Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ;


Ένα ερώτημα για αύριο.  Πινόκιο  πότε ξεκινάμε ; 
Απάντηση: 1/11/2013

Κίνδυνοι για το περιβάλλον από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου

Κίνδυνοι για το περιβάλλον από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου
 Οι υπεράκτιες δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή της Κύπρου για υδρογονάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν πληθώρα αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων...
Σε όλα τα στάδια δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν την αναζήτηση, εξερεύνηση και εκμετάλλευση, είναι πιθανό να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ενόψει μάλιστα των δρομολογούμενων δραστηριοτήτων στο θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα του περιβάλλοντος, έχοντας υπόψη τα σοβαρά πρόσφατα ατυχήματα με κυριότερο αυτό του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτά επισημαίνει σε μελέτη του το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου.

Επίσης, εισηγείται μέτρα για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Στην μελέτη, της οποίας τα βασικά σημεία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σημειώνεται ότι αν τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες για προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, αλλά και επιπρόσθετων μέτρων για μείωση των δυσμενών επιπτώσεων, η κατάσταση μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη. Ο ανώτερος λειτουργός Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, ανέφερε ότι η εκ των προτέρων αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πολύ αποτελεσματικότερη από την εκ των υστέρων, επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν.

Επισήμανε, ότι η προληπτική δράση σε κάθε στάδιο δραστηριοτήτων αποτελεί τον ορθότερο τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, τόνισε ότι η υιοθέτηση μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης συνεισφέρει θετικά στην αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου κάθε χώρας και στην εικόνα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, ενώ η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος βασίζεται στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων.

 Τα μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα έρευνας, αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες: Στα μέτρα για τις επιπτώσεις από την κανονική λειτουργία και στα μέτρα για τις επιπτώσεις έκτακτων συμβάντων.

Κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών οι κάτοχοι άδειας θα πρέπει να εφαρμόζουν κάποια μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις ακουστικού τραύματος στα θαλάσσια θηλαστικά και στις χελώνες. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής της γεώτρησης, οι κάτοχοι άδειας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν καυστήρες υψηλής απόδοσης για να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές αέριων ρύπων, αλλά και να παρακολουθούν συνεχώς την επιφάνεια της θάλασσας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί φιλμ υδρογονανθράκων στην επιφάνειά της.

Η κίνηση ελικοπτέρων και σκαφών υποστήριξης πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και να μην εκτελούνται άσκοπες πτήσεις ή πορείες σκαφών, ώστε να μειώνονται και οι ρύποι που εκπέμπονται από αυτά αλλά και η ενόχληση τόσο των πουλιών από τα ελικόπτερα όσο και των θαλάσσιων θηλαστικών από τα σκάφη. Επιπλέον, να αποφεύγονται πτήσεις πάνω από Ειδικές Περιοχές Προστασίας ή άλλες Σημαντικές Περιοχές Πτηνών.

Όσον αφορά στα μέτρα για τις επιπτώσεις από έκτακτα συμβάντα είναι απαραίτητη η προετοιμασία σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών για πιθανά περιστατικά. Τα ειδικά σχέδια αντιμετώπισης πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής περιστατικά: απώλεια ελέγχου του φρέατος, πυρκαγιές, εκρήξεις, διαφυγές υδρόθειου, διαρροές πετρελαίου ή άλλων χημικών ουσιών και απώλειες ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή ζημίες στον εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ:protothema.gr/

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ BLOKS


Καταρχήν ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο.Η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου είναι αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα. Όλα τα άλλα για να θυμηθούμε μια έκφραση  είναι...junk.
Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ , χρησιμοποιηθηκαν τα ΜΜΕ εναντίον των εργαζομένων Βλέπαμε τις απολαβές μας να γίνονται βορά σε καλοταϊσμένα κοράκια της δημοσιογραφίας και κάποιοι  το απολάμβαναν χαλαρά. Είχαν βλέπεις κάποιοι φροντίσει να σπαταλήσουν ένα πακτωλό εκατομμυρίων για να προβάλλουν τις ''θέσεις '' τους. Τότε βέβαια τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα καλοπληρωμένα δημοσιεύματα ήταν καλά, δεν έκαναν κακό.
Αν θέλουν κάποιοι  να απαξιώσουν τα BLOGS, ο τρόπος είναι παν εύκολος .
Ας αποδείξουν με επιχειρήματα ότι όλα αυτά που γράφονται είναι ψέμματα. Τότε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ,οι οποίοι δεν είναι αγράμματοι αλλά ούτε και κουτοί όπως πιστεύουν πολλοί ''σπουδαγμένοι'' , ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν.
Βλέπετε υπάρχουν και κάποιοι που δεν ξεχνάνε  τους εργαζόμενους για να προσληφθούν τα παιδιά τους και οι  μελλοντικές νύφες τους και σε εταιρείες μάλιστα που κάνουν στοχευμενες αποχωρήσεις!

Η χαμένη γενιά της Ελλάδας: Νέοι αποκλεισμένοι και χωρίς δουλειά


Αβέβαιο και με μελανά χρώματα είναι όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν για τους νέους στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα νέας έρευνας σοκάρουν, αφού έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των ανθρώπων έως 24 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Πάνω από τους μισούς σκέφτονται πλέον να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη.

Αυτή τη στιγμή, το 16,9% των νέων της Ελλάδας ανήκουν στους λεγόμενους ΝΕΕΤs (young people not in education, employment or training), όπως ορίζονται διεθνώς οι «αποκλεισμένοι» από την εκπαίδευση και την εργασία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ, την οποία δημοσιεύει το Εθνος, το ποσοστό των «αποκλεισμένων» 15-24 ετών αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο της κρίσης.

Αυτά τα στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 σε αυτό το καυτό ζήτημα. Ανάμεσα στους «αποκλεισμένους» οι περισσότερες είναι γυναίκες και πλειοψηφία αποτελούν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ (28,4%). Οι περισσότεροι εργάστηκαν στο παρελθόν, κυρίως σε εποχική απασχόληση και οι πιο πολλοί έχασαν τη δουλειά τους είτε λόγω περικοπών είτε επειδή δεν πληρώνονταν.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η οικογένεια να εξακολουθεί να συντηρεί αυτούς τους νέους- για το 85% των «αποκλεισμένων» οι γονείς αποτελούν τη μοναδική πηγή οικονομικής στήριξης- ενώ οι περισσότεροι ζουν καθημερινά με το άγχος (54,6%) και αρκετοί δηλώνουν απελπισμένοι (31,7%). Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς- το 56,8%- σκέφτεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αφού με την παρούσα κατάσταση θεωρεί ότι οι στόχοι του είναι ακατόρθωτο να επιτευχθούν (40,9%).

 ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ορυκτός πλούτος και ΤΑΙΠΕΔ

1 ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Η διαπίστωση ότι στο υπέδαφος της δημόσιας γης, των τεράστιων εκτάσεων καλύτερα, που έχουν ή πρόκειται να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς … αξιοποίηση, υπάρχει σπάνιος, στρατηγικός και πανάκριβος ορυκτός πλούτος, πιθανόν να μην είναι κάτι νέο.

Η δημοσίευση όμως πρόσφατα κάποιων καταλόγων με δημόσιες εκτάσεις στην ιστοσελίδα του εν λόγω Ταμείου, με φωτογραφίες και χάρτες  που απεικονίζουν τη θέση τους, κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό των περιοχών που μας ενδιαφέρουν.

Αφορμή του άρθρου στάθηκε κατ’ αρχήν η διαπίστωση ότι τα γεωγραφικά δεδομένα, οι χάρτες

του ΤΑΙΠΕΔ, για τρεις εκτάσεις στο Νομό Καβάλας και συγκεκριμένα στο Δήμο Παγγαίου, συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με δημοσιευμένη μελέτη που υπάρχει εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, από τρεις γεωλόγους (Φ.Περγαμάλη-Δ.Καραγεωργίου, Α.Κουκούλη) στη Δ/νση Ενεργειακών Πρώτων Υλών του (πρώην) ΙΓΜΕΑ, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για πολυμεταλλική περιοχή στην οποία υπάρχουν συγκεντρώσεις  (παράκτια και υποθαλάσσια) σπάνιων γαιών, όπως Τιτάνιου, Θόριου, Ουράνιου κ.α., συνολικής αξίας άνω των … 639 δις δολαρίων !!
5 ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΣ
5 ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΣΟι χάρτες και ο πίνακας που δημοσιεύονται, πιστεύω ότι αποδεικνύουν τα γραφόμενα.

Λίγο περισσότερο «διαδικτυακό» ψάξιμο όμως, έφερε στην επιφάνεια και μία πρόσφατη μελέτη – άρθρο 46 σελίδων των καθηγητών Ορυκτολογίας-Πετρολογίας κ.Α.Τσιραμπίδη και Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας κ.Α.Φιλιππίδη του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία «το 2010, η ΕΕ υιοθέτησε την πρωτοβουλία της βιώσιμης παραγωγής εγχώριων πρώτων υλών, της βιώσιμης κατανάλωσης και της ανακύκλωσης. Στο περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, 14 ορυκτά χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμα και στρατηγικής σπουδαιότητας για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να προσδιοριστούν τα βέβαια αποθέματα». Αποτελεί ίσως σύμπτωση ότι το 2010 ήταν η χρονιά που η χώρα μας υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και την αντίστοιχη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη – άρθρο «η συνολική ακαθάριστη αξία των πιθανών και ενδεικτικών αποθεμάτων των Βιομηχανικών Ορυκτών & Πετρωμάτων είναι 60 δισεκ. € και των αντίστοιχων των Μεταλλικών Ορυκτών (με το βωξίτη) είναι 79 δισεκ. €. Η συνολική ακαθάριστη αξία των πιθανών και ενδεικτικών αποθεμάτων των Ενεργειακών Ορυκτών Πρώτων Υλών είναι 1.362 δισεκ. € από τα οποία τα 268 δισεκ. € ανήκουν στους λιγνίτες. Τα υποθετικά αποθέματα πετρελαίου είναι 10 δισεκ. βαρέλια με ακαθάριστη αξία 685 δισεκ. € και τα αντίστοιχα του φυσικού αερίου 3,5 τρισεκ. m3 με ακαθάριστη αξία 409 δισεκ. €.»

Ποιος λοιπόν θα πιστοποιήσει εάν όλα τα ανωτέρω όντως ισχύουν και σε ποιο βαθμό, εάν η δημόσια γη στην οποία υπάρχουν πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές ;

Μήπως αυτοί οι ίδιοι επενδυτές αγοράσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπό το πρόσχημα επενδύσεων … τουριστικού χαρακτήρα τις οποίες αργότερα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες τις μετατρέψουν (οι ίδιοι ή άλλοι επενδυτές) σε … μεταλλευτικές ;


 Και εάν ναι, ποιος θα εμποδίσει ή θα επωφεληθεί από κάτι τέτοιο ;
Γιατί, ναι μεν η διαδικασία της διαπίστωσης των βέβαιων αποθεμάτων του ορυκτού πλούτου της χώρας, όσο και η εκμετάλλευσή του, είναι μία … πολυδάπανη επένδυση, η οποία σήμερα (εάν εξαιρέσει κανείς –ως ένα βαθμό– τους υδρογονάνθρακες) δεν αποκλείει και τις καταστροφικές επιπτώσεις που η εκμετάλλευση αυτή (ειδικά των σπάνιων γαιών) μπορεί να φέρει τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον, εν τούτοις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον (άμεσο ή όχι) δεν θα υπάρξουν μέθοδοι εξόρυξης που θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή και θα εξαλείφουν τους κινδύνους αυτούς.

Και σε ποιον θα ανήκουν τότε οι εκτάσεις αυτές ;

Οι εκτάσεις που είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τα περισσότερα από τα 14 ορυκτά που χαρακτηρίσθηκαν από την ΕΕ ως «κρίσιμα και στρατηγικής σπουδαιότητας για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία» ;

Ποιος θα ωφεληθεί από την εκμετάλλευση αυτών των σπάνιων γαιών ;

Μήπως η επισήμανση στην ανωτέρω μελέτη ότι «ακόμη και μόνη της η ορθολογιστική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου μας μπορεί, σε χρονικό ορίζοντα μόλις 20-25 ετών, να αποσβέσει πλήρως το δημόσιο χρέος της χώρας», αποτελεί ακριβώς τον λόγο για τον οποίο η γη αυτή ΔΕΝ πρέπει να ανήκει σε Έλληνες κι έναν από τους σημαντικότερους για τον οποίο η χώρας μας οδηγήθηκε στην οικονομική (και όχι μόνο) υποδούλωση ;

