Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Παγκόσμιο ρεκόρ της Ελλάδας στη φορολόγηση της κινητής!



Κοντά στο 50% είναι ο φόρος που πληρώνουν οι Έλληνες στη κινητή τηλεφωνία όταν όταν σε καμμία χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 25% !
Μετά τα τροχαία, το κάπνισμα και το sex, είμαστε οι περήφανοι κάτοχοι του παγκόσμιου ρεκόρ της φορολογίας στα κινητά. Κρίμα που δεν είναι ολυμπιακό άθλημαΚι όμως υπάρχει αναπτυξιακή φορολογική λύση, η οποία χωρίς να μειώνει τα έσοδα μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς και της οικονομίας αποδεικνύοντας ότι η κινητή είναι μέρος της λύσης για αύξηση των εσόδων και της παραγωγικότητας.
Συγκεκριμένα σε μελέτη της ICAP και του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποδεικνύεται ότι αν εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος συνδέσεων οι λογαριασμοί που προσφέρουν ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο και καταναλώνουν πάνω από 50Mb τα έσοδα από 141 μύρια που είναι σήμερα θα ξεπεράσουν τα 224 μύρια, ενώ επιπλέον έσοδα 168 μύρια θα προκύψουν λόγω της αύξησης της ευρυζωνικότητας, η οποία όπως όλοι ανα-γνωρίζουν, έχει άμεση θετική επίδραση στο ΑΕΠ. Πως λέμε Less is More?
Είναι άλλωστε ένας τρόπος να δοκιμάσουν μία πιο «φιλελεύθερη» φορολογική προσέγγιση, αφού η υπερφορολόγηση είχε αρνητικά αποτελέσματα και από 1.085.046€ φόρους που απέδωσαν τα τρία δίκτυα το 2010 το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 972.040.103€ χωρίς βεβαίως τις άδειες για το φάσμα (άλλα 380.500.000€).
Τελικά, όπως λέγαμε, δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει και ανοιχτά μυαλά. Όπως άλλωστε είναι γνωστό τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα. Λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοικτά! 
ΠΗΓΗ:paratiritis-news.com

1832: Βγάλανε το Ναύπλιο στο σφυρί!!!


thumb
Είναι το ριζικό αυτής της πατρίδας, είναι οι άνθρωποί της, είναι η αντίληψη των κρατούντων; Κυρίως αυτοί πάντα είχαν μια τάση να μη σέβονται την Ιστορία αυτού του τόπου. Ήταν και η ξενοκρατία που ποτέ δεν σταμάτησε να επηρεάζει την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε να πουληθούν τα «ασημικά» με διάφορες δικαιολογίες.
Η περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι βέβαια από τις σπάνιες, αλλά θυμίζει λίγο και τα σημερινά, τη σημερινή αντίληψη που θέλει ό,τι βρεθεί μπροστά στους κρατούντες να ξεπουλιέται… Η δικαιολογία, η ίδια με τη σημερινή, για να πουληθεί δημοσία γη και μάλιστα με διαδικασίες «fast track», τής τότε εποχής φυσικά. Το νεοσύστατο κράτος δεν είχε λεφτά. Δεν είχε λεφτάνα πληρώσει τους υπαλλήλους, δεν είχε λεφτά να πληρώσει τη φρουρά!!!
Ήταν το φθινόπωρο του 1832. Από τις ξένες δυνάμεις είχε ήδη επιλεγεί ο Όθωνας, είχε οριστεί το Συμβούλιο της Αντιβασιλείας, οι πράξεις είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Βαυαρικής Κυβερνήσεως και η νέα κατάσταση αναμενόταν στην Ελλάδα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι τράπεζες της Wall προετοιμάζονται για έξοδο χώρας από το ευρώ



Οι τράπεζες της Wall Street προειδοποιούν συνεργάτες και δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τις συμβάσεις τους ή να βρουν μία άλλη τράπεζα, καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από την Ευρωζώνη, μεταδίδουν οι FT. 
Χρησιμοποιώντας μέσα αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα CDS, οι τράπεζες έχουν μειώσει την καθαρή τους έκθεση στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης. Έχουν ωστόσο παράλληλα επιδοθεί και σε παρασκηνιακές εργασίες ούτως ώστε να διασφαλίσουν πως εάν μια χώρα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ δεν θα χρειαστεί να λάβουν πληρωμές σε υποτιμημένη δραχμή ή πεσέτα. 
Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ανησυχία των στελεχών των αμερικανικών τραπεζών, πάνω ακόμη και από την υποτονική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Πέρυσι το καλοκαίρι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ και ώθησε την SEC να ζητήσει στοιχεία για την έκθεσή τους στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Παναγιωτακόπουλος: “Κόκκινη γραμμήη απολύσεις εφεδρεία”


ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΩΡΑ! ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΕ «ΕΦΕΔΡΕΙΑ»

 Η πλήρης δήλωση  Γ.Παναγιωτακόπουλου έχει ως εξής: Η επαναφορά με πλάγιο τρόπο των απολύσεων στο Δημόσιο με τη μορφή της «εφεδρείας» αποτελεί πρόκληση για την κοινή λογική.
Οι δικαιολογίες που προβάλλονται από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν την αδυναμία του, όχι απλά να διαπραγματευτεί αλλά να εφαρμόσει τις βασικές αρχές της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Είπα από την πρώτη στιγμή ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη Κυβέρνηση αποτελεί μεγάλο πολιτικό λάθος. Γιατί γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια Κυβέρνηση πλήρως εξαρτημένη από τις διαθέσεις των Τροικανών και πολιτικά αδύναμη να υπερασπιστεί τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους σε αυτή τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μιλήσει με καθαρά λόγια. Να διαφωνήσει απόλυτα με τις λογικές που εκπορεύονται από τους εκπροσώπους της Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όχι σε απολύσεις – Όχι σε λογικές «εφεδρείας»
Όχι μισόλογα,  όχι δικαιολογίες τύπου διαφωνούμε αλλά άλλοι έχουν την ευθύνη. Η συνευθύνη είναι δεδομένη.  Η πολιτική συνευθύνη ακόμη μεγαλύτερη.
Για εμένα και το δηλώνω καθαρά, αποτελεί κόκκινη γραμμή η στάση του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα. Κόκκινη γραμμή και αδιαπραγμάτευτο δεδομένο.
Όσοι βάλουν υπογραφές, όσοι υποκύψουν σε απειλές και πιέσεις, όσοι θυσιάσουν και άλλους εργαζόμενους θα είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία, τη χώρα και τους πολίτες της.
ΠΗΓΗ:papaioannou.wordpress.com

Μόνο οι βουλευτές έχουν δικαίωμα επιλογής ιδιωτικής ή δημόσιας ασφάλισης!...



Είναι πραγματική βόμβα. Για όλους τους Έλληνες και κύρια τους ελεύθερους απασχολούμενους είναι υποχρεωτική η κοινωνική ασφάλιση. Διαφορετικά ούτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , ούτε επιχείρησης μπορούν να έχουν.
Και πληρώνουν άσχετα αν έχουν ή έχουν η όχι, τεράστια ποσά στον ΟΑΕΕ και μπορεί να μην... 
πάρουν ποτέ σύνταξη. Ενώ με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν μια αξιοπρεπή ιδιωτική ασφάλιση
Δείτε τώρα, τι γίνεται με τους βουλευτές και το επάγγελμα βουλευτής ! Εδώ οι εθνοπατέρες μας θέσπισαν νόμο που μπορεί να κάνουν και να δηλώσουν μια ιδιωτική ασφάλιση και να «εισπράττουν» το υπόλοιπο χρήμα που αναλογεί στην κοινωνική τους ασφάλιση.
Δείτε το θέμα όπως το αντιγράψαμε από το blog udemand.wordpress.com 
ΠΗΓΗ:nonews-news.blogspot.gr

Α τον μα..κα! Έβαλε την απόδειξη από τον οίκο ανοχής στη φορολογική δήλωση!



Απίστευτο περιστατικό περιέγραψε τοπικό κανάλι. Πήγε λέει ο Τρικαλινός σε οίκο ανοχής, πλήρωσε 250 ευρώ στην ..Τζίνα για "μασάζ - φουλ έξτρα" και έβαλε την απόδειξη στη φορολογική του δήλωση. Εκεί την εντόπισε η σύζυγος και ακολούθησε η ...
καθιερωμένη κλωτσοπατινάδα (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού).
Ε, μα είναι δυνατόν ρε Τρικαλινέ να βάζεις στη φορολογική δήλωση την απόδειξη από το μπουρδ@@@@; 
ΠΗΓΗ:/taxalia.blogspot.com

Τούρκος επιχειρηματίες "χτυπά" το Ελληνικό και τη ΔΕΘ!


