Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος
Στο 176% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 171% του ΑΕΠ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 92,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 91,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην «ΕΕ των 28» το δημόσιο χρέος έφτασε το 86,6% του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 85,3% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 έφτασε το 176% του ΑΕΠ (315,5 δισ. ευρώ), έναντι 177,5% του ΑΕΠ (317,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 171% του ΑΕΠ (317,7 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2013. Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα (176%) και ακολουθούν η Ιταλία (131,8%), η Πορτογαλία (131,4%) και η Ιρλανδία (114,8%).

Το χαμηλότερο χρέος κατέγραψε η Εσθονία (10,5%), το Λουξεμβούργο (22,9%) και η Βουλγαρία (23,6%). Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 18 κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε δέκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+16,8 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κροατία (+7,3) και στη Βουλγαρία (+6,6).

Τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους κατέγραψε η Ιρλανδία (-9,4), η Πολωνία (-8,0) και το Λουξεμβούργο (-5,0).


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σοκ στην Ουάσιγκτον - Μειώθηκε το χρέος της Ρωσίας κατά 17,7% για το 2014!


Σοκ προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η είδηδη ότι το χρεός του μέγιστου γεωπολιτικού της αντιπάλου- της Ρωσίας- μειώθηκε κατα 17,7% το 2014 παρά τις απέλπιδες προσπάθειες Αμερικανών και Ευρωπαίων να πλήξουν την ρωσική οικονομία.

Μια είδηση που δείχνει την πραγματική κατάστση της ρωσικής οικονομίας προκύπτει από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για το χρέος για το έτος 2014 το έτος των κυρώσεων από την Δύση.

Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, την πρώτη ημέρα του 2015, το ρωσικό χρέος ανερχόταν σε 599,497 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 728,864 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν το προηγούμενο έτος.

Πρόκειται για σημαντική μείωση της τάξεως του 17,7%. Από το χρέος στις ρωσικές τράπεζες, βρίσκεται χρεός ύψους 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προκύπτει ότι η προσαρμογή της ρωσικής οικονομίας ήταν επιτυχής, και μειώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά την εισαγωγή ξένω προϊόντων ωφελήθηκε τα μέγιστα η εγχώρια οικονομία, την ίδια στιγμή που το χρέος των Αμερικανών έχει φτάσει στα επίπεδα του Γαλαξία, στο φανταστικό νούμερο των 16 τρισ.δολαρίων.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση προ ημερών του Αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε τους Αμερικανούς συμπολίτες του να ετοιμάζονται για μια "οικονομική καταστροφή" εντός του 2015.

Την  δήλωση που προκάλεσε πανικό την έκανε στην εκπομπή του Fox News’ “On the Record with Greta Van Susteren.”

Χαρακτηριστικά είπε οτι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον μια πλούσια χώρα.

"Έχουμε ένα χρέος 16 τρισ.δολαρίων και μόλις φτάσει (που θα φτάσει) τα 21-22 τρισ.δολάρια θα αναγκαστου΄με εκ των πραγμάτων να το αναδιαρθρώσουμε"

"Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι της τάξης του 15-16% και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι 21%! Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν πάει καλά και ο όρος ύφεση είναι απλά μια ωραία λέξη για να το περιγράψει"

Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το 1/4 του πλανητικού χρέους και έχει ξεφύγει τελείως από οποιοδήποτε ανθρώπινο όριο. Πιθανότατα να χρωστάνε και στους Κλίγκον του...Σταρ Τρεκ. Αυτά επειδή πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά παίζουν με την νοημοσύνη μας.

Την ίδια στιγμή η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η παραγωγή ενός βαρελιού σχιστολιθικού πετρελαίου κοστίζει 80 δολάρια το βαρέλι.

Τα μεγαθήρια της BP και της Exxom Mobil προσανατολίζονται σε μειώσεις προσωπικού και ματαιώσεις εξορύξεων, προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να μπορέσουν να αυξηθούν και πάλι οι τιμές καθώς η κερδοφορία τους έχει υποστεί τεράστια πλήγματα από τους αμερικανικούς πειραματισμούς και το μίσος της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα και οποιονδήποτε θέλει να ζει ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Σε υψηλό 80 ετών τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ


Νέες απώλειες σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα εβδομαδιαία επίπεδα προσφοράς στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στην προσφορά αργού πετρελαίου, καθώς και ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των οκτώ τελευταίων δεκαετιών.
Η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε ότι η στάθμη στις δεξαμενές αργού αυξήθηκε κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 2,5 εκατ. βαρελιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στα 387,9 εκατομμύρια βαρέλια και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 80 ετών τουλάχιστον (για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους).
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια ενώ τα αποθέματα παραγώγων προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΙΑ. Το συμβόλαιο Μαρτίου στην Νέα Υόρκη εμφανίζει πτώση 3,4% στα 46,11 δολάρια ανά βαρέλι.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σήμερα Κρίνεται η Τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων


Με τις ενστάσεις της Eurelectric, κρίνεται σήμερα στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Κομισιόν, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, η πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση και λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς ( Market Stability Reserve, MSR), όσον αφορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ( ETS). Πρόκειται, επί της ουσίας, για την τροποποίηση του σημερινού ETS, με την υιοθέτηση του MSR.
Με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας, προτείνεται να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των ενεργοβόρων κλάδων της. Με την πρόταση για το MSR ολοκληρώνεται το πακέτο ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2014 και έχουν να κάνουν με το πλαίσιο πολιτικής της Κομισιόν για το κλίμα και την ενέργεια ενόψει του 2030, το σχέδιο δράσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια βιώσιμη χαλυβουργία στην Ευρώπη, καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της διαρροής διοξειδίου του άνθρακα.
Ο εισηγητής της γνωμοδότησης από την πλευρά της Επιτροπής Antonio Tajani ζητεί τη θέσπιση συγκεκριμένων διασφαλίσεων για να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, η κατανομή 100% δωρεάν δικαιωμάτων, με βάση τεχνικά και οικονομικά εφικτούς δείκτες αναφοράς ως το 2030, καθώς και η διατήρηση ορισμένων δικαιωμάτων εκπομπών στο αποθεματικό, για να αντισταθμιστεί η μετακύληση του κόστους του CO2 στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη-μέλη. Όπως επισημαίνεται, οι πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύονται από μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή διοξειδίου του άνθρακα. Το φαινόμενο αυτό, υπογραμμίζεται, δεν θα πρέπει να εξετάζεται ως βραχυπρόθεσμη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις, που οδηγούν σε αλλαγή επενδυτικών συμπεριφορών και φυγή των επενδύσεων σε άλλες χώρες.
Η Eurelectric σε συνεργασία με την Eurogas, σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ενόψει της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, υπογράμμισαν την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ισχυρό και ταχύτερο MSR, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ETS. Σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας οι δύο κορυφαίοι επαγγελματικοί φορείς της ηλεκτρικής βιομηχανίας και του φυσικού αερίου, επισήμαναν ότι είναι απίθανο η τωρινή πρόταση να έχει σημαντική επίπτωση στο πλεόνασμα δικαιωμάτων του ETS μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Με αυτό το σκεπτικό ζητούν η εφαρμογή του MSR να ξεκινήσει από το 2017 και όχι το 2021, όπως προτείνεται, και επιπλέον να προβλεφθεί η τοποθέτηση 900 εκατ. δικαιωμάτων στο αποθεματικό και να μην απελευθερωθεί η αγορά, όπως, επίσης, προτείνεται.
Ο εκπρόσωπος της Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum επισήμανε ότι το σημερινό σύστημα ETS δεν παρέχει επαρκή τιμή-σήμα για τους επενδυτές και για το λόγο αυτό υπογράμμισε την υποστήριξη του στο MSR, το οποίο, όπως είπε, είναι οικονομικά αποδοτικότερο.
Εκ μέρους της CEZ ο Pavel Cyrani υποστήριξε ότι το MSR συνιστά ένα πιο ευέλικτο μηχανισμό που προστατεύει την αγορά από εξωτερικά μη αναμενόμενα δικαιώματα και τάχθηκε υπέρ της έναρξης λειτουργίας του από το 2017.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Η Πρώτη Αναλυτική Παρουσίαση του «Κάθετου Διαδρόμου» Μέσα Από Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ


Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις τόσο για κάθε κράτος ξεχωριστά όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της πρόσφατης πολιτικής κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανικού ζητήματος και του κινδύνου εφοδιασμού σε φυσικό αέριο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ρόλος της ΝΑ Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της πλεονεκτικής γεωστρατηγικής θέσης της, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξαγωγικών οδεύσεων ανάμεσα στις εξαγωγικές χώρες της Ανατολής και του Νότου και στις καταναλώτριες χώρες της Δύσης. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για ενεργειακή ασφάλεια προωθώντας τις επενδύσεις στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, αλλά και διαφοροποιώντας και διευρύνοντας τα σημεία εισόδου και εξόδου ( entry - exit points) μέσω της προώθησης διασυνοριακών πρότζεκτ με τις χώρες της περιοχής.
Το ΙΕΝΕ, αποσκοπώντας να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδος και των νέων εναλλακτικών διαδρόμων φυσικού αερίου, ετοίμασε ένα Κείμενο Εργασίας με τίτλο «Ο Κάθετος Διάδρομος: από το Αιγαίο ως την Βαλτική» στο οποίο εξετάζονται οι δυνατότητες υλοποίησης του πρότζεκτ “ Vertical Corridor”, καθώς και το πώς η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματισθεί σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο εισόδου στην ΝΑ Ευρώπη εξυπηρετώντας σε σημαντικό βαθμό τον στόχο διασυνδεσιμότητας των ευρωπαϊκών δικτύων, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Παράλληλα, το ανωτέρω Κείμενο Εργασίας, το οποίο προλογίζει ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, διερευνά τα οφέλη τα οποία θα υπάρξουν τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor) είναι μία νέα όδευση για το Φυσικό Αέριο, που θα ενώνει τα Εθνικά Δίκτυα των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ώστε το φυσικό αέριο να προωθείται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και την Ρουμανία , και κατόπιν πιθανώς σε άλλες χώρες της κεντρικής και της βορειο-ανατολικής Ευρώπης. Να θυμίσουμε ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2014 υπογράφτηκε Κοινή Διακήρυξη για τον «Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου» από τους τρεις υπουργούς ενέργειας της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μέσω της διακήρυξης αυτής έγινε αισθητή η ανάγκη της υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) και της συμπλήρωσης των «συνδετικών δεσμών» ( interconnectors) που απουσιάζουν μεταξύ των χωρών. Ο Κάθετος Διάδρομος διαθέτει το πλεονέκτημα ότι θα διέρχεται εξ ολοκλήρου από κράτη-μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Ένωσης, ενώ θα μπορεί να υλοποιηθεί σ’ ένα σύντομο σχετικά διάστημα και με σχετικά μικρό κόστος. Το νέο Working Paper (αρ. 20) του ΙΕΝΕ, στοιχειοθετώντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες, περιγράφει συνοπτικά αλλά και με σαφήνεια την νέα αυτή εναλλακτική όδευση βολιδοσκοπώντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η νέα αυτή έκδοση του Ινστιτούτου βρίσκεται ανηρτημένη στην περιοχή μελών του www .iene .gr και συγγραφείς του είναι οι κ.κ. Nίκος Σοφιανός, Συντονιστής Επιστημονικών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ και Κωστής Ν. Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.



ΠΗΓΗ:iene.gr

Αποκάλυψη: στη ΔΕΗ πήραν είδηση ότι την Κυριακή έχουμε εκλογές; Μάλλον όχι όλοι ...



Με κατεπείγουσα εγκύκλιο της 2/1 το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έσπευσε να ενημερώσει τους φορείς του Δημοσίου πως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, όπως γίνεται πάντα σε περιόδους εκλογών, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού και κάθε είδος υπηρεσιακής μεταβολής. Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε και στη Διαύγεια, με αριθμό ΑΔΑ 6Κ0ΤΧ-059.

Δεν πρόκειται για κάτι το καινοφανές, είναι μια πάγια πρακτική που ισχύει στη μεταπολίτευση και είχε κωδικοποιηθεί στο Ν. 2190/1994, το γνωστό και ως Νόμο Πεπονή, (με τον οποίο δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ, μια απ' τις μεγάλες ...

τομές του Πασοκ, πριν το παραλάβει το Σημιταριό).

Η απαγόρευση μεταβολών ισχύει για όλους τους φορείς του άρθρου 14 παρ.1 του ν.2190/1994 και μέσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους και όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005. Αυτή η πρόβλεψη του Νόμου πιάνει ασφαλώς και τη ΔΕΗ και συνεπώς από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η ΔΕΗ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω.



Επειδή πάντα υπάρχουν κάποιοι "πονηροί" που μπορεί να προσπαθήσουν να καταστρατηγήσουν τη νομοθεσία, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση της έκδοσης πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και η απαγόρευση έκδοσης οποιασδήποτε πράξης μεταβολής που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση του πάσης φύσεως προσωπικού, αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις προπαρασκευαστικές αυτών πράξεις. Δηλαδή, δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού, ούτε πράξεις διορισμού. Επίσης, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη/μετάταξη/απόσπαση προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή εκτάκτου, δεν συνεδριάζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα θέματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω αναστολή, δεν υπογράφονται ούτε δημοσιεύονται πράξεις διορισμού ή μετατάξεων.


Ίσως ωστόσο με την κακοκαιρία που επικράτησε μετά την Πρωτοχρονιά η εγκύκλιος πάγωσε και δεν τα κατάφερε να βρει το δρόμο της για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού σε κάποια μονάδα της ΔΕΗ δημοσιεύτηκε στις 14/1/2015 η πιο πάνω πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη είκοσι (20) θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 30/1/2015. Έχουμε καλύψει τα στοιχεία του εγγράφου, καθόσον εκείνο που ενδιαφέρει είναι η φύση του κι όχι το ακριβές περιεχόμενο. Οι μετακινήσεις από μια θέση σε άλλη ασφαλώς συνιστούν υπηρεσιακή μεταβολή κι όταν η διαδικασία γίνεται παραμονές εκλογών δεν είναι απίθανο να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να συνδεθούν με υποσχέσεις έναντι ανταλλαγμάτων, που σχετίζονται είτε με κατάλληλη ψήφο είτε με σταυροδοσία είτε και τα δυο. 


Μήπως μάλιστα βρουν τους 20 στη Μεγαλόπολη, μια που εκεί τα κατάφεραν πριν λίγες μέρες να κλείσουν την 4η Μονάδα λόγω έλλειψης αποθεμάτων λιγνίτη, όπως καταγγέλλει Σωματείο της περιοχής; Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο θα θυμάστε πως από τον Αύγουστο ρωτούσαμε αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα, πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ, και τι ποιότητα έχουν. Και στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε γίνει κι ερώτηση στη Βουλή από το Σύριζα για το ίδιο θέμα. Στη Δυτική Μακεδονία η άδοξη καταστροφή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το Νοέμβριο μείωσε τις απαιτήσεις κατανάλωσης λιγνίτη κι έδωσε μεγάλη "ανάσα" στο σύστημα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν έπρεπε να δουλεύει. Το νέο success story βέβαια λέγεται "εισαγωγές ηλεκτρισμού", οπότε δεν χρειαζόμαστε πλέον ούτε λιγνίτη ούτε τίποτα, όλα θα τα εισάγουμε: στο 24%!!! έφτασε το Νοέμβριο 2014 η συμμετοχή των εισαγωγών στην κάλυψη των αναγκών του διασυνδεμένου συστήματος και στο 23% -αλλά με αύξηση στις GWh ως προς το Νοέμβριο- ήταν το Δεκέμβριο. Μήπως κάποιοι νομίζουν πως έχουμε βρει καμιά μηχανή που τυπώνει ευρώ ή δολάρια και μπορούμε να σκορπίζουμε χρήματα στο εξωτερικό; Έτσι θα αυξήσουμε το ΑΕΠ;


Όταν το 1993 ο Σαμαράς είχε ρίξει την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το πελατειακό κράτος της ΝΔ είχε προσλάβει στη ΔΕΗ πάνω από 8 χιλ. άτομα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Παρά το ό,τι το Πασοκ είχε κερδίσει τότε τις εκλογές, οι διηγήσεις της εποχής λένε πως η τακτοποίηση ημετέρων συνεχιζόταν μέχρι και 10 μέρες μετά τις εκλογές! Το τωρινό πελατειακό κράτος λοιπόν δεν θα πάθει κάτι αν σταματήσει τις προσλήψεις και τα ρουσφέτια για ένα μήνα, μπορεί κάλλιστα να τα συνεχίσει αμέσως μετά τις εκλογές, αν γίνει καμιά στραβή και ξαναβγούν αυτοί που μας χρεοκόπησαν σε καιρό ειρήνης. 


Θα ενδιαφερθεί άραγε κανείς για την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας απ' τη συγκεκριμένη πρόσκληση, που εκθέτει όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία; Μάλλον όχι, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε! Αλλά με την ψήφο μας την Κυριακή ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να γίνει επιτέλους η χώρα ένα σύγχρονο κράτος, όπου κανείς κομματικός δεν θα αισθάνεται πως είναι πάνω απ' τους νόμους.


Την Κυριακή γυρνούμε σελίδα, για να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας. Αφήνοντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη σαπίλα, που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης και επιμένει να υποτιμά διαρκώς τη νοημοσύνη μας.




ΠΗΓΗ
:greeklignite.blogspot.gr

Η Κύπρος η total, η τιμή του πετρελαίου και η Ελλάδα


Η πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie για τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου στις πετρελαϊκές εταιρείες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στις επενδυτικές δαπάνες. Μεγάλα θύματα θα είναι τα η ώριμα μεγαλύτερου ρίσκου πεδία, αφού τα περιορισμένα κεφάλαια θα διατεθούν από τις πετρελαϊκές για την ανάπτυξη ώριμων χαμηλού ρίσκου βεβαιωμένων κοιτασμάτων.

Προτού αλέκτωρ φωνήσαι… και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών ήρθε από την Κύπρο. Η γαλλική Total, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Κυπριακού τύπου, εξετάζει  την αποχώρησή της από τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία και τις έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση. Επίσημη αιτία ο μη εντοπισμός στόχων για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων. Μάλιστα η εταιρεία φέρεται έτοιμη να προτιμά να παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων καταβάλλοντας στο κυπριακό δημόσιο το 10% της δαπάνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του πρώην διευθυντή ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασσίνη εταιρείες όπως η Total “αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες”. “Φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά” ανέφερε. 

Σημειώνεται πάντως ότι η είδηση ήρθε την ημέρα που ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Patrick Pouyanne ανακοίνωνε την περικοπή κατά 30% των επενδύσεων  για έρευνες και κατά 10% των συνολικών δαπανών του γαλλικού κολοσσού. Εκτός των κυπριακών οικοπέδων, οι περικοπές θα αφορούν επίσης στην έκθεση της Total σε αμερικανικά πεδία shale gas στην ανατολική ακτή, καθώς επίσης και σε πεδία στη Βρετανική βόρεια θάλασσα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pouyanne, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου θα χρειαστεί χρόνο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του συνέδεσε εμμέσως τις αποφάσεις με το περιβάλλον των τιμών αφού, όπως είπε, η σημερινή τιμή των 50 δολαρίων μεταφράζεται σε μείωση επενδύσεων, όχι μόνο στην έρευνα και παραγωγή, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, η οποία πλέον δε θεωρείται ακριβώς περιοχή frontier, αφού ήδη έχει εντοπιστεί εκεί ένα κοίτασμα, έρχονται να προσγειώσουν ανώμαλα τις προσδοκίες για τους ελληνικούς διαγωνισμούς. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον αγοράς, θα ήταν μεγάλη επιτυχία να υπάρξει ενδιαφέρον για να γίνει έρευνα σε ένα από τα παντελώς ανεξερεύνητα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Και βέβαια, η απόφαση έρχεται να προσγειώσει και τον υψηλό πήχη που έχει τεθεί εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών, οι οποίες δεν αποτελούν παρά μόνο μια από τις αρκετές αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο ΟΠΕΚ «Μάχη» για το πετρέλαιο στο Νταβός

Ο γγ του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Σάλεμ ελ Μπάντρι
Ο γγ του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Σάλεμ ελ Μπάντρι

Στο ελβετικό θέρετρο Νταβός, εκεί όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή ορισμένων εκ των ισχυρότερων ανθρώπων στην υφήλιο, η «μάχη» για το πετρέλαιο άναψε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν στο Φόρουμ την απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη - λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος - θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής.
Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, είπε ότι «εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι».
«Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Ο ΟΠΕΚ είναι σαν την κεντρική τράπεζα που πρέπει να σταθεροποιεί την τιμή του πετρελαίου ώστε οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Ντεσκάλτζι. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα διατηρηθεί χαμηλά για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Η απάντηση του ΟΠΕΚ ήρθε δια στόματος του γενικού του γραμματέα, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι. «Εάν είχαμε μειώσει την παραγωγή το Νοέμβριο, θα έπρεπε να συνεχίσουμε να τη μειώνουμε και σήμερα, δεδομένου ότι δεν θα μείωναν την παραγωγή τους οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ» τόνισε ο αλ Μπάντρι.
«Όλοι μας ζητούν να μειώσουν την παραγωγή. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, παράγουμε με υψηλό ή χαμηλό κόστος; Ας εξορύξουμε πρώτα το πετρέλαιο με το χαμηλότερο κόστος και μετά ας ασχοληθούμε με το πετρέλαιο που απαιτεί μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι τιμές θα επανέλθουν. Το έχω δει να γίνεται 3 με 4 φορές στη ζωή μου» κατέληξε ο αλ Μπάντρι.
Σήμερα, στις 9:47 ώρα Ελλάδας, στις ασιατικές αγορές η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε εκ νέου.
Συγκεκριμένα, το μπρεντ μειώθηκε κατά 3 σεντς στα 49 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 26 σεντς στα 47,52 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Total: Θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου


Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Total, Πατρίκ Πουγιάν, δήλωσε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ του Νταβός ότι η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου θα χρειαστεί χρόνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή τιμή των 50 δολαρίων ανά βαρέλι σημαίνει περικοπή των επενδύσεων όχι μόνο στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά και σε τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Πουγιάν υπενθύμισε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση χαμηλών τιμών στο παρελθόν, η περίοδος διήρκησε έξι μήνες το 2009 και μερικά χρόνια το 1986. Το αποτέλεσμά τους ήταν ότι προέκυψαν νέες τεχνολογίες, πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί.



ΠΗΓΗ:energypress.gr