Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στοιχεία σοκ για την ανεργία στην Ελλάδα - 58,4% στους νέους




Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ, με συνολικό ποσοστό 26,4% και 58,4% για τους νέους κάτω των 25 ετών το Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat αφορούν το Φεβρουάριο του 2013, αλλά για την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία έως το Δεκέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Φεβρουάριο του 2013 η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή, σε σχέση με τον Ιανουάριο, στο 12%, ενώ στην ΕΕ των 27, η ανεργία αυξήθηκε από 10,8% τον Ιανουάριο σε 10,9% το Φεβρουάριο. Οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 76.000 στην ΕΕ των 27 και κατά 33.000 στην ευρωζώνη. Συνολικά, καταγράφονται 26,338 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,071 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (26,4% το Δεκέμβριο του 2012), στην Ισπανία (26,3%) και στην Πορτογαλία (17,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία(4,8%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,5%) και στην Ολλανδία (6,2%).

Εξάλλου, σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει στην ΕΕ η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, στην ΕΕ η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 23,5% το Φεβρουάριο του 2013, από 22,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 23,9% από 22,3%, αντιστοίχως.

Συνολικά, καταγράφονται 5,694 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην ΕΕ και 3,581 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας για τους νέους στην ΕΕ, καταγράφεται στην Ελλάδα (58,4% το Δεκέμβριο του 2012), στην Ισπανία (55,7%), στην Πορτογαλία (38,2%)και στην Ιταλία (37,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,7%), στην Αυστρία (8,9%) και στην Ολλανδία (10,4%).

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς από 26,6% το Νοέμβριο του 2012 σε 26,4% το Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,3% και στις γυναίκες στο 29,3% το Δεκέμβριο του 2012. 
ΠΗΓΗ:.zougla.gr

ΔΑΚΕ: Δεν συνεργαζόμαστε με Φωτόπουλο



Την άρνησή τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλο για τη συνδιαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού και συνδικαλιστικού πλαισίου ενόψει των εκλογών για την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, μετά από σχετική πρόσκληση του κ. Φωτόπουλου.
Ακολουθεί αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:
“Πενία τέχνας κατεργάζεται”
Στην σημερινή δύσκολη αντεργατική συγκυρία κάθε πρόταση από όπου και αν προέρχεται, μπορεί να θεωρείται χρήσιμη εάν πραγματικά στοχεύει στην εξυπηρέτηση των « κοινών συμφερόντων» όλων των εργαζομένων.
Το ποιος, το πώς , το πότε και το τι  προτείνει δείχνει πολλές φορές το πραγματικό στόχο μίας  πρότασης και τις πραγματικές ανάγκες που εξυπηρετεί.
Η πρόσκληση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την διαμόρφωση ενιαίου πολιτικού !!! και συνδικαλιστικού πλαισίου ενόψει των εκλογών για την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ , προφανώς εξυπηρετεί τις προσωρινές και εποχιακές ανάγκες των παρατάξεων, ψηφοδελτίων και  τάσεων που περίσσεψαν από την κατάρρευση της ΠΑΣΚΕ και των υπολοίπων «προοδευτικών» έως τώρα δυνάμεων.\
Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε έχει από χρόνια διαμορφώσει ένα καθαρό πολιτικό - ιδεολογικό πλαίσιο και ένα σύνολο αρχών και αξιών πάνω στο οποίο κινείται συνδικαλιστικά.
Παράλληλα σε κάθε εποχή στα Δ.Σ. , στις συνελεύσεις και στα μεγάλα συνέδρια  συνδιαμορφώνει μαζί με τις άλλες παρατάξεις, τις θέσεις του συνδικάτου.
Το σαφές πολιτικό – ιδεολογικό  στίγμα του συνδικάτου έχει ήδη διαμορφωθεί στα μεγάλα συνέδρια της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και ιδιαίτερα πρόσφατα στο τελευταίο  συνέδριο της  που έγινε μόλις πριν τρεις μήνες , όπως και στο συνέδριο της  Γ.Σ.Ε.Ε. που έγινε μόλις πριν μία εβδομάδα.
Η αγωνία του προέδρου για ένα νέο πλαίσιο δείχνει πως εξυπηρετεί μάλλον εποχιακές εκλογικές συμπράξεις του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  της ΠΑΣΚΕ της ΣΑΔ κ.α. ενόψει των εκλογών των κοινωνικοποιήσεων.
Θα παρακολουθήσουμε την  νέα προσπάθεια του προέδρου  αλλά  η πρόταση της ΔΑΚΕ θα είναι σαφής  και ιδεολογικά καθαρή όπως ήταν και στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ στο ιδεολογικό ΜΙΞΕΡ που θα φουσκώσει το νέο κέικ  των «προοδευτικών» δυνάμεων, δεν θα μπούμε.
Θα θυμόμαστε την δράση και τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ  με Πρόεδρο τον Ν. Φωτόπουλο και όλα τα στελέχη της, παλιά και νέα ως μία ενιαία παράταξη η οποία ευθύνεται για την συμπόρευσή της με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια του οποίου χάσαμε μισθούς, ασφαλιστικό και θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι πλέον μας γνωρίζουν όλους παλιούς και νέους.
Θα σεβασθούμε την επιλογή τους. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ Παραμένουν απλήρωτοι - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έξω από το Πεντάγωνο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από την πύλη ενώ από μέσα έχει αναλάβει δράση η 71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και οι Ειδικές Δυνάμεις.

Περί τα 500 άτομα έχουν κλείσει το ρεύμα ανόδου στη Λεωφώρο Μεσογείων (προς Χαλάνδρι)

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες και έχουν πια σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EKE-ΔΑ



Συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και συζητήθηκε εκτενέστερα το εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου.

Ομόφωνααποφασίστηκε η πραγματοποίηση 4ωρης πανθριασιακής στάσης εργασίας την Τρίτη 9 Απρίλη 2013 από τις 9 π.μ.  έως τις 13 μ.μ., με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στις 11 το πρωί.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πεζή πορεία μέχρι την Περιφέρεια με την κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες του Θριάσιου Πεδίου δεν αντέχουν άλλο αυτή την βάρβαρη ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, που μας εξαθλιώνει.

Τέρμα τα ψέματα.   Είμαστε στην τελική ευθεία αντίστασης των μνημονιακών πολιτικών.

Είμαστε απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές που τα τελευταία τρία χρόνια ιδιωτικοποιούν τα οφέλη υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, και κοινωνικοποιούν  τα βάρη στις πλάτες των αδυνάτων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα  μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας.   Αυτή της ανατροπής των μνημονίων.

Η 4ωρη στάση εργασίας μας θα αποτελέσει τον προπομπό για την μεγάλη πανθριασιακή πεζή πορεία από την Ελευσίνα έως την Βουλή.

Μία πορεία νίκης των εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό οδοστρωτήρα των δανειστών και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Εμείς οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου μεταλαμπαδεύουμε το μήνυμα νίκης και ανατροπής. 

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014;


Κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014;

Μυστική συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων υπό μορφή φόρου στις αρχές του 2014- ή ακόμα και στα τέλη του 2013!- συζητείται στους κόλπους των δανειστών μας και συγκεκριμένα σε κύκλους του Γερνανικού Υπουργείου Οικονομικών,  σε συνέχεια της αντίστοιχης λύσης- σοκ που επιβλήθηκε στην Κύπρο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να ζυμώνει στο παρασκήνιο αντίστοιχο κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων ως μία λύση να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών που έχουν αρχίσει να (ξανά-)δημιουργούνται παρά την ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες. Η συμφωνία αυτή θα βγει από το συρτάρι στις αρχές του 2014- κάτα ορισμένες όμως πληροφορίες ίσως και νωρίτερα- σε χρόνο που θα ανακύψει εκ νέου το  θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. 
Παρά τα όσα προεξοφλούνται για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να επανέλθει για πολλοστή φορά σε τροχιά βιωσιμότητας, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει σε νέες διευκολύνσεις για την Ελλάδα, όπως αυτές που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου (δηλαδή μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής δανείων κτλ).
Η Μέρκελ και οι Βόρειοι της Ευρωζώνης δεν θα δεχθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη με νέες αντίστοιχες διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Γι' αυτόν τον λόγο η Γερμανία φέρεται να έχει σκέφτεται να επιβάλλει στο παρασκήνιο ένα ευρύ κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014 προκειμένου έτσι να επέλθει και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους της χώρας μας και παράλληλα να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών χωρίς νέα επιβάρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Θα πρόκειται για ακόμα ένα ληστρικό πείραμα στις πλάτες αυτήν την φορά των Ελλήνων καταθετών. Η συμφωνία ΣΟΚ που κρατείται μυστική, φέρεται να έχει τεθεί σε γνώση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φυσικά όταν αυτή η συμφωνία ενεργοποιηθεί δεν θα βρίσκεται στην θέση του. Θα έχει όμως υποθηκεύσει ήδη το μέλλον των Ελλήνων. 

Άραγε οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης τι λένε για όλα αυτά; 

Θα μας το παρουσιάσουν κι αυτήν την "λύση" ως έναν ακόμα εκβιασμό που γίνεται για το... καλό μας; 
 ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Το πρώτο ταμείο ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης



Το δύσκολο έργο να υποκαταστήσουν το κράτος σε έναν τομέα που απέτυχε παταγωδώς, την κοινωνική ασφάλιση και δη, την επικουρική, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη εποχή, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ). Απέκτησε τον... έλεγχο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων  που από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό, επαγγελματικό ταμείο, μακριά από το... μακρύ χέρι του κράτους. Έχει βέβαια πρώτα, υποστεί ένα πραγματικά μεγάλο «κούρεμα» των αποθεματικών του, λόγω PSI, της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινά την νέα του πορεία με κούρεμα συντάξεων, για παλαιούς και νέους συνταξιούχους της τάξης του 35%.

Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να αναλάβει την διοίκηση ενός νέου επαγγελματικού ταμείου υποχρεωτικής ασφάλισης,  σε μια περίοδο που η διαχείριση αποθεματικών αποτελεί δυσεπίλυτο πάζλ ακόμη και για δυνατούς λύτες, ή να ενταχθεί στο Ενιαίο Επικουρικό των μισθωτών, που πνίγεται στα ελλείμματα πριν καλά καλά κλείσει χρόνο από τη σύστασή του. 

Το νέο ταμείο, πρώτο αλλά και πειραματικό, αφού λόγω ελλείψεων και παραλήψεων στον ιδρυτικό του νόμο, ισορροπεί μεταξύ επικουρικής –υποχρεωτικής και επαγγελματικής– και ιδιωτικής ασφάλισης, καλύπτει 17.000 ασφαλισμένους, 12.500 εργαζόμενους και 4.500 συνταξιούχους, οι οποίοι δέχθηκαν ήδη «κούρεμα» των συντάξεων κατά 35%. Όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στην περίπτωση που το ταμείο παρέμενε δημόσιο και εντασσόταν στο Ενιαίο Επικουρικό ταμείο των Μισθωτών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδού το πρόγραμμα απασχόλησης 35.000 νέων - Οι προθεσμίες


Ιδού το πρόγραμμα απασχόλησης 35.000 νέων - Οι προθεσμίες
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε –όπως είχε προαναγγείλει το fpress.gr- ότι ξεκινά την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Νέους, με αφετηρία την δημο­σίευση της πρόσκλησης για την «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους», την πρώτη δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι, από αύριο 2 Απριλίου 2013, θα μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσ­κλησης στις ιστοσελίδες:
http://www.ypakp.gr/,
http://www.epanad.gov.gr/,
http://www.eye-ekt.gr/.

Στό­χος της συγκεκριμένης δράσης είναι να προσφέρει ένα πρώτο βήμα εισόδου στην απασχόληση για 35.000 χιλιάδες νέους συμπολίτες μας που σήμερα είναι ανενεργοί, στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και χωρίς ευκαιρίες στον εργασιακό τους βίο.
Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:
α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και
γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο­τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.
Πρόκειται για μια συνεκτική δράση που σκοπεύει όχι μόνον να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ετοιμάζουν διαγραφές στο ΚΚΕ




Οι διαφωνούντες, μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη, κατηγορούν την ηγεσία ότι εγκατέλειψε την πολιτική συμμαχιών που είχε διακηρύξει το 15ο Συνέδριο, για να την αντικαταστήσει με τον στόχο της «Λαϊκής Συμμαχίας» για τη «λαϊκή εξουσία». Η πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ, πάλι, κάνει λόγο μια «οργανωμένη φραξιονιστική δραστηριότητα», που ως στόχο έχει «να πλήξει το κόμμα».

Αλέκα Παπαρήγα, Παναγιώτης Μεντρέκας, Μάκης Μαΐλης, Δημήτρης Γόντικας, Γ. Μαρίνος κατήγγειλαν πρώην στελέχη του ΚΚΕ αλλά και «ορισμένους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη», μεταξύ άλλων, ότι «πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντιπάλου», ότι «σύντροφοι υιοθετούν εχθρικές αντιλήψεις για το κόμμα» και ότι «μεθοδευμένα επιχειρείται να κατασκευαστούν κατηγορίες κατά των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος».

Πηγές προσκείμενες στο ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο tvxs.gr, εκτιμούν πως οι παραπάνω τοποθετήσεις προετοιμάζουν ουσιαστικά το έδαφος για «εκκαθαρίσεις», τονίζοντας πως επικεντρώνουν κυρίως στους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη, που είναι μέλη του ΚΚΕ και έγραψαν στο διάλογο που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα.

«Προετοιμάζουν το έδαφος για να επιβληθεί μια εσωκομματική χούντα από την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η κριτική αυτή, όπως εκφράστηκε και μέσω του άρθρου του Νίκου Μπογιόπουλου, ήταν γνωστή στο ΚΚΕ εδώ και αρκετό καιρό, «απλώς τώρα βγαίνουν προς τα έξω και με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για εκκαθαρίσεις». 

Εκτιμούν επίσης πως ενόψει του 19ου Συνεδρίου (11-14 Απριλίου) η ηγεσία του ΚΚΕ προσπαθεί να παγιώσει μια κατάσταση, δηλαδή την αλλαγή του προσανατολισμού του κόμματος, προκειμένου να το φέρει στα μέτρα της ηγετικής ομάδας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως όσοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη – Μπογιόπουλος, Σκυλλάκος, Καλαματιανός – «γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα τεθούν εκτός». Όπως λένει, αυτό μπορεί να γίνει ή με βίαιο τρόπο, δηλαδή με διαγραφή ή και σταδιακά – κάτι που προβλέπεται και από το καταστατικό που θα ψηφιστεί στο επερχόμενο συνέδριο: να γίνει επανάκριση των μελών, οπότε θα τους πουν: «εσείς λέτε διαφορετικά πράγματα από αυτά που είναι η γραμμή του κόμματος» και, στη βάση των αρχών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, «δεν μπορείτε να είστε μέλη» 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

"Σύντροφοι" αρμενίζετε στραβά...



Ο  Χειμώνας που πέρασε  ήταν από τους πλέον δύσκολους των τελευταίων πολλών δεκαετιών και ας ήταν συγκριτικά ήπιος.

Πολλά βράδια ο ουρανός της Αθήνας έμοιαζε με  ουρανό τριτοκοσμικής πόλης, για την ακρίβεια με τον ουρανό πάνω από  φαβέλες όπου καίγεται ό,τι δει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω της αύξησης της φορολογίας σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων στέρησε από πολλά νοικοκυριά την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Οι ξυλέμποροι έκαναν χρυσές δουλειές  ενώ πολλοί ξέθαψαν παλιές ξυλόσομπες από τις αποθήκες. Άλλοι έκαιγαν παράγωγα ξυλείας εμποτισμένα με χημικά, δημιουργώντας τοξικό νέφος. Κάποιοι πέθαναν από το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν τα αυτοσχέδια μαγκάλια. Άλλοι λιάνιζαν τα περιαστικά δάση και τα δένδρα των αστικών αλσυλλίων.

Όλα αυτά για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και για να  εξασφαλίσει η κυβέρνηση περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα στον προϋπολογισμό από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης.

Εσοδα 40 εκατ. επιπλέον αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 4 ευρώ κατά κεφαλήν συμμετοχή του πληθυσμού της Ελλάδας, αν αυτός προσεγγίζει τα 11 εκατ. κατοίκους.

Για 4 ευρώ το κεφάλι ή 16 το τετραμελές νοικοκυριό σε ετήσια βάση πάγωσε η Βόρεια Ελλάδα και η Αθήνα μετεβλήθη σε θάλαμο αερίων.   Άνθρωποι καήκαν από πυρκαγιές και άλλοι απεβίωσαν από εισπνοές μονοξειδίου. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιβάρυνε το αναπνευστικό από τις αναθυμιάσεις χημικών που περιέχουν τα βερνίκια και τα χρώματα της ξυλείας και των παραγώγων της.

Η κυβέρνηση προϋπολόγιζε πως με την αύξηση του ειδικού φόρου θα εισέπραττε περί τα 500 εκατ. ευρώ περισσότερα προκειμένου να καλύψει κάποια μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και έτσι να καταφέρει να  συνεχίσει να πληρώνει τους αργόσχολους πελάτες της κομματοκρατίας στο δημόσιο που καταδυναστεύουν τον τόπο ως στρατός κατοχής.

Υπολόγιζε δηλαδή να υφαρπάξει, μεταξύ των άλλων που  αρπάζει, περί τα 50 ευρώ από  κάθε κάτοικο που αναπνέει σ’ αυτή τη χώρα και κατάφερε να αρπάξει περί τα 4 ευρώ. 

Αν συνεχίσουν  με τον ίδιο, σοβιετικής έμπνευσης και πρακτικής, τρόπο να κυνηγούν τον πλούτο πλήττοντας  τους φτωχούς, θα πρέπει του χρόνου να υπερδεκαπλασιάσουν το φόρο προκειμένου να συμπληρώσουν τα 500 εκατ. που είχαν αρχικώς ως  στόχο.

Είναι βέβαιο όμως πως αν το πράξουν, του χρόνου θα πετύχουν να συγκεντρώσουν από τον ειδικό φόρο ένα κλάσμα των φετινών εσόδων. Μόνο  κάποιος εμίρης στα ιδιωτικά του  νησιά  και κάποιοι όμοιοί του  θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για θέρμανση, οι υπόλοιποι ούτε για εντριβές.

Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Υγείας θα χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών παρενεργειών της καύσης ακατάλληλων υλικών. «Σύντροφοι» τα ίδια έκαναν και ο Τσαουσέσκου με το Μπρέζνιεφ και τα είδατε τα αποτελέσματα.

Αν τους έχει μείνει ελάχιστος κοινός νους  εκεί στην κυβέρνηση, του χρόνου θα μειώσουν στο μισό τον ειδικό φόρο και τον επόμενο θα τον μειώσουν πάλι στο μισό, εξισώνοντας προς τα κάτω τον φόρο κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Είναι βέβαιο πως θα αυξήσουν τα έσοδα από την εξάλειψη της λαθρεμπορίας, από την αυξημένη κατανάλωση  πετρελαίου αλλά κυρίως  και την ώθηση που θα δώσει στην οικονομική δραστηριότητα το φθηνότερο πετρέλαιο.

Αν έχουν περισσότερο κοινό νου θα μειώσουν τη φορολογία τόσο στην κατανάλωση, όσο στο εισόδημα, στα ακίνητα αλλά και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Τα μειωμένα έσοδα ας τα ισοσκελίσουν με δραστική μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Το δημόσιο χωρίς αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα έχει περιθώριο ένα - δυο χρόνια να απομυζά με φθίνουσα πορεία ό,τι έχει απομείνει στις τράπεζες από καταθέσεις και μετά θα καταρρεύσει παταγωδώς.

Η κυβέρνηση μοιάζει αιχμάλωτη της εκλογικής δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετεί πλήρως τις εξαγγελθείσες πολιτικές και πρακτικές του. Επαναλαμβάνει αυτό που συμβαίνει καθόλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης που το εκκρεμές της ιστορίας κινείται αριστερά. Η ΝΔ ξεκίνησε την μεταπολίτευση με εθνικοποιήσεις προκειμένου να ανακόψει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έκλεβε τα αιτήματα και συνθήματα της κομμουνιστικής αριστεράς προκειμένου να αθροίσει τα ποσοστά της στα δικά του. Στο τέλος φτάσαμε ένα 10% να διαμορφώνει το σύνολο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο δρόμος της εξόδου από τη χρεοκοπία περνάει από το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της κρατικής πολιτικής-συνδικαλιστικής-πελατειακής νομενκλατούρας  και της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Περνά από την μείωση των πόρων που δαπανά αντιπαραγωγικά το κράτος.

Η περίπτωση της αποτυχίας της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης να αυξήσει τα έσοδα αποτελεί άλλο ένα δείγμα του αδιεξόδου προς το οποίο συνεχίζουμε να κινούμαστε.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ - ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ.


«Καπνός» από την αγορά 1,5 εκατομμύριο τόνοι καυσίμων – στο – 18% η κατανάλωση




Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για την ανώμαλη προσαρμογή που έχει σημειωθεί στην αγορά καυσίμων και δοκιμάζει τις αντοχές καταναλωτών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Το 2012 εξελίχθηκε σε έτος αρνητικών ρεκόρ και κορύφωσης του «τυφώνα» που σαρώνει την αλυσίδα των καυσίμων, κυρίως εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, όπου οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από πηγές του κλάδου ως καταστροφικές.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
Η συνολική κατανάλωση καυσίμων έφτασε πέρυσι τα 7.110.799 μ.τ. από 8.665.633 μ.τ. το 2011.
Στα επιμέρους καύσιμα η εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής:
Βενζίνη 2.901.768 μτ μείωση 13% από το 2011 (3.324.515)
Diesel κίνησης 2.073.867 μτ μείωση 6%  από το 2011 (2.203.036)
Diesel θέρμανσης 1.922.064 μτ μείωση 33% από το 2011 (2.882.573)
Μαζούτ 213.100 μτ μείωση 17% από το 2011 (255.509)
Από τα επιμέρους στοιχεία ο μοναδικός δείκτης που εμφανίζει αύξηση σε σύγκριση με το 2011 είναι η κατανάλωση diesel κίνησης στην Αττική που ενισχύθηκε κατά 1% (περίπου 6 χιλιάδες μετρικοί τόνοι αύξηση) γεγονός που αποδίδεται στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Θεσσαλονίκη όπου παρά την άρση της απαγόρευσης υπήρξε μείωση 11% στο diesel κίνησης.
Γενικά τα στοιχεία της κατανάλωσης καυσίμων στην Αττική κινούνται καλύτερα συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία. Για παράδειγμα η υποχώρηση στη βενζίνη στην Αττική ήταν 4% και στη Θεσσαλονίκη 24%. Ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης η Αττική κινήθηκε ελαφρά κάτω από το μέσο όρο (-30%) όταν η Θεσσαλονίκη με πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες βρέθηκε στο – 40% συγκριτικά με την κατανάλωση του 2011.
Όσο για την κατανάλωση μαζούτ, που σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση πίσω από το θέρμανσης, εκεί αποτυπώνεται ανάγλυφα ο επιχειρηματικός μαρασμός του βιοτεχνικού και βιομηχανικού ιστού της χώρας. Στην Αττική η μείωση ήταν 19% και στη Θεσσαλονίκη 29%. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Συναδέλφισσες, οι
Στις 27/3/13 πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΣΕΕΠ στις εγκαταστάσεις των ΒΕΑ. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το technical ladder, οι άδειες εργασίας και τα οργανογράμματα. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, τις οποίες μάταια περιμέναμε να διαβάσουμε στην ανακοίνωση του Προεδρείου. Αντ’ αυτού διαβάσαμε πράγματα τα οποία δεν ήταν αυτά που συμφωνήθηκαν και αντί να ξεκαθαρίζουν, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
 Ας δούμε λοιπόν τα θέματα αναλυτικά μιας και την εισήγηση προς το Προεδρείο την έκανε η παράταξή μας καθώς δεν αποτελούσε επιθυμία του Προέδρου να συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο.
TECHNICAL LADDER : στο τελευταίο Δ.Σ. της εταιρείας εισηγήθηκε η Διοίκηση την πρόσληψη έξι (6) διπλωματούχων μηχανικών και ενός (1) χημικού μέσω του technical ladder. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, η εταιρεία όχι μόνο προχώρησε στις προσλήψεις αλλά και την τοποθέτησή τους σε ευνοϊκότερα εισαγωγικά κλιμάκια σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Η εταιρεία επικαλείται τη περιγραφή του στόχου του technical ladder για “αύξηση της ευελιξίας στην πρόσληψη εργαζομένου από την αγορά και την ένταξη του στην εταιρεία σε ευνοϊκότερο κλιμάκιο”. Ο Πρόεδρος αφού κατηγόρησε άπαντες ότι μόνο αυτός έχει διαβάσει το έντυπο μας ενημέρωσε ότι υπέγραψε το technical ladder για τους υπάρχοντες εργαζομένους και ότι η ερμηνεία που δίνει η εταιρεία είναι καθαρά δική της. Είναι λοιπόν διπλά επικίνδυνος γιατί θα ήταν τελείως διαφορετικό να μην είχε τουλάχιστον αντιληφθεί τι υπέγραφε. Εκείνος όμως με το γνωστό αυταρχικό του ύφος μας διαβεβαίωνε ότι ήξερε καλά τι έκανε.
Εμείς οφείλουμε καταρχήν να ζητήσουμε συγνώμη για τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ήταν ξεκάθαρο λάθος μας γιατί υπό το βάρος της υπογραφής της ΕΣΣΕ αφήσαμε εν λευκώ στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΠΣΕΕΠ να  χειριστούν το technical ladder. Όμως αυτές οι αντίθετες στο εσωτερικό κανονισμό μεθοδεύσεις, που παραβιάζουν την σύμβαση είναι ικανές να τινάξουν στο αέρα το συνδικάτο. Προτείνουμε λοιπόν να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις ώστε να δούμε αν διορθώνεται η τρέχουσα συμφωνία.
Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Τελικώς μάλλον είναι τεχνική του Προέδρου να συνάπτει συμφωνίες και να τις κρατά κρυφές όπως οι προϋπηρεσίες στο παρελθόν, Groupama,  τώρα το technical ladder και ποιος ξέρει τι άλλο, που όταν αναδειχθούν να λέει απλά είναι λάθος ερμηνεία από την εταιρεία!!!!
ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : είναι αδιανόητο το έντυπο των αδειών εργασίας να συνοδεύεται από οδηγίες συμπλήρωσης και αυτές να μην συνάδουν με το έντυπο. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά.
Πως προέκυψε η ανάγκη να υπογράφει ο χειριστής πεδίου την άδεια ;
Πόσες άδειες μπορεί να παρακολουθεί ;
Πόσες άδειες που θέλουν υποχρεωτική παρουσία χειριστή μπορούν να εκδίδονται;
Πως μπορούν οι χειριστές Α΄ στις ΒΕΕ να υπογράφουν τις άδειες από το control room;
Για ποιο λόγο ο χειριστής πεδίου πρέπει να μετράει τα αέρια όταν υπάρχει πυροσβέστης;
Τι θα γίνει στο shut down;
Είναι αποδεκτό από τον οποιονδήποτε έχει διαβάσει την διαδικασία συμπλήρωσης των αδειών ότι υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία καθώς και άλλων που χρήζουν πολλαπλών ερμηνειών. Όπως επίσης είναι απαράδεκτη η δήθεν συμφωνία του Προεδρείου με την εταιρεία ότι θα βάζει ο εγκρίνων  το όνομα του χειριστή χωρίς την υπογραφή του, πράγμα που σημαίνει είτε ότι το έχει υπογράψει – άρα τι συζητάμε – είτε ότι δεν συμπληρώνεται σωστά το έντυπο της αδείας και είναι άκυρη η άδεια. Βέβαια είναι αστεία δικαιολογία ότι δεν πετάμε τα έντυπα αδείας γιατί έχουμε τυπώσει πολλά και είναι μεγάλο το κόστος.
Όπως αστεία φαντάζει η επιχειρηματολογία του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ότι στις ΒΕΘ μετράμε και χειριστές Α’ τα αέρια για να είμαστε σίγουροι.
Το πιο σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί αν και για εμάς είναι ξεκάθαρο όπως προέκυψε από τοποθετήσεις στο Δ.Σ. και συζητήσεις με αρμόδιους εργαζόμενους, αν το Προεδρείο έχει συμφωνήσει όλα τα παραπάνω. Αν τελικά έχει γίνει κάτι τέτοιο για ακόμη μια φορά να έχουμε συμφωνήσει για κάτι που αφορά άμεσα τους εργαζομένους και ερχόμαστε εκ των υστέρων να ρωτήσουμε την γνώμη τους. Ελπίζουμε να μην είναι πάλι αργά.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ :  είναι η πολλοστή φορά που θέτουμε αυτό το θέμα και δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Γνωρίζουμε ότι τα οργανογράμματα είναι δυναμικά και συνεχώς εξελίσσονται αλλά προς ποια κατεύθυνση όμως; Με την απάθεια και την ανοχή του  Προεδρείου διογκώθηκε και πήρε τις διαστάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Και ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη στις ΒΕΕ, στα ΒΕΑ ο εργοδηγός – βοηθός επόπτη παγιώθηκε, ο μονωτής εξακολουθεί να ελέγχει κουζινέτα, οι πρωινοί οργανάδες – ηλεκτρολόγοι – μηχανικοί να εργάζονται σε πρόγραμμα βάρδιας, οι αρχιφύλακες να αρχίζουν να εκλείπουν, στις ΒΕΘ το μηχανολογικό κοντεύει να ονομαστεί “εργολαβικό” στις μονάδες τα 12ωρα λόγω έλλειψης χειριστών συνεχίζονται και ο Πρόεδρός μας θυμώνει ότι φέρνουμε την καταστροφή χωρίς λόγο !!!!! και καταγγέλλει συναδέλφους ότι ευθύνονται για όλα τα παραπάνω. Εκείνοι που κατάλαβαν πόσο στείρες και φρούδες αποδείχθηκαν οι πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις για επιπλέον άτομο είναι το προσωπικό της απόσταξης –κενού στις ΒΕΕ. Αλλά μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται ……..
Εν τω μεταξύ οι αποχωρήσεις – παραμονές καλά κρατούν. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στο Διοικητικό Απολογισμό που με αξιοζήλευτο τρόπο υπερψήφισε σημαντική μερίδα των συναδέλφων, αναφέρεται ότι στα “επιτεύγματα” του Προεδρείου είναι και η συμφωνία για το οργανογράμματα. Επομένως για μια ακόμη φορά συμφωνήσαμε με την Εταιρεία και τώρα θα πρέπει να συζητήσουμε, να διορθώσουμε αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ κατέθεσε πρόταση στο Δ.Σ. για την δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τα θέματα των αδειών εργασίας καθώς και των οργανογραμμάτων. Συμπληρώθηκε από το Προεδρείο η διαπαραταξιακή αυτή επιτροπή μετά τον κύκλο μόρφωσης από τους εργαζόμενους να έρθει σε επαφή με την Διοίκηση για τα παραπάνω θέματα.
Τονίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι και προτάσεις έχουμε και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε συνδικαλιστικές δράσεις εμείς θα είμαστε αυτοί που θα τις προκαλέσουμε και ας ακολουθήσει όποιος αντέχει.
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

                                                                                                                    ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ





ΔΕΙΛΟΙ, ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΙ ...ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ !...



Επτά πολιτικές που θεωρούνταν αδιανόητες πριν από μερικούς μήνες αλλά πραγματοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου παρουσιάζει ο zerohedge.

1) Δεν γίνεται αναδιαπραγμάτευση δημοσίου χρέους σε χώρες της ΕΕ.
2) Οι μεγαλοκαταθέτες δεν συμμετέχουν σε bail-in (διάσωση εκ των έσω).
3) Οι καταθέσεις είναι ιερές.
4) Η φορολογία δεν μπορεί να αποτελεί μέσο τιμωρίας των καταθετών.
5) Στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος στη ροή κεφαλαίων.
6) Το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν υφίσταται.
7) Η ΕΕ μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια χωρίς να έχει προηγηθεί κούρεμα.

  Φυσικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αρκετά ακόμη «ταμπού» που έσπασαν σε πολιτικό επίπεδο και τα οποία παραβιάστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου όπως :

 8) Το κοινοβούλιο κάθε χώρας (και όχι κάποιας άλλης) λαμβάνει τις αποφάσεις σε μια δημοκρατία. 9) Ο ηγέτης κάθε μέλους της ΕΕ εκλέγεται από τους πολίτες της χώρας.
10) Η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνεται με προεδρικά διατάγματα. Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας που δεν μπορεί να σπάσει όταν πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ της ηπείρου. Η ευρωπαϊκή Αριστερά, αντίθετα, θα μείνει στην ιστορία ως ο πλέον νομοταγής παίκτης – δουλοπρεπής και ταπεινός απέναντι στους ιερούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα απορούν με τον κομφορμισμό όσων δηλώνουν ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και με το ριζοσπαστισμό όσων θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

  Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
 Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα ! 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Με πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνουν το χαράτσι της ΔΕΗ



Με την πραξικοπηματική μέθοδο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου επιχειρούν να παρατείνουν και το 2013 την επιβολή στους Έλληνες του χαρατσιού που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Φοβούνται πώς αν έρθει στη Βουλή το ληστρικό αυτό μέτρο θα απορριφθεί από βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται φανατικά υπέρ της συνέχισης της είσπραξης του χαρατσιού γιατί έτσι θέλει η τρόικα. Είναι μία από τις απαιτήσεις των δανειστών και αυτός ως ο εδώ υπάλληλος θέλει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να αποδεσμευθεί η δόση των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα και είναι έτοιμη, να πει ναι σε όλα. Σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σε νέες ανατροπές στα εργασιακά, τη στιγμή που η ύφεση και η ανεργία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αντιδρά στο χαράτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο εμπνευστής του επαίσχυντου αυτού μέτρου, που εξαθλίωσε τους πολίτες, είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, να κοπεί το ρεύμα σε άπορους και οικογένειες και στα πρόθυρα της κατάρρευσης η ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της (προβλέπονται και άλλες εντός 2013), έχει το θράσος να λέει τώρα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν άλλο οι πολίτες με το χαράτσι αυτό.

Πρόκειται για αθλιότητα (το λιγότερο) εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα αξιώνει να γίνει ανασχηματισμός, να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση και να πάρει ακόμη περισσότερα υπουργεία γι΄αυτούς που θέλει να πριμοδοτήσει στο κόμμα του 7%, με τάσεις κατάρρευσης. Ο εκτελεστής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ, θέλει να επανέλθει στον τόπο του εγκλήματος.

Αντίθετη στο χαράτσι εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Το δεκανίκι της κυβέρνησης για να περνά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Προφανώς όμως, Βενιζέλος και Κουβέλης, δεν θα έχουν πρόβλημα να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013 με μία ακόμη πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Να παρακαμφτεί δηλαδή η διαδικασία ψήφισης του από τη Βουλή.

Σε αυτή τη λύση στρέφεται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παρακάμψει τις… αντιδράσεις των εταίρων, να μην βρεθεί προ εκπλήξεως με βουλευτές της ΝΔ να μην το ψηφίζουν και φυσικά να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας που μετά την καταστροφή της Κύπρου έρχεται… ορεξάτη.  

ΠΗΓΗ: defencenet.gr