Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Νορβηγοί εμπειρογνώμονες; "Τελικά, είστε πάμπλουτοι! Έχετε πετρέλαιο για 100 χρόνια!"

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο για...100 χρόνια έχει η Ελλάδα!!! Αυτή την απίστευτη ρήση είπαν οι Νορβηγοί ολοκληρώνοντας την έρευνά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες! Οχι μόνο δε χρωστάμε συνέλληνες, αλλά αν φύγουμε απ το γιούρο και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια όταν πέσει και η πρώτη γεωτρυπανιά, η Ελλάδα θα είναι η ...νέα Σαουδική Αραβία του 21ου Αιώνα!

Τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως από σήμερα η νορβηγική εταιρεία PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ., θα πουλάει τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.

Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.

Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας.

Παράλληλα, τα προσεχή 24ωρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης της ειδικής επιτροπής, θα ανακοινώσει τις εταιρείες αναδόχους των τριών πρώτων "οικοπέδων" που θα ξεκινήσουν τις έρευνες με γεωτρύπανα. Πρόκειται για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το δυτικό Κατάκολο.

Γύρω στα τέλη του επόμενου χρόνου αναμένεται να πέσουν και τα πρώτα γεωτρύπανα που θα δείξουν και το τελικό μέγεθος των κοιτασμάτων.

Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για τη δυνατότητα από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο να εισπράττει το Δημόσιο περί τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών! 
ΠΗΓΗ:pirinoslogios.blogspot.gr

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ" Ποια κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί και γιατί παίζεται παιχνίδι καθυστερήσεων...

Πετρελαιοπηγή
«Πωλητήριο» μπαίνει από σήμερα στα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον υπάρχει διάθεση ταχείας αξιοποίησης των κοιτασμάτων, ειδικά αυτών του φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Δεδομένου ότι καταγράφεται μια διάθεση από κάποιες πλευρές για καθυστέρηση στην έναρξη των ερευνών, ειδικά προς την κατεύθυνση της Κρήτης. Ο λόγος: Υπάρχουν φόβοι ότι τρεις ομάδες κοιτασμάτων (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) αν ρίξουν ποσότητες σχεδόν ταυτοχρόνως μεταξύ 2018-2023, θα πιέσουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές φυσικού αερίου.

Κάτι που το έχει σημειώσει και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι "δεν πρέπει να δοθεί στη Κύπρο τρίτη άδεια ερευνών, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου θα συμπιεστούν και αυτό δεν κάνει καλό ούτε για την ίδια την Κύπρο".

Φαντασθείτε λοιπόν τι πίεση θα επέφερε στις τιμές φυσικού αερίου η εναρξη εξορύξεων στα τεράστια πεδία που έχουν εντοπιστει νοτίως της Κρήτης και τα οποία αναμένουν την έναρξη των πρώτων γεωτρήσεων.

Γενικά και από την κυβέρνηση όλοι σήμερα μιλούν για το Ιόνιο όπου τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γιατί οι Αλβανοι προσπαθουν να αποκυρήξουν τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με την κυβέρνηση Καραμανλή, για την ΑΟΖ κοντά στα Διαπόντια νησιά, λίγο πάνω από την Κέρκυρα. Μια συμφωνία που την ακύρωσε στη συνέχεια το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. 

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου. 

Ο ομότιμος αθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβερνήσεως Αντώνιος Φώσκολος υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι είχε υποστηρίξει ότι  "Κάναμε ένα έγκλημα το 1997 όταν σταματήσαμε τις έρευνες. Δεν πρέπει να το επαναλάβουμε".

Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι το κοίτασμα στην Κύπρο είναι... μικρό γιατί έχει άλλα... τρία στρώματα ακόμη που δεν τα έχουν ψάξει, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχουν επτά στρώματα. "Η τεχνολογία παλιότερα δεν είχε προχωρήσει σε μεγάλα βάθη. Τώρα μπορούμε μέχρι και 2,5 χιλιόμετρα στη θάλασσα και 7 χιλιόμετρα στο πέτρωμα. Το πετρέλαιο θα εξάγεται καθώς η λεκάνη της Κρήτης έχει επιπλέον 22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και το σύνολο είναι 38 δισ βαρέλια.

Η Λεκάνη του Ηροδότου μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου και κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με την τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας.

Η περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει 22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ εκεί που γίνεται η έρευνα με βάση τα στοιχεία των Γάλλων θα δώσει, στη λεκάνη του Ηροδότου, 14-5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο ενώ το κοίτασμα στον Πατραϊκό αγγίζει τα 400 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα μεθανίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της Κρήτης, επαρκούν γιά να κινήσουν για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη!

Για να καταλάβουμε την ενεργειακή "ισχύ" της συγκεκριμένης περιοχής. Είμαστε στο επίπεδο του Ιράν σε σχέση με τα αποθέματα, είπε. Το 2016-17 θα αλλάξει η όψη της Ελλάδας. Μόλις βγει η πρώτη παραχώρηση και βρεθεί το πετρέλαιο θα αλλάξει η δύναμη της χώρας", κατέληξε ο κ. Φώσκολος.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αν. Υπουργός ΠΕΚΑ: «Απαιτούνται Χρόνια για να Δούμε Εάν Είναι εκμεταλλεύσιμα τα Κοιτάσματα»


Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εταιρίες για τα ελληνικά κοιτάσματα επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου τονίζοντας όμως πως αν και οι πρώτες εκθέσεις είναι ενθαρρυντικές η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί χρόνια. Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ηλία Κασιδιάρη (Χ.Α.) εξήγησε ότι οι μελέτες σεισμικότητας δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων και πρόσθεσε ότι «το επόμενο στάδιο αφορά μελέτη χωροθέτησης προκειμένου να βγουν τα οικόπεδα για να γίνουν οι έρευνες και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και εάν είναι εκμεταλλεύσιμο». Επισήμανε όμως πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται χρόνια εξηγώντας πως « Ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι ένα οικόπεδο έχει κοίτασμα και ξεκινούν οι γεωτρήσεις ο μέσος όρος χτυπημάτων για να βρεις το κοίτασμα είναι 3.000 χτυπήματα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ακολουθείται το πρόγραμμα κανονικά. Μπαίνουμε στην 2η φάση και αρχές του 2014 θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες οικοπέδων».

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στον αγωγό TAP σημειώνοντας ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι ύψους 1,5 δις ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 εργασίες άμεσα και 10.000 έμμεσα. Τόνισε ότι τα φορολογικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 320 εκατ. ευρώ. 
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Κασιδιάρης στάθηκε σε έγγραφο που είχε μοιράσει η υπηρεσία της Βουλής αναφορικά με την ερώτησή του, το οποίο αντί για υδρογονάνθρακες ανέφερε «υδατάνθρακες» και είπε «στο κείμενο που μας μοιράστηκε αντί για ελληνικούς υδρογονάνθρακες αναφέρεται υδατάνθρακες. Εδώ δεν μιλάμε για μακαρονάδες. Προφανώς ο κάποιος υπάλληλος που έγραψε το κείμενο θα φανταζόταν παστίτσιο» 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Νέοι σταθμοί φυσικού αέριου για οχήματα στην Ελλάδα


Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο (CNG) λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης εκτίμησης από τους καταναλωτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, λόγω του χαμηλού κόστους καυσίμου και της φιλικότητας προς το περιβάλλον. 



Δυστυχώς, στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ανύπαρκτα καθώς υπάρχουν μόλις δύο σταθμοί ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στο Ίλιον και την Ανθούσα Αττικής. Αυτό θα αλλάξει σύντομα όμως, καθώς όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το δίκτυο πρατηρίων CNG.

Τα πρώτα επτά πρατήρια θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα πέντε θα ανοίξουν το 2014. Μέσα στο καλοκαίρι θα εγκαινιαστούν και οι σταθμοί σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά. 



Φυσικά, απέχουμε πολύ από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία για παράδειγμα ή οποία έχει 930 σταθμούς ανεφοδιασμού και ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, απόλυτα ασφαλές, ενώ θεωρείται το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, δεδομένων των μειωμένων εκπομπών σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει.

Αυτή τη στιγμή, η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου κίνησης είναι 0,976 ευρώ ανά κιλό (αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 λίτρο βενζίνης), δηλαδή είναι κατά μέσο όρο 45% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Ντόμινο προκαλεί το νέο "κούρεμα" στις κλινικές - Φόβος νέων λουκέτων - Έκθετες ασφαλιστικές εταιρείες

Ντόμινο προκαλεί το νέο "κούρεμα" στις κλινικές - Φόβος νέων λουκέτων - Έκθετες ασφαλιστικές εταιρείες
Καταστροφική για τον κλάδο χαρακτηρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές την επιβολή του claw back αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα τους μετά το νέο "κούρεμα".

Σήμερα μάλιστα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος ΣΙΚΕ, η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά και η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος καλούν τα μέλη τους σε έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν για το μέτρο και να αποφασίσουν για την αντίδραση τους.

Σύμφωνα με την "Ημερησία" οι κλινικές, σε ανακοίνωσή τους, αμφισβητούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες των κλινικών το 2012 έφτασαν τα 530 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, οι δαπάνες έχουν προϋπολογισθεί στα 312,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν, «οι υποβολές δαπανών Α' τετραμήνου ανέρχονται στα 162.021 εκατ. ευρώ, το οποίο αναγόμενο σε ετήσια βάση θα δώσει δαπάνη 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση 486-312=174 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον ΕΟΠΥΥ».

Το ακριβές ποσοστό -σημειώνουν- θα καθαρισθεί σε νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, την επομένη εβδομάδα και εκτιμάται ότι ανέρχεται πάνω από 40%.

Σχετικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι για τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα δοθεί προκαταβολή 90%, ενώ για τις τρέχουσες θα δοθεί προκαταβολή Δεκεμβρίου 2012. Ο Ιανουάριος του 2013 θα δοθεί όταν θα εκκαθαριστεί από ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει να ελέγξει τους λογαριασμούς, με δαπάνες οι οποίες θα επιβαρύνουν τις κλινικές, σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους.

Επιπρόσθετα, οι κλινικές ζητούν συμψηφισμό φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναμένουν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ασφαλιστικές

Την ίδια ώρα σε "αναμμένα κάρβουνα" βρίσκονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που φοβούνται αφενός ότι θα εκτεθούν από ένα πιθανό "κανόνι" κλινικών με τις οποίες έχουν συμβάσεις αφετέρου ότι θα κληθούν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας που έχουν.

Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλάδο Υγείας εμφανίζονται προβληματισμένες με τις εξελίξεις για το «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις συνεργασίες των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την "Ημερησία" από χθες τα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να υπάρξουν τιμολογιακές υπερβάσεις στα τιμολόγια, δηλαδή να μην μετακυλιστούν οι επιπτώσεις του «κουρέματος» από τις κλινικές προς τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές ζητούν από τις κλινικές να έχουν προνομιακή μεταχείριση οι πελάτες τους, αφού πλέον αποτελούν τη βασική πελατειακή υποδομή των ιδιωτικών κλινικών με μερίδια αγοράς που ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των ημερήσιων εισαγωγών και νοσηλειών.

Ετσι εάν υπάρξουν "λουκέτα" σε ιδιωτικές κλινικές που έχουν αυξημένη έκθεση στον ΕΟΠΥΥ, τότε θα πληγούν έμμεσα και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμβάσεις με τις εταιρείες αυτές. 

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

«Ψυχρολουσία» με νέες μειώσεις στα εφάπαξ

psyxroloysia-me-nees-meiwseis-sta-efapaks
Νέο «κούρεμα» έρχεται στα εφάπαξ, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2014 και θα οδηγήσουν κατά μέσο όρο σε περικοπές της τάξης του 20% (χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες μειώσεις).

Μέχρι τις 27 Ιουλίου θα πρέπει η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί (και η οποία αποτελείται από 15 μέλη) να παραδώσει το πόρισμα για την εφαρμογή της νέας βάσης υπολογισμού του βοηθήματος. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το αν πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα καταβάλλεται το βοήθημα από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το «Έθνος», το καταβαλλόμενο εφάπαξ δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το έτος εξόδου στη σύνταξη.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία «ατομικών μερίδων» για τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του βοηθήματος θα λαμβάνεται υπόψη και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε δραστική περικοπή του εφάπαξ σε Ταμεία με έντονο οικονομικό πρόβλημα, όπως των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή θα οδηγηθούμε σε μειώσεις πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα (ενώ έχουν υπάρξει σκέψεις ακόμα και για ενοποιήσεις Ταμείων). 
ΠΗΓΗ:newpost.gr

Ολο το πόρισμα για τον Γ. Παπακων/νου


Για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος, παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της προκαταρκτικής επιτροπής. 

Στις 58 σελίδες του πορίσματος οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αιτιολογούν τις κατηγορίες, δείχνοντας την πόρτα του δικαστικού συμβουλίου για τον πρώην υπουργό. 

Μετά την κατάθεση του πορίσματος στον πρόεδρο της βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση στην ολομέλεια που αναμένεται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ζήτησε από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να γίνει διάσκεψη για το πόρισμα, προκειμένου να μη δοθούν επιχειρήματα ακυρότητας της διαδικασίας από όσους μπορούν και θέλουν να επωφεληθούν. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά όλο το πόρισμα
  
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ που κατέθεσε το ΚΚΕ
  
ΠΗΓΗ:real.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΣΟΚ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ 1 στους 4 Έλληνες δεν έχει να φάει!


Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει χρήματα για τρόφιμα και 8 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσεις τις ποσότητες των τροφίμων που αγοράζουν για να επιβιώσουν αποκαλύπτει έρευνα της FOCUS BARI στην οποία επιβεβαιώνεται ότι από το 2009 το μηνιαίο εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον, ενώ για σημαντική μερίδα κοινού (3 στους 10) η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από 50%.

Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα των τεσσάρων μνημονιακών κυβερνήσεων ή τουλάχιστον αυτά είναι ορισμένα από αυτά που μπορούν να καταμετρηθούν γιατί υπάρχουν και άλλα που δεν μπορούν να προσμετρηθούν, όπως η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η υπονόμευση της άμυνας της χώρας κλπ.

Ταυτόχρονα, περίπου ένας στους τέσσερις συμπατριώτες μας (26,7%) δηλώνει ότι η οικογένειά του έχει πληγεί μέσα στα τελευταία 4 χρόνια με απώλεια εργασίας, ενώ μια στις δεκαπέντε οικογένειες υποχρεώθηκε λόγω των οικονομικών συνθηκών σε αλλαγή κατοικίας (5,7%).

Η μείωση των δαπανών στα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν, αφορά τόσο στα καθημερινά μικροέξοδα όσο και στις μεγαλύτερες αγορές.

Οι τομείς στους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές εξόδων (δηλαδή οι τομείς που το κοινό δηλώνει ότι λόγω της κρίσης έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό ή έχει κόψει τελείως την κατανάλωση προϊόντων/ υπηρεσιών) είναι η ένδυση και η υπόδηση (70,2%), οι αγορές για το σπίτι και τα έξοδα συντήρησής του (70,4%), η ψυχαγωγία (70,2%), τα καθημερινά μικροέξοδα (69,5%), τα ταξίδια και οι διακοπές (65,9%) και τα έξοδα μετακίνησης (61,6%).

Τα είδη διατροφής έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το 25,4% του κοινού.

Παράλληλα ο καταναλωτής έχει εστιάσει πλέον την προσοχή του «μόνο στα απαραίτητα» όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από προσεκτική «επανεξέταση αναγκών».

Η «αναζήτηση εναλλακτικών» πριν την αγορά ενός προϊόντος παραμένει βασική παράμετρος στην καταναλωτική του συμπεριφορά, ενώ (σε σχέση με 3 χρόνια πριν) πολλοί περισσότεροι δηλώνουν στροφή προς τα private labels και την εκμετάλλευση εκπτώσεων και προσφορών στα επώνυμα προϊόντα.

