Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η ΡΗΤΡΑ !...

Γρ. Στεργιούλης: Οι βασικοί πυλώνες για τη περαιτέρω ισχυροποίηση των ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για στεργιουλησ
Τους βασικούς πυλώνες για τη περαιτέρω ισχυροποίηση του Ομίλου ΕΛΠΕ, καθώς  και τη στρατηγική για τη βαθμιαία μετατροπή του σε έναν διευρυμένο Ενεργειακό Όμιλο που, εκτός από τον τομέα της Διύλισης και της Εμπορίας, θα επενδύει στον τομέα της έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, αλλά και σε καινοτόμα προϊόντα και ενεργειακές υπηρεσίες, περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας χθες Τρίτη, 19 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν τα ΕΛΠΕ και το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Μηχανική Πετρελαίου" της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του με θέμα "Από την εκπαίδευση στην παραγωγή / Το παράδειγμα της συνεργασίας Πολυτεχνείου Κρήτης-ΕΛΠΕ", ο κ. Στεργιούλης έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση των ΕΛΠΕ στο 25% των καλύτερων και πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων του κόσμου, ενώ επεσήμανε ότι η δημιουργία ισχυρού χαρτοφυλακίου στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης  Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Όμιλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΠΕ διεξήγαγε ..

ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΗΡΘΕ ΑΥΤΟ ;;;

Χρ. Λιάγγου: Αλλαγές στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ με διαδικασίες εξπρές

Αλλαγές στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ με διαδικασίες εξπρές

Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς την τήρηση των κανονισμών που προβλέπονται από το καταστατικό της εταιρείας και το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για την ενέργεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ΔΕΣΦΑ.

Η όλη διαδικασία και η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του κ. Νίκου Μαυρομάτη, που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, και στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του κ. Σωτήρη Νίκα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει πιθανότατα προεξοφλήσει το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, που καρκινοβατεί εδώ και τρία χρόνια.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τη..

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ !!

RAE_19_06_slide

Πριν από δύο εβδομάδες υπήρξε ακρόαση της νέας ηγεσίας (πρόεδρος, α΄ αντιπρόεδρος) και ενός νέου μέλους της ΡΑΕ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η διαδικασία αυτή, πέρα από το ότι μας έδωσε μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα νέα της πρόσωπα, μας έδωσε και την ελπίδα ότι η ΡΑΕ θα αποτελέσει πια μια αρχή που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που σαφώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ίσχυε μέχρι τώρα.


Γιατί; Γιατί είπε κάποια πολύ απλά και αυτονόητα πράγματα, όπως ότι η ΡΑΕ είναι

Χωρίς αρχηγό το καρτέλ του πετρελαίου


Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν παίζουν ένα πολιτικό παιχνίδι με το πετρέλαιο. Αυτή η διαμάχη ήταν ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής στις 17 Απριλίου, αν και ήταν πολλές οι κυβερνήσεις από τα 13 κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ που ήθελαν να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου, που έχουν διολισθήσει επικίνδυνα χαμηλά. Οι παλαιότεροι αντίπαλοι της Μέσης Ανατολής, η Τεχεράνη και το Ριάντ, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών ενέργειας. Αποδείχθηκε πως ο ΟΠΕΚ δεν ήταν αποτελεσματικός διαιτητής αυτής της διαμάχης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, η οποία επανέρχεται δυναμικά στις διεθνείς αγορές ενέργειας μετά την άρση μακροχρόνιων κυρώσεων από τη Δύση.

Επί της ουσίας, αυτή η διαμάχη αφορά το ποιος είναι αρχηγός της αγέλης στη Μέση Ανατολή. Οι επικριτές ισχυρίζονται πως ο οργανισμός είναι ένα καρτέλ, το οποίο προσαρμόζει την προσφορά «μαύρου χρυσού» για να ικανοποιήσει τα κίνητρα των ισχυρότερων μελών του και όχι τις ανάγκες για την επίτευξη κάποιας ισορροπίας στις διεθνείς αγορές. Εχουν δίκιο σε ό,τι αφορά τη μορφή που έχει πάρει σήμερα.

Η επιρροή του ΟΠΕΚ στις διεθνείς τιμές πετρελαίου πηγάζει από..

Περικοπή 10.300 θέσεων εργασίας διεθνώς σχεδιάζει η Shell


Η πετρελαϊκή εταιρία Shell ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης των εργαζομένων της στην Ολλανδία, στο πλαίσιο του σχεδίου για περικοπή περίπου 10.300 θέσεων εργασίας διεθνώς.

Η εταιρία δέχεται πιέσεις να περιορίσει τις δαπάνες της καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει τα κέρδη της. Η Shell απασχολεί άμεσα περίπου 11.000 εργαζομένους στην Ολλανδία.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

H Ρωσία ανατρέπει δικαστική απόφαση 50 δισ. δολαρίων ενάντια στη Yukos

H Ρωσία ανατρέπει δικαστική απόφαση 50 δισ. δολαρίων ενάντια στη Yukos
Η Ρωσία πέτυχε στην ανατροπή της δικαστικής απόφασης των 50 δισ. δολαρίων, μετά από την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου πως το εν λόγω θέμα δεν θα έπρεπε να μελετηθεί από δικαστικούς από την αρχή.

Ένα δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε πως οι δικαστικοί λειτουργοί που έλαβαν την απόφαση παρερμήνευσαν μία συμφωνία την οποία η Ρωσία υπέγραψε αλλά δεν επικύρωσε. Το δικαστήριο αποφάσισε πως οι λειτουργοί δεν είχαν την αρμοδιότητα να επιδικάσουν υπέρ των πρώην κατόχων της Yukos Oil.

H νίκη αυτή για τη Ρωσία μπορεί να απελευθερώσει αρκετούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στις κρατικές εταιρείες, και τα οποία είχαν "παγώσει" λόγω της νομικής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και GML Ltd.

H GML ανέφερε πως θα προχωρήσει σε έφεση.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ρωσία-Γερμανία διχάζουν την ΕΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Ρωσία-Γερμανία διχάζουν την ΕΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2
Το σχέδιο επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία μέχρι την Γερμανία διαχωρίζει την ΕΕ, με αρκετά από τα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη να νιώθουν πως οι ανάγκες τους παραβλέπονται από τα πλούσια δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

Ο αγωγός των 10 δισ. ευρώ, Nord Stream 2 δεν ακολουθεί τις αξίες των κανόνων της ΕΕ και αίρει ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, όπως ανέφερε ο Maros Sefcovic, επικεφαλής της ενεργειακής ένωσης της Κομισιόν. Ο αγωγός, ο οποίος θα παρέχει το..

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

kleiston_epigrafh
Η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής καιστηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Iδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(Ο.Ι.Υ.Ε), προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μάιου, κατάτην οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στησυγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμότης Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούςνόμους ως εργάσιμες για το χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκεικατηγορηματικά αντίθετους, αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργηση τηςΚυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος τωνπολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΓΣΕΕ παράλληλα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε..

ΙBG: Η φθηνότερη μετοχή, είναι αυτή των ΕΛΠΕ


Tο τμήμα ανάλυσης της IBG, με ανάλυσή του σε πολυσέλιδο report, κάνει εκτενή αναφορά σε 16 μη τραπεζικές εταιρείες, καταγράφοντας τις προοπτικές τους για το 2016 και δίνοντας τιμές-στόχους. Από την ανάλυση προκύπτει και με τη… βούλα, ότι η φθηνότερη μετοχή είναι αυτή των ΕΛΠΕ.

Η IBG δίνει τιμή-στόχο για τα ΕΛΠΕ τα 6,5 ευρώ, αλλά το πιo σημαντικά βρίσκονται στις σελ. 22 και 24 της ανάλυσης – τις οποίες επισυνάπτουμε – όπου φαίνεται ότι παίζουν με προσδοκώμενο P/E 3,3 το 2016 και με EV/EBITDA 3, γεγονός που σημαίνει ότι η μετοχή της εταιρείας είναι μακράν η πιο υποτιμημένη στο ΧΑ.

Στη σελ. 22, ως ένα μέτρο σύγκρισης, η ανάλυση μας δείχνει..

Γ. Κατρούγκαλος: Εξαιρούνται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι βουλευτές

Γ. Κατρούγκαλος: Εξαιρούνται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι βουλευτές
Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση "από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι" στο ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη είπε πως "είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ" και συμπλήρωσε: "αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο".

Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως..

ΑΝΤΙΖΗΛΙΕΣ !...

Ποιος είπε "Wind farms destroy the landscape, are alien to our cultural heritage and harmful to natural reserves";


Περίπου 2 χιλ. διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, μπροστά στην Πολωνική Βουλή την περασμένη Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Radio Poland, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τα αιολικά. Τη διαδήλωση οργάνωσε η Πολωνική Ένωση Αιολικών και σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, η κυβέρνηση έκανε έγκλημα καθοσιώσεως: ετοίμασε τις αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς, άκουσον-άκουσον, να ρωτήσει την Ένωση! Μα ποιος κυβερνάει επιτέλους την Πολωνία χωρίς να ρωτήσει το αιολικό λόμπυ;

Το αιολικό λόμπυ ισχυρίζεται πως αν περάσει το νομοσχέδιο, που προβλέπει απόσταση από κτήρια ίση με δέκα φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας, δεν θα βρεθεί ούτε μια νέα θέση για ανεμογεννήτριες στην Πολωνία, παρά μόνο μέσα στα δάση ή σε λίμνες. Αν είναι όντως έτσι, το νομοσχέδιο κινείται πραγματικά σε πολύ καλή κατεύθυνση!

Όπως μετέδιδε το Μάρτιο η Deutsche Welle, ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ..

Το ΤΕΕ «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα – Σκληρή απάντηση των μηχανικών στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης


Κατόπιν της παρουσίασης από την Κυβέρνηση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι διπλωματούχοι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν ακόμη πιο δυναμικά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ήδη αναρτήθηκε στις σχετικές ιστοσελίδες του ΤΕΕ «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 18/4/2016, αναστέλλει από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αντίδραση των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του Ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου συνολικά.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Καταστρέφει τους..

ΤΟ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ… 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

asfalistiko
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι, δίνει στη δημοσιότητα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με το «αμπαλάζ» της δημόσιας διαβούλευσης, επιχειρεί να προετοιμάσει τους πολίτες για μέτρα που ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους και που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Με μεθοδεύσεις, τακτικισμούς και δραματοποιήσεις, θέλει να εμφανίζεται ως σκληρά μαχόμενη απέναντι στους δανειστές, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο που προβλέπει ποσοτικοποιημένες περικοπές 1,8 δις ευρώ, με τις οποίες διαφωνούμε κατηγορηματικά.

Μέσα σ’ αυτό το ..

Ιράν: Χωρίς δεξαμενόπλοια δεν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοφορα πλοια
Το Ιράν δυσκολεύεται να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του όχι επειδή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα διύλισης και επεξεργασίας «μαύρου χρυσού», αλλά επειδή πολλά δεξαμενόπλοια που διαθέτει χρησιμοποιούνται ως πλωτές δεξαμενές, άλλα κρίνονται μη αξιόπλοα, ενώ ξένοι πλοιοκτήτες εμφανίζονται απρόθυμοι να μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος επιχειρηματικών ειδήσεων Business Insider, σύμφωνα με τον οποίο οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά του Ιράν το 2011 και το 2012 του αποστέρησαν το ένα τρίτο των εξαγωγών του σε «μαύρο χρυσό» και το ανάγκασαν να εξαρτάται απόλυτα από Aσιάτες αγοραστές.

Μετά την πρόσφατη άρση των κυρώσεων, το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι..

Λακκοτρύπης: Παρακολουθούμε τα φορτία εισαγωγής καυσίμων


Το Υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί τα φορτία εισαγωγής των καυσίμων, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων στον απόηχο των νέων μειώσεων στις τιμές του μαύρου χρυσού διεθνώς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΤΕΚ, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως «πρέπει να παρακολουθούμε τα φορτία που έρχονται στην Κύπρο όπως διαμορφώνονται από τις τιμές πλατζ (διυλισμένα προϊόντα) και τα τιμολόγια».

«Έχουμε περιπτώσεις όπου..