Και τι επιβάλλεται εμείς, ως ελεύθεροι πολίτες αυτής της χώρας, να κάνουμε γι’ αυτό ;

 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Έγκριση οδηγίας για ραδιοεξοπλισμό στην ΕΕ

Έγκριση πρώτης οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό στην Ευρωπαική Ενωση
Το νέο σχέδιο οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό ενέκρινε η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων Ι (COREPER I) μετά την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, τη συμφωνία αναμένεται να εγκρίνoυν επίσημα και τα δύο Σώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη πρόταση που εγκρίνεται επί της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ μετά από διαπραγμάτευση στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων Ι.

Το σχέδιο οδηγίας θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη διάθεση στην αγορά, την ελεύθερη κυκλοφορία και τη λειτουργία ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλος ο εξοπλισμός που εκπέμπει ή λαμβάνει ραδιοκύματα ραδιοεντοπισμού και ραδιοεπικοινωνίας θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Αυτό περιλαμβάνει συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και μόντεμ. Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας εξαιρείται ο ραδιοεξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα.

Η νέα οδηγία θα αντικαταστήσει την οδηγία 1999/5/ΕΚ και μόλις εγκριθεί τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για την εφαρμογή της οδηγίας σε εσωτερικό δίκαιο ενώ οι κατασκευαστές θα έχουν ένα επιπλέον έτος για τη συμμόρφωσή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε παρουσιαστεί από την Κυπριακή Προεδρία και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής και της Λιθουανικής Προεδρίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Προεδρεύων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

"Όπως έχουμε τονίσει στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να φέρει αποτελέσματα. Να επιλύσουμε συγκεκριμένα θέματα, να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών εταίρων μας. Αυτό πράξαμε στην περίπτωση της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό. Συμβάλαμε ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να κλείσει ο φάκελος επιτυχώς.
Το εξαιρετικό έργο των προηγουμένων Προεδριών της Κύπρου, της Ιρλανδίας και ιδιαιτέρως της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Προεδρία. Είναι η πρώτη πρόταση που εγκρίνεται επί Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα αρμοδιότητάς του Υπουργείου μας και έτσι επιθυμούμε να συνεχίσουμε". 

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Τρύπα 1,3 δις ευρώ για την ΔΕΗ από απλήρωτο ρεύμα

Τρύπα 1,3 δις ευρώ για την ΔΕΗ από απλήρωτο ρεύμα
Περίπου με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τη μέρα «φεσώνουν» την ΔΕΗ οι καταναλωτές καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών προέρχεται από τα τιμολόγια μεσαίας και χαμηλής τάσης , σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. 
Βέβαια και το δημόσιο φεσώνει» τη ΔΕΗ με 190 εκατ. ευρώ. Οι ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 135 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές της Λάρκο.

Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει τέτοιος αριθμός αιτήσεων για αποπληρωμή με διακανονισμό- ήδη έχουν ενταχθεί πάνω από 700.000 καταναλωτές- που δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση μέσω τηλεφώνου, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα γραφεία από τις ουρές.

Στη γραμμή 11770 γίνεται ο διακανονισμός και ο καταναλωτής παρουσιάζεται στο ταμείο μόνο για να καταβάλει τις δόσεις.  

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Εντατικά προχωρούν οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού για τους υδρογονάνθρακες


«Πυρετός» εργασιών παρατηρείται στο λιμάνι Λεμεσού για παροχή διευκολύνσεων σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε το «Ράμφορμ Σόβερεϊν», το πιο σύγχρονο πλοίο παγκοσμίως για σεισμικές έρευνες, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του για λογαριασμό της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ENI-COGAS στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Βρίσκεται στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρωμάτων.

Ο λιμενάρχης Λεμεσού δήλωσε ότι τα οφέλη για το κράτος και τις επιχειρήσεις της περιοχής είναι τεράστια, αφού στον χερσαίο χώρο του λιμανιού έχει οργανωθεί και εργοτάξιο για την προβλήτα πρόσδεσης των πλοίων, που εξυπηρετεί την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr