Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ρήτρα Δραχμής Θέτει η ΕΤΕπ στα Δάνεια με τις Ελληνικές Επιχειρήσεις - Η Αρχή με τη ΔΕΗ




Εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ζητεί η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ΕΤΕπ) στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. H αρχή έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΤΕπ με τη ΔEH για την υπογραφή δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ETEπ έθεσε για πρώτη φόρα στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους: πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης, και υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.
Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης. 
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕπ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Oικονομικών πως το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο. 

ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

Theodorakis Farantouri To Yelasto Pedi 1974

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967-ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ



Αφιερωμένο σε όσους αποκαλούν τη ΧΟΥΝΤΑ επανάσταση! 

Μνήμες που δεν σβήνουν Σαράντα πέντε χρόνια από την μαύρη επέτειο της χούντας




Αθήνα
Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την 21η Απριλίου 1967, την ημέρα  που τα τανκς της χούντας βγήκαν στος δρόμους της Αθήνας βάζοντας τη Δημοκρατία στον γύψο.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προκηρυγμένες για τις 28 Μαΐου εκλογές, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος με τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μακαρέζο κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
Με 100 τανκς στην Αθήνα, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια κατέλαβαν στρατηγικούς στόχους, όπως τη Βουλή, τον ΟΤΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στο Ζάππειο.
Ακολούθως, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προοριζόταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού.
Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΣΑ ξεκινούν επιδρομές και συλλήψεις πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων αριστερής κυρίως ιδεολογίας, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές και τις εξορίες, όπου υφίστανται φρικτά βασανιστήρια.
Πέραν των διώξεων και των βασανιστηρίων, η χούντα επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς και ασκεί καθημερινή λογοκρισία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα, έντυπα, τραγούδια πάσης φύσεως και σενάρια τηλεοπτικών σειρών. 
Η μαύρη αυτή περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που γεννήθηκε μέσα σε μια προηγηθείσα μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας, κορυφώθηκε με το δράμα της Κύπρου, την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού.
Μηνύματα κυπριακών κομμάτων
Με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου τα κυπριακά κόμματα καταδίκασαν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, επισημαίνοντας ότι κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και οδήγησε στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Σημειώνουν πως οι πληγές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της χούντας και των συνεργατών της στην Κύπρο θα επουλωθούν οριστικά μόνο όταν απαλλαγεί το νησί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τέλος, τα κόμματα τονίζουν την ανάγκη προσήλωσης στο ιδεώδες της Δημοκρατίας και άντλησης των αναγκαίων διδαγμάτων από την επταετή τυραννία που είχε επιβληθεί στον ελληνικό λαό.


ΠΗΓΗhttp://news.in.gr