Λόγω της κρίσης, η δυνατότητα αποταμίευσης των Ελλήνων καταναλωτών φθίνει καθώς μόνο ένας στους επτά το κάνει πλέον.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΓΣΕΕ: Συνάντηση των νέων της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με Α.Μέρκελ


Το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων το οποίο και στη χώρα μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις αγγίζοντας το ποσοστό του 60%, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση των συνδικαλιστικών νεολαιών της Ευρώπης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην οποία μετείχε και η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και τις οικονομικές απώλειες, λόγω της έλλειψης πολιτικών για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ευρωπαίοι νεολαίοι συνδικαλιστές κατέθεσαν την κοινή θέση τους ότι τα προβλεπόμενα 6 δις ευρώ δεν επαρκούν, την ίδια ώρα μάλιστα που η χρηματοδότηση των τραπεζών αγγίζει το 1,3 τρις ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ποσό μαζί με άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παραπέμποντας στο μέλλον την επιπλέον χρηματοδότηση, εάν και μόνο τότε, δεν υπάρξουν με τα προβλεπόμενα ποσά, ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η κα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη χρηματοδότηση στις τράπεζες, τονίζοντας ότι εάν κατέρρεαν οι τράπεζες, η ανεργία των νέων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής με τερματισμό της λιτότητας και στροφή στην ουσιαστική ανάπτυξη η οποία θα είναι συνδεδεμένη με μακροπρόθεσμες βιώσιμες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, αναφέρθηκε ο Γραμματέας Νέων της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην κα Μέρκελ, χαρακτήρισε κοινωνικό έγκλημα την εφαρμοζόμενη πολιτική προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μια χαμένη γενιά στη χώρα μας.
Για τη ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής απαιτεί ριζικό επανασχεδιασμό. Ο δρόμος της εξόδου από την οικονομική κρίση και ύφεση είναι η πραγματική οικονομία, η πραγματική επένδυση και η πραγματική απασχόληση κι όχι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

«Μεγάλες δυνατότητες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη»

Πετρελαιοπηγή
Οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης δείχνουν να έχουν «μεγάλες δυνατότητες», που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.

  «Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ενθουσιασμού που επικρατεί, οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες», αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της.

  Όπως ανακοίνωσε χθες και το ΥΠΕΚΑ, η PGS διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες. Σημειώνεται ότι η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014.

  Στόχος των ερευνών, επισημαίνει η PGS, είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014.

  Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.

  Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Η εταιρεία διαθέτει συνδυαστικά προς πώληση στους ενδιαφερόμενους δεδομένα από 40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών σε Κύπρο, Λίβανο και Σικελία.

  Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαικές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50 % και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΠΑ: Το Φυσικό Αέριο Επεκτείνεται και στην Κίνηση των Οχημάτων



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο χώρο «Τεχνόπολις» στο Μουσείο Φωταερίου, σημείο συμβολικό για την πορεία του φυσικού αερίου, η πρώτη παρουσίαση του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων, FISIKON, στην ελληνική αγορά.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η έγκυρη ενημέρωση για τα πολλαπλά οφέλη του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης και η παρουσίαση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της αγοράς της αεριοκίνησης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται δραστικά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη όπως αποδείχθηκε και με την επιλογή της για τη διέλευση του αγωγού ΤΑP ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές.
Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα αναβαθμίσουν περισσότερο την χώρα στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα.
Όλα αυτά σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερη ενέργεια και εν τέλει αποτελούν βήματα προς τα εμπρός, τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ. 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η οποία περνάει από την ενέργεια, την κινητήριο δύναμη της οικονομίας.
Τόνισε τέλος, μεταξύ άλλων ότι το φυσικό αέριο έχει δώσει λύσεις οικονομικά ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά φιλικές σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερα νοικοκυριά.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να αξιοποιούμε όσα με κόπο πετυχαίνουμε, όσα οφέλη εξασφαλίζουμε για την Ελλάδα, ώστε να θέσουμε πράγματι την ενέργεια του αύριο στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.
Επεσήμανε επίσης ότι η αυτοκίνηση με χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου ( CNG) είναι με τα σημερινά δεδομένα βιώσιμη και εφικτή εναλλακτική πρόταση στα συμβατικά καύσιμα, ενώ υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια λειτουργούν δύο από τους μεγαλύτερους σταθμούς ανεφοδιασμού στην Ευρώπη.
Προσέθεσε μάλιστα πως η νέα τεχνολογία πρέπει να μπει στη ζωή και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι νέα πρατήρια ανοίγουν σύντομα σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου, νέες ευκαιρίες και κυρίως νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ Σήμερα θα μάθουμε πού και πόσα πετρέλαια και φ.α. έχουμε

Πετρελαιοπηγή
Ανακοινώνονται, επιτέλους, σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία PGS για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.

Οι σχετικές έρευνες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και τα πρώτα αποτελέσματα θα τεθούν στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες θα αξιολογήσουν το δυναμικό των περιοχών και θα σταθμίσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για τα προς έρευνα οικόπεδα, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν στα μέσα του 2014.

Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

Τα ενδεικτικά αποτελέσματα από σεισμικές γραμμές αντιπροσωπευτικές των παραπάνω περιοχών, είναι πλέον διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις της PGS ενώ σύντομα η νορβηγική εταιρία θα εγκαταστήσει ανάλογο χώρο προβολής δεδομένων και στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.

«Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιανατολικής Μεσογείου», αναφέρει σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αλλά τίθενται πολλά ερωτήματα γιατί αυτό θα γίνει κάποια στιγμής εντός των επόμενων 18 μηνών και όχι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι παραχωρήσεις θα ολοκληρωθούν το 2013..

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία: 
- Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.

Θα συμπεριληφθούν, επίσης, άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων.
Επιπροσθέτως, «χτυπήθηκαν» μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.

- Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS, επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις περιοχές:
* Η βόρεια περιοχή 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone).
Η ζώνη αυτή αποτελεί επέκταση της ανθρακικής πλατφόρμας της νοτίου Αδριατικής, με ανθρακικά πετρώματα του ανώτερου Κρητιδικού έως Ηωκαίνου, που καλύπτονται από παχύ κάλυμμα λεπτομερών ιζημάτων του Ολιγοκαίνου και κλαστικά ιζήματα του Μειο-Πλειοκένου. Το σύστημα αυτό, έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής, στην γειτονική Ιταλία και Αλβανία.

* Στα νότια, υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου.
Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία. Η απεικόνιση των πετρωμάτων θα επικεντρωθεί στα Ηωκαινικά και Κρητιδικά ανάλογα για το Κατάκολο και στους Τριαδικούς εβαπορίτες, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμικό με εναλλαγές αλίτη, γύψου και ανυδρίτη, με δολομίτες και στρώματα σχιστολίθων πλούσιων σε οργανικά.

* Νοτίως της Κρήτης, ο κάνναβος των γραμμών θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, το πρίσμα προσαύξησης του Νεογενούς στη Μεσογειακή ράχη, όπως και την έκταση, το πάχος και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.

ΠΗΓΗ:defencener.gr

"Κατοστάρι" το πετρέλαιο λόγω Αιγύπτου, αποθεμάτων


Πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι έκλεισε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από το Μάιο του 2012, λαμβάνοντας ώθηση από την αναταραχή στην Αίγυπτο, αλλά και τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,64 δολάρια ή κατά 1,7% στα 101,24 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

"Οι τιμές έριξαν τα δικά τους πυροτεχνήματα σήμερα πριν την αργία της 4ης Ιουλίου", δήλωσε ο Alan Herbst, διευθυντικό στέλεχος του συμβουλευτικού ομίλου Utilis. "Οι traders ανησυχούν πως η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο ενδέχεται να παρεμποδίσει τη ροή... πετρελαίου προς τις ευρωπαϊκές αλλά και τις παγκόσμιες αγορές".

"Το αργό έλαβε την πρώτη ώθηση από τους φόβους εξάπλωσης της αναταραχής στην Αίγυπτο. Και τη δεύτερη ώθηση από τη φιλική έκθεση για τα αποθέματα της τελευταίας εβδομάδας... έπιασε τους επενδυτές εξ απήνης", σχολίασε από την πλευρά του ο Phyllis Nystrom, αναλυτής ενέργειας της CHS Hedging.

ΗΠΑ: "Βουτιά" των αποθεμάτων αργού κατά 10,35 εκατ. βαρέλια 

«Βουτιά» κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 10,347 εκατ. βαρέλια στα 383,792 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,719 εκατ. βαρέλια στα 223,662 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, υποχώρησαν κατά 2,418 εκατ. βαρέλια στα 120,771 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 0,9 εκατ. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 92,2% από 90,2%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 90,3%.


ΠΗΓΗ.capital.gr