Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Στο 1987 επέστρεψε η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή το 2015, αποκαρδιωτική η σύγκριση με το 2004.



Εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για το Δεκέμβριο 2015, οπότε μπορούμε να δούμε πως πήγε η ηλεκτροπαραγωγή τη χρονιά που μας πέρασε. Πάντα στο διασυνδεμένο σύστημα, που δεν περιλαμβάνει τα μη διασυνδεμένα νησιά, η λιγνιτική παραγωγή έκλεισε με ποσοστό 38% (37,76% για την ακρίβεια), στις 19.418GWh, πιο χαμηλά ακόμα κι απ' την πρόβλεψη για περίπου 19.600GWh που είχαμε κάνει τα Χριστούγεννα. Ασφαλώς επέδρασε η πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 112%, της παραγωγής από φυσικό αέριο το Δεκέμβριο 2015 σε σχέση με το Δεκέμβριο 2014, που οφείλεται κατά ένα μέρος και στη δοκιμαστική λειτουργία της πολύ μεγάλης μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη V. Στο σύνολο του 2015 η παραγωγή από φυσικό αέριο έκλεισε σε λογικά επίπεδα, στο 14,13%, η υδροηλεκτρική στο 10,48%, οι ΑΠΕ σε Υποσταθμούς Συστήματος, έκλεισαν στο 10%, η παραγωγή στο δίκτυο, που είναι τα μικρά Φ/Β, έκλεισε στο 9% και οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε επίπεδο έτους στο 18,68%, παρά τα capital controls που έχουμε σ' όλο το 2ο εξάμηνο 2015.

Αν κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ και κοιτάξει τα "Μηνιαία Δελτία Ενέργειας", η πρώτη χρονιά για την οποία υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία είναι το 2004 (και δεν έχουν και τη λεπτομέρεια των τελευταίων ετών). Η σύγκριση ωστόσο των στοιχείων του 2015 με τα στοιχεία του 2004 είναι αποκαρδιωτική και φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα

Αύξηση 55% στις χρεοκοπίες βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών το 2015

Αύξηση 55% στις χρεοκοπίες βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών το 2015
Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού οδήγησε σε τεράστια προβλήματα αρκετές βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Moore Stephens, τα οποία επικαλείται το BBC, το 2015 28 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους χρεοκόπησαν, έναντι 18 που ήταν το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Moore Stephens η αύξηση στις χρεοκοπίας ήταν αναπόφευκτη, με δεδομένη την ελεύθερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2015 projects αξίας 200 δισ. δολαρίων ακυρώθηκαν.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ:ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

12291750_556220821207329_1156522533815671292_o
Κάθε φορά που ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρεται στη ΓΣΕΕ, αναπαράγοντας σκοπίμως τα ανυπόστατα ψεύδη, σε σχέση με τη στάση της Συνομοσπονδίας στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, τόσο θα επιβεβαιώνεται «πανηγυρικά» η ορθότητα της απόφασής μας να ζητήσουμε την απόσυρσή του, ως ψευδεπίγραφου, διχαστικού και αποπροσανατολιστικού.
Είναι τιμή για τη ΓΣΕΕ και τα στελέχη της, ν’ αναφέρεται διαρκώς σ’ αυτή ο κ. Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ομιλούν μόνο με τους εργοδότες για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Αυτή μάλιστα η επιλογή της Κυβέρνησης αποτελεί και «τροχιοδεικτικό» του ταξικού της προσανατολισμού, γεγονός που κάνει πιο ξεκάθαρο το μέχρι πρότινος «θολό» τοπίο στο Κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πραγματικά δεν ξέρουμε τι ενοχλεί περισσότερο την...

ΠΟΕ:ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΕΑΠΕΠ

.
ΠΡΟΣ

·      ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

·      ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

·      ΔΣ ΕΤΕΑΠΕΠ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΕΑΠΕΠ


Συνάδελφοι,


Στα πλαίσια ενημέρωσης, σας καλούμε να παρευρεθείτε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στις 9.30  το πρωί στο Ξενοδοχείο NOVUS  (Καρόλου 23, πλατεία Καραϊσκάκη Αθήνα / Στάση  ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), για μια συζήτηση – ενημέρωση με θέμα το παρόν και το μέλλον του Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών - ΕΤΕΑΠΕΠ.

Παρακαλούμε τα  σωματεία  να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους και τους  συνταξιούχους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΠΕΠ προκειμένου να συμμετέχουν .  Η συμμετοχή  όλων κρίνεται απαραίτητη.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, για τις λεπτομέρειες της οποίας θα ενημερωθείτε με νεότερη επιστολή μας.

ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Φεύγει Ανδρέας, έρχεται Ανδρεάς, αλλά πάντα από τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Elpedison
Αλλαγή φρουράς στη θέση του προέδρου της Elpedison, όπου φεύγει ο Ανδρέας Τζούρος, στέλεχος από παλιά των ΕΛΠΕ και έρχεται ως πρόεδρος ο Σπύρος Ανδρεάς, επίσης παλαιό στέλεχος των ΕΛΠΕ. Ο νέος πρόεδρος είχε τοποθετηθεί από τον Ιούνιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Elpedison, στην οποία ως γνωστόν συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ, η EDISON και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Oil Bloom: «Tορπίλη» για τον Πρίνο

Oil Bloom: «Tορπίλη» για τον Πρίνο
H βουτιά του πετρελαίου κάτω από $28 καθιστά μη βιώσιμα επενδυτικά πλάνα εκατομμυρίων

«Tορπίλη» για τα μεγάλα ενεργειακά projects διεθνώς και με ελληνικές προεκτάσεις και... αναταράξεις, αποτελεί η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κατά 80% από τον Aπρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα, από το τελευταίο peak των 115 δολ. το βαρέλι τον Iούνιο του 2014 κάτω και από τα 28 δολ. τις τελευταίες ημέρες.

Tο «oil bloom» που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δημιουργήσει προβλήματα μέχρι και στους ισχυρούς πετρελαιάδες, χώρες που η οικονομία τους στηρίζεται στο «μαύρο χρυσό», όπως η Σαουδική Aραβία, αποτελεί «απειλή» και για ελληνικά επενδυτικά σχέδια, όπως είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Έντονος προβληματισμός επικρατεί όμως, και στην Energean Oil & Gas για τη μόνη παραγωγή πετρελαίου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Eλλάδα, εκείνη στον Πρίνο. Kαι αυτό επειδή αν η ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί, καθιστά τη δραστηριότητα μη βιώσιμη με την υφιστάμενη παραγωγή, καθώς τα έσοδα «εξανεμίζονται».

Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της...