Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Deal $100 εκατ. για τον Δημήτρη Μελισσανίδη

Αποτέλεσμα εικόνας για Αegean Marine Petroleum
Από το euro2day.gr
Η Αegean Marine Petroleum, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρία τροφοδοσίας καυσίμων του Δημήτρη Μελισσανίδη ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε την επαναγορά 11,3 εκατ. μετοχών της που ελέγχονται από τον ιδρυτή της.

Η εταιρία θα επαναγοράσει τις μετοχές στην τιμή των 8,81 δολαρίων ανά μετοχή, με βάση και την τιμή κλεισίματος της 16ης Αυγούστου, με το deal να τιμάται συνολικά στα 99,55 εκατ. δολάρια.

Η συνολική επαναγορά αφορά το 22% των εκκρεμών τίτλων της Αegean Marine Petroleum.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Μελισσανίδης θα αποχωρήσει από το ρόλο του στην εταιρία ως επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, με άμεση εφαρμογή.

Ο κ. Μελισσανίδης θα συνεχίσει ως σύμβουλος διοίκησης της εταιρίας για να διασφαλίσει την ήπια μετάβαση.   

Η ιστορία της Saudi Aramco: Από την πρώτη πετρελαιοπηγή μέχρι την κορυφή του κόσμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ιστορία της Saudi Aramco:
Από το newmoney.gr
Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ανταγωνισμό. Η πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, η οποία και παρέχει το 1/9 του αργού του πλανήτη και διαχειρίζεται διυλιστήρια από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το IPO της, την αρχική δημόσια προσφορά, για να συγκεντρώσει 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2017.

Πουλώντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της, η Saudi Arabian Oil Co (Aramco) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πλάνου του Πρίγκηπα Mohammed bin Salman, του γιού του βασιλιά, ο οποίος προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας έτσι ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες, στις νέες βιομηχανίες.

Αυτός είναι και ο δρόμος που ακολούθησε η Aramco, ιστορικά:

Μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Αύγουστο βλέπει η UBS

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικού αερίου είναι ο «υπόγειος θησαυρός» της Ινδίας
Από το energypress.gr
Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ έφτασε σε υψηλά οκτώ ετών τον Ιούλιο, αλλά ενδέχεται να μειωθεί αυτό το μήνα εν μέσω αναταραχής σε μεγάλα κράτη μέλη, όπως αναφέρει η UBS.

Η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα σε 33,39 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα, καθώς η Σαουδική Αραβία ανέβασε την δική της παραγωγή σε νέα υψηλά και το Ιράκ παρήγαγε παραπάνω ποσότητες, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Ωστόσο, η UBS προβλέπει ..

Τα 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι ο «υπόγειος θησαυρός» της Ινδίας

Από το naftikachronika.gr
Την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο Sashi Mukundan, ο επικεφαλής της BP India, δήλωσε ότι με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία προκύπτει πως στο υπέδαφος της Ινδίας υπάρχουν απολήψιμες ποσότητες φυσικού αερίου που αγγίζουν τα 10 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, η αξιοποίηση αυτών των ποσοτήτων μπορεί να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, μέχρι και το έτος 2022.

Βέβαια, για να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους θα χρειαστούν δεκάδες δις δολαρίων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάγκη επενδύσεων ύψους σχεδόν 45 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Επίσης, ο Sashi Mukundan σημείωσε ότι..

Το VLCC Atlantas έφτασε στο Γκντανσκ με 300.000 τόνους ιρανικού αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για Το VLCC Atlantas έφτασε στο Γκντανσκ με 300.000 τόνους ιρανικού αργού
Από το naftikachronika.gr
Το 333 μέτρων ελληνόκτητο πλοίο Atlantas, ένα από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, έφτασε στην Πολωνία μεταφέροντας για πρώτη φορά, μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μεγάλη ποσότητα ιρανικού αργού προς την Πολωνία για λογαριασμό της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC).

Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουνίου το VLCC Atlantas αναχώρησε από τη νήσο Kharg του Ιράν, φορτωμένο με συνολικά δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού, και την Δευτέρα 15 Αυγούστου έφτασε στον τερματικό σταθμό του λιμένα του Γκντανσκ και έχει ξεκινήσει την διαδικασία εκφόρτωσης του πετρελαίου, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τριάντα ώρες. Μέσω των αγωγών του τερματικού σταθμού, το αργό φτάνει από τις δεξαμενές του Atlantas κατευθείαν στις δεξαμενές των πετρελαϊκών εταιρειών της Πολωνίας Lotus και Pern.

Εκπρόσωπος της πολωνικής Lotus σε δηλώσεις του τόνισε ότι..

Σε επιφυλακή η Ρωσία για πανδημία που «προέρχεται» από αρχαίο ιό στην Σιβηρία! Ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε επιφυλακή η Ρωσία για πανδημία που «προέρχεται» από αρχαίο ιό στην Σιβηρία! Ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Από το pentapostagma.gr
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Πούτιν  χθες το πρωί, να  ενεργοποιηθεί η στρατιωτική υπηρεσία ( Ατομικού ραδιολοβιολογικού χημικού και πυρηνικού πολέμου ΑΡΒΧΠ), αναφέρει δημοσίευμα.

Ο λόγος έχει να κάνει  με το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών ανθρώπων και ζώων σε ολόκληρη την Ομοσπονδία έχει  αυξηθεί κατακόρυφα.

Για τους θανάτους αυτούς  υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν προκληθεί από μια «ασθένεια» που προκαλείται από   ιό ή βακτήριο που  ανακαλύφθηκε σε ορυχείο διαμαντιών  στην  Σιβηρία,  και εκτιμάται ότι είναι  70 εκατομμύρια ετών .

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν ..

Πειρατεία σε πετρελαιοφόρο σε μαλαισιανά ύδατα

Αποτέλεσμα εικόνας για Πειρατεία σε πετρελαιοφόρο σε μαλαισιανά ύδατα
Από το naftikachronika.gr
Οι ναυτιλιακές Αρχές της Μαλαισίας ενημέρωσαν σήμερα το πρωί ότι σημειώθηκε πειρατεία σε πετρελαιοφόρο, το οποίο μετέφερε 900 τόνους ντίζελ και το οποίο οδηγήθηκε από τους πειρατές σε ινδονησιακά ύδατα και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της νήσου Μπατάμ της Ινδονησίας.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA), αναφέρεται ότι το πετρελαιοφόρο «MT Vier Harmoni», με έτος ναυπήγησης το 2014, είχε αποπλεύσει από το λιμένα Tanjung Pelepas της Μαλαισίας την περασμένη Δευτέρα και η ποσότητα ντίζελ που μετέφερε είχε εκτιμώμενη αξία 392.795 δολαρίων ΗΠΑ. Μάλιστα, ο διευθυντής της MMEA, Ahmad Puzi Ab Kahar δημοσιοποίησε και φωτογραφία του πετρελαιοφόρου στο λογαριασμό του στο Twitter.

Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των πειρατών.

Να σημειωθεί ότι ..

Πως το φτηνό πετρέλαιο πλήττει τους Έλληνες εφοπλιστές

Από το cnn.gr
Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου που ματαιώνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανά την υφήλιο χτυπά πλέον και ελληνικές εταιρείες.

Η εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πτώχευσης καθώς οι τιμές του αργού κινούνται σε τέτοια επίπεδα, ώστε καθιστούν ασύμφορες τις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.Η Ocean Rig, την οποία βαρύνει χρέος 4,3 δισ. δολαρίων, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις που μπορεί και να αφορούν μια πιθανή αναδιάρθρωση υπό το πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα μπορεί ..

Η θέσπιση της ΑΟΖ της Δυτικής Αρμενίας

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ ελλαδας
Από το lygeros.org
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Δυτική Αρμενία συνεχίζει την πορεία στον τομέα του Δίκαιου της Θάλασσας, αφού μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay, έκανε τη θέσπιση της ΑΟΖ στις 09 Αυγούστου 2016. 

Αυτό σημαίνει ότι μια κατεχόμενη περιοχή του πλανήτη, ένα κράτος υπό αναγνώριση, διεκδικεί πλέον επίσημα την ΑΟΖ του ως κυριαρχικό δικαίωμα. Έτσι όσοι πίστευαν ότι η υπογραφή ήταν απλώς μια διπλωματική κίνηση εντυπωσιασμού, πρέπει τώρα να παραδεχτούν ότι υπάρχει πλέον στρατήγημα της πράξης και ότι αυτή η συνέχεια έρχεται να εδραιώσει μια κατάσταση, η οποία φαινόταν αδιανόητη ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Κι όμως η θέσπιση έγινε και μάλιστα με το παράδειγμα της Κύπρου.

 Έτσι ο Armenag Aprahamian με το Εθνικό Συμβούλιο της Δυτικής Αρμενίας ακολουθεί το στρατηγικό μονοπάτι που άνοιξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 με τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ. Με απλά λόγια..

Η Energean αγοράζει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ από την Delek

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Energean αγοράζει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ από την Delek
Από το energypress.gr
Η Energean Oil & Gas πρόκειται να αγοράσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Τανίν και Καρίς στο Ισραήλ από την Anver Oil and Gas και την Delek Drilling, συμφερόντων του ομίλου Delek, όπως ενημέρωσε η τελευταία το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ χθες το απόγευμα. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 148,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 40 εκατ. θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 108,5 εκατ. σε δέκα δόσεις μέσα στο επόμενο έτος.


Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Globes, είχε προηγηθεί αγορά..