Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ..........

Financial Times: Τώρα γίνεται χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή


''Η Ελλάδα μένει με δύο επιλογές, είτε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να χρεοκοπήσει εντός ευρωζώνης είτε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να χρεοκοπήσει εκτός ευρωζώνης'' εκτιμούν οι Financial Times σε κύριο άρθρο της.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

Οι δύο επιλογές της Αθήνας - Πιο εφικτό πλέον το Grexit
«Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίζετε αυτή την στιγμή τη συζήτηση για νέο κούρεμα… δεν είναι στο συμφέρον σας».

Θα ήταν οικονομικώς λογικό για την Αθήνα να ακολουθήσει το δρόμο που της ορίζει ο κ. Schaeuble; Εναλλακτικά, μήπως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη; Ή να προσπαθήσει να κηρύξει στάση πληρωμών εντός ευρωζώνης;

Αυτά είπε ο Wolfgang Schaeuble στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν κατακρίνω τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας που αρνείται να συζητήσει σε αυτή τη φάση διαγραφή του ελληνικού χρέους. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία απέχουν μόλις δύο μήνες. Δεδομένης της προσέγγισης του Βερολίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να χάσεις ψήφους από το να πεις: «Εντάξει λοιπόν, ας αρχίσουμε να είμαστε ρεαλιστές».

Ο κ.Schaeuble όμως, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στα σχόλιά του εγείροντας θέμα ελληνικού εθνικού συμφέροντος. Βεβαίως, είναι θέμα των Ελλήνων να ορίσουν το δικό τους συμφέρον.

Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος τρίτος είναι να υποθέσει την απάντηση στο ερώτημα: Θα ήταν οικονομικώς λογικό για την Αθήνα να ακολουθήσει το δρόμο που της ορίζει ο κ. Schaeuble; Εναλλακτικά, μήπως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη; Ή να προσπαθήσει να κηρύξει στάση πληρωμών εντός ευρωζώνης;

Ενδεχομένως, ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει κατ’ ιδίαν πληροφόρηση ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει τελικά σε αναδιοργάνωση του χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων, νέα μείωση των επιτοκίων ή σε ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Περίεργες συμπτώσεις: Σάμος 2013 & Κύπρος 1974 - Εμπρησμοί και αποβατικά


Ένας εφιαλτικός συνδυασμός έκανε χθες την εμφάνισή του στην Σάμο από αυτούς που προβλέπονται στα επιτελικά σχέσια και σενάρια απόκρουσης εισβολής, αλλά στην πράξη πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του: Ο εμπρησμός και το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς στο εσωτερικό του νησιού με ταυτόχρονη αποβατική ή αεραποβατική κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Σάμο (θα μπορούσε να είναι εμπρησμός) και λίγο αργότερα ένα αποβατικό LCT του τουρκικού Ναυτικού, συνοδευόμενο από μία φρεγάτα έφτασαν σε απόσταση δύο μιλίων από τις ακτές του νησιού κι ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι διαθέσιμες δυνάμεις του Στρατού είχα σπεύσει στην κατάσβεση στης πυρκαγιάς.

Τα δύο πλοία πέρασαν από την περιοχή Κασονήσι και Μακρονήσι στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν με κατεύθυνση τη περιοχή της Σμύρνης.

Η πυρκαγιά μαινόταν όλη την νύχτα και απείλησε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο φαίνεται ότι ευτυχώς σώθηκε με την επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε τον συγκεκριμένο συνδυασμό πυρκαγιάς και εμφάνισης τουρκικού αποβατικού σκάφους.

Ένα ενδεχόμενο που μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, απλά επιβεβαίωσε ότι είναι ένα ισχυρό σενάριο προκειμένου να υπάρξει αντιπερισπασμός και να απασχοληθούν οι φίλιες δυνάμεις με την κατάσβεσή της ή να δοθούν σινιάλα στους εισβολείς.

Ας δούμε τι έγινε στην εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974:

"Την τουρκική νηοπομπή εντόπισε και έθεσε σε παρακολούθηση το ραντάρ του ΣΕΠ, το οποίο βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου, στο ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα. Γρήγορα κατέστη αντιληπτό ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες σκαφών. Η μία, παραπλανητική, αποτελείτο από έξι εμπορικά πλοία, τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολική, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι θα εκτελείτο απόβαση στον κόλπο Αμμοχώστου.

Τα μεσάνυκτα, όμως, κατέστη πλέον σαφές ότι δεύτερη νηοπομπή με κατεύθυνση νοτιοδυτική έπλεε προς την περιοχή Κυρήνειας. ΄Ηταν η δύναμη των αντιτορπιλλικών και αποβατικών.

Για την καλύτερη καθοδήγηση της και αντιπερισπασμό των υπερασπιστών του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι εμπρηστές άναψαν τεράστιες φωτιές σε σημεία της βόρειας πλευράς του Πενταδάκτυλου

Μία από τις φωτιές έκαιγε συνεχώς από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην πλαγιά απέναντι ακριβώς από το σημείο, όπου τελικά διενεργήθηκε απόβαση".

Το χθεσινό σκηνικό στην Σάμο σε τίποτα δεν διέφερε (πλην της κατάληξής του, ευτυχώς...) από εκείνο το ξημέρωμα στην Κύπρο...

Σε πολλές ασκήσεις του Στρατού και της Εθνοφυλακής στα νησιά του Αν.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνεται ως πολύ πιθανή η αντιμετώπιση απόβασης εν μέσω προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς. Πάντως η χθεσινή "σύμπτωση" είναι ιδιαίτερα ανησυχητική...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αθήνα 22 Ιούλη 1943.Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην κατεχόμενη Ευρώπη, όπως την χαρακτήρισαν τότε οι ραδιοσταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου

Το ΚΚΕ, επίσημα κείμενα, τόμος πέμπτος, 1940-1945 
Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με την απόφασή του «Πάνω στην καινούργια βουλγαρική επιδρομή» της 10 του Ιούλη 1943 (που δημοσιεύτηκε στον παράνομο «Ριζοσπάστη» της 18 του Ιούλη 1943) κατάγγελε, ότι οι βούλγαροι φασίστες καταφέρουν καινούργιο πλήγμα στη σκλαβομένη Ελλάδα. «Αυτοί — έλεγε η απόφαση — σε συμφωνία με τους γερμανούς κατακτητές και την προδοτική κυβέρνηση Ράλλη πάτησαν και κάναν κατοχή σε καινούργια ελληνικά τμήματα στη ζώνη του Εβρου και ολοκληρώνουν την κατοχή της Δυτικής Θράκης, στην περιοχή της Μακεδονίας, από το Στρυμώνα ως τον Αξιό ποταμό. Οι γερμανοί ανακοινώνουν ότι παραδίδουν τα ελληνικά εδάφη στους βούλγαρους δορυφόρους τους για στρατιωτικές ανάγκες και εξ αιτίας των ανταρτών».Και συνεχίζει παρακάτω η απόφαση... «Η τωρινή εισβολή των βουλγάρων είναι, όπως και η προηγούμενη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατάκτηση ελληνικών επαρχιών. Μεγαλώνει το διαμελισμό της Ελλάδας. Σημαίνει εξανδραποδισμό, εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών».Και η απόφαση τελείωνε με τα συνθήματα:
—Θάνατος στους γέρμανοϊταλοβούλγαρους επιδρομείς!
—Ζήτω ο ενωμένος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού!
—Ζήτω η ελληνική Μακεδονία και Δυτική Θράκη!.
—Ελεύθερη, ανεξάρτητη, ακέραια, λαοκρατούμενη Ελλάδα!» 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΑΘΗΝΑ.Βασίλης Μπαρζιώτας.   
Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ και το ΕΑΜ της Αθήνας, για να αντιμετωπίσουν τη βουλγαρική επέκταση και να δόσουν το τελικό χτύπημα ενάντια στη χιτλερική πολιτική επιστράτευση, οργάνωσαν τη διαδήλωση-συλλαλητήριο της 22 Ιούλη 1943, τη μεγαλύτερη, τη μαζικότερη και μαχητικότερη απ' όλες τις άλλες κινητοποιήσεις της Αθήνας.  Τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην κατεχόμενη Ευρώπη, όπως την χαρακτήρισαν τότε οι ραδιοσταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου. Η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας και η ΚΟ Πειραιά, μαζί με τις ΕΑΜικές Οργανώσεις της Αθήνας και την ΕΠΟΝ έκαναν πραγματικά τεράστια δουλιά για την επιτυχία της μαχητικής αυτής διαδήλωσης. Η προετοιμασία των Κομματικών, ΕΑΜικών Οργανώσεων και της ΕΠΟΝ, με τη βοήθεια και υποστήριξη των παληκαριών του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας-Πειραιά, συνεχίστηκε επί δέκα ολόκληρες μέρες, ενώ στο διάστημα αυτών των ημερών ανέβαινε ο αγωνιστικός πυρετός της Πρωτεύουσας. Η Αθήνα σε γενικό συναγερμό! Περισσότερο από τρία εκατομμύρια προκηρύξεις και τρικ θα πρέπει να έπεσαν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά εκείνες τις μέρες!  
 22 του Ιούλη 1943 —Ωρα πεντέμιση το πρωί.. 
Οι καμπάνες απ όλες τις εκκλησίες αρχίζουν να χτυπάνε πένθιμα. 
Τα χωνιά καλούν το λαό και τη νεολαία του στους τόπους προσυγκέντρωσης. 
Οι δρόμοι είναι «χιονισμένοι» — κι ας ήταν κατακαλόκαιρο — από τις προκηρύξεις, τα τρικ κτλ. Επικεφαλής τώρα της διαφώτισης της ΚΟΑ είναι η ηρωική Ηλέκτρα. Από το βράδυ συνεργεία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ έχουν ρίξει τις προκηρύξεις και τα τρικ. Οι τοίχοι γεμάτοι από φρεσκοβαμμένα συνθήματα, με βάση εκείνη την πράσινη επονίτικη μπογιά και τη μαύρη και κόκκινη μπογιά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, γραμμένα με μεγάλα κεφαλαία γράμματα:
—ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ —ΕΞΩ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΤΑΧΤΗΤΕΣ!
—ΚΑΤΩ Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι καταχρεωμένοι Δήμοι


Χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταγράφονται στο παθητικό πολλών δήμων με 13 από αυτούς να «πιάνουν» κορυφή, καθώς τα χρέη τους ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσίευσε το Εθνος της Κυριακής προκύπτει ότι οι 13 δήμοι είναι οι εξής:...

-Φυλής (52.152.660 ευρώ)

-Αχαρνών (29.026.396 ευρώ)

-Καλαμαριάς (21.894.619 ευρώ)

-Ρόδου (21.467.420 ευρώ)

-Αμαρουσίου (19.142.295 ευρώ)

-Νίκαιας – Ρέντη (15.760.250 ευρώ)

-Κέρκυρας (15.064.300 ευρώ)

-Κορδελιού – Ευόσμου (14.289.425 ευρώ)

-Λαρισαίων (11.686.263 ευρώ)

-Ιωαννιτών (11.640.851 ευρώ)

-Σαλαμίνας (11.124.965 ευρώ)

-Σαρωνικού (10.842.954 ευρώ)

-Πέλλας (10.038.939 ευρώ). 
ΠΗΓΗ:/ksipnistere.blogspot.gr

Άνω-κάτω η Θάσος με εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ


Ιδιαίτερα σκληρή απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας μετά τα γεγονότα της Παρασκευής στο νησί, όταν εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ εμποδίστηκε από κατοίκους να εισέλθει στην υπηρεσία της πολεοδομίας (στεγάζεται στο δημαρχείο του νησιού), προκειμένου να λάβει στοιχεία για τις εκτάσεις που πρόκειται να βγουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένταση.

Το ΤΑΙΠΕΔ στη σύντομη ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, καταπατήσεων, ανοχής σε μικρές και μεγάλες παρανομίες που κατέστρεψαν χιλιάδες δημόσια ακίνητα, ο κάθε τοπικός παράγοντας, οψίμως εμφανίζεται με μεγάλα και φιλόδοξα - αλλά και τελείως εξωπραγματικά - σχέδια ανάπτυξης όλων των ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Τη στιγμή μάλιστα που για τα υπόλοιπα, εκτός ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα συνεχίζεται η πρότερη κατάσταση, δηλαδή η λεηλασία του μόχθου του ελληνικού λαού».

Ο δήμαρχος Θάσου απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Δεν εντυπωσιάζει πια κανέναν Έλληνα σήμερα ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, η απαξίωση των θεσμών, η εν μια νυκτί ακύρωση των πιο σημαντικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού, η λεηλασία του μόχθου γενεών, οι επαχθείς όροι ενός ταπεινωτικού μνημονίου που οδηγεί κάθε μέρα πιο βαθιά στην εξαθλίωση τον περήφανο λαό μας, η παραβατική συμπεριφορά απέναντι στους νόμους του και αυτού του συντάγματος ακόμη του ίδιου του κράτους».

«Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι της χώρας», συνεχίζει σε άλλο σημείο της απάντησής του ο δήμαρχος Θάσου, «χαρακτηρίζονται από τους κάθε λογής εγκάθετους συμβούλους, παρασυμβούλους, συνεργάτες, προέδρους και γραμματείς της κρατικής μηχανής, στην χειρότερη περίπτωση "ταλιμπάν" και στην πιο ήπια "τοπικοί παράγοντες". Η ειρηνική έκφραση της αντίθεσης μας στο ξεπούλημα του νησιού μας από τον "εθνικό μας κτηματομεσίτη", το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίστηκε από το ίδιο ως λαϊκισμός». 
ΠΗΓΗ:.zougla.gr

ΣΕ «ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ» ΟΔΗΓΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ Σοσιαλδημοκράτες: Αναπόφευκτο το ελληνικό κούρεμα, παρά τα όσα λέει η Μέρκελ

Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη προοπτική, ιδιαίτερα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο με τρόπο κατηγορηματικό, ωστόσο ηγετικά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) την αμφισβητούν, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς το κούρεμα είναι αναπόφευκτο.
Ο Π. Στάινμπρουκ
Ο Π. Στάινμπρουκ 
Ο Π. Στάινμπρουκ
Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας die Welt και σε σχετική ερώτηση η καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι «δεν βλέπει κούρεμα στην Ελλάδα». Και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν μπορεί να αποκλείσει το κούρεμα μέχρι το 2015 η Μέρκελ απαντά πως θα πρέπει να κοιτάζει τις τριμηναίες εκθέσεις προόδου της τρόικας.

Με δηλώσεις ηγετικών τους στελεχών οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν τη φερεγγυότητα όσων υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας με το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο υποψήφιος για την καγκελαρία, Πέερ Στάϊνμπρουκ, κατηγορεί την καγκελάριο ότι αποκρύπτει από τους Γερμανούς πολίτες τα ρίσκα της κρίσης του ευρώ, που κατά την άποψή του ανάγονται στο γεγονός ότι η ΕΕ είναι μια “ένωση ευθύνης”.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση νέου κουρέματος θα πρέπει να παραιτηθούν από αξιώσεις τους οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Και αυτοί που θα επωμισθούν σε τελική ανάλυση το βάρος θα είναι οι φορολογούμενοι. Ο ο Στάϊνμπρουκ επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς θα γίνει νέο κούρεμα που θα πλήξει και τους γερμανούς πολίτες, αφού για πρώτη φορά «οι δημόσιοι πιστωτές θα παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους
Ο Ζ. Γκάμπριελ
Ο Ζ. Γκάμπριελ 
Ο Ζ. Γκάμπριελ
Σε συνέντευξη στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάνει λόγο για αναγκαιότητα επιμερισμού του βάρους εντός των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Αναφορικά με την Ελλάδα, και προβάλοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι «οι πάρα πολύ πλούσιοι» θα πρέπει να συμμετέχουν στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων «ακόμη και αν αρκετοί από αυτούς δεν μένουν πλέον στην Ελλάδα».

«Είμαι της άποψης», τονίζει ακόμη ο Ζ. Γκάμπριελ, «ότι ένας τέτοιος επιμερισμός του βάρους σε χώρες όπως την Ελλάδα ή την Ισπανία, θα έπρεπε ήδη να είχε εφαρμοστεί». Αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας στις χώρες με κρίση, ο κ. Γκάμπριελ επιμένει ότι ήταν λάθος η επιβολή πολιτικής λιτότητας σε όλες τις χώρες μαζί χωρίς επενδυτικά προγράμματα.

«Δεν πρέπει να απορούμε που η συνταγή αδυνατίσματος που επέβαλε η κυρία Μέρκελ στους Ευρωπαίους έχει πάρει διαστάσεις νευρικής ανορεξίας και τώρα έχουμε διολισθίσει σε μια ευρωπαϊκή ύφεση», υπογράμμισε. «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε παράλληλα να είχαμε επενδύσει τόσο στην μείωση του κρατικού χρέους όσο και στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του SPD κατηγόρησε την Μέρκελ ότι υποστηρίζει με κρύα καρδιά την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και τώρα μόνο εν όψει εκλογών το φέρνει σαν θέμα στη δημοσιότητα. «Μοιάζει κάπως σαν να ταίζει τον κόσμο με κουτόχορτο» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.
πηγή: Deutsche Welle 
ΠΗΓΗ:.ethnos.gr

Τράπεζες: Φεύγουν 5.000 εργαζόμενοι και κλείνουν 500 καταστήματα από Σεπτέμβριο

Τράπεζες: Φεύγουν 5.000 εργαζόμενοι και κλείνουν 500 καταστήματα από Σεπτέμβριο

Ταχείες διαδικασίες μείωσης των εργαζομένων και των καταστημάτων των τραπεζών προβλέπονται στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθούν την ανακεφαλαιοποίηση.

Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση, δηλαδή αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα φύγουν 4.000 έως 5.000 εργαζόμενοι και θα κλείσουν περί τα 400-500 καταστήματα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αναλόγως των συνθηκών, καθώς εκτιμάται ότι ο στόχος είναι σε σύνολο των 56.000 εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο (στοιχεία τέλους του 2012) και περί τα 4.100 καταστήματα στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να επέλθει μείωση κατά 25%-30% μέσα σε μια διετία.

Ήδη οι 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα περιλαμβάνουν και τα λεγόμενα πρόγραμματα «sabbatical».

Όλες οι τράπεζες και ειδικά αυτές που προχώρησαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στο κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 450 έως 500 έως τις αρχές του 2014.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι θα είναι υπεράριθμοι. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (όμιλος Πειραιώς) εκτιμάται ότι λόγω συνταξιοδότησης θα αποχωρήσουν στα επόμενα δυο χρόνια περίπου 2.000 άτομα.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

(Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς)

Συρρίκωνση δικτύων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Στόχος, φυσικά, είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας που ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι πως στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φθάνει ακόμη και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι στο άλλο.

Οι τράπεζες πάντως επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή και το λεγόμενο πρόγραμμα «sabbatical», που με επιτυχία είχε εφαρμοστεί πριν από 4 χρόνια , από τον όμιλος της Πειραιώς.

Το «sabbatical» δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την τράπεζα για δύο ή τρία χρόνια, λαμβάνοντας το 50% και 60% των μηνιαίων αποδοχών του (και το σύνολο των κρατήσεών του, ασφαλιστικών εισφορών), χωρίς να χάνει τη δυνατότητα επιστροφής σε πλήρη απασχόληση μετά το πέρας της 3ετίας. Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί για 190 εργαζομένους (στόχος ήταν να ξεπεράσουν τους 150), με το όφελος για την τράπεζα (από τη διετή και τριετή αποχώρηση των εργαζομένων) να έχει ανέλθει σε περίπου 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Χρήση του προγράμματος είχαν κάνει, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως γυναίκες (μητέρες) και άτομα ηλικίας από 30 έως 35 ετών. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς πολλοί από τους εργαζόμενους που έκαναν χρήση του προγράμματος προχώρησαν και σε μεταπτυχιακές σπουδές. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΙΑΤΑΞΗ-ΣΟΚ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Αίρουν το επαγγελματικό απόρρητο δημιουργώντας "σπιούνους"!


Διάταξη-σοκ στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, θα επιτρέπει την άρση του επαγγελματικού απορρήτου, ώστε να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν και να διευκολύνονται οι διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών οφειλών!

Όπερ σημαίνει ότι με την εν λόγω διάταξη θα επιτρέπεται η αποκάλυψη πληροφοριών εμπιστευτικής φύσεως που έχουν εκμυστηρευτεί οι φορολογούμενοι σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζονται!

Ουσιαστικά με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, οι φορολογικές αρχές θα υποχρεώνουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να καταδίδουν τους πελάτες τους στους φοροελεγκτές, σπάζοντας τις δεσμεύσεις που έχουν από το επαγγελματικό απόρρητο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο 160,5% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο


Στο 160,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Tο χρέος της Ελλάδας είναι κατά 24,1% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 3,7% υψηλότερο σε σχέση με το τέταρτο.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Μεγάλη συγκέντρωση για την συμπαράταξη της Αριστεράς

Μεγάλη συγκέντρωση για την συμπαράταξη της Αριστεράς
Συμμετείχαν Λούκα, Καστανίδης, Μαριλίζα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτές, συνδικαλιστές
Του Μάρκου Μουζάκη
Την ανάγκη συσπείρωσης, συμπαράταξης των προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων, ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αντίστασης και αντίδρασης και –τελικά- ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και κατάθεσης μιας εναλλακτικής πρότασης εξόδου απ’ τα αδιέξοδα που μας οδηγούν οι σημερινές πολιτικές αναγνώρισαν τα δεκάδες πολιτικά, ακαδημαϊκά, συνδικαλιστικά στελέχη που συγκεντρώθηκαν σε μεγάλη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο:
 Την συνεργασία των δυνάμεων αυτών, την συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς, ώστε να δημιουργηθεί μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση, προοδευτική.
Επέμεναν μάλιστα οι ομιλητές στο «κυβερνητική πρόταση».
Πολλοί εκ των συμμετασχόντων εξέφρασαν την εκτίμηση, πως η συγκέντρωση αυτή αποτελεί στην ουσία την έναρξη των διαδικασιών συνεργασίας προοδευτικών, σοσιαλιστικών, δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας σύμπραξης και εκλογικής, χωρίς ηγεμονισμούς.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι πάρα πολλές ομιλίες που έγιναν.
Και είναι χαρακτηριστικό, ότι αποφασίστηκε η δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής που θα προχωρήσει τις σχετικές διεργασίες οι οποίες ασφαλώς και θα έχουν συνέχεια.
Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν τα στελέχη της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Λ. Μίχος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΚΜ Δ. Παπαδημούλης, Παν. Κουρουπλής, Αντ. Κοτσακάς, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Κατ. Μπατζελή, Ηλ. Παπαηλίας, Δημ. Πιπεργιάς, Μαν. Μπεντενιώτης, Θ. Παραστατίδης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΟΚ) Στ. Σουλουφάκου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Καλφαγιάννης,  πολλοί άλλοι συνδικαλιστές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, ο πρώην βουλευτής της Οδ. Βουδούρης, το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Στ. Μπαγιώργος, επίσης το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Α. Νεφελούδης,τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Ιω. Κοντούλη και Μιχ. Τρεμόπουλος, οι δήμαρχοι Ν. Σαράντης (Αγ. Αναργύρων), Χρ. Καρδαράς (Αιγάλεω), Γ. Καπλάνης (Αγ. Βαρβάρας), άλλα στελέχη απ’ το χώρο της Τ.Α., ο πρόεδρος των δανειοληπτών Β. Κρητικός,  οι καθηγητές Κ. Χρυσόγονος, Γ. Αργείτης, ο εκδότης Γ. Δαρδανός, ο πρώην πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικ. Κανάκης.

Όλα δείχνουν, ότι στον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό χώρο έχουν αρχίσει σοβαρές διεργασίες ενωτικές.

Κάτι κινείται και σύντομα θα σχηματοποιηθεί… 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Υπογράφουν για τον αγωγό South Stream

Υπογράφουν για τον αγωγό South Stream
Tην Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο, θα μεταβεί στη Μόσχα, για την υπογραφή συμφωνίας, μετά από πρόσκληση της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση από ποιο σημείο θα εισέρχεται στην ΠΓΔΜ η διακλάδωση του αγωγού «South Stream» (Σερβία ή Βουλγαρία), ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την ρωσική πλευρά και πιο συγκεκριμένα από την «Γκαζπρόμ».

Η συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream προς την ΠΓΔΜ έχει αναγγελθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την μεριά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όμως αναβαλλόταν συνέχεια. Για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους συμφωνία θα υπογράψουν την Τρίτη η Ρωσία και η ΠΓΔΜ.

Πριν από δύο εβδομάδες η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτήν.

Τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκαν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Νμίτρι Μεντβέντεφ να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το σχέδιο συμφωνίας. Εφόσον αυτό εγκριθεί, θα συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας και θα προσδιοριστούν η διαδρομή της διακλάδωσης, το σημείο εισόδου της στη χώρα και η δυναμικότητά της διακλάδωσης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η διακλάδωση προς την ΠΓΔΜ είναι οικονομικά βιώσιμη, η ρωσική Γκαζπρόμ και η κρατική εταιρία της ΠΓΔΜ «Ενεργειακοί Πόροι» θα ιδρύουν κοινοπραξία για την υλοποίηση του σχεδίου της διακλάδωσης του αγωγού με ίση συμμετοχή των μετόχων (από 50%).

Αν τελικά προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, η ρωσική πλευρά θα διατηρήσει δικαίωμα πλήρους χρήσης της δυναμικότητας της διακλάδωσης. Η κοινοπραξία θα είναι επίσης διαχειριστής και θα καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου που θα εξάγονται στην ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετιζόμενα με τη διακλάδωση έργα αποδίδοντάς τους καθεστώς εθνικού σχεδίου.

Η συμφωνία θα έχει ισχύ 30 ετών με δικαίωμα επέκτασης ανά πενταετία. 
ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Πετρελαιοκηλίδα έκτασης πέντε χιλιομέτρων απειλεί τις ακτές της Κύπρου με καταστροφή


Περί τους 100 τόνους βαρέος πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα βορειοδυτικά της Αμμοχώστου, σύμφωνα με πηγές του Spiegel. Οι τοπικές αρχές μιλούσαν μέχρι τώρα για 10 τόνους.

Το ατύχημα συνέβη την Τρίτη το βράδυ, κατά τη μεταφορά πετρελαίου σε σταθμό παραγωγής ενέργειας της εταιρείας Aksa από τάνκερ που βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή. Προφανώς το πλήρωμα δεν πρόσεξε τη διαρροή στη διάρκεια της νύχτας.

Η παράκτια περιοχή είναι καταφύγιο σπάνιων θαλάσσιων χελωνών και φιλοξενεί σημαντικές ιχθυοκαλλιέργειες. Η ένωση Τουρκοκυπρίων βιολόγων μιλά για τη «μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του νησιού».

Το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ. Επηρεάστηκε και παρακείμενο ιχθυοτροφείο.

Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του πετρελαίου συνεχίζονται και έχει ήδη συσταθεί ομάδα κρίσεων για να επιληφθεί της κατάστασης.

Αναφέρεται ότι ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ' οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας.Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει τα επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις.

Μίλησε ακόμη για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.Ο επικεφαλής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μουράτ Καπτούγ δήλωσε ότι έρχεται βοήθεια από την Τουρκία και ότι το ατύχημα οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους.

Για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Τ/κ βιολόγων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χασάν Σαρπτέν είπε ότι όσα μέσα και αν επιστρατευθούν ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

To Nαυτικό των ΗΠΑ«βομβάρδισε» τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο


Δύο αεροπλάνα του αμερικανικού Ναυτικού «βομβάρδισαν» με ανενεργές βόμβες τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα ανοιχτά της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια άσκησης που... δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα, όπως παραδέχθηκαν οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα αεροσκάφη, τύπου AV-8B Harrier, λάμβαναν μέρος στην άσκηση Talisman Saber, και είχαν ως αποστολή να βομβαρδίσουν στόχους σε ένα νησί της περιοχής. Ωστόσο, η επιδρομή ακυρώθηκε ενόσω τα αεροπλάνα βρίσκονταν σε πτήση.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό, τα Harrier δεν είχαν μεγάλο απόθεμα καυσίμων και δεν ήταν δυνατό να προσγειωθούν φέροντας το βάρος του οπλισμού τους. Συνεπώς έριξαν το φορτίο τους στα νερά του Υφάλου.

Οι βόμβες ήταν ανενεργές και δεν εξερράγησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου NBC, η κάθε βόμβα είχε βάρος 226 κιλών.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι η μεγαλύτερη κοραλλιογενής δομή στον πλανήτη, ιδιαίτερα πλούσια σε υποθαλάσσια ζωή, και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr