,5 δις. ευρώ φέτος, αν και αναγκάζεται να περιορίσει τα επεκτατικά του σχέδια λόγω της γενικότερης απροθυμίας των τραπεζών να στηρίξουν τις επενδύσεις. «Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ,μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Θα συμμετείχαμε στις τουρκικές ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων και θα είχαμε χτίσει μια βάση εκεί», αναφέρει σχετικά ο κ. Μυτιληναίoς.
Επίσης, ο πρόεδρος του ομίλου διηγήθηκε και μια ιστορία για ξένο πελάτη της Αλουμίνιον, ο οποίος πάγωσε προχρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ περιμένοντας να προχωρήσουν στη Βουλή οι διαδικασίες για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία αυτή είναι αντιπροσωπευτική του γενικότερου κλίματος στην αγορά. Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η νέα φορολογία στην ενέργεια θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ στον όμιλο το 2013.
Στα αμιγώς ενεργειακά, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θεωρεί υποσχόμενη την εμπορία φυσικού αερίου και τη συνεργασία με την Motor Oil. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες από κοινού θα διεκδικήσουν τη νίκη στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μαχόμενες την ρωσική Gazprom. Αν μη τι άλλο, ο Όμιλος δίνει βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα και αισιοδοξεί για το τελικό αποτέλεσμα.
Η Financial Times έγραψε σχετικά με το θέμα:
«Η Μυτιληναίος και ηMotor Oil, που έχει τις βαθιές τσέπες της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, έχουν προεπιλεγεί στους πλειοδότες που θα ανταγωνιστούν με την Gazprom της Ρωσίας και τη Socar του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, από την οποία θα αντληθεί 1 δισ. ευρώ για την απομείωση του χρέους». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΟΗΕ: Καμπανάκι κινδύνου για νέα ύφεση




Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, αποφαίνεται ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, διακρίνοντας νέους κινδύνους για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα. Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε αισθητά φέτος και θα παραμείνει αδύναμος και τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ διακρίνουν επίσης τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης. «Μια όξυνση της κρίσης του ευρώ, ο κίνδυνος του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ και οι πτωτικές τάσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα παγκόσμια ύφεση» αναφέρει ο Ρομπ Βος, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι κάθε ένα από αυτά τα ρίσκα συνεπάγεται μείωση της ανάπτυξης από 1% έως 3%.
Ανησυχητικές είναι οι προγνώσεις του ΟΗΕ και για την αγορά εργασίας. Μολονότι η κατάσταση βελτιώθηκε φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν επαρκεί για να τερματιστεί η κρίση στην αγορά εργασίας. Εάν ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αλλάξουν πολιτική θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη προκειμένου να ισοσκελίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκάλεσε η κρίση του 2008-2009. «Μόνο λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας που κινείται γύρω στο 5%» αναφέρεται στην έκθεση 
ΠΗΓΗ:.zougla.gr

Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας της Ελλάδας Διαβάστε μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο της έρευνας του Reuters


Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας της Ελλάδας

Η μεγάλη έρευνα του Reuters αναλύει πώς πίσω από κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κρύβονται μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν τα συμφέροντά τους μέσω αυτών.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο:
Στα τέλη του 2011, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια παθιασμένη έκκληση για βοήθεια για να σώσει τη χώρα του από την οικονομική καταστροφή."Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: όλοι μας πρέπει να σηκώσουμε το βάρος μαζί," ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει γίνει από τότε ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ. " Χρειαζόμαστε κάτι που θα είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό."
Ήταν γραφτό να γίνει ένα κάλεσμα στα όπλα• σε αυτό κατέληξε, τονίζοντας μια βασική αδυναμία στις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρύθμιση.
Η ιδέα του Βενιζέλου ήταν ένας νέος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Το κοινό ήταν έξω φρενών και ο Τύπος τόνισε επίσης την οργή, επισημαίνοντάς τον εν λόγω φόρο ως «Χαράτσι», όπως είχε ονομαστεί μια μισητή εισφορά από τους Οθωμανούς που είχε κάποτε επιβληθεί στους Έλληνες. Το όνομα κόλλησε και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να ικετεύσει τους ψηφοφόρους: " Ας χάσουμε όλοι κάτι, έτσι ώστε να μην χάσουμε τα πάντα."
Αλλά δε θα έχαναν όλοι από το φόρο αυτό. Πριν από δύο μήνες, ένας άνθρωπος εκ των έσω της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας αποκάλυψε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, πλήρωναν λιγότερο από το μισό του πλήρους συντελεστή, ή δεν πλήρωναν καθόλου το φόρο. Ο Νίκος Φωτόπουλος, o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , ισχυρίστηκε ότι είχαν δοθεί εξαιρέσεις.
«Ήταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας», είπε.«Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ακόμη και αυτή τη στιγμή.»
Αυτή τη φορά τα μέσα ενημέρωσης έκαναν μικρή φασαρία. "Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ... επειδή οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που ευνοήθηκαν," δήλωσε αργότερα ο Φωτόπουλος. Κορυφαίες ημερήσιες εφημερίδες στην Αθήνα είτε δεν ανέφεραν ή υποβάθμισαν τους ισχυρισμούς του, όπως απεφάνθη σε μια ανασκόπηση το Reuters. 

