Οπως ήταν λογικό η ρύθμιση του ΙΚΑ που αφορούσε τη δυνατότητα βουλευτών, δημάρχων και πρώην νομαρχών να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην κατάργηση των διευθετήσεων και των ευνοϊκών ρυθμίσεων προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και τελικά την απέσυραν.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη σχετική του ανακοίνωση, «στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα, η προσπάθεια επιβάλλεται να είναι συλλογική και το παράδειγμα πρέπει να δίνεται πρωτίστως από τους αιρετούς κάθε βαθμίδας».
«Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε προνόμια σε βουλευτές και αιρετούς, αλλά αντίθετα κατήργησε κάθε προνόμιο με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης. Διευθετήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανήκουν σε προγενέστερα της παρούσας κυβέρνησης νομοθετήματα επαναξιολογούνται συνολικά με σκοπό την κατάργησή τους».
ΠΗΓΗ:
papaioannou-giannis.net
Με υποθέσεις και πολλά «αν» βεβαίως και δεν γράφεται η ιστορία. Ολοι άλλωστε το γνωρίζουν αυτό, ακόμη και οι ονειροπόλοι. Όμως, καμιά φορά, τα πολλά «αν» κάνουν πιο συναρπαστική τη διήγηση της ιστορίας και «πλέκουν» ένα παραμύθι αρκετά ρεαλιστικό με αρχή, μέση και τέλος και καθόλου φανταστικό.
«Αν» είχαμε λίγο λιγότερο φοροδιαφυγή, «αν» ήταν μικρότερη η σπατάλη, «αν» δεν υπήρχαν έστω τόσες πολλές μαϊμού συντάξεις, «αν» περιορίζονταν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, «αν» ήταν λιγότερα τα ρουσφέτια και τα λαμόγια, «αν» είχαν πάλι παταχθεί οι δωροδοκίες, τότε σαφώς δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ.
Μπορεί εκείνη η ισοπεδωτική φράση του Θ. Πάγκαλου να ακούγεται ενοχλητική και αρκούντως προκλητική για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, αλλά δεν παύει να απεικονίζει την πραγματικότητα και να εξηγεί την κακοδαιμονία της οικονομίας.
Ολόκληρα χωριά γέμισαν συνταξιούχους, νησιά και νομοί συντηρούνται με συντάξεις «τύφλωσης», «κώφωσης», αναπηρίας. Ενας στους τέσσερις Ελληνες είναι σήμερα συνταξιούχος, το άλλο τέταρτο είναι μαθητές, φοιτητές, ανήλικοι, το υπόλοιπο 25% είναι άνεργο και μόνο το υπόλοιπο περίπου 1/4 εργάζεται για να συντηρεί σχεδόν τα 3/4 του πληθυσμού.
Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία γονάτισαν από την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και τις αχρείαστες αξονικές τομογραφίες σε ιδιωτικές κλινικές.
Και όσοι αμφισβητούν ότι από κάτι τέτοια εξόκειλε η οικονομία, ας ακούσουν τον υπουργό Υγείας: «Χρειαστήκαμε, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, και στην υγεία τον 'μπαμπούλα' του μνημονίου, για να κάνουμε τα αυτονόητα. Για παράδειγμα, το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα είχε ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Το 2013 θα κλείσουμε με 2.300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα έχουμε περίπου 5 δισ. ευρώ λιγότερα για φάρμακα. Πεθάναμε; Όχι. Μπορούσαμε, λοιπόν, να δαπανούμε ετησίως για φαρμακευτική δαπάνη 5 δισ. ευρώ λιγότερο. Γιατί δεν το κάναμε όλα αυτά τα χρόνια;».
Πέντε δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο ή 50 δισ. σε μία δεκαετία δεν είναι και λίγα. Αντιστοιχούν στο μισό της βοήθειας του πρώτου μνημονίου, που αν δεν δίνονταν, τότε η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει από τον Μάιο του 2010.
Τα άλλα 50 δισ. «κρύβονται» στην «Υδρα» παλαιά ή στις «Αρχάνες» τώρα, όπου καταστηματάρχες επικουρούμενοι από τους πελάτες εκδιώκουν τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αρνούμενοι να εκδώσουν αποδείξεις. «Υδρες» και «Αρχάνες», «Χαλκιδικές» και «Κυλλήνες» γέμισε πλέον η Ελλάδα, με την ευγενή χορηγία και συμπαράσταση των κατοίκων που φωνασκούν γιατί ήρθε το ΣΔΟΕ αλλά όταν το κλιμάκιο απομακρύνεται ασκούν κριτική για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ελέγχων.
«Αν» τώρα σε όλα αυτά προστεθούν και τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, τα χιλιάδες ρουσφέτια με προσλήψεις υπαλλήλων που πληρώνονται με δανεικά και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες και σπατάλες στο Δημόσιο, συμπληρώνεται το μαύρο παζλ της ελληνικής κακοδαιμονίας.
Με υποθέσεις και πολλά «αν» μπορεί να μη γράφεται η ιστορία ωστόσο εξηγούν όλα αυτά τα «αν» γιατί «έπεσε» η πόλις... «Αν -φυσικά- σου βαστά η ψυχή να ακούς όποιαν αλήθεια» όπως λέει ο ποιητής.
Αντώνης Δαλίπης
ΠΗΓΗ:
logoplokies.blogspot.gr
Υπερδιπλασιάστηκαν οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία μονομερώς από τον εργοδότη το πρώτο εξάμηνο του 2013... Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφθασε στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα στοιχεία αυτά είναι απλώς ενδεικτικά, αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι 550.000 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έχουν ως αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες εσόδων από φόρους της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν, φέτος, 19.000 ελέγχους. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες εργοδότες ξεκινούν από 500 ευρώ, ενώ μπορούν να υπερβούν και τα 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.
Όσο για τη θερινή περίοδο, τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, καθώς κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκε ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κλιμάκια ελεγκτών της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα με στόχο τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας στις εποχικές επιχειρήσεις (ταβέρνες, μπαρ, μεζεδοπωλεία, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, θαλάσσια σπορ, τουριστικά γραφεία), επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες.
Συνολικά τον Ιούνιο 2013 ελέγχθηκαν 1.345 επιχειρήσεις και καταγράφηκαν 1.680 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 4.818.
Εκβιασμοί και παρακαλετά
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι αναφορές ότι η ανασφάλιστη εργασία «δίνει και παίρνει» όχι μόνο στις τουριστικές ζώνες, όπου είναι συνηθισμένη, αλλά παντού. Άλλοτε είναι η εκβιαστική απαίτηση του εργοδότη, άλλοτε η παράκληση του προσωρινά εργαζόμενου, που δεν βλέπει πια καμιά ανταποδοτικότητα στις κρατήσεις που θα πλήρωνε ως ασφαλισμένος, προτιμώντας εν τη παλάμη λίγα περισσότερα ψίχουλα του μαύρου ψωμιού του... Την ίδια ώρα ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με σχεδόν ανύπαρκτες κλαδικές συμβάσεις και με το φράγμα του κατώτατου μισθού να έχει σπάσει για 700.000 εργαζομένους που αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα.
Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση με αποτέλεσμα να δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Πέρυσι επίσης ξεπέρασαν τις 35.000 οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία είτε με τη συμφωνία των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Με ποσά μικρότερα του κατώτατου μισθού αμείβονται επίσης οι νέοι κάτω των 25 χρόνων και όσοι συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.
Για την πλειονότητα των εργαζομένων παρελθόν αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι μέσοι μισθοί να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα κατώτατα όρια. Από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2012 πάνω από 90.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών ήταν κατά μέσο όρο 19,2%.
Περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις σε 68.306 επιχειρήσεις, ενώ οι μειώσεις των μισθών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%.
Tags
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο φαίνεται να επεκτείνονται και στον ακαδημαϊκό τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας να ανοίγουν φέτος κλάδους σπουδών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Το UCLan University ίδρυσε το Solon Kassinis Energy Training School & Research Centre, λειτουργεί σε συνεργασία με τον Σόλωνα Κασίνη και φέρει το όνομα του ως τιμή για την προσφορά του στον τομέα ενέργειας. Στόχος του κέντρου είναι να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τομέα των υδρογονανθράκων.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τη σειρά του άνοιξε δύο συγκεκριμένα κλάδους για πτυχίο και μεταπτυχιακό στο Oil and Gas Energy Engineering.
Δύο προγράμματα άνοιξε το Πανεπιστήμιο Frederick με τις επωνυμίες MSc in Oil & Gas and Offshore Engineering και MSc in Energy Systems and the Built Environment.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρει, επίσης, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά πτυχίο με την επωνυμία Energy Resources Management: Oil & Gas, καθώς και το μεταπτυχιακό MBA: Concentration Oil & Gas Management.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Η κυβέρνηση της Λιβύης κατηγορεί τους απεργούντες φρουρούς στα τερματικά πετρελαίου της χώρας ότι προβαίνουν σε δικές τους εξαγωγές με πλοία, αποκομίζοντας κέρδη. Παράλληλα, η κυβέρνηση τους απειλεί ότι θα βυθίσει τα πλοία αυτά εάν συνεχιστούν οι λαθρεμπορικές δραστηριότητες.
Την προειδοποίηση απηύθυνε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν, λέγοντας πως «όποιο πλοίο που δεν διαθέτει συμβόλαιο με την κρατική πετρελαϊκή πλησιάσει στα τερματικά, θα βομβαρδιστεί από αέρος και από θαλάσσης».
Σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου, οι παράνομες δραστηριότητες έχουν στοιχίσει στη χώρα 1,6 δις. δολάρια από τις 25 Ιουλίου μέχρι σήμερα.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Με 65% ανεργία στους νέους ως 25 ετών, τους ζητούμε όταν βρουν δουλειά να πληρώνονται €511 ώστε να παίρνουν από την εργασία τους σύνταξη τριπλάσια, άνθρωποι που βάραγαν σφραγίδες ως τα 40 τους που βγήκαν στη σύνταξη.
Τους υποβάλλουμε σε έμμεση φορολόγηση εξόντωσης, ενώ οι φόροι δεν έχουν καμία ανταπόδοση.
Τους αντιμετωπίζουμε ατιμωτικά, κοροϊδεύοντας το γεγονός ότι πηγαίνουν σε καφετέριες με το χαρτζιλίκι από την οικογένεια, αντί να μείνουν κλεισμένοι σε 4 τοίχους να μαραζώσουν στα νιάτα τους, και γιατί μένουν στο πατρικό τους.
Ταυτόχρονα, όμως, κυνηγάμε να κλείσουμε και την τελευταία μικρομεσαία επιχείρηση που θα μπορούσαν να βρουν δουλειά.
Τους ζητάμε να είναι κόσμιοι και νομοταγείς, όταν οι ίδιοι οι νόμοι μας τους στερούν την αξιοπρέπεια, και παραβαίνουν τις ατομικές ελευθερίες του ανθρώπου, θεσμοθετούν την ατιμωρησία των διεφθαρμένων, και τιμωρούν την ανέχεια και τη νομοταγή συμπεριφορά, ενώ ευνοούν τη λαμογιά και τους απατεώνες.
Όσοι νέοι αντιλαμβάνονται την αρρωστημένη μηχανή μας, και φεύγουν μετανάστες, τους κατηγορούμε πως εκμεταλλεύτηκαν τη δωρεάν παιδεία που τους παρείχε η κοινωνία χωρίς να ανταποδώσουν την παροχή.
Όσοι μένουν και μαστίζονται από την ανεργία τους κατηγορούμε για τεμπέληδες που δεν πάνε να ανοίξουν πάγκο σε μια λαϊκή. Λες και μπορούν, ή δεν τους εμποδίζουμε.
Ξοδεύουμε σε μισθούς οδηγών λεωφορείων και τρένων, περισσότερα κατά κεφαλή απ΄ όσο στους πιλότους πολεμικών αεροσκαφών.
Πληρώνουμε με τους φόρους της κοινωνίας το 70% του κόστους των ΜΜΜ, και χρεώνουμε πλέον το διπλάσιο εισιτήριο από 4 χρόνια πριν.
Κυνηγάμε τα άνεργα παιδιά που δεν πλήρωσαν, με τελώνες, με την αρχαία έννοια: ανθρώπους που μοιράζονται το μισό των προστίμων με το "δημόσιο" σαν αμοιβή για τον κανιβαλισμό των αδύναμων και των ανώριμων.
Για να συντηρούνται οι τελώνες, δεν βάζουμε ένα σύστημα με μπάρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μη μπορούν οι μη έχοντες να μπούνε χωρίς εισιτήριο.
Προτιμούμε τη βρωμιά της μοιρασιάς του πρόστιμου με τους τελώνες, που το έχουν δει όργανα της τάξης και θέλουν να κάνουν και προσωποκράτηση στους "παραβάτες" για το πταίσμα της μη πληρωμής μισού ευρώ τα βλαχαδερά, λες και είναι αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες ή τελωνειακοί με αληθινή κρατική εξουσία. Αντιποίηση αρχής το λένε αυτό στο χωριό μου. Ατιμώρητη αντιποίηση αρχής.
Ανεχόμαστε να βγάζει αθωωτική επίσημη ανακοίνωση, μονόπλευρη και ατεκμηρίωτη, ο ΟΑΣΑ, που σκοπό έχει να προκαταβάλει την εν εξελίξει έρευνα της δικαιοσύνης, και κανείς δεν βγαίνει να κατακεραυνώσει τους καρεκλοκένταυρους για παρακώληση της Δικαιοσύνης, και να απολύσει σύσσωμο το ΔΣ του οργανισμού, για ασέβεια προς τους θεσμούς και τους νεκρούς.
Συντηρούμε μια βλαχομπαρόκ κρατική μηχανή με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για Ίδρυμα για την Έρευνα του Αρχαίου Υφάσματος (http://www.artext.gr/index_gr.html), με Οργανισμούς Αποξήρανσης της Κωπαΐδας, Διοργάνωσης του 2004, Συντονισμού Ανοίγματος του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά αξιώνουμε από ανήλικους και ανέργους εισιτήριο για να κινηθούν λίγα τετράγωνα με τα δημόσια μέσα που πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας.
Αυτές και χιλιάδες άλλες μικροασχημίες διαπράττουμε ως κοινωνία απέναντι στα παιδιά μας, τους νέους μας, κανιβαλίζοντας το παρόν και το μέλλον τους. Δίνοντάς τους το παράδειγμα.
Έχουμε εξελιχθεί σε μια κανιβαλιστική, γεροντολατρική κοινωνία, όπου ακόμη και οι μεσήλικες διεκδικούν τα προνόμια του προσόδου και τις συντάξεις του γήρατος εις βάρος των νέων.
Σε λίγα χρόνια, που αναπόφευκτα οι νεώτεροι, τα παιδιά μας, θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες μας, ας μη παραπονεθούμε που θα μας ανταποδώσουν την περιποίηση.
ΠΗΓΗ:.capital.gr
Εκτός της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τέθηκαν από την 1η Αυγούστου εννέα από τις παλιότερες μονάδες της ΔΕΗ, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν πάψει να παράγουν, λόγω αντιοικονομικής λειτουργίας.
Η θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία είχε προαποφασιστεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του μηχανισμού πληρωμής αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.
Οι αλλαγές που εισηγήθηκε η ΡΑΕ και αποδέχτηκε το υπουργείο ΠΕΚΑ, έχουν ως στόχο την σταδιακή προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στους όρους που θα διαμορφώσει το νέο μοντέλο που θα ισχύσει από τα μέσα του 2014 (target model) αφ' ενός και στην διατήρηση σε λειτουργία μονάδων που η λειτουργία του είναι αποδοτική και κυρίως μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος, μετά την απότομη και μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο.
Έτσι προβλέφθηκε ταυτόχρονα με την απόσυρση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, η πληρωμή των μονάδων φυσικού αερίου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της συγκυρίας (υψηλός βαθμός απόδοσης, ευελιξία για την διατήρηση της ισορροπίας στο σύστημα λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ). Οι μονάδες αυτές θα αμείβονται με ένα επιπλέον Αποδεικτικό Διαθεσιμότητας Ισχύος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα, το ύψος του οποίου ορίστηκε σε 56.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ και έτος.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, την αμοιβή αυτή θα εισπράττουν 4 μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και 7 μονάδες ανεξάρτητων παραγωγών (ιδιωτικές) με ισχύ 1.823 και 2.560 μεγαβάτ αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στις μονάδες της ΔΕΗ που βγαίνουν εκτός αγοράς, δεν αποκλείεται ορισμένες από αυτές να συμφωνηθεί με τον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) να διατηρηθούν σε ψυχρή εφεδρεία, προσφέροντας υπηρεσίες στο σύστημα. Ωστόσο η προοπτική αυτή, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης για να διαπιστωθεί αν όντως το σύστημα έχει ανάγκη από την υπηρεσία αυτή και αν ναι, ποιες μονάδες πληρούν τις προϋποθέσεις να την αναλάβουν και με ποιο τίμημα.
Οι μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός αγοράς από την 1η Αυγούστου είναι οι εξής (σε παρένθεση το καύσιμο και η εγκατεστημένη ισχύς):
ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου Νο 8 (συμβατικός λέβητας με φυσικό αέριο, 151)
ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου Νο 9(συμβατικός λέβητας με φυσικό αέριο, 188)
ΑΗΣ Αλιβερίου Νο 3 (πετρέλαιο, 144)
ΑΗΣ Αλιβερίου Νο 4 (πετρέλαιο,144)
ΑΗΣ Λαυρίου Ι (πετρέλαιο, 123)
ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙ (πετρέλαιο, 287)
ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙΙ (συνδυασμένου κύκλου «πατέντας ΔΕΗ» με φυσικό αέριο, 173)
ΑΗΣ Λιπτόλ Ι & ΙΙ (λιγνίτης, 30&8)
ΑΗΣ Πτολεμαίδας ΙΙ (λιγνίτης, 116 ).
Οι μονάδες φυσικού αερίου που θα εισπράττουν το επιπλέον Αποδεικτικό Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι οι εξής (σε παρένθεση η ιδιοκτησία και η ισχύς σε μεγαβάτ):
Άγιος Νικόλαος Protergia (Μυτιληναίος, 432,7)
ΑΗΣ Αλιβερίου V (ΔΕΗ, 420)
Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (ΕΛΠΕ-Edison 389)
Elpedison Θίσβη (ΕΛΠΕ-Edison, 410)
Ήρων ΙΙ Βοιωτίας (ΤΕΡΝΑ-GdFSuez, 422)
Ήρων Θερμοηλεκτρική Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (Ανοικτού κύκλου, ΤΕΡΝΑ-GdFSuez 49,3 Χ 3)
Korinthos Power (Μυτιληναίος 65%-Μότορ Οιλ 35%, 433)
ΑΗΣ Κομοτηνής (ΔΕΗ, 476)
ΑΗΣ Λαυρίου IV (ΔΕΗ, 550)
ΑΗΣ Λαυρίου V (ΔΕΗ, 377)
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Σε μία ριζοσπαστική πρόταση αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης προχωρά ο γενικός διευθυντής του λόμπι των Γερμανών Βιομηχάνων BDI, Μαρκους Κέρμπερ και στενός συνεργάτης του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Κέρμπερ προτείνει ο Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM να εξελιχθεί σε ένα είδος «υπ. Οικονομικών» το οποίο θα μπορεί να ελέγχει και να παρεμβαίνει στο δημόσιο χρέος των χωρών μελών.
«Για παράδειγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, «ο ESM θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να λαμβάνει κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Έτσι θα εξακολουθεί το χρέος να είναι βιώσιμο».
Ο Κέρμπερ, που είχε διατελέσει μέχρι το 2011 διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, εστιάζει στη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της τρόικα για το χρέος της Ελλάδας και κατά πόσο αυτό είναι βιώσιμο. Και υπογραμμίζει πως μία ελάφρυνση δεν χρειάζεται να έλθει κατ’ ανάγκη από ένα συμβατικό «κούρεμα» χρέους.
«Καθώς στις χώρες σε κρίση παρατηρείται καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να δίδονται κρατικά περιουσιακά στοιχεία στον ESM απευθείας προκειμένου να μειώνεται το χρέος τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Έτσι καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση, αναγνωρίζοντας βέβαια πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν αλλαγές στην Συνθήκη της Ευρώπης.
Στ. Μορ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Στο Ιράν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου αξίας-ρεκόρ που αγγίζει τα 1.800 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο αριθμός αυτός βασίζεται στις τρέχουσες παγκόσμιες τιμές των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αχμάντ Γκαλεμπανί. Το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με τα έσοδα από τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου για τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, η άντληση του «μαύρου χρυσού», στο Ιράν, έφθασε τον Ιούλιο τα 2,68 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Αυτά που χρόνια τώρα είναι γνωστά και έχουν αποτελέσει για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ αιτία και αφορμή αγώνων και διεκδικήσεων, διαπίστωσε (δυστυχώς) το σωματείο και στην περίπτωση του συμβάντος στην Σαντορίνη κατά την επίσκεψή του στον Α.Σ.Π του νησιού. Αυτά, που δεν είναι άλλα από τον υπέρμετρο ζήλο και την αυταπάρνηση των εργαζόμενων –από τη μία πλευρά- και την προκλητική/αδικαιολόγητη αδιαφορία κυβέρνησης και Διοίκησης της ΔΕΗ –από την άλλη- που δε δικαιολογούνται (σε απολύτως καμία περίπτωση) να θέτουν σε κίνδυνο τόσο ανθρώπινες ζωές όσο το ενεργειακό σύστημα ολόκληρης της χώρας.
Έχοντας συμβεί και έχοντας καταγραφεί 3 σοβαρότατα Βιομηχανικά ατυχήματα σε χρονικό διάστημα ενός μόνο μήνα !!! (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΣΠ Σαντορίνης) και μάλιστα ατυχήματα που θα είχαν αποσοβηθεί εάν οι υπεύθυνοι είχαν μεριμνήσει για τα αυτονόητα, δε μπορεί κάποιος παρά ευθέως να επιρρίψει τεράστιες ευθύνες και κατηγορίες τόσο στην Κυβέρνηση, που χωρίς λόγο αποκλείει αυτή τη στιγμή τη ΔΕΗ από τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, όσο και στη Διοίκηση της ΔΕΗ, που ανήμπορη να προβεί στην παραμικρή αντίδραση απλά παρακολουθεί την επιχείρηση να καταρρέει μη μπορώντας να ανταπεξέλθει σε βασικές απαιτήσεις, μη μπορώντας καν να προστατέψει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων της.
Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία -Οικονομικών και ΠΕΚΑ- δυστυχώς επιλέγουν να βλέπουν την κατάσταση κάτω από το πρίσμα της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι υπό την ουσία και σημαντικότητα των καταστάσεων που επιβάλλουν προσλήψεις προσωπικού. Δυστυχώς επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι οι προσλήψεις, που με τόσο σθένος διεκδικούμε ειδικά τα τελευταία χρόνια, μπορούν να βγάλουν την επιχείρηση από το τέλμα, μπορούν να εγγυηθούν τη σωστή συντήρηση και λειτουργία του πανάκριβου εξοπλισμού της επιχείρησης, μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη παροχή φθηνού και ποιοτικού ρεύματος στους καταναλωτές και φυσικά μπορούν να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.
Με τις ζημιές να αγγίζουν το 50% του ΑΣΠ, με την ψυχολογία εργαζόμενων και κατοίκων του νησιού σε κλονισμό, με τον Τουρισμό να δέχεται ράπισμα από αυτούς τους ίδιους που λένε ότι ο τουρισμός αποτελεί «το μέλλον και την ανάσα της χώρας» και με το επόμενο χτύπημα να καραδοκεί (αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα γεγονότα) είναι αδύνατον να μην απαιτούμε ένα δείγμα καλής θέλησης. Είναι αδύνατον να μην υψώνουμε φωνή για τα αυτονόητα. Είναι αδύνατον να μην ζητούμε ευθύνες και απολογισμό.
Είναι οδυνηρό η Διοίκηση της ΔΕΗ να συγκροτεί επιτροπές για να διερευνήσει συνθήκες και καταστάσεις δυσάρεστων και καταστροφικών συμβάντων την ώρα που θα έπρεπε να λειτουργεί και να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα της επέτρεπαν να αποτρέπει τέτοιου είδους γεγονότα. Είναι οδυνηρό η Κυβέρνηση να «υπολογίζει» δημοσιονομικά τις ανθρώπινες ζωές την ώρα που οι τόσο απαραίτητες και πολυπόθητες προσλήψεις μπορούν να γίνουν χωρίς να επιβαρύνουν, στο ελάχιστο, τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τι δεν μπορούν επιτέλους να δουν; Ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη συντηρήσεων οδηγούν τη ΔΕΗ, με μαθηματική ακρίβεια, σε κατάρρευση; Καταθέτοντας την ψυχική και σωματική τους δύναμη, τούτη την ώρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δίνουν τα πάντα, άοκνα και υπό αντιξοότατες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του νησιού και να «ξεπλύνουν» την θολή εικόνα που έχουν αποκλειστικά δημιουργήσει οι υπεύθυνοι και αυτούς θα έπρεπε να βαραίνει. Όπως κάθε φορά όμως, άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει τους εργαζόμενους για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν εξόχως δυσάρεστα περιστατικά όπως αυτό στη Σαντορίνη, δηλώνει στο πλευρό τους και στη διάθεσή τους για βοήθεια με όποιο τρόπο μπορεί αυτή να προσφερθεί.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί Κυβέρνηση & Διοίκηση να φροντίσουν ….χθες για όλα αυτά που πολύ καλά ξέρουν ποια είναι καθώς την επόμενη φορά η Μεγαλόχαρη μπορεί να μην κάνει το θαύμα της όπως σε τούτη τη περίπτωση και δε θρηνήσαμε θύματα.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Όταν κάποιοι απολύονται λόγω κατάργησης της εργασίας τους, κάποιοι πρέπει να βολευτούν με μισθό κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
ΦΕΚ1994/τ’Β/14.08.2013
ΠΗΓΗ:
olympia.gr