Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία σηκώνουν στις πλάτες τους οι ασφαλισμένοι, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ένα σωματείο που εκπροσωπεί μερίδα γιατρών του ενιαίου οργανισμού καταθέτει προτάσεις στον Υπουργό Υγείας συντονισμένες απόλυτα με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας.
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτες και προκλητικές τις προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση της αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αιτήματα τα οποία τα συγκεκριμένο σωματείο έθεσε στον Υπουργό Υγείας.
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και δικαιούνται γρήγορη και αποτελεσματική ιατρική κάλυψη και οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες πρέπει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και να έχουν αυτόν τον στόχο.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως ένας ασφαλιστικός φορέας που θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων που έχουν ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη όσο και στις υποχρεώσεις του απέναντι στο προσωπικό που απασχολεί
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική αποτελεί μια "οικονομική ωρολογιακή βόμβα" η οποία ενδέχεται να κοστίσει 60 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων που ερευνούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την περιβαλλοντική αλλαγή.
Μέχρι σήμερα η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική αντιμετωπιζόταν ως μια οικονομικά επωφελής εξέλιξη, καθώς δημιουργεί περισσότερο ελεύθερο χώρο για τα εμπορικά πλοία και για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα επιφέρει κλιματικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην καταστροφή καλλιεργειών, υποδομών και αστικών περιοχών.
Όπως μεταδίδουν οι F.T, έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων Cambridge και Erasmus, προβλέπει πως το οικονομικό κόστος που θα προκληθεί θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τα όποια οικονομικά οφέλη.
"Οι άνθρωποι υπολογίζουν τα πιθανά οικονομικά οφέλη σε δισεκατομμύρια δολάρια και εμείς μιλάμε για δυνητικό κόστος και καταστροφές και επιπρόσθετες επιπτώσεις της τάξης των δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων" δήλωσε ερευνητής του Cambridge στους FT.
Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο που θα έχουν τα πιο θερμά νερά της Αρκτικής στο στρώμα πάγου κάτω από την Θάλασσα της Σιβηρίας, το οποίο εκτιμάται πως περιέχει τεράστια αποθέματα μεθανίου.
Το μεθάνιο θεωρείται είκοσι φορές πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν ήδη ενδείξεις για διαρροή μεθανίου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, προκαλώντας τεράστιες αλλαγές όπως το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία.
Ερευνητής του Cambridge ανέφερε στους F.T. ότι ο πάγος στην θάλασσα της Αρκτικής μπορεί να έχει εξαφανιστεί πλήρως ως το 2015.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Στο μήνυμα ο αποδέκτης φέρεται να κέρδισε σημαντικό χρηματικό ποσό σε κλήρωση με την ονομασία «The Millions Mobile Award»«Your Mobile Number has Won £1,500,000.00 in the Millions Mobile Award. To claim Funds, Kindly Email us: EML 424756, Your Name amp;Number to: eurostakes@msn.com»
Αν λάβετε αυτό το μήνυμα στο κινητό σας καλείστε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να το αγνοήσετε καθώς πρόκειται για απάτη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται σε χρήστες κινητών τηλεφώνων, σύντομα μηνύματα sms, για δήθεν κέρδη
από διαγωνισμό.
Ο αποδέκτης φέρεται να κερδίζει σημαντικό χρηματικό ποσό σε κλήρωση με την ονομασία «The Millions Mobile Award», ενώ στη συνέχεια, για να εισπράξει το ποσό, προτρέπεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα προσωπικά του στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση eurostakes@msn.com.
Στη συνέχεια εάν πεισθεί ο χρήστης καλείται να καταβάλει χρήματα για δήθεν προπληρωμή φόρων ή εξόδων εκταμίευσης των κερδών.
Η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και συγκεκριμένα: • Να μην ανταποκρίνονται σε μηνύματα (sms ή email) που αναφέρουν ότι κέρδισαν χρηματικά ποσά σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.
• Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων. • Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό. • Να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476464 amp; 210-6476461 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη λήψη οδηγιών.
Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr και ειδικότερα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για ανάλογα περιστατικά.
ΠΗΓΗ:
olympia.gr
Τις τελευταίες μέρες τελείως απρόσμενα (;)επανήλθε στο προσκήνιο το Grexit που για μερικούς μήνες το είχαμε ξεχάσει, καθώς όλοι μας διαβεβαίωναν ότι μετά το PSI και τη λήψη νέων σκληρών μέτρων αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται πλέον. Για λόγους μάλιστα καθησυχασμού της κοινής γνώμης αλλά και των αγορών, υπήρξε ένα μπαράζ θετικών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους μέχρι την υπερβολή από την πλευρά της κυβέρνησης που έκανε λόγο για ελληνικό success story.
Επειδή όμως οι ξένοι αναλυτές δεν κατεβάζουν αμάσητο και αδιερεύνητο ότι τους πλασάρουν, έβαλαν πάλι κάτω τα νούμερα και διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα και οι στόχοι των δανειστών για την ελληνική οικονομία, δεν βγαίνουν.
Έτσι απλά, στις εκτιμήσεις της Nomura, της City και τα διάφορα Ινστιτούτα σκέψης που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, προστέθηκαν χθες και προχθές οι εκτιμήσεις του έγκυρου αρθρογράφου των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε πως η λύση είναι η έξοδος από το ευρώ και χθες ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος κ. Χανς Βέρνερ Ζιν που ζήτησε να...μας επιτρέψουν να βγούμε από το Ευρώ με δικαίωμα επιστροφής εν ευθέτω χρόνω!
Τι βλέπουν όμως αυτοί οι κύριοι που δεν βλέπουμε εμείς ή μάλλον δεν θέλουμε να δούμε; Βλέπουν πρώτα και κύρια ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ εύθραυστο και δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροημέρευση. Βλέπουν επίσης το χρέος που επίσημα βρίσκεται στα 317,8 δισ ή στο 160,5% του ΑΕΠ. Βλέπουν ότι το hair cut που θα μας ωφελούσε κατά 105 δισ τελικά το όφελος ήταν μόλις 25 δισ και το μόνο που πέτυχε ήταν να καταστρέψει τις Ελληνικές τράπεζες που εφεξής είναι δύσκολο να σηκώσουν κεφάλι αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα χρειάζονται συνεχώς ζεστό χρήμα, το οποίο θα πρέπει να δανείζεται το ελληνικό κράτος.
Και φυσικά, όσες περικοπές κι αν έγιναν, η κατάσταση δεν σώζεται καθώς η λεγόμενη εξυγίανση και μείωση του δημόσιου τομέα προσθέτει συνεχώς κατά χιλιάδες νέους συνταξιούχους ακόμα και με εικονικά ασφαλιστικά χρόνια, σε φαλιρισμένα ταμεία.
Η μόνη ενδεχομένως λύση είναι ένα νέο γενναίο κούρεμα του χρέους που όμως τώρα δεν βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και των ιδιωτών αλλά στα Ευρωπαϊκά κράτη και γι αυτό επί του παρόντος αρνούνται καν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Κι αν συνεχίσουν να κρατούν την ίδια στάση και μετά τις γερμανικές εκλογές, τότε φοβούμαι ότι πολύ σύντομα, θα φθάσουμε σε αδιέξοδο κι αυτό που σήμερα οι αναλυτές τον αναφέρουν σαν ενδεχόμενο, να είναι αναπόφευκτη εξέλιξη και ο Θεός βοηθός.
Όλα τα άλλα που έρχονται και μας επιβάλλουν οι τροϊκανοί με περικοπές και αυστηρή λιτότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους και των ελλειμμάτων αλλά και αντίποινα σε ένα ολόκληρο λαό που οι κυβερνήσεις του, τον καθοδηγούσαν για χρόνια στην υπερκατανάλωση και την υπερβολή με δανεικά χρήματα.
[Του Βασ. Στεφανακίδη από protothema.gr]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Από το υπουργικό συμβούλιο, εγκρίθηκε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που προβλέπει την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης σε τρεις φάσεις και κομμάτια.
Το σχέδιο είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο από την τρόικα και αναμένεται να περάσει από τη Βουλή, με βάση τα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με το πλάνο που εγκρίθηκε ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα διαχωριστεί πλήρως από τη ΔΕΗ, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν πάγια της ΔΕΗ και θα μπορεί να ανταγωνιστεί την κρατική εταιρεία. Τέλος, ένα μέρος της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί.
Ειδικότερα για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται:
Σε πρώτη φάση η είσοδος επενδυτή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει έως και το 49% του ΑΔΜΗΕ.
Επιπλέον στη συνέχεια συμβατική υποχρέωση απόκτησης από του προαναφερόμενου επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.
Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και η δεύτερη στο β τρίμηνο του 2014.
Για τη μικρή ΔΕΗ:
Δημιουργία εταιρείας με το 30% του δυναμικού της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη τις αποσύρσεις παλιών μονάδων και την κατασκευή νέων. Επίσης θα δοθεί αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας εμπορίας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ:
Θα διατεθεί το 17% και θα προσελκυθεί στρατηγικός επενδυτής. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.
Πηγή: capital.gr
ΠΗΓΗ:zougla.gr
Καλώς ή κακώς, ο Νίκος Φωτόπουλος θεωρήθηκε πρόσωπο-σύμβολο ενός τύπου συνδικαλισμού, που δέσποζε επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Άλλοι τον μίσησαν και τον αντιμετώπισαν περίπου ως υπεύθυνο για την κρίση, οι συνάδελφοί του τον αγάπησαν και τον ανέδειξαν «ισόβιο» πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, τα μεγάλα ΜΜΕ τον είχαν στο στόχαστρο, η δεξιά τον πολέμησε με όλα τα μέσα, το ΠΑΣΟΚ τον αγκάλιασε πρώτα και για πολύ καιρό ως δικό του παιδί -όπως και ήταν- και τον διαφήμισε ως συνδικαλιστή-πρότυπο, για να τον δυσφημίσει εν συνεχεία ως συνδικαλιστή-δαίμονα. Για όλα αυτά, η διαδρομή του και η αντιμετώπισή του είναι η διαδρομή και η εξέλιξη του συνδικαλιστικού κινήματος όπως το γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο συνδικαλισμός της μεταπολίτευσης κέρδισε για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα πολλά πράγματα, τους ανέδειξε σε προνομιούχο στρώμα της εργατικής τάξης, στήριξε όλη τη διαδρομή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ και γέννησε μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κινήθηκε με άνεση από τις ανώτατες συνδικαλιστικές θέσεις στις υπουργικές καρέκλες, ή σε καλά αμειβόμενες θέσεις εξουσίας -διοίκηση ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή και με λίγες εξαιρέσεις ο συνδικαλισμός στο δύσκολο ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αδύναμος, υπονομευμένος από την εργοδοσία, παρακολούθημα από πολλές απόψεις του «συντεχνιακού» συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λεγόμενες πανελλαδικές απεργίες, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής του δημόσιου τομέα άγγιζαν ακόμα και το 100%, τα ποσοστά του ιδιωτικού παρέμεναν πάντα πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα σε μερικούς κλάδους. Κι αυτή η ανισομέρεια του συνδικαλιστικού κινήματος είχε φυσικά τις επιπτώσεις της τόσο στις κατακτήσεις κάθε κλάδου, όσο και στην εμπέδωση σιγά-σιγά της εντύπωσης ότι υπάρχουν και μεταξύ των εργαζομένων οι προνομιούχοι και οι μη προνομιούχοι. Για την ιστορία, πρώτο για προνομιούχους και ρετιρέ και για μη προνομιούχους μίλησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την ιδέα ότι η λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης βρίσκεται στο σχιστολιθικό αέριο προσπαθεί να «περάσει» στους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους η Chevron.
«Αυτή η πηγή ενέργειας θα μπορούσε σίγουρα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και να αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη», δηλώνει ο Ian MacDonald, επικεφαλής της ρωσικής μονάδας της Chevron.
Ο ίδιος τονίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών ενημερωθούν για τα οφέλη της αξιοποίησης του σχιστολιθικού, τότε θα γίνουν περισσότερο υποστηριστικοί προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι συγκεκριμένες απόψεις που διατυπώνει ο επικεφαλής της εταιρίας έρχονται εν μέσω έντονης δυσπιστίας από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών αναφορικά με την σκοπιμότητα διερεύνησης της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσο είναι επικεφαλής του κράτους δεν πρόκειται να επιτραπεί η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.
Παράλληλα, οι καθυστερήσεις από την πλευρά της πολωνικής πολιτείας είχαν ως αποτέλεσμα οι εταιρίες Exxon Mobil Corp και η Talisman Energy να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για δραστηριοποίηση στον κλάδο του φυσικού αερίου της χώρας.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Ως η μεγαλύτερη τουρκική επιχείρηση για το έτος 2012, με βάση την κατάταξη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναδείχθηκαν τα διυλιστήρια Tupras.
Η Tupras σημείωσε πωλήσεις 40 δισ. τουρκικών λιρών, ενώ δεύτερη ήταν η Ford, τρίτη η Renault, τέταρτη η Arcelik, κατασκευάστρια συσκευών, πέμπτη η ενεργειακή EUAS και ακολουθούν η Fiat, η Iskendreun Iron & Steel, η Eregli Iron & Steel, η ICDAS και η Aygaz.
Ως η πιο κερδοφόρος επιχείρηση για το 2012 αναδείχθηκε η κρατική πετρελαϊκή, ΤΡΑΟ, με κέρδη 1,5 δισ. τουρκικών λιρών.
ΠΗΓΗ:energypress.gr