Η παράνοια και οι σπατάλες της ΔΕΗ




Μάλλον δεν πρέπει να είναι και πολύ με τα καλά τους κάποιοι εκεί στη ΔΕΗ: η εταιρία ανακοίνωσε χθες αυξήσεις τιμολογίων που φτάνουν στο 49%! Το «επιχείρημά» της δε, είναι ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν κάνει αυξήσεις. Ακόμα και αν δεχόταν κανείς αυτό το «επιχείρημα», θα έπρεπε να σημειώσει ότι με αυτό το σκεπτικό, η ΔΕΗ ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει με κάτι σαν 16% το χρόνο! Δηλαδή, μιλάμε για την απόλυτη παράνοια…
Εκεί όμως που η παράνοια αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται πρόκληση, είναι στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης.
Δεν γνωρίζω ποιος ιδιοφυής εγκέφαλος πρότεινε αυτές τις αυξήσεις του 49% στη σημερινή Ελλάδα, αλλά είναι τόσο εξωπραγματικές, που πιθανόν να είναι ο ίδιος ο οποίος πρότεινε και κάτι άλλο, ακόμα πιο προκλητικό.
Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, η ΔΕΗ «έτρεξε» μια μεγάλη εταιρική καμπάνια με άφθονο τηλεοπτικό χρόνο, που, παρά την κρίση και τη μεγάλη πτώση των τιμών, παραμένει πάντοτε ένα ακριβό «προΐόν». Ποιο ήταν όμως το θέμα της καμπάνιας;
Ηθελε να πληροφορήσει τους αποδέκτες της, το κοινό, ότι ο λογαριασμός της εταιρίας που λαμβάνουμε όλοι, άλλαξε και από δίφυλλος έγινε… μονόφυλλος! Είναι τόσο απίστευτο, που πολλοί το είδαν αλλά λίγοι το συνειδητοποίησαν. Είναι αληθινά εξωπραγματικό.
Η ΔΕΗ που έρχεται σήμερα και ζητά αυτές τις αδιανόητες αυξήσεις, ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά για να πει ότι έχει κάνει το λογαριασμό της πιο «φιλικό» προς το χρήστη. Όμως επειδή ο χρήστης αποδεικνύεται μεγάλο θύμα, θα έπρεπε κάποιος να του πει πόσο κόστισε αυτή η καμπάνια στην επιχείρηση, και, κυρίως, για ποιο σκοπό έγινε. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα πάνω κάτω



Ανατροπή της κυρίαρχης εικόνας κατά τους τελευταίους μήνες που ακολούθησαν τις διπλές εκλογές καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Ανοικτής Διαδικτυακής Ψηφοφορίας που δημοσιεύει η zougla.gr. Η έρευνα διεξήχθη από την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Στην ψηφοφορία μεταξύ των 8.000 ατόμων που αποτελούν την Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας συμμετείχαν 1.276 ψηφοφόροι. 
Στο διάστημα από την Πέμπτη έως και την Τρίτη δύο ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που εκ των πραγμάτων έπαιξαν μεγάλο ή μικρό ρόλο στην διαμόρφωση της ψήφου των συμμετεχόντων. 
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ ενώ το δεύτερο στοιχείο αφορά την πολιτική κρίση στους κόλπους των Ανεξαρτήτων Πολιτών.
Η εικόνα που προκύπτει πάντως καταδεικνύει την τάση ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως καταβάλλουν το τίμημα των εσωτερικών τους διαφωνιών. Πτώση σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και μικρή αύξηση το ΚΚΕ. Πολύ χαμηλά αλλά με μία ανεπαίσθητη τάση ανόδου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Χρυσή Αυγή παγιώνεται στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό. Με λίγα λόγια, το κόμμα που καταγράφει την πλέον σημαντική απώλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας με εκείνα της προηγούμενης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την zougla.gr τον περασμένο Οκτώβριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποπνιχτική ατμόσφαιρα λόγω... τζακιών


Φωτογραφία για Αποπνιχτική ατμόσφαιρα λόγω... τζακιών

Ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ο αέρας, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της θεαματικής αύξησης της χρήσης των τζακιών, τα οποία επιλέγουν οι καταναλωτές ως μέσο θέρμανσης, αφού η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί.Αιθαλομίχλη καλύπτει τον ουρανό της πρωτεύουσας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το 70% της ρύπανσης του αέρα το χειμώνα προέρχεται από τα τζάκια, ενώ τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνα καθώς είναι εισπνεύσιμα. 
Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασιακή αναστροφή καλείται το φαινόμενο κατά το οποίο στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «κλωβό» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.
Τα μικροσωματίδια που εισπνέονται και κατακάθονται στους πνεύμονες έχουν ενοχοποιηθεί για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές νόσους. 
ΠΗΓΗ:logioshermes.blogspot.com/

"Καλωσόρισε" το μονοπώλιο της ΔΕΗ και στα σπίτια μας




«Χαράς Ευαγγέλια» για τους φανατικούς των κρατικών μονοπωλίων. Από τον Ιούνιο το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ θα κανονίζει μόνο του τις τιμές ρεύματος και στην οικιακή κατανάλωση. Το κράτος αποσύρεται. Και τα νοικοκυριά μένουν, κυριολεκτικά, στα χέρια του Φωτόπουλου. Πρόθεση για πρώτη αύξηση 25-30%.
Και επειδή είμαι βέβαιος ότι ο πρόχειρος αντίλογος θα είναι «Τα είδαμε τι έγινε και με τους απατεώνες ιδιώτες ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίσθηκαν στην αγορά» σπεύδω να απαντήσω. 
Ο αντίλογος είναι άστοχος γιατί όταν ένα σύστημα παραγωγής και πώλησης είναι εντελώς στρεβλό σε όλες τις φάσεις του και επιπλέον ελέγχεται πολιτικά και συντεχνιακά είναι επόμενο να προσελκύει και να παράγει απατεώνες και απατεωνιές. 
Και αυτό σημαίνει ότι το σκόπιμα προβληματικό σύστημα του κυκλώματος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της σοβιετικής αντίληψης να συντηρούμε κρατικά μονοπώλια στο ηλεκτρικό, το νερό, τις μεταφορές, τα μεταλλεύματα και άλλους τομείς φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι... κάθε μορφή ανοίγματος των αγορών. 
Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη η επιμονή των φανατικών για τη διατήρηση της ΔΕΗ ως κρατικό μονοπώλιο.
Η βλακώδης σοσιαλιστική άποψη που έντεχνα εμφυτεύτηκε από τις κυβερνήσεις και τους κομματικούς ινστρούχτορες της μεταπολίτευσης ότι η ΔΕΗ είναι στρατηγικός τομέας της οικονομίας και πρέπει να ελέγχεται από το κράτος γίνεται πράξη τώρα και για τον οικιακό καταναλωτή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eurostat: Στις πρώτες χώρες η Ελλάδα στη χρήση του Διαδικτύου - Στον πάτο η Γαλλία


Eurostat: Ψηλά η Ελλάδα στη χρήση του Διαδικτύου στον πάτο η Γαλλία

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία της Eurostat για τη χρήση του Διαδικτύου ως μέσου ενημέρωσης, αλλά και εργαλείου για καθημερινές εργασίες τα οποία αναδεικνύουν εντυπωσιακή άνοδο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Συνολικά η έρευνα καταγράφει ότι το 77% των νοικοκυριών της Ευρώπης διαθέτει πλέον σύνδεση Internet ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το 46% που είχε καταγραφεί το 2006.
Στην Ελλάδα, σύνδεση στο Διαδίκτυο υπολογίζεται ότι διαθέτει το 54%. Εξ αυτών ευρυζωνικές συνδέσεις διαθέτει το 51%. Από το σύνολο των χρηστών, όσοι κάνουν online τις τραπεζικές τους συναλλαγές φθάνουν το 17% του συνόλου, ένα 38% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να ενημερώνεται σχετικά με τον τουρισμό. Όσον αφορά την χρήση των λεγόμενων μέσων ενημέρωσης των πολιτών, ένα 59% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 10% γράφει και επιμελείται ή διαβάζει ιστολόγια (blogs).
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ η ανάγνωση και ενημέρωση μέσω Διαδικτύου αφορά το 61% των χρηστών, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά. Στη Λιθουανία φθάνει το 92%, στην Εσθονία το 91%, και το 86% στη Σουηδία.
ΤΟ 51% των χρηστών, εντός της ΕΕ, πραγματοποίησε τις τραπεζικές του συναλλαγές διαδικτυακά, ενώ ο 52% δημοσίευσε μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία αναδεικνύεται ουραγός σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες καθώς μόλις το 38% των Γάλλων ενημερώνεται από το διαδίκτυο, ενώ μόνο το 40% των χρηστών στη Γαλλία συμμετέχει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης λίγο παραπάνω από την Τσεχία που κατέχει την τελευταία θέση.
 ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Το δίλημμα της ΔΗΜΑΡ: Τσόντα του ΠΑΣΟΚ ή της κυβέρνησης




Οι ιδεολογικές ανησυχίες της ΔΗΜΑΡ δεν αφήνουν αυτό το κόμμα να ησυχάσει.Το ερωτημα είναι αν το κόμμα θα είναι : Τσόντα του ΠΑΣΟΚ ή της κυβέρνησης γενικότερα . Το ιδεολογικό “ντύσιμο”  της απόφασης θα το βρουν αργότερα…
Έτσι διαστάσεις εσωκομματικού «εμφυλίου» τείνει να πάρει η διαμάχη στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς για το διάλογο περί κεντροαριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. H πρώτη πράξη έληξε με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη ο οποίος αδειάζοντας 4 κορυφαία στελέχη του κόμματός του αποφάσισε να μην προχωρήσει αυτός ο διάλογος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr σήμερα το μεσημέρι έγινε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Κουβέλη με θέμα τη συγκρότηση του φόρουμ διαλόγου. Υπέρμαχοι της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη σχετική πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του ήταν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Ανδρέας Μπίστης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Σπύρος Λυκούδης.
Από την άλλη πλευρά ήταν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πανούσης και η Φωτεινή Ρεπούση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο διάλογος ήταν έντονος όπως και οι αντιρρήσεις.
Τελικά ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την απόφασή του να μη συμμετάσχει το κόμμα στο φόρουμ προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της μιας πλευράς που εκτός των άλλων είχε εκτεθεί καθώς με δική της διαβεβαίωση είχε προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση των δικών του εκπροσώπων.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώθηκε ήταν η παραίτηση του Νίκου Μπίστη από τη θέση του υπευθύνου για την διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ.
Μετά τη συνεδρίαση κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε μάλιστα στο iefimerida.gr πως όταν ο Φώτης Κουβέλης μιλά για κεντροαριστερή διεύρυνση δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο κομμάτων και δυσχεραίνει κυρίως τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που επεδίωκε αυτό το διάλογο με ιδιαίτερη θέρμη.
Από την πλευρά της Ιπποκράτους πάντως επισήμαιναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στο διάλογο με όλες τις πλευρές χωρίς να τίθεται κανένα προαπαιτούμενο.
Μάλιστα δίπλα στους ήδη ορισμένους Γιάννη Μανιάτη και Χρήστο Δερβένη θα τοποθετηθούν , σύμφωνα με πληροφορίες οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Αθηνά Δρέττα.
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net