Το Ιράν πρόκειται να στείλει το δεύτερο φορτίο αργού πετρελαίου στην Ε.Ε. πριν τα τέλη του Φλεβάρη, όπως δήλωσε κρατικός αξιωματούχος.
Πιο αναλυτικά, στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής είπε ότι τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο φορτίο προετοιμάζονται ενώ οι πρώτες εξαγωγές θα κατευθυνθούν σε γαλλικές, ισπανικές και ρωσικές εταιρείες.
Εξ αυτών, δύο εκατ. βαρέλια θα αγοραστούν από την Total και άλλα δύο από πελάτες στη Ρωσία και την Ισπανία, δίχως να είναι γνωστά τα ονόματά τους.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
"Έκτακτα" μέτρα αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας και όχι μόνο στο ΥΠΟΙΚ προκειμένου να κλείσουν τις "τρύπες" στο φετινό συνταξιοδοτικό πακέτο.
Αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μεταξύ των μέτρων τα οποία εξετάζονται σε κορυφαίους κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους είναι και η έκτακτη εισφορά τουλάχιστον 3% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ υπέρ του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Δεν αποκλείεται επίσης η έκτακτη εισφορά αυτή να αφορά και τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Από τη διεύρυνση της δεξαμενής των συντάξεων στις οποίες επιβάλλεται εισφορά υπέρ του ΑΚΑΓΕ θα μπορούσε να προέλθει εξοικονόμηση περίπου 250-300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (κοντά στο 1% της ετήσιας εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης), αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Εργασίας στο Capital.gr.
Υπενθυμίζεται πως..
Μικρές επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, αλλά σημαντικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα, φέρνει η νέα κλίμακα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, για να παραιτηθούν από την εμμονή τους να ενσωματωθεί η εισφορά στην κλίμακα μισθών και συντάξεων.
Βασικός στόχος της νέας κλίμακας είναι ο εξορθολογισμός της, στην κατεύθυνση όμως του θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, που είναι και το βασικό ζητούμενο για να κλείσει το «κενό» του 2016.
Ετσι, ο φόρος δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα του.
Η νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνεται στο φορολογικό «πακέτο» που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις τηλεδιασκέψεις που έχει με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το «πακέτο» αυτό θα περιλαμβάνει:
Με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας – η οποία κοινοποιήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο – η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS αιτείται την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας για την συζήτηση σοβαρών θεμάτων που αποτελούν νέες απειλές για το υπό ανάρρωση ευαίσθητο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας.
Με την επιστολή επισημαίνεται η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση του Δημ. Συμβουλίου να λάβει θέση για τα σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει: α) τα σχέδια των ΕΛΠΕ για την κατασκευή 2 υποθαλάσσιων αγωγών καυσίμων και β) τον μαζικό παροπλισμό πλοίων στον Κόλπο.
Ολόκληρη η επιστολή έχεις ως εξής
Ο ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, έχει ξεκινήσει απ’ τις 9/2/2016 δημόσια διαβούλευση για το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2017-2026 κι έχει αναρτήσει σχετικό κείμενο 170 σελίδων, συνοδευόμενο από χάρτη και Παράρτημα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2016.
Στα ενδότερα του κειμένου, στις σελίδες 33-34, αποτυπώνεται ανάγλυφα η αγωνία του Διαχειριστή για το πλήρες μπάχαλο, που έχει επιφέρει η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" των τελευταίων ετών στο σύστημα μεταφοράς. Διαβάστε λοιπόν και φρίξτε ελεύθερα (οι επισημάνσεις με κόκκινο δικές μου)
Ακόμα θυμάμαι την μοναδική αλλά σημαντική ήττα μας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982). Σε μια συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής που η συζήτηση αφορούσε στην έννοια του «Αρχιπελαγικού Κράτους», ο αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος έλαβε το λόγο για να εξηγήσει την ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος.
Μέσα σε απόλυτη σιγή, ο Σταυρόπουλος εξήγησε εκείνη την ημέρα ότι η λέξη «αρχιπέλαγος» είναι ελληνική λέξη και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία για να περιγράψει το Αιγαίο! Μετά, συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα, με βάση αυτό το ιστορικό γεγονός, δικαιούται να χαρακτηριστεί, στη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας, σαν Αρχιπελαγικό Κράτος.
Δυστυχώς, η συζήτηση που ακολούθησε για αρκετές ημέρες δεν έφερε αποτέλεσμα για την ελληνική πρόταση και έτσι η νέα Σύμβαση (UNCLOS) αναγνωρίζει ως αρχιπελαγικά κράτη μόνο τα κράτη που αποτελούνται αποκλειστικά από νησιά. Εάν τότε, είχε επικρατήσει η άποψη μας, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά στο Αιγαίο. Έτσι η UNCLOS αναγνωρίζει μόνο πέντε κράτη σαν αρχιπελαγικά. Αυτά είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, οι Μπαχάμες, τα νησιά Φίτζι και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Το Άρθρο 47 της UNCLOS ορίζει τα Αρχιπελαγικά Κράτη ως εξής:
Οι Σαουδάραβες με την Aramco πάνε για δημόσια εγγραφή, ο ΟΠΕΚ είναι σε σύγχυση, οι ΗΠΑ έγιναν ξαφνικά παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου, και όσοι βγάζουν σχιστόλιθο αναζητούν σανίδα σωτηρίας στους επενδυτές καθώς τους εγκαταλείπουν οι τράπεζες.
Ας καλωσορίσουμε τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο, η οποία είναι γεμάτη εντάσεις. Για τους ηγέτες που συναντώνται στο Χιούστον την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο IHS CERAWeek συνέδριο (συχνά αποκαλείται το Νταβός της ενεργειακής βιομηχανίας) το βασικό ερώτημα είναι τι θα σπάσει πρώτα. Θα είναι οι ισολογισμοί των εταιρειών σχιστόλιθου στις ΗΠΑ; Τα θησαυροφυλάκια της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας; Η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας η πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσία για το πάγωμα των επιπέδων παραγωγής πρόσφερε την πρώτη ένδειξη επανεξέτασης της στρατηγικής;
Οι γνώστες λένε ότι ..
Η πρόσφατη συζήτηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για πιθανό πάγωμα στην παραγωγή αποτελεί θετική ένδειξη, παρότι ενδέχεται να μην οδηγήσει σε συμφωνία, τόνισε ο Mike Wittner, επικεφαλής αναλυτής για τα εμπορεύματα, στη Societe Generale.
«H Σαουδική Αραβία και η Ρωσία –ακόμη και το Ιράν έμμεσα- συζητούν ο ένας με τον άλλο, επομένως έχουμε την αρχή μιας διαδικασίας», ανέφερε ο αναλυτής μιλώντας στο CNBC.
Αν και το Ιράν δεν έχει..