Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πατραϊκός - πετρέλαια: Τι γράφει η Naomi Klein (συγγραφέας του "Δόγμα και Σοκ") - "Καταστρέφουν τις όμορφες θάλασσες της Ελλάδας στο όνομα του χρέους"!


Αποκαλυπτική η θέση της διάσημης συγγραφέως Naomi Klein («Το Δόγμα του Σοκ») για τις
έρευνες πετρελαίου και τις εξορύξεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στον Πατραϊκό Κόλπο, στο Κατάκολο και στα Γιάννενα.
Σε άρθρο της στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αναφερόμενη στον ενεργειακό πόλεμο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, η συγγραφέας ακροθιγώς αναφέρεται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το λόμπι του φυσικού αερίου χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση για να υποδείξει σε χώρες όπως η Ελλάδα ότι θα βγουν από το χρέος και την απελπισία εάν επιτρέψουν εξορύξεις στις όμορφες αλλά ευαίσθητες θάλασσές τους».
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ NAOMI KLEIN:
«Θα κερδίσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν πλημμυρίσουμε την Ευρώπη με σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ – ή, τουλάχιστον, αυτό θέλει η βιομηχανία να πιστέψουμε. Στο πλαίσιο της αντιρωσικής υστερίας, έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο δύο νομοσχέδια για την επιτάχυνση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο όνομα της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και της προάσπισης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
«Αν πούμε όχι στη νομοθεσία είναι σαν να λαμβάνουμε μια κλήση για επείγουσα βοήθεια από τους φίλους μας και να τους κλείνουμε το τηλέφωνο κατάμουτρα», είπε ο εισηγητής του νομοσχεδίου στην αμερικανική Βουλή, Κόρι Γκάρντνερ.
Είναι αλήθεια, αν βέβαια οι φίλοι αυτοί εργάζονται στη Chevron και στη Shell, και η επείγουσα βοήθεια αφορά την ανάγκη κερδοφορίας καθώς στερεύουν τα αποθέματα συμβατικού αερίου και πετρελαίου. Για να λειτουργήσει η συμπαιγνία, είναι σημαντικό να μη μάθει κανείς τις λεπτομέρειες. Επί χρόνια η βιομηχανία υποστήριζε πως οι Αμερικανοί πρέπει να αποδεχθούν τις επιπτώσεις της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στα εδάφη, στο νερό και στον αέρα ώστε να επιτευχθεί «ενεργειακή ανεξαρτησία».
Και τώρα, ξαφνικά, ο στόχος έχει μετατραπεί σε «ενεργειακή ασφάλεια», δηλαδή πώληση αερίου στο εξωτερικό, ώστε να δημιουργούμε εξαρτήσεις σε άλλους. Το πιο σημαντικό που θα ήθελε η βιομηχανία να περάσει απαρατήρητο είναι ότι η υποδομή που χρειάζεται για να εξάγουν οι ΗΠΑ φυσικό αέριο απαιτεί πολυετή διαδικασία αδειοδότησης και κατασκευής.
Ενας και μοναδικός τερματικός σταθμός LNG μπορεί να κοστίσει 7 δισ. δολάρια, χρειάζεται να τροφοδοτηθεί από γιγάντιο δίκτυο αγωγών και σταθμών συμπίεσης και απαιτεί δικό του εργοστάσιο ενέργειας μόνο και μόνο για να μπορέσει να υπερ-ψυχθεί το αέριο ώστε να υγροποιηθεί.
Εως ότου φθάσει η στιγμή να λειτουργήσουν αυτά τα γιγάντια έργα, η Γερμανία και η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να έχουν συμφιλιωθεί. Τότε ελάχιστοι θα θυμούνται ότι η κρίση στην Κριμαία ήταν η δικαιολογία που άδραξε η βιομηχανία φυσικού αερίου για να υλοποιήσει τα παλαιά όνειρά της για εξαγωγές – ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τις περιοχές που υφίστανται την εξόρυξη και για τον πλανήτη που ψήνεται.
Εχω ονομάσει αυτή την τάση εκμετάλλευσης κρίσεων για ίδιο όφελος «δόγμα του σοκ». Κανείς δεν είναι τόσο καλός στο παιχνίδι αυτό όσο η παγκόσμια βιομηχανία αερίου.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το λόμπι του αερίου χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση για να υποδείξει σε χώρες όπως η Ελλάδα ότι θα βγουν από το χρέος και την απελπισία εάν επιτρέψουν εξορύξεις στις όμορφες αλλά ευαίσθητες θάλασσές τους.
Με παρόμοια επιχειρήματα προσπαθεί η βιομηχανία να εμφανίσει ως ορθολογική επιλογή την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανείς όμως δεν χτίζει υποδομές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων εκτός εάν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει για τουλάχιστον 40 χρόνια.
Απαντάμε στην κρίση του πλανήτη που υπερθερμαίνεται κατασκευάζοντας ένα δίκτυο πανίσχυρων ατμοσφαιρικών φούρνων. Εχουμε τρελαθεί; Η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της Ουκρανίας εγγράφεται σε ένα μακρύ κατάλογο τέτοιων προσπαθειών.
Μόνο που αυτή τη φορά πολύ περισσότεροι γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια. Χάρη στη δουλειά κορυφαίων μελετητών, όπως ο Μαρκ Τζέικομπσον και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ξέρουμε ότι ο κόσμος μπορεί έως το 2030 να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Αυτές είναι οι υποδομές που πρέπει να σπεύσουμε να κατασκευάσουμε, όχι γιγάντια βιομηχανικά έργα που θα κλειδώσουν την εξάρτησή μας για δεκαετίες. Είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να μετατρέψουν την επιθυμία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο σε αίτημα για επείγουσα μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μια τέτοια μετάβαση μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί εάν ο πλανήτης πλημμυρίσει με φθηνό αέριο από τον αμερικανικό σχιστόλιθο. Η αντιμετώπιση της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή μας υποχρέωση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το μάρκετινγκ της βιομηχανίας φυσικού αερίου να αποσπά την προσοχή μας».
Σ.Σ. Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή".

ΠΗΓΗ:patrasnews.com

Βρετανία: Κλείνει αγωγός πετρελαίου μετά την κλοπή χιλιάδων λίτρων καυσίμου


Στο κλείσιμο ενός αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από διυλιστήριο κοντά στο Σαουθάμπτον υποχρεώθηκε η μονάδα της Exxon στη Βρετανία, Esso, έπειτα από πληροφορίες ότι κλέφτες έσπασαν τον αγωγό και αφαίρεσαν χιλιάδες λίτρα καυσίμου.
«Η Esso είναι δεσμευμένη στα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας. Ο πετρελαιαγωγός ως εκ τούτου έχει κλείσει και οι εμπειρογνώμονές μας εργάζονται για να τον ελέγξουν και, αν είναι απαραίτητο, να κάνουν οποιαδήποτε επιδιόρθωση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως η Esso δεν αναμένει να επηρεαστούν από το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού οι λιανικοί πελάτες της. Η Esso είναι η μονάδα της Exxon Mobil στη Βρετανία.
Η εφημερίδα Daily Echo ανέφερε πως η αστυνομία αναζητά μια συμμορία κλεφτών που πιστεύεται ότι διέρρηξαν τον πετρελαιαγωγό.
Πηγή: Reuters

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

21 Απριλίου 1967 - Δεν ξεχνάμε


21 Απριλίου 1967. Η ηλιθιότητα και η κτηνωδία με εθνικό μανδύα έριξαν τη μαύρη σκιά τους πάνω από την Ελλάδα. Η χώρα του ήλιου έγινε χώρα του σκότους. Στρατόπεδα, φυλακές, κυνηγητά, βασανιστήρια, δολοφονίες, τρόμος. 
Εφτά μαύρα χρόνια που πρέπει να τα θυμόμαστε. Να θυμόμαστε τους νεκρούς, τους σακατεμένους, το Πολυτεχνείο, την τραγωδία της Κύπρου, την τραγωδία της Ελλάδας. 
Για να μη ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιο εφιάλτη από Εφιάλτες, είτε με στολή στρατιωτική, είτε με κουκούλα Χρυσαυγίτη.

Βρείτε λίγο χρόνο να δείτε αυτό το βίντεο.

Η μνήμη είναι ο καλύτερος βοηθός της κρίσης --και έρχονται εκλογές με τους φασίστες να σηκώνουν πάλι κεφάλι, για να «σώσουν» όπως και τότε την Ελλάδα, καταργώντας τη μεγαλύτερη κατάκτηση των Ελλήνων --τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.
ΠΗΓΗ:/www.facebook.com/pages/


ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL


Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών έχει βρεθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, για το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει Καναδικό πετρέλαιο στα αμερικανικά διυλιστήρια. 

Ο αγωγός που θα μεταφέρει στις ΗΠΑ πετρέλαιο από τον Καναδά, προερχόμενο από αμμώδη πίσσα, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Το σχέδιο που προβλέπει την δημιουργία του αγωγού Keystone XL, ο οποίος θα ξεκινά από την Αλμπέρτα του Καναδά και θα καταλήγει στο Τέξας, έχει κοστολογηθεί με 5,4 δισεκατομμύρια και αναμένει την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι εργασίες του. 

Και ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι σύντομα θα γινόταν γνωστή η απόφαση του προέδρου Ομπάμα, αντ΄αυτού ήρθε μια ανακοίνωση μου μεταθέτει το ζήτημα για τον Νοέμβριο και μάλιστα για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. 

Η είδηση έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα: Από την πλευρά των υποστηρικτών της κατασκευής του αγωγού, υπήρξε οργή, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, της γερουσιαστού Mary Landrieu από την Λουιζιάνα: 

«Αυτή η απόφαση είναι ανεύθυνη, αχρείαστη και απαράδεκτη», με «υποσημείωση» σε αυτή τη δήλωση ότι η κ. Landireu είναι γερουσιαστής των Δημοκρατικών, του κόμματος που προΐσταται ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις και άλλων γερουσιαστών, καθώς και παραγόντων της αγοράς, που χαρακτήρισαν την κωλυσιεργία του έργου επιζήμια τόσο για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ, όσο και για τα εθνικά συμφέροντα. 

Στον αντίποδα, καθώς η κατασκευή του αγωγού έχει γνωρίσει εντονότατες περιβαλλοντολογικές αντιδράσεις, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που καλωσόρισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου. 

Πάντως το ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι «πατάει σε δύο βάρκες». Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου χρειάζεται την υποστήριξη του ισχυρού ρεύματος κατά του αγωγού, αλλά παράλληλα πρέπει να ισορροπήσει και τις εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Nomura: Πόσο επηρεάζονται Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία - Όλα τα νούμερα

Nomura: Πόσο επηρεάζονται Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία - Όλα τα νούμερα
Πλήγμα έως και 0,7 ποσοστιαίων μονάδων στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να επιφέρει η κρίση στην Ουκρανία, προειδοποιεί  η Nomura.

Η ανάλυση του επενδυτικού οίκου διαπιστώνει πως εφόσον η αναταραχή αποδειχθεί τελικά σύντομη, οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι περιορισμένες. Και αυτό γιατί τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι υψηλά, με αποτέλεσμα τα κράτη να είναι σε θέση να αντέξουν το σοκ, ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Όμως, εάν η αναταραχή στην Αν. Ευρώπη είναι παρατεταμένη, τότε η Nomura κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπολογίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποβαθμίσει την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3-0,5 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο.

Στην ακραία περίπτωση, που κοπούν όλες οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δυτική Ευρώπη, τότε η επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης των 0,7 ποσοστιαίες μονάδων. Από αυτές τις εκτιμήσεις γίνεται σαφές ότι το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία μπορεί να ανατρέψει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από την ύφεση.

Γιατί η Ρωσία έχει σημασία για την Ευρωζώνη και την ΕΕ

1. Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή ενέργειας: Σύμφωνα με τη Eurostat, το 25% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωζώνης και περίπου το 30% των εισαγωγών πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία. Από τις 5 μεγάλες χώρες, η Γερμανία έχει την υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία (το 39% του εισαγόμενου πετρελαίου και το 36% του εισαγόμενου αερίου είναι ρωσικό). Ακολουθεί η Ιταλία (με ποσοστά 16% και 28% αντίστοιχα). Από τις μικρότερες χώρες, ξεχωρίζει η Φινλανδία, όπου σχεδόν όλες οι εισαγωγές πετρελαίου και το 100% των εισαγωγών αερίου προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.



2. Η Ευρώπη έχει έκθεση στη Ρωσία μέσω των εξαγωγών: Η Ρωσία γίνεται όλο και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη, με τα στοιχεία του ΔΝΤ να δείχνουν ότι το 2012, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία. Σε επίπεδο χωρών, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία.


3. Η έκθεση μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων: Για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία είναι σχετικά χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Όμως, το ρίσκο είναι κυρίως εστιασμένο στις μικρές χώρες, και κυρίως στην Κύπρο (όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία ισοδυναμούν με το 4% του ΑΕΠ), την Αυστρία (2,8%) και τη Φινλανδία (1,7%). Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο.


4. Η έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορισμένη έκθεση στη Ρωσία, με τα στοιχεία της BIS να δείχνει ότι τα μεγαλύτερα συμφέροντα στη χώρα διαθέτει η Γαλλία, με την Ιταλία και τη Γερμανία να ακολουθούν. Όμως, ως ποσοστό του ενεργητικού, η μεγαλύτερη έκθεση εντοπίζεται στις ολλανδικές τράπεζες (0,6%), τις ιταλικές και τις γαλλικές (0,5%).



Τα κανάλια μετάδοσης ενός ρωσικού σοκ

* Ελλείψεις στην αγορά της ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των τιμών: Εάν διαταραχθεί η προμήθεια της Ευρωζώνης με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα πρέπει να αναμένεται μια ευρεία αύξηση στις τιμές. Αυτή, με τη σειρά της, θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς θα συμπιέσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ένα επίμονο σοκ της τάξης του 10% στις τιμές του πετρελαίου ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε ένα χρόνο και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια.


* Μέσω ενός σοκ στη ζήτηση: Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τόσο ώστε να φτάσουμε στο ακραίο σημείο όπου θα εξαλειφθεί κάθε εμπορική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωζώνης, τότε το πλήγμα στην ανάπτυξη θα είναι της τάξης των 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Φινλανδία, 0,8 μονάδων στην Ιρλανδία, 0,7 μονάδων στη Γερμανία, 0,3 μονάδων στη Γαλλία και 0,6 μονάδων στην Ιταλία.


ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

ΗΠΑ: "Καταλύτης" το φυσικό αέριο για την λύση του Κυπριακού


«Η Λευκωσία θα πρέπει από τώρα να αρχίσει συζήτηση για το φυσικό αέριο με την Άγκυρα» συστήνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Κόνιγκ, ο οποίος επισημαίνει ότι το θέμα του αερίου θα αποβεί «καταλύτης» για λύση του Κυπριακού, καθώς και άλλων πολιτικών διαφορών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει την ικανοποίηση της χώρας του για την ευρωατλαντική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κόνιγκ έπλεξε, μάλιστα, το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ο κ. Κασουλίδης γνωρίζει πώς να ασκεί εξωτερική πολιτική κατά τρόπο που να ενισχύεται η Κύπρος, η Ε.Ε., αλλά και η ευρύτερη διατλαντική κοινότητα.

Την ίδια στγμή, χαρακτήρισε «πρώιμη» την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 28 μέλη της Συμμαχίας (και η Τουρκία). Χαιρέτισε, όμως, το ενδιαφέρον της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Σε ερώτηση κατά πόσον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιλαμβάνονται ή λαμβάνουν υπ’ όψιν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Κύπρος έναντι της Ρωσίας, ο κ. Κόνινγκ απάντησε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πως οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι πολύ στενές.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι «σίγουρος ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δίλημμα, μολονότι υπάρχουν προκλήσεις αυτήν την περίοδο».

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας -για την οποία εμφανίστηκε πεπεισμένος πως έχει ρωσικό δάκτυλο- «αποτελούν πρόκληση για ολόκληρο το μεταψυχροπολεμικό σύστημα». Προχώρησε ακόμα περισσότερο χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα ως τη μεγαλύτερη «πρόκληση στο ευρωπαϊκό σύστημα σχέσεων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακόμα πως είναι δυνατή μια διπλωματική λύση, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί από τη Δύση μια προσέγγιση την οποία η Ρωσία θα υποχρεωθεί να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει τη συζήτηση που γίνεται τώρα στην Ε.Ε. για τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Μόσχας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr