Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Βρετανία: μέτρα ελεγχόμενης μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού για αποτροπή μπλακ άουτ. Μα γιατί, αφού βάζουν πολλές ΑΠΕ;


Στη Βρετανία λειτουργούν κάποιοι θεσμοί με πολύ καλύτερη διαφάνεια απ' ό,τι σε κάποιες χρεοκοπημένες χώρες και συζητούν δημόσια για την επάρκεια σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Το National Grid είναι ο διαχειριστής δικτύου αερίου και ηλεκτρισμού της Βρετανίας, κάτι σαν τους δικούς μας ΔΕΣΦΑ για το αέριο και ΑΔΜΗΕ για τον ηλεκτρισμό, κι έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τη μελέτη "Winter Outlook 2014/15", μια μελέτη επάρκειας και περιθωρίων ασφαλείας του συστήματος για να αντιμετωπίσει τον ψυχρό Βρετανικό χειμώνα.

Το τμήμα της μελέτης για τον ηλεκτρισμό, που θα δούμε σήμερα, αντιμετωπίστηκε στη Βρετανία με πολλές επιφυλάξεις, καθώς τα περιθώρια ασφαλείας εμφανίζονται να είναι τα χαμηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια και κάποιες παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη αμφισβητούνται έντονα.

Η μελέτη παίρνει υπόψη της τέσσερεις τομείς πιθανής μεταβλητότητας: τη ζήτηση του δικτύου, τη μεταβλητότητα της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρισμού, τη μεταβλητότητα των ανέμων και τη ροή ενέργειας από τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Η μεθοδολογία της μελέτης παραμένει ίδια επί πολλά χρόνια και παίρνει υπόψη τις μέσες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 30 ετών για κάθε εβδομάδα του χειμώνα. Στη ζήτηση δικτύου και στις διασυνδέσεις προβλέπεται φέτος εξαγωγή 750MW στην Ιρλανδία και εισαγωγή 750MW από Γαλλία/Ολλανδία.


Το φορτίο αιχμής του συστήματος υπολογίστηκε σε 53,6GW και αναμένεται την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Η διαθέσιμη ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης δίνεται στο διπλανό σχήμα. Τα ηλεκτρικά συστήματα διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα και το κάθε σύστημα πρέπει να εξετάζεται χωριστά, με τις δικές του παραμέτρους, από τεχνικούς κι όχι από πολιτικούς. Αν ασχοληθούν οι πολιτικοί, τους βλέπουμε να μας λένε ότι από την πολλή "πράσινη ανάπτυξη" θα γίνουμε "η Δανία του Νότου", αλλά τελικά καταλήγουμε να περιμένουμε με αγωνία αν και πότε θα γίνει η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προκειμένου να έχουμε ρεύμα το 2020!

Η μεγάλη ανησυχία προέκυψε απ' την υπόθεση της μελέτης ότι τα αιολικά, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ θα παράγουν 1,7GW ή 23% της ισχύος τους. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση της μελέτης του Adam Smith Institute, με βασικό συμπέρασμα ότι κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται τα αιολικά, καθώς ανεξάρτητα απ' τη γεωγραφική διασπορά τους η αξιόπιστη ισχύς ενός συνόλου αιολικών πάρκων 10GW είναι μόλις 2% και η μέση απόδοση μόλις 800MW ή περί το 8%. Η Βρετανία έχει βέβαια δικό της φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα κι έχει βάλει στην ηλεκτροπαραγωγή της πολλές μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT στο πιο πάνω σχήμα), οπότε μπορεί να υποστηρίξει την τυχαιότητα της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Αλλά η απόσταση απ' το 2% μέχρι το 23% είναι μεγάλη κι εδώ επί της ουσίας διαμορφώνεται ένα "στοίχημα αξιοπιστίας" για το φετινό χειμώνα.

Επί του παρόντος δουλεύουν τα λιθανθρακικά εργοστάσια περισσότερο απ' τα φυσικού αερίου, αλλά αν το φυσικό αέριο πάει στην ηλεκτροπαραγωγή, αυτό θα έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και τις τιμές του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών και τη βιομηχανία. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να μαζευτούν οι Βρετανοί και να φυσάνε όλοι μαζί, για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των αιολικών.

Τα αιολικά θα ήταν ασήμαντα για την ευστάθεια του συστήματος και κανένας δεν θα έδινε σημασία αν δεν είχαν προηγηθεί προβλήματα σε βασικά θερμικά εργοστάσια. Τα πυρηνικά της EdF στο Hartlepool και Heysham τέθηκαν εκτός λειτουργίας για έλεγχο προβλημάτων στους λέβητες. Η επαναλειτουργία τους έχει καθυστερήσει κι όταν επαναλειτουργήσουν θα έχουν μειωμένη δυναμικότητα κατά 20%. Απρόοπτες ζημιές από πυρκαϊά στα ανθρακικά στο Ironbridge και το Ferrybridge έβγαλαν κάποιες μονάδες εκτός λειτουργίας για το φετινό χειμώνα. Και το εργοστάσιο φυσικού αερίου Barking στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κλείνει, οπότε κάπως έτσι τα περιθώρια ασφαλείας, που βλέπουμε στο διπλανό σχήμα, εμφανίζονται πολύ μειωμένα σε δυο εβδομάδες μεγάλης ζήτησης, ιδιαίτερα την εβδομάδα που ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου (οι χαμηλές μπάρες αντιστοιχούν στις περιόδους αργιών Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς). 

Ο δείκτης LOLE (Loss of Load Expectation, αναμενόμενη απώλεια φορτίου) για τη Βρετανία έχει τεθεί στις 3 ώρες. Για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου αυτού το National Grid και να το κατεβάσει στις 1,6 ώρες έκανε διαγωνισμό διασφάλισης εφεδρικής ισχύος βραχείας απόκρισης 3,5GW και έκανε για πρώτη φορά χρήση δυο νέων εργαλείων, του Demand Side Balancing Reserve (DSBR, απόθεμα εξισορρόπησης με μείωση ζήτησης) και του Supplemental Balancing Reserve (SBR, συμπληρωματικό απόθεμα εξισορρόπησης). Το καλοκαίρι έκαναν διαγωνισμό για δυνατότητα διακοπής ηλεκτροδότησης 330MW και τελικά υπέγραψαν συμβόλαια με 431 πελάτες, συνολικού φορτίου 319MW. Οι πελάτες αυτοί συμφώνησαν να τους διακοπεί η ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας του δικτύου και θα εισπράξουν από το National Grid ανάλογη αποζημίωση. Είναι το αντίστοιχο του μέτρου της "διακοψιμότητας" στο Ελληνικό σύστημα. Με το μέτρο SBR συμβολαιοποίησαν 1,1GW από τρία εργοστάσια (φυσικού αερίου και πετρελαϊκό) ως "ισχύ τελευταίου καταφυγίου". 

Πέρυσι τα Χριστούγεννα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν επί μέρες χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας και καθυστερημένης αντίδρασης των παρόχων στην αποκατάσταση των βλαβών. Αν το φετινό χειμώνα, που είναι και ο τελευταίος πριν τις εκλογές του Μαΐου, συμπέσει καμιά παρατεταμένη παγωνιά με παρατεταμένη άπνοια ή θυελλώδεις ανέμους, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί στις καιρικές συνθήκες της Βρετανίας, είναι σίγουρο ότι θα δούμε τον Κάμερον να εκρήγνυται πάλι με το "Get Rid of the Green Crap" και να στέλνει τα αιολικά από εκεί που ήρθαν.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Μανιάτης: Το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετιας, θα δώσει 5 δισ. στο δημόσιο

Μανιάτης: Το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετιας, θα δώσει 5 δισ. στο δημόσιο
«Γεωγραφικά φυλάμε Θερμοπύλες» είπε στον Αlpha 989 ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «ξεκινάμε την Κυριακή, θα δώσω δυο διαλέξεις (Αμερική), θα έχουμε μια μεγάλη συζήτηση με επενδυτές του χώρου των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, θα αναδείξω στις παρουσιάσεις μου ορισμένα που θεωρώ ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία βγαίνουμε από την κρίση, η χώρα αποτελεί μια όαση σταθερότητας και διεκδικούμε να μας αντιμετωπίσουν ως ένα θεματοφύλακα της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από τουλάχιστον 4 πετρελαϊκούς κολοσσούς για τις σεισμικές καταγραφές στο Ιόνιο και την Κρήτη ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στις επαφές του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη θα αναδείξει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις προοπτικές στο οικόπεδο του Πατραϊκού λέγοντας πως «ήδη έχουμε επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες, είχα τη χαρά να παρουσιάσω στην Πάτρα τις προοπτικές για το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετιας μόνο από το συγκεκριμένο αναμένουμε έσοδα της τάξης του 5 δισ. και οι έρευνες θα διεξαχθούν άμεσα».

Εν σχέση με τα stress test των τραπεζών αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ο κ.Μανιάτης επισήμανε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μετά και τα θετικά στρες τεστ των τραπεζών, προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας» ενώ πρόσθεσε ότι «σταθήκαμε με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης απέναντι στη χώρα και αντέξαμε».

Τέλος ο κ.Μανιάτης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα, έχει βελτιώσει πολλά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, είμαστε στην κατάσταση όπου οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, έχει προσδιορίσει η ΚΟ τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις».

Ακούστε ΕΔΩ τη συνέντευξη


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ:Κατευθυνόμενη Ενημέρωση Επιχείρηση Παρερμηνείας και Διαστρέβλωσης για το Ν. 1264/1982


Όταν επιχειρείται η αποτυχία των ασκούμενων πολιτικών να "χρεωθεί" σε αυτούς που τις αντιπάλεψαν κι όχι σε αυτούς που τις εφήρμοσαν, τότε και ο στόχος είναι εμφανής και η επιδίωξη είναι "ηλίου φαεινότερον".

Μετά την κατευθυνόμενη ενημέρωση και την ανάδειξη στην επικαιρότητα -τάχα ως "Μείζων Εθνικό Θέμα" - της αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην αλλαγή του πλέον δημοκρατικού νόμου στην Ευρώπη.

Μετά την εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία, δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που στοχεύει στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και απομάκρυνσης του δημόσιου διαλόγου από τα "καυτά" ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας (ανεργία, ασφαλιστικό, οικονομία, ομαδικές απολύσεις, lockout, κ.λ.π).

Οι θέσεις και οι διαπιστώσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τις οποίες η ΓΣΕΕ δημοσιοποίησε από την πρώτη στιγμή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών ή διαστρεβλώσεων για τη συμβατότητα του Ν.1264/1982 με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τον νόμο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συναφείς με το νόμο διατάξεις τους, που ρυθμίζουν με θεσμικό τρόπο ζητήματα και απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα συμπεράσματα της τριμερούς συνάντησης στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Προτεραιότητα της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων είναι η ακύρωση των ασκούμενων πολιτικών, που οδήγησαν σε αδιέξοδο κοινωνία και οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση παραμένει σταθερά προσηλωμένη και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στην 24ωρη Γενική Απεργία της 27ης Νοεμβρίου και στο μεγάλο αγωνιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Απύθμενο το θράσος του Έρογλου: "Αφού κάνουν έρευνες οι Ε/Κ θα κάνει και η Τουρκία"!


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του για την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Άγκυρα, είπε ότι οι «απαιτήσεις του δεν ήταν θετικές» και ότι «είναι απαράδεκτο να αναμένει από την Άγκυρα ο ΟΗΕ να τερματίσει τις μελέτες στην περιοχή και να αποσύρει τα πλοία της».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί παρελκυστική πολιτική και τακτική, με σκοπό να φύγει από το τραπέζι του διαλόγου και κάλεσε τον ΟΗΕ να το αντιληφθεί αυτό και να αντιδράσει.

Ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί «ισότιμο συνεταιρισμό στη βάση πολιτικής ισότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι, αν οι Ελληνοκύπριοι λάβουν μέτρα στο θέμα των υδρογονανθράκων, αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, «κατόπιν αιτήματος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Ακόμη, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μπορεί να εξυπηρετούν την τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να κερδίσει χρόνο, κατά την έκφρασή του, αλλά οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να επιστρέψει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο διάλογο.

Σε ερώτηση για το πώς φαντάζεται το ψευδοκράτος σε 20 χρόνια, ο Ερογλου είπε ότι, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να έχει την ίδια στάση και να μην επιθυμεί λύση, παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, όπως υποστήριξε, το ψευδοκράτος «θα πάρει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα και θα αναγνωριστεί».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Η Κύπρος κατάσχεσε καύσιμα που θα προμηθεύονταν οι ισλαμιστές


Οι κυπριακές αρχές κατάσχεσαν στο λιμάνι Λεμεσού 29 κοντέινερς τα οποία περιείχαν καύσιμα και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ως τελικό προορισμό τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Τα κοντέινερς μεταφέρθηκαν στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου από το πλοίο FLoriana το οποίο την επόμενη μέρα αναχώρησε για την Αίγυπτο. 

Τα κοντέινερ επρόκειτο να φορτωθούν σε άλλο πλοίο για να παραδοθούν σε εταιρεία η οποία βρίσκεται στη μαύρη λίστα για σχέσεις με τους τζιχαντιστές. Οι κυπριακές αρχές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και προχώρησαν στη κατάσχεση.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Η Τουρκία επιμένει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


Η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας την Πέμπτη το βράδυ.

«Συζήτησαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την περίοδο που ακολουθεί η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η "ΤΔΒΚ" την εξουσιοδότησε», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ιστορία της Τουρκίας η οποία χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «ιστορικό ρεκόρ». Κράτησε 10 ώρες και 20 λεπτά παρόλο που συνήθως οι συνεδρίες του ΣΕΑ κρατούν τέσσερις με πέντε ώρες.  Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ήταν της 28ης Φεβρουαρίου του 1997, γνωστή και ως ημέρα που έγινε το μεταμοντέρνο πραξικόπημα και είχε διαρκέσει εννέα ώρες.

Η χθεσινή συνεδρία έγινε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χθες για πρώτη φορά συμμετείχε ως πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ το πρώτο θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η παράλληλη δομή, δηλαδή η κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας με την παράλληλη δομή.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η δράση του PKK στην Τουρκία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συζητήθηκε η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού και επιβεβαιώθηκε «η αποφασιστικότητα για την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας ενάντια στα προβοκατόρικα γεγονότα τα οποία καταστρέφουν την θετική ατμόσφαιρα της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού και την ηρεμία».

Η αναφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που αφορά την Κύπρο είναι το τρίτο θέμα στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία, ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, η θέση της Τουρκίας στην διεθνή συμμαχία κατά των οργανώσεων αυτών και η ανθρωπιστική βοήθεια στην μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Λιβύη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν. Συζητήθηκαν και οι εκλογές στην Ουκρανία και την Τυνησία.ΠΗΓΗ:philenews.com

Όλα τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια...


Πράγματι προκαλεί  μεγάλη απορία η ανεκτικότητα και η παθητικότητα που δείχνουν οι εργαζόμενοι στα όσα συμβαίνουν από την υπογραφή της σύμβασης και έπειτα.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος  στο χώρο μας έχει περάσει στο  στρατόπεδο του αντιπάλου,οδηγώντας σε πλήρους απαξίωσης της κινηματικής δράσης,την εγκατάλειψη του συντονισμού και οργάνωσης των αγώνων  και ταυτόχρονα την υποκατάσταση της λειτουργίας της με κρυφούς διαλόγους και διαβουλεύσεις


 Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε  όλοι  ότι δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα μας εάν δεν αγωνιστούμε  και μένουμε στο ανεκδιήγητο ( μόνο όταν υπάρχουν όροι νίκης ).

Να σταματήσουμε λοιπόν να δεχόμαστε,  να επικαλούνται  οι δήθεν επαναστάτες ,την κρίση τα μνημόνια και μνημονεύουν κάθε τρεις και λίγο το επαναστατικό παρελθόν τους το οποίο το χρησιμοποιούν σαν συγχωροχάρτι για οποιαδήποτε αμαρτία τους. Τέτοιου είδος άνθρωποι ουσιαστικά δεν έχουν ιδεολογία η τέλος πάντων αυτή είναι όπως το μέικαπ στο πρόσωπο μιας γυναίκας που το χρησιμοποιεί για τις δημόσιες εμφανίσεις της και μόνο ,άλλα όταν ξεβάφεται η ασχήμια της τρομάζει ακόμα και την ίδια

Η επανεκκίνηση όμωςτου συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας δεν συνέρχεται με συγκολλήσεις κορυφής.


Τα σχήματα παραλλαγής χωρίς περιεχόμενο και ελπίδα έχουν τελειώσει.


Το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας για να συνέλθει ,πρέπει να υπηρετήσει τους συναδέρφους με συγκρούσεις κυρίως με αυτούς που ενθυλακώνουν και υπονομεύουν τον εργασιακό μας βίο.


Να σηματοδοτήσει ορατά καθαρά ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους και όχι κατά περίπτωση ανάλογα με την ισχύ του καθενός


Να δημιουργήσει σταθερά και επίμονα μια βιώσιμη συνδικαλιστική στρατηγική  με όραμα και περιεχόμενο για το αύριο


Τα πολλά και τα ωραία λόγια τέλος !!!


Οι συνάδερφοι, αυτοί που κυρίως δοκιμάζονται,από αυτούς που θέλουν να ονομάζονται συνδικαλιστές ,απαιτούν πλέον πράξεις όχι λόγια.


Από διαπιστώσεις και λόγια έχει δημιουργηθεί υπερχείλιση , χόρτασαν .


Απαιτούν , οι συνδικαλιστές , να αποδείξουν τι σημαίνει συνδικαλιστική βούληση στην πράξη .


Τι σημαίνει συνδικαλιστική βούληση , να υπερασπίζεσαι τους αδύναμους και να το αποδεικνύεις στην πράξη με απόλυτη ορατότητα , καθημερινά στους χώρους εργασίας .


Απαιτούν , οι συνδικαλιστές να κάνουν το ασυνήθιστο,το συγκρουσιακό και κυρίως αυτή την περίοδο ώστε να παράγει ωφέλεια και ασφάλεια για τους συναδέρφους μας..


Είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουστούμε με όσους οικοδομούν το παράλογο και αρνούνται τις ευθύνες τους κρυμμένοι πίσω από βολικές ερμηνείες.


Είναι η στιγμή που πρέπει να συγκρουστούμε με αυτούς που κοιτάνε μόνο το προσωπικό τους συμφέρων και καταδικάζουν έτσι το μέλλον των συναδέρφων τους .


Αυτή η σύγκρουση μας όσο πιο ειλικρινή και χωρίς εκπτώσεις είναι,τόσο πιο θετικό αποτέλεσμα θα έχει.


                                                  Όλα τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια..ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Οι ψυχές των παιδιών μας στην κόλαση των μνημονίων
Πώς καταγράφεται στην τρυφερή ψυχή ενός παιδιού η αγωνία και ο πόνος του άνεργου πατέρα στο σπίτι και η απελπισία της μάνας «να τα φέρει βόλτα» για τον επιούσιο;
Πόσο τσαλακώνεται η τρυφερή ψυχή ενός παιδιού, όταν πρέπει να διαβάζει μέσα στο παγωμένο σπίτι του και κάποιες φορές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα που έχει κόψει η ΔΕΗ;
Πόσο πληγώνεται η τρυφερή ψυχή ενός παιδιού, όταν λαχταράει ένα παιχνίδι, που δεν θα το αποκτήσει όμως ποτέ, γιατί δεν μπορούν να του το αγοράσουν οι γονείς του;
Τελικά, ποια γενιά-τέρας, στερημένων και πληγωμένων παιδιών, χτίζει η εποχή των μνημονίων, που θα τη δούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια;

Δεν είμαι παιδοψυχολόγος για να δώσω συμβουλές και απαντήσεις στα φοβερά αυτά ερωτήματα, αλλά είμαι συγκλονισμένος από ένα περιστατικό που μου συνέβη την ημέρα της παρέλασης.
Με πήρε τηλέφωνο πανικόβλητη παλιά και καλή φίλη, ο άνδρας της οποίας παραμένει άνεργος την τελευταία διετία με αποτέλεσμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, από την πίεση και τη στενοχώρια, πριν δύο μήνες, που τον κρατάει καρφωμένο τώρα σε μία αναπηρική καρέκλα.
Έκλαιγε και δυσκολευόταν να μου μιλήσει η φίλη αυτή.
- Τι συμβαίνει Ελισάβετ; Τι έγινε;
- Χάνω το παιδί μου, Κώστα, η απάντησή της.
- Τι έπαθε ο Χρήστος (ένα αγοράκι 10 ετών που πάει Δημοτικό), την ρώτησα γεμάτος αγωνία.
- Έπρεπε να πάει στο σχολείο του για την παρέλαση και μόλις σηκώθηκε το πρωί μου είπε: «Εγώ μαμά δεν θα πάω να παρελάσω για ένα κράτος που κρατάει άνεργο τον πατέρα μου δύο χρόνια και τον έκανε ανάπηρο γιατί δεν μπορεί να του δώσει δουλειά». Και δεν πήγε. Και από εκείνη την ώρα κλείστηκε στο δωμάτιό του, κλείδωσε την πόρτα και τον ακούω να κλαίει με αναφιλητά.
Είμαι από τότε σοκαρισμένος, ανακαλύπτοντας από αυτό το αυθεντικό περιστατικό με τρόμο, ότι οι ψυχές των παιδιών μας λιώνουν στο καμίνι και στην κόλαση των μνημονίων.
Και αυτό ας είναι το ανάθεμα και η βαριά ενοχή όλων όσοι οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτό το ολοκαύτωμα και σε αυτή την καταστροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων.


ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Συμφώνησαν για το φυσικό αέριο Ρωσία - Ουκρανία - Σε 2 δόσεις η οφειλή των 3,1 δισ. δολ. - Κανονικά ο εφοδιασμός της Ευρώπης


Η πρώτη από τις δύο δόσεις θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές
Σε συμφωνία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από τη Μόσχα κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία, μετά τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς η συμφωνία εγγυάται τη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τον ασφαλή εφοδιασμό των κρατών -μελών της ