Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Μια "σούπερ-Γη" φτιαγμένη από διαμάντια ανακάλυψαν αστρονόμοι



Πλανήτη φτιαγμένο από διαμάντια ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.
Πρόκειται για τον "55 Κάνκρι-ε", ο οποίος είναι διπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη, περιφέρεται γύρω από έναν ήλιο που απέχει 40 έτη φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου. Κινείται τόσο γρήγορα που ένα έτος εκεί διαρκεί μόνο 18 ώρες.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Γάλλων και Αμερικανών αστρονόμων.
Η ακτίνα του είναι διπλάσια από εκείνη της Γης και η μάζα του οκτώ φορές μεγαλύτερη. Είναι επίσης ένας "καυτός" πλανήτης αφού η θερμοκρασία στην επιφάνειά του αγγίζει τους 1.648 βαθμούς Κελσίου.
"Η επιφάνεια του πλανήτη αυτού πιθανότατα καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντια αντί για νερό και γρανίτη", δήλωσε ο Νίκου Μαντουσουντάν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ οι μελέτες του οποίου θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.
Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Ολιβιέ Μουσί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Τουλούζης της Γαλλίας, υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της μάζας του πλανήτη —δηλαδή τρεις φορές η Γη— μπορεί να αποτελείται από διαμάντια.
Πλανήτες από διαμάντια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας τους έχει μελετηθεί με τόσες λεπτομέρειες. Η μοναδικότητά του επίσης έγκειται στο γεγονός ότι περιφέρεται γύρω από έναν ήλιο.
"Αυτή είναι η πρώτη ματιά που ρίχνουμε σε ένα βραχώδη κόσμο με θεμελιωδώς διαφορετική χημεία από αυτήν της Γης", εξήγησε ο Μαντουσουντάν, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη σημαίνει ότι δεν θα πρέπει πλέον να υποθέτουμε ότι οι μακρινοί, βραχώδεις πλανήτες έχουν χημική σύσταση, ατμόσφαιρα ή βιολογία παρόμοια με της Γης.
Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, δήλωσε ότι είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθεί η βασική δομή και η ιστορία ενός αστεριού εφόσον γίνουν γνωστά η μάζα και η ηλικία του. "Οι πλανήτες είναι πιο σύνθετοι. Αυτή η "διαμαντένια σούπερ-Γη" είναι απλώς ένα παράδειγμα από τις σημαντικές ανακαλύψεις που μας περιμένουν καθώς θα αρχίσουμε να εξερευνούμε τους πλανήτες γύρω από τα κοντινά μας άστρα", τόνισε. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δελτίο Τύπου - Εφιαλτική αύξηση της ανεργίας



Tα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία δείχνουν ότι ένας στους 4 Έλληνες είναι άνεργος επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα τραγικά αποτελέσματα της άγριας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση.
Μπορεί η Στατιστική Αρχή να υπολογίζει την ανεργία τον Ιούλιο στο 25,1%, το πραγματικό όμως ποσοστό ξεπερνά το 30% με τις προβλέψεις δυστυχώς να είναι δυσοίωνες.
Την ώρα που η ανεργία στραγγαλίζει την ελληνική κοινωνία και η ύφεση φτάνει στο 7% αποτελεί τουλάχιστον κοινωνική πρόκληση το γεγονός ότι οι σκέψεις και οι απαιτήσεις των Τροϊκανών εστιάζονται στην περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων και συνταξιούχων και όχι στις αυτονόητες υποχρεώσεις των τραπεζιτών.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις πληροφορίες που θέλουν την Τρόικα να τάσσεται κατά της επιστροφής στο δημόσιο από τις Τράπεζες της κρατικής ενίσχυσης με προνομιούχες μετοχές που είχαν λάβει το 2008.
Τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά προκαλούν και εξοντώνουν την κοινωνία και την οικονομία.
Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή των αδιέξοδων και αναποτελεσματικών αυτών πολιτικών με τη νέα Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις 18 Οκτώβρη. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Δελτίο Τύπου - Έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΔΣΣ)



Δημοσιεύθηκε η σημαντική έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΔΣΣ) σχετικά με τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα σε όλον τον κόσμο. Η έκθεση θα αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης της ΔΣΣ προς τους διεθνείς οργανισμούς και φόρα όπως το ΔΝΤ, οι G20, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κ.α.
Ήδη η Γενική Γραμματέας της ΔΣΣ, Σάραν Μπάροου, παρουσίασε την έκθεση στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στο Τόκυο, από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Η έκθεση στηρίζεται σε παγκόσμια έρευνα σε 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου καταστρατηγήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, καταγράφονται και τεκμηριώνονται οι τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και η ολοσχερής κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συντελούν συνδυαστικά στη ραγδαία οικονομική και θεσμική αποδυνάμωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση.
Συγκεκριμένα, η έκθεση καταδεικνύει ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ ώθησαν τις χώρες σε ύφεση επιδεινώνοντας παράλληλα τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για:
• Εξαφάνιση κάθε οικονομικής δραστηριότητας
• Εφιαλτική αύξηση της ανεργίας
• Εξαθλίωση της κοινωνίας
Η έκθεση της ΔΣΣ, η οποία έχει αναρτηθεί στο site της οργάνωσης http://www.ituc-csi.org/new-report-ituc-frontlines-2012.html τεκμηριώνεται εμπειρικά και από μαρτυρίες και Ελλήνων εργαζομένων και ανέργων, οι οποίες κατατέθηκαν σε πάνελ εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, με συμμετοχή και της ΓΣΕΕ, το οποίο επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο. Τα σχετικά βίντεο βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική εφημερίδα της ΔΣΣ Equal Times : http://www.equaltimes.org/news/the-imf-has-ruined-my-life-say-the-workers 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η Συρία διέκοψε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία


зима электричество снег электроэнергия лэп линии электропередач
Η Συρία σταμάτησε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.
Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της απότομης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών λόγω των “γεγονότων στα σύνορα” και την αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους της Συρίας απο την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τον υπουργό, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε πριν από μία εβδομάδα. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία εξασφάλιζε περίπου το 20% των αναγκών της Συρίας σε ηλεκτρική ενέργεια. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Αν το κράτος είναι ενάντια στο έθνος...


ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ



Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 390.000 ευρώ προχώρησε το  Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, για παραβάσεις του νόμου 3758/2009 περί εταιρειών ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών (γνωστές ως εισπρακτικές).
Ειδικότερα, οι επιβληθείσες κυρώσεις αφορούν έξι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, έναν Δανειστή και μία Εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης και προέκυψαν μετά από έρευνα καταγγελιών και διαμαρτυριών καταναλωτών.
Συγκεκριμένα:
 1. Στην εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, για ανάθεση ενημέρωσης σε εταιρεία που δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο (άρθρο 4 παρ. 2 και άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 Ευρώ.
2. Στην εταιρεία CREDICOM CONSUMER FINANCE ΑΕ, για διενέργεια ενημέρωσης χωρίς να είναι εταιρεία του μητρώου (άρθρο 4 παρ. 2 και του άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3758/2009), συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 Ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τσεκάρει τη λίστα με τους Γάλλους ο Στουρνάρας



Νέα διάσταση στην υπόθεση με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, που περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία, δίνει έγγραφο-«βόμβα» των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οι δύο εισαγγελείς που διερευνούν την διαδρομή της επίμαχης λίστας και τους λόγους για τους οποίους αυτή παρέμεινε αναξιοποίητη επί δυο χρόνια, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει ξανά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το CD που είχε παραδώσει, το 2010, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην ουσία δηλαδή, οι δύο εισαγγελείς αμφισβητούν ανοιχτά τη γνησιότητα της λίστας που έφτασε στα χέρια τους σε μορφή usb, μέσω Μεγάρου Μαξίμου, από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναμένεται να κλείσουν 340-380 καταστήματα σε σύνολο 2474 εντός Ελλάδος λόγω των συγχωνεύσεων στις τράπεζες Εθνική, νέα Alpha και Πειραιώς – Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει 3800-4000 εργαζομένους



Σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις ότι θα κλείσουν ή  θα συγχωνευθούν  340 με 380 καταστήματα από τις 3 μεγαλύτερες ελληνικές συστημικές τράπεζες. 
Ήδη μέσω των συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιήσει διαθέτουν 2474 καταστήματα εκ των οποίων η Εθνική-Eurobank 925 καταστήματα, η νέα Πειραιώς 812 καταστήματα και η νέα Alpha 737 καταστήματα. 
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα υποκαταστήματα που χρειάζεται η Εθνική πρέπει να μειωθούν στα 800.
Της νέας Πειραιώς περίπου 700 και της νέας Alpha περίπου 630 καταστήματα. 
Δηλαδή εκτιμάται ότι μόνο οι 3 τράπεζες θα υποχρεωθούν να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν περίπου 340 έως 380 καταστήματα.
Για λόγους στρατηγικής, επικοινωνιακής τακτικής ή συγκυρίας οι διοικήσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα business plan για τις συγχωνευόμενες τράπεζες. 
Η υφιστάμενη δομή των καταστημάτων, με το ποσοστό αλληλοεπικάλυψης να είναι πολύ υψηλό έως 40%, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων και η συμπεριφορά των καταθετών καταδεικνύουν ότι θα κλείσουν ή συγχωνευθούν 340 με 380 καταστήματα. 
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο δυναμικό που σημαίνει ότι θα επηρεάσει άμεσα 3800 με 4000 εργαζομένους. 
Το σύστημα λοιπόν σταδιακά πρέπει να αφομοιώνει τα νέα δεδομένα και να προετοιμαστεί και για αξιόλογες περικοπές κόστους. 
Τα δίκτυα καταστημάτων είναι χρήσιμα σε περιόδους μεγάλου παραγόμενου τραπεζικού έργου και λιγότερα χρήσιμα την τρέχουσα συγκυρία όπου δάνεια και καταθέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. 
Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού είναι μονόδρομος επίσης για να μπορέσουν όλα τα deals να καταστούν λειτουργικά και αποδοτικά. 
ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Η ανεργία έσπασε το φράγμα του 25% στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε σε 25,1%
Έσπασε και το φράγμα του 25% η ανεργία εν μέσω της τουριστικής περιοδού, οπότε συνήθως η απασχόληση είναι αυξημένη λόγω εποχικότητας. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε σε 25,1%, έναντι 17,8% τον Ιούλιο του 2011 και 24,8% τον Ιούνιο του 2012.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.763.142 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.261.604 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.356.276 άτομα.

Η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 22,3%, έναντι 15,1% τον Ιούλιο 2011, ενώ στις γυναίκες αναρριχήθηκε  στο 29%, από 21,4% πέρυσι. Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία ανήλθε στο 54,2%, από 42,6% πέρυσι.
Στις περιφέρειες της χώρας με την μεγαλύτερη ανεργία ξεχωρίζουν η Περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με ανεργία 27,1%, η Περιφέρεια Αττικής  με ανεργία 25,2%, έναντι 24,6% πέρυσι τον Ιούλιο και η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης  με ανεργία 24,9%.
Τον Ιούλιο οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 0,1%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (αύξηση 42,8%) και κατά 23.255 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 1,9%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.236 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 0,1%) και κατά 3.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 0,1%). 
ΠΗΓΗ:24h.gr

Βαθαίνει η ρωσοτουρκική κρίση : «Οι Τούρκοι κακοποίησαν Ρώσους στο Airbus»



Οργίλη είναι η αντίδραση του Κρεμλίνου στην τουρκική «αεροπειρατεία» με την απαγωγή του συριακού Airbus 320 ενώ αυτό επέστρεφε βάσει προγραμματισμένης πτήσης από τη Μόσχα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες να δώσουν εσπευσμένα την άδεια έτσι ώστε αυτό να απογειωθεί ξανά σήμερα τα ξημερώματα. 
Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα μόλις έγινε γνωστό ότι το συριακό αεροσκάφος με 35 επιβάτες και μέλη πληρώματος εκ των οποίων οι 17 τουλάχιστον  ήταν Ρώσοι, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας Esenboğa έκανε έντονο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτώντας από τις τουρκικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους της ενέργειας αυτής.
Αυτό όμως που εξόργισε τη Μόσχα ακόμη περισσότερο ήταν οι πληροφορίες ότι οι τουρκικές αρχές προπηλάκισαν δύο Ρώσους επιβάτες όταν αυτοί αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο το οποίο δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν τι περιείχε.
«Τέσσερα άτομα στο αεροσκάφος ξυλοκοπήθηκαν, δύο μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να τους πιέσουν έτσι ώστε να υπογράψουν κάποια έγγραφα», δήλωσε η Sherin Azis μέλος του πληρώματος στο ρωσικό RT
«Δεν ξέραμε το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών. Ήμασταν φοβισμένοι και για την τύχη του κυβερνήτη. Το είχαν πάρει μαζί τους και τον απειλούσαν με σύλληψη εάν δεν υπέγραφε ένα έγγραφο αναγκαστικής προσγείωσης», συμπλήρωσε η ίδια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδού ο νέος σχεδιασμός φοροεπιδρομής στα ακίνητα



Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο
Σύμφωνα με την Ημερησία, στο επικρατέστερο σενάριο, φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.
Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.
Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:
-Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας Εξετάζονται δυο προτάσεις:
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προετοιμάζουν “casus belli” και για ΑΟΖ! – Νταβούτογλου: "Όχι σε μονομερή ανακήρυξη"



Απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς πως εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των χωρικών υδάτων –που για την Ελλάδα δεν υφίσταται ως τέτοιο- και αυτό της υφαλοκρηπίδας- μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε ανακήρυξή της.
Τα παραπάνω υποστήριξε σε Έλληνες δημοσιογράφους  ο Τούρκος υπουργός εμμένοντας ταυτόχρονα στις θέσεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο το οποίο δεν υπολογίζει ως μέρος του Αιγαίου αλλά της Μεσογείου. 
Μάλιστα ο Α. Νταβούτογλου ήταν ιδιαίτερα σαφής σε ότι αφορά την ΑΟΖ λέγοντας πως αυτή «δεν μπορεί να γίνει δεκτή σε καμία περίπτωση» προλειαίνοντας έτσι το έδαφος και για νομοθετική ρύθμιση ως «αιτία πολέμου» στην τουρκική Βουλή ανάλογη των 12 ν.μ.
Με τη θέση αυτή που διατυπώθηκε από τον Τούρκο υπουργό  η ελληνική διπλωματία οδηγείταισε ουσιαστική εξάρθρωση καθώς εξηγεί και την ανακόλουθη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ η υπόθεση της οποίας τείνει να έχει την ίδια εξέλιξη με τη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν΄μ.  όπου το αναφαίρετο δικαίωμα ενός κράτους έχει μετατραπεί σε αιτία πολέμου από ένα άλλο κράτος.
Παράλληλα  η χλιαρή αντιμετώπιση του θέματος από το ΥΠΕΞ, δείχνουν και την ουσιαστική δορυφοριοποίηση της χώρας, από την «Υψηλή Πύλη», και μάλιστα σε ένα σημείο όπου παράγοντας του ελληνικού υπουργείου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας βρίσκονται σε καλό σημείο!
Πώς να μην βρίσκονται εφόσον η Ελλάδα ουδεμία κίνηση πραγματοποιεί διεκδίκησης των αυτονόητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο;
Γιατί να έχει παράπονο η Άγκυρα;
Αυτό που βλέπουν με ικανοποίηση οι Τούρκοι είναι μια φοβισμένη χώρα η οποία δεν προχωρά σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., αφήνει τουρκικά πλοία και αεροσκάφη να θεωρούν το Αιγαίο τουρκική θάλασσα, δεν προχωρά σε εκμετάλλευση των δικών ενεργειακών αποθεμάτων, ούτε καν σε έρευνα, δεν προχωρά σε ανακήρυξη της ΑΟΖ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ !..



Η Μέρκελ ζητά συμβιβασμό και μέση γραμμή πλεύσης μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ την ίδια στιγμή ο Ολάντ και ο Ραχόι ζητούν συνολική λύση εδώ και τώρα, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Η πλειοδοσία της Μαδρίτης και του Παρισιού είναι θετική για την Αθήνα, καθώς οι δύο ηγέτες στη χθεσινή συνάντησή τους στη γαλλική πρωτεύουσα τάχθηκαν ευθέως και χωρίς περιφράσεις υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ζήτησαν ταυτόχρονα να αποφασισθεί στη Σύνοδο η έναρξη της πορείας προς την τραπεζική ένωση, κάτι που τη στιγμή αυτή προσλαμβάνεται ως casus belli από το Βερολίνο.
Η ρευστότητα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς είναι πρωτοφανής, καθώς τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, κρατούν ταυτόχρονα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Βερολίνο και την ίδια στιγμή δείχνουν να διαμορφώνουν ήδη το Μέτωπο του Νότου, το οποίο η Μέρκελ προσπαθεί να αποτρέψει: Πριν από λίγες ημέρες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους, δήλωσαν ότι επεξεργάζονται ρεαλιστική πρόταση για την τραπεζική ένωση, μια διατύπωση που άφηνε να εννοηθεί ότι θα γίνουν εκπτώσεις σε όφελος της Γερμανίας.
Η καθυστέρηση της προσφυγής της Ισπανίας στον Μόνιμο Μηχανισμό άφηνε την εντύπωση μιας ανίερης συμμαχίας Μαδρίτης-Βερολίνου, η πραγματικότητα είναι όμως από ό,τι φάνηκε πως πρόκειται απλά για συγκυριακή σύμπλευση της Μέρκελ με τον Ραχόι. Οι Ντράγκι και Μόντι, που εμφανίσθηκαν αρχικά ως Γερμανοί με ιταλικό διαβατήριο, πρωταγωνίστησαν τους τελευταίους μήνες στην πλαγιοκόπηση-απομόνωση του Βερολίνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμφέρει το υγραέριο ακόμη και με αύξηση του ΕΦΚ, δηλώνουν οι εταιρίες



Ακόμα κι εάν ισχύσει η φημολογούμενη αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υγραερίου κίνησης, η συγκεκριμένη επιλογή παραμένει συμφέρουσα, τονίζει ο όμιλος εταιριών Τσοπελογιάννη, μέλος του σωματείου των εισαγωγέων-εγκαταστατών υγραεριοκίνησης, διαψεύδοντας πληροφορίες περί του αντιθέτου που διαδίδονται τον τελευταίο καιρό οι οποίες έχουν οδηγήσει σε διακοπή της ζήτησης   τοποθέτησης συστημάτων υγραεριοκίνησης σε όλη την ελληνική επικράτεια εν αναμονεί των επίσημων ανακοινώσεων.
Όπως επισημαίνεται, εάν πράγματι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης τεθεί σε εφαρμογή,τότε η αύξηση του υγραερίου θα είναι της τάξεως των 0,8 λεπτών του ευρώ, διότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του υγραερίου είναι στην τιμή των 200€ ευρώ ανά τόνο και ανάγεται σε 200€ ανά 1800 λίτρα καθώς το υγραέριο έχει χαμηλό ειδικό βάρος.
Με τις επικείμενες αυξήσεις τις οποίες φημολογούνται, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί κατά 130€ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 330€ /1000kg δηλαδή στα 1800 λίτρα. Σήμερα, όπως επισημαίνεται, η τιμή του υγραερίου κίνησης διαμορφώνεται στα 0,86€/λίτρο και αν ισχύσει αυτή η περίπτωση θα καταλήξει στα 0,95€/λίτρο ,πού πιθανώς κάποιο τμήμα της αύξησης, θα απορροφηθεί από τις εταιρίες διανομής και τα πρατήρια πώλησης.   
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Με νέο όνομα δυναμικά στη λιανική ρεύματος η Elpedison



Σε ELPEDISON Energy μετονομάζεται η ELPEDISON Trading δηλώνοντας την έμφαση που δίνει στις εμπορικές της δραστηριότητες και τις κάθετες ενεργειακές της υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την εταιρία, η αλλαγή αυτή συνάδει απόλυτα με την εμπορική στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση του μεριδίου της στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ παράλληλα της προσδίδει ένα ξεκάθαρο και μονοσήμαντο όνομα.
Η ELPEDISON έχει αναπτύξει δυναμική παρουσία στη λιανική αγορά ρεύματος, μέσω της  ELPEDISON Trading, από το 2010, που εισήλθε στον τομέα της προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρώντας πάντα με σταδιακά και σταθερά βήματα.
Αρχικά, ξεκίνησε εντάσσοντας στο πελατολόγιό της μεγάλους πελάτες, συνδεδεμένους στη Μέση Τάση, οι οποίοι εξακολουθούν να την έχουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα και σήμερα. Στη συνέχεια εισήλθε στη Χαμηλή Τάση, με επιχειρησιακούς πελάτες, βιομηχανικούς και εμπορικούς. Από τον Ιούνιο του 2011, απευθύνθηκε και σε οικιακούς πελάτες - νοικοκυριά, με υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Το 2012, εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά ως ο μεγαλύτερος εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πελατειακή της βάση έχει ξεπεράσει ήδη τους 15.000 και αυξάνεται σταθερά κάθε μήνα. Στόχος της εταιρείας, κατά τα επόμενα έτη, είναι να διεισδύσει περαιτέρω στη λιανική αγορά ρεύματος.
Όπως τονίζει η εταιρία, η ELPEDISON Energy θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να εφαρμόζει το μακροπρόθεσμο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει από την αρχή της ίδρυσής της, ώστε να αποτελεί πάντα τον αξιόπιστο εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας ανταγωνιστικά ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Την Ιρλανδία την περιμένει «μπουμ» πετρελαίου


ирландия вид ирландия море
Η ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων θα οδηγήσει σε «μπουμ» πετρελαίου στην Ιρλανδία. Σχετική δήλωση έκανε ο Tony O'Reilly, επικεφαλής της Providence Resources, η οποία ασχολείται με γεωτρήσεις στη θάλασσα της Ιρλανδίας,
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Providence Resources, μόνο στο κοίτασμα Barryroe μπορούν να εξαχθούν 280 εκατ, βαρέλια πετρελαίου. Σήμερα στην Ιρλανδία δεν πραγματοποιείται η παραγωγή πετρελαίου, είναι αναγκασμένη να αγοράζει υδρογονάνθρακες σε άλλες χώρες.
Η θάλασσα της Ιρλανδίας μπορεί να γίνει για την Ιρλανδία το ίδιο όπως η Βόρεια θάλασσα για την Μεγάλη Βρετανία και την Νορβηγία. Σε αυτή την θάλασσα η παραγωγή ξεκίνησε την δεκαετία του 1970, γεγονός το οποίο αμέσως οδήγησε σε στην αύξηση της ευημερίας στις χώρες που ασχολούνται με αυτήν. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Η Άγκυρα υποχρέωσε συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί



Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις της Συρίας με την Τουρκία μετά την ανταλλαγή βολών πυροβολικού προκάλεσε η κίνηση της Τουρκίας να αναγκάσει συριακό πολιτικό αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν στον τουρκικό εναέριο χώρο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.
Το συριακό αεροσκάφος με προορισμό τη Μόσχα υποχρεώθηκε να προσγειωθεί από δύο τουρκικά F-16. Όπως ανακοινώθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ τα τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη δεν θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας για λόγους ασφαλείας
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις Βενιζέλου – Κουβέλη



Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ που, τις πρώτες μέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, έμοιαζαν σχεδόν ειδυλλιακές. Η υπαρξιακή αγωνία και των δυο κομμάτων (και ταυτόχρονα εταίρων της κυβέρνησης) οδηγεί τις ηγεσίες τους σε αποκλίνουσα τροχιά, με δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές ίσως χρειαστεί να δώσουν  μάχη επιβίωσης. Προς το παρόν επιχειρούν να απλωθούν στον πολιτικό χώρο που κατελάμβανε, μέχρι πρότινος, το κραταιό ΠΑΣΟΚ -χώρο στον οποίο, όμως, φαίνεται να ηγεμονεύει τώρα ο Σύριζα. Το πρώτο μεγάλο σύννεφο στις σχέσεις Βενιζέλου -Κουβέλη εμφανίστηκε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ για τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεώρησε ατυχέστατους τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες μίλησαν δημοσίως για εικόνα συγκάλυψης.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ, ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ !...



Στις 21 Οκτωβριου 2011ο Αντώνης Σαμαράς δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με το οποίο ενημέρωνε τους Γερμανούς ότι όλα έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα είναι λάθος, η προσπάθεια έχει αποτύχει. Ούτε καν τη μείωση του ελλείμματος δεν επικαλείται για να πει μια καλή κουβέντα – αντίθετα διαστρεβλώνει τα στοιχεία για να μην πει καμία καλή κουβέντα.
Σήμερα επικαλείται την «πρόοδο» και τις «θυσίες». Τα επικαλούνται και άλλοι, σχεδόν όλοι οι ξένοι, επειδή ο ίδιος μερικές φορές ακόμα δυσκολεύεται. Σήμερα ανησυχεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας που ο ίδιος ισοπέδωνε με άρθρα στον γερμανικό τύπο.
Και προσοχή : το άρθρο δημοσιεύτηκε 21 Οκτωβρίου 2011. Την ώρα που κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση για την ιστορική μείωση του χρέους, ο Αντώνης Σαμαράς βροντοφώναζε: Το Πρόγραμμα είναι λάθος, η Ελλάδα απέτυχε.
  Τώρα ζητά πιστή εφαρμογή του Προγράμματος για να μείνουμε στο ευρώ… 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Goldman Sachs: Η λιτότητα στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο και δεν αποδίδει - Αλλά η κυβέρνηση θα επιβάλλει τα νέα αυστηρά μέτρα για να λάβει την επόμενη δόση... Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ



Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι φωνές εκείνες που χαρακτηρίζουν πλέον αναποτελεσματική τη συνεχιζόμενη επιβολή μέτρων λιτότητας στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Μετά τη Credit Suisse, που σε πρόσφατη έκθεσή της ανέλυσε διεξοδικώς την ελληνική περίπτωση, προκειμένου να αποφανθεί αν η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί τη λύση στην κρίση χρέους, σειρά έχει η Goldman Sachs.
Όπως σημειώνει σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachs, τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα κρίνονται πλέον αντιπαραγωγικά και αναποτελεσματικά, καθώς επιδεινώνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας την ύφεση. 
Κατά τον οίκο, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή. Πλέον τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να αποδώσουν τα επιθυμητά οφέλη, αφού έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Αλλά όπως προβλέπει η Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας δεν αποδίδουν, η ελληνική κυβέρνηση θα τα υιοθετήσει, αφού χωρίς αυτά η Αθήνα δεν θα λάβει την πολυπόθητη επόμενη δόση του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.
"Η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση πριν τελειώσει ο Νοέμβριος. Οι Ευρωπαίοι θέλουν  να στηρίξουν την Ελλάδα, αφού η Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, ήτοι τη χρεοκοπία και την άτακτη έξοδό της από το ευρώ", σημειώνουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου. 
ΠΗΓΗ:.bankingnews.gr

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης



Μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή Δευτέρα, οπότε ξεκινά η περίοδος διάθεσής του στην αγορά, με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης. Αντίθετα, το πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά περίπου το λίτρο.
Ωστόσο, οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, που έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, απειλούν να μην διακινήσουν πετρέλαιο θέρμανσης από την προσεχή εβδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φορολογικά - τελωνειακά ζητήματα. Περιλαμβάνουν, επίσης, την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων με στόχο να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο OPEC Μειώνει τις Προβλέψεις του για τη Ζήτηση Πετρελαίου



Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου προχώρησε ο ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα, το καρτέλ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια/ημέρα φέτος. Η νέα εκτίμηση ήταν κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε διατυπώσει ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αναφέρει ως βασική αιτία της υποβάθμισης την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη.
Για το 2013, η αρχική πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης κατά 800.000 βαρέλια/ημέρα μένει αμετάβλητη.
Οι αναλυτές του ΟΠΕΚ αναφέρουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου επηρεάζεται από τις αβεβαιότητες ως προς την πορεία της διεθνούς οικονομίας και τη χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή 
ΠΗΓΗ:energia.gr