Τούρκος επιχειρηματίες `χτυπά` το Ελληνικό και τη ΔΕΘ!
Toύρκος επιχειρηματίας του κατασκευαστικού κλάδου  ''χτυπά'' την ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη και το ''Ελληνικό'' στην Αθήνα για επενδύσεις.
Όπως γράφουν τουρκικές εφημερίδες ο Πρόεδρος του ΔΣ της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας ''Αστσίογλου'', κ. Γιασάρ Αστσίογλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα στο κλίμα κρίσης που επικρατεί , διαθέτει πολλές ευκαιρίες και ότι και οι ίδιοι είναι υποψήφιοι για τον εκθεσιακό χώρο Θεσ/κης και για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.
 Ο ίδιος επεσήμανε ότι σχεδιάζουν επένδυση 500 εκ δολ για τον εκθεσιακό χώρο.Είπε επίσης ότι πέραν των ιδιωτικοποιήσεων σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα και στους τομείς ενέργειας , ακινήτων και ανοικοδόμησης.
Σημειώνεται  από την εφημερίδα Star ότι ο Ελληνας υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου που πήγε στην Κων/λη για επαφές με επιχειρηματίες, συναντήθηκε και με τον κ Αστσίογλου . Ο κ Καράογλου πριν την συνάντηση του με τον κ Αστσίογλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους φέρεται  να τάχθηκε  υπέρ της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
  Η Star έχει  τίτλο « Η εταιρεία Αστσίογλου υποψήφια για 2 πρότζεκτ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα» .Στο ίδιο θέμα αναφέρεται  η Radikal με τον τίτλο « Οι τούρκοι επιχειρηματίες πάνε για την Αθήνα» . Η Haberturk γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Χτύπησε την πόρτα της γειτονικής χώρας για 2 μεγάλα σχέδια» . Η Bugun έχει τίτλο « Οι τούρκοι προβαίνουν σε άλμα». Τα  δημοσιεύματα πλαισιώνεται με φωτογραφία του κ Αστσίογλου με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης .  
ΠΗΓΗ:onalert.gr

O Σκανδαλίδης δεν ψηφίζει τα μέτρα και ζητά να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση!!!



Κάθετα αντίθετος σε νέες περικοπές εμφανίστηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα τα ψηφίσει αλλά και κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση!...
«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ένα τέτοιο συνολικό πακέτο θα περάσει. Σε μια εποχή που οι βουλευτές....
λοιδορούνται, απαξιώνονται, ευτελίζονται, έχουν τη δύναμη για ακόμα μια φορά να μην είναι συνεπείς με όσα έλεγαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους; Πάντως, μέτρα με νέεςδραματικές περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις εγώ δεν ψηφίζω» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.
Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πει «ΟΧΙ με κεφαλαία» σε νέα μέτρα, και μάλιστα τόνισε με νόημα:
«Αν η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, ας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό». Πηγές από την Ιπποκράτους, μάλιστα, αναφέρουν ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με την ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφίσει το πακέτο και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ο κ. Σκανδαλίδης, τέλος, επιτίθεται στα κορυφαία στελέχη Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοίδη και ειδικά στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί καταψήφισαν το νόμο για τα ΑΕΙ:
«Απλά θέλω να θυμίσω ότι για μια επιστολή διαφωνίας για το δημοψήφισμα που αφορούσε το Ευρωσύνταγμα ο Γιώργος Παπανδρέου απέπεμψε από την κοινοβουλευτική ομάδα τον Κώστα Σημίτη. Φαίνεται, όμως, ότι ήταν άλλες εποχές» λέει. 
ΠΗΓΗ:httpkontiloforos.blogspot.gr

Η Γαλλία στέλνει στρατεύματα στα σύνορα της Συρίας



Ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Ριάντ Χισάαμπ  ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση και κατέφυγε στην Ιρδανία δήλωσε ότι  η Γαλλία έχει αποφασίσει να στείλει στρατεύματα στην περιοχή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουάν Ολάντ αποφάσισε να στείλει γαλλική ομάδα για ιατρικούς σκοπούς στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία καθώς και για επισιτιστικούς λόγους των προσφύγων που κατέφυγαν στην χώρα αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλλικές ομάδες θα φθάσουν στο προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ στις 15 Αυγούστου στα σύνορα της Συρίας θα επισκεφθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius.
Επικρίνει ο Σαρκοζί τον Ολάντ
Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί φέρεται να επικρίνει το σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας λέγοντας: «Τουλάχιστον εγώ έκανα κάτι στη Λιβύη. Στη Συρία δεν γίνεται τίποτε».
Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ωστόσο επέκρινε τη μορφή αυτής της κριτικής από τον πρώην πρόεδρο, που ωθεί τον Holland να δραστηριοποιηθεί  στρατιωτικά στην περιοχή.
Επιπρόσθετα όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι των Ηλυσίων  η Γαλλία θα στείλει για πρώτη φορά στρατό στα σύνορα της Συρίας, λαμβάνοντας υπόψη  τον επείγοντα χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Συρο-Ιορδανικά σύνορα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. 
ΠΗΓΗ:echedoros-a.gr

Γιουνκέρ: «Διαχειρίσιμη αλλά όχι επιθυμητή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»



Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν «διαχειρίσιμη» αλλά όχι και «επιθυμητή».
Οι δηλώσεις του Γιουνκέρ έγιναν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι WDR. Η συνέντευξή του δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα ήταν μια διαχειρίσιμη διαδικασία υπό τις παρούσες συνθήκες. Όμως πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν είναι επιθυμητή», είπε ο Γιουνκέρ. 
ΠΗΓΗ:cobra-argos.blogspot.gr

ΗΠΑ: Ψάχνουν 3 δισ.$ για τα πετρέλαια του Σουδάν



Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν η Κίνα και τα Αραβικά κράτη το Σουδάν να καλύψει έλλειμμα 3 δισ. δολ. ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η παραγωγή πετρελαίου και να επιστρέψει το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν στην πορεία προς την ειρήνευση. 
Το Σάββατο επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το πόσα πρέπει να πληρώνει το Νότιο Σουδάν για να εξάγει πετρέλαιο μέσω των αγωγών του Σουδάν. Συγκεκριμένα το Ν. Σουδάν θα πληρώνει δασμό αντίστοιχο με 9,48 δολ. ανά βαρέλι για την χρήση της υποδομής και θα μεταβιβάσει 3 δισ. δολ. στο Χαρτούμ για να κλείσει η «τρύπα» χρηματοδότησης που προκλήθηκε με την απόσχιση από την βόρεια χώρα πέρσι. 
Αυτό σημαίνει ότι το Χαρτούμ συνεχίζει να έχει ένα έλλειμμα 3 δισ. δολ. το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν οι ΗΠΑ, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλουν στην χώρα. Πάντως διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει άλλους δωρητές να παρέμβουν και πιθανόν να αναστείλει τις κυρώσεις που αφορούν μεταβιβάσεις σε δολάρια. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

Σχέδιo για εφεδρεία 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα. Συνεχίζεται και σήμερα η κυβερνητική διγλωσσία, σε συνέχεια της χθεσινής κόντρας Κουβέλη - Στουρνάρα


Picture 0 for Σχέδιo για εφεδρεία 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015
Φωτιές ανάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την εργασιακή εφεδρεία και την έξοδο 70.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, το έκτακτο σχέδιο, που έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, περίπου 45.000 υπαλλήλων και τη μη ανανέωση περίπου 25.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου την προσεχή τριετία. Πρώτοι στη λίστα προς επιλογή για το καθεστώς της εφεδρείας φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση / συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.
Τα όρια της αντοχή της κυβέρνησης δοκιμάζονται από χθες το απόγευμα, μετά την κατηγορηματική αντίθεσή του του Φώτη Κουβέλη και τις επιφυλάξεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να επιτίθεται φραστικά στον υπουργό Οικονομικών για τις δηλώσεις περί εφεδρείας, την οποία ο κ. Στουρνάρας πάντως φέρεται να θεωρεί μονόδρομο, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών εξακολουθούν να προκαλούν σύγχυση, καθώς, σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εφεδρείας και τόνισε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης. «Στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό», είπε.
Στον αντίποδα, ο Σίμος Κεδίκογλου, εκφράζοντας την επίσημη κυβερνητική γραμμή, τόνισε ότι  «η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί», κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο. 
ΠΗΓΗ:voria.gr

Τρέχουν να Συνδεθούν με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου



Το επικείμενο «άλμα» στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενόψει του επερχόμενου Χειμώνα, μέσω εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το 80% του πετρελαίου κίνησης, βάζει «φωτιά» στα γραφεία των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κι ΕΠΑ Θεσσαλίας, με τους καταναλωτές να σπεύδουν, εν μέσω του Καλοκαιριού, να συνάψουν συμβόλαια διασύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον άρχισε να αυξάνεται, σταδιακά, από τον προηγούμενο Μάιο κι Ιούνιο για να κορυφωθεί στη διάρκεια του Ιουλίου όταν τα νέα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, τόσο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης όσο και σε εκείνη των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. «Τον περασμένο μήνα τα νέα συμβόλαια πελατών για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ήταν 2.049, ενώ αντίστοιχα στην ΕΠΑ Θεσσαλίας έφθασαν τα 1.070», εξήγησε στην «Η» ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών κ. Λεωνίδας Μπακούρας για να προσθέσει ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ELPEDISON: Ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EDISON και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


ELPEDISON: Ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας
Η ELPEDISON είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς Ομίλους στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, της EDISON, της παλαιότερης εταιρείας ενέργειας στην Ευρώπη και της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας στην Ιταλία και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μίας από τις κυριότερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών.
Η ELPEDISON, με τις θυγατρικές της ELPEDISON Power και ELPEDISON Trading, αποτελεί σήμερα ηγετική δύναμη στην Παραγωγή και Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, με τις δύο ιδιόκτητες μονάδες της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει σήμερα τη σοβαρή εναλλακτική λύση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει κληρονομήσει από τις μητρικές της εταιρείες, η ELPEDISON φιλοδοξεί να αποτελεί πάντα μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, προσφέροντας ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ανταγωνιστικές τιμές, με σταθερότητα και συνέπεια. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Standard & Poor's: «Αρνητική η προοπτική της ελληνικής οικονομίας»



O οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, μείωσε, την Τρίτη, την προοπτική αξιολόγησης του χρέους της Ελλάδας, από «σταθερή» σε «αρνητική», λόγω των «καθυστερήσεων στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος» που απαιτούν οι δανειστές.
«Η υποβάθμιση είναι πιθανή λόγω της οικονομικής πορείας της χώρας και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων, που απαιτούνται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Θεωρούμε πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δισ. ευρώ», προστίθεται.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Τρόικα άναψε το «πράσινο» φως για την έναρξη ενός δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, με παράλληλη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους. Απώτερος στόχος ήταν η μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020, έναντι του 160% που βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «εκτός πορείας», εστιάζοντας στην αδράνεια και την απροθυμία των Ελλήνων πολιτικών να επισπεύσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

thumb
ΠΗΓΗ:topontiki.gr/

Ελληνο-ιταλική συμφωνία για το Νότιο Διάδρομο αερίου



Σε συμφωνία στενής συνεργασίας για την από κοινού υποστήριξη του έργου κατασκευής του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και αποφάσεις, κατέληξαν κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στη Ρώμη, ο Ιταλός Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την ενέργεια, Claudio De Vincenti και ο  Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος συνόδευσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην Ιταλική πρωτεύουσα.
Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών και με την Αλβανική Κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.
«Μακάρι όλοι να δείξουν καλή διάθεση συνεργασίας, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Αμέσως μετά, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε :
«Αυτό το οποίο θα γίνει αυτή τη στιγμή και συμφωνήθηκε σήμερα, είναι μια στενή συνεργασία με την Ιταλία στο νότιο διάδρομο, που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον υποστηρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως Ελλάδα. Να προχωρήσουμε σε αυτό το project, ώστε να μπορέσει να γίνει διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού.
Στα επόμενα στάδια θα συζητηθούν λεπτομέρειες, γιατί το επόμενο βήμα σε δεύτερη φάση είναι μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας, ώστε να μπουν - αν θέλετε - οι λεπτομέρειες που αφορούν σε αυτό το project και τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού.» 
ΠΗΓΗ:energypress.

Αυξημένη η Παραγωγή Πετρελαίου Εκτός OPEC στο Πρώτο Πεντάμηνο του 2012



Η παραγωγή των χωρών πλην του OPEC στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 ήταν αυξημένη κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κατά μέσο όρο, η παραγωγή κυμάνθηκε στα επίπεδα των 43,5 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, ενώ η μη συμβατική παραγωγή (NGLs, βιοκαύσιμα) πρόσθεσε άλλα 9,5 εκατ. βαρέλια για ένα σύνολο 53 εκατ. βαρελιών.
Ισχυρή ανάπτυξη παρατηρείται στην παραγωγή της Βορείου Αμερικής, η οποία ενισχύθηκε κατά 820.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ αντίθετα πτώση σημειώνεται σε αυτή της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντα σε χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC. Αντίστοιχα, δυσκολίες αντιμετώπισε στο πρώτο πεντάμηνο η Βραζιλία και η Κολομβία, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού.
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αποτυχημένη Γεώτρηση στην Κούβα



Ακόμη μια γεώτρηση απέτυχε στα χωρικά ύδατα της Κούβας, αφού τα πετρώματα ήταν υπερβολικά πυκνά, όπως ανακοίνωσε η Granma. Την γεώτρηση ανέλαβε η Petronas της Μαλαισίας από κοινού με την Gazprom και διενεργήθηκε σε βάθος νερού 2.258 μέτρων.
Τον περασμένο Μάιο, είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανεπιτυχής προσπάθεια της ισπανικής Repsol, η οποία μετά από δύο γεωτρήσεις μάλλον θα αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη χώρα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δοσοληψίες της Standard Chartered με Ιράν



Η Standard Chartered κατηγορείται ότι έκρυψε για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης περίπου 60.000 συναλλαγές συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Ο προϊστάμενος της ρυθμιστικής αρχής, Μπέντζαμιν Λόσκι, κατηγόρησε τη βρετανική τράπεζα για την απόκρυψη των συναλλαγών προκειμένου να κερδίζει εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων σε αμοιβές κατά την περίοδο του Ιανουαρίου 2001 έως και το 2010. Βάσει του αμερικανικού δικαίου, οι συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά αλλά και να υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω των μεγάλων ανησυχιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη χρησιμοποίηση των ιρανικών τραπεζών με σκοπό τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τρομοκρατικών οργανώσεων.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιδράσεις για πιθανή μετοχοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου



 Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μετοχοποίησης της ΑΗΚ, στο πλαίσιο των εισηγήσεων της Τρόικα, εκφράζει η συντεχνία των εργαζομένων στην Αρχή, ΕΠΟΠΑΗ, σε επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας προειδοποιώντας μάλιστα με δυναμικά μέτρα.
“Ως εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου θεωρούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του τόπου και θα αποβεί σε βάρος του κράτους, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, των εργαζομένων και των καταναλωτών”, αναφέρει η συντεχνία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.
Εκφράζοντας “την έντονη αντίθεση μας στην ιδέα της μετοχοποιήσεως του Οργανισμού μας”, η συντεχνία σημειώνει ότι “έχουμε ισχυρές θέσεις και απόψεις, τις οποίες μπορούμε να τεκμηριώσουμε πλήρως σε σας, ανά πάσα στιγμή και είμαστε στη διάθεση σας”.
Η ΕΠΟΠΑΗ επισημαίνει ακόμη ότι τόσο το μέγεθος της αγοράς, όσο και οι σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες στην παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς και το εθνικά αναπαλλοτρίωτο μέρος της ΑΗΚ (κατοχυρωμένο από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες) δεν επιτρέπουν, για το πραγματικά καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, έστω και να γίνονται τέτοιες σκέψεις.
“Τελειώνοντας εκφράζουμε την ελπίδα πως η αντίδραση του κράτους θα είναι η ενδεδειγμένη. Θέλουμε όμως να σας πληροφορήσουμε ότι σε μια πιθανόν αρνητική εξέλιξη, όπως είναι η μετοχοποίηση, η αντίδραση μας θα είναι δυναμική”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η επιστολή κοινοποιείται και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και στους Προέδρους και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου της Κύπρου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr