Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ "Πίσσα" σκοτάδι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα - Μόνο η κυβέρνηση βλέπει... φως
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου του Economist μίλησε για «φως στο τούνελ» όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του κάνει λόγο για ανάπτυξη από το 2014 της τάξεως του 0,6%. Πρόκειται για μία εικόνα εντελώς πλασματική, που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Τα στοιχεία όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια να διαφανεί φως στο τούνελ, αλλά καταδεικνύουν πίσσα σκοτάδι (μόνο με λάμπα βλέπουμε...). Είναι αδιανόητο από ύφεση έκτης συνεχόμενης χρονιάς και σε ποσοστό της τάξεως του 4,2%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση του να «κλείνει» το 2013, να υπάρξει την επόμενη ημέρα ανάπτυξη 0,6%. Αυτά ούτε με μαγικά δεν γίνονται.

 Πόσο μάλλον, όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 27,2% και οι προβλέψεις την θέλουν να εκτινάσσεται και πάνω από το 30% τους επόμενους μήνες. Οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί, οι επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα και καμία νέα επένδυση δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει όσο υπάρχει αυτό το ανασφαλές περιβάλλον στην Ελλάδα με το φορολογικό σύστημα να το έχει κάνει φυσαρμόνικα ο κ. Στουρνάρας.

Εκτιμά ο κ. Σαμαράς ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι το ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων, όπως και το ότι βγαίνουμε ξανά στις αγορές. Το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργείται από την εποχή Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος το θεωρούσε δεδομένο ως υπουργός Οικονομικών για τις αρχές του 2012 και τώρα μετατίθεται για το τέλος του 2013. Ζήσε Μάη μου…

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, με τη «μαύρη τρύπα» να ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, οι στόχοι του ελλείμματος είναι άπιαστοι και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση με το τελευταίο μνημόνιο που της επέβαλε η τρόικα. Εκτός και αν πιστεύει πώς με τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη συνέχιση του χαρατσιού της ΔΕΗ ή τον ενιαίο φόρο ακινήτων όπως θα το μετονομάσει και τις αστείες ρυθμίσεις των χρεών θα έρθει ανάπτυξη.

Και πού; Σε ένα περιβάλλον Ευρωπαικό και διεθνές που συνεχώς επιδεινώνεται. Όπως το ίδιο το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση του ο κίνδυνος του «δημοσιονομικού γκρεμού» παραμένει για την Ε.Ε. και σχετίζεται βραχυπρόθεσμα με την ανησυχία που προέκυψε από τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, την πολιτική ανησυχία στην Ιταλία και τις ευπάθειες των χωρών της περιφέρειας, ενώ μεσοπρόθεσμα ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης από τη σκληρή προσπάθεια προσαρμογής και την παρατεταμένη λιτότητα. Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει ύφεση 0,3% το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1,1%.

Είναι λοιπόν αφελής να πιστεύει κανείς πώς θα έρθει ανάπτυξη από το 2014, όταν οι άνεργοι και οι μη εργαζόμενοι στη χώρα είναι 1.000.000 περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται, όλοι οι παραγωγικοί τομείς έχουν καταρρεύσει και οι τράπεζες παλεύουν να μην βάλουν «λουκέτο», όταν μάλιστα η Γερμανία απειλεί με κατάσχεση των καταθέσεων.

Θέλουν απλά, με ενέσεις αέρα κοπανιστού, δήθεν αισιοδοξίας, να κρατήσουν όρθιους τους Έλληνες για να μπορούν να τους «πίνουν» το αίμα.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

«Βόμβα» από τον Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου: Η δανειακή σύμβαση δεν ισχύει αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή
 Νέο μεγάλο «αγκάθι» ως προς την ισχύ της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με την τρόικα προκύπτει από τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον δεν....
εγκριθεί από τη Βουλή.  
 Ο Πέτρος Κληρίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έχει αποστείλει στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών σχετική γνωμάτευση.  Με βάση την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, το μνημόνιο πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων για να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ. 
 Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι έλαβε την απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία αναφέρεται ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, ως ενιαίο κείμενο, πρέπει να υποβληθούν στη Βουλή προς κύρωση, με βάση το άρθρο 169, παράγραφος δύο, του Συντάγματος.  
 Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι έχει ήδη αποστείλει τη γνωμάτευση στους αρχηγούς των κομμάτων.  
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Bloomberg: Η ραγδαία πτώση του χρυσού “κόστισε” $560 δισ. στις κεντρικές τράπεζες


20130417-172624.jpg

Η βουτιά των τιμών του χρυσού τις τελευταίες ημέρες διέγραψε 560 δισ. δολ. από την αξία των αποθεμάτων που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (Exchange-traded products) του χρυσού μειώθηκαν κατά 37,2 δισ. δολ. το 2013 καθώς το πολύτιμο μέταλλο διολίσθησε σε χαμηλά δύο ετών χθες.

Τα funds χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές εκροές 11,2 δισ. δολ. από την αρχή του έτους και μέχρι τις 10 Απριλίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος από το 2011. Στον αντίποδα, τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών είχαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους χρυσού ή το 19% του παγκόσμιου χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Έχοντας καταγράψει ένα ράλι 12 ετών, το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει 29% από το ρεκόρ που σημείωσε το Σεπτέμβριο του 2011 στα 1.923,70 δολ. ανά ουγγιά.

Η ενίσχυση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού έχουν ενισχύσει τις παγκόσμιες μετοχές κατά 2,28 τρισ. δολ. αυτό το έτος σε βάρος πιο παραδοσιακών αξιών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.
Capital.gr
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η ΔΕΗ διαχωρίζει τη θέση της για το χαράτσιΜειώσεις της τάξεως του 7% στον βασικό μισθό, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού - το οποίο ισοδυναμεί με τον μισό μισθό ετησίως - και λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων έως τις 20:00, είναι οι προτάσεις που προέβαλαν, σήμερα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης. Η ΟΤΟΕ, όμως, σε έκτακτη συνεδρίαση απέρριψε την πρόταση, υπογραμμίζοντας πως «απέχει πολύ από τις θέσεις» της οργάνωσης.

Η πρόταση, εκ μέρους των εκπροσώπων, θεωρείται βελτιωμένη, συγκριτικά με την αρχική πρόταση, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών από 15% έως 20%, αλλά και κατάργηση διαφόρων επιδομάτων, όπως αυτό της πολυετίας, του γάμου και βρεφονηπιακού σταθμού.

Η συνδικαλιστική οργάνωση ζητεί από τις τράπεζες, στην επόμενη συνάντηση, την Τρίτη 22 Απριλίου, να υπάρξει νέα πρόταση που είναι κοντά στις θέσεις της ΟΤΟΕ, διαφορετικά θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. 
 ΠΗΓΗ:.zougla.gr

Δεν τα βρήκαν ΟΤΟΕ-τραπεζίτες
Μειώσεις της τάξεως του 7% στον βασικό μισθό, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού - το οποίο ισοδυναμεί με τον μισό μισθό ετησίως - και λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων έως τις 20:00, είναι οι προτάσεις που προέβαλαν, σήμερα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης. Η ΟΤΟΕ, όμως, σε έκτακτη συνεδρίαση απέρριψε την πρόταση, υπογραμμίζοντας πως «απέχει πολύ από τις θέσεις» της οργάνωσης.

Η πρόταση, εκ μέρους των εκπροσώπων, θεωρείται βελτιωμένη, συγκριτικά με την αρχική πρόταση, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών από 15% έως 20%, αλλά και κατάργηση διαφόρων επιδομάτων, όπως αυτό της πολυετίας, του γάμου και βρεφονηπιακού σταθμού.

Η συνδικαλιστική οργάνωση ζητεί από τις τράπεζες, στην επόμενη συνάντηση, την Τρίτη 22 Απριλίου, να υπάρξει νέα πρόταση που είναι κοντά στις θέσεις της ΟΤΟΕ, διαφορετικά θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. 
 ΠΗΓΗ:zougla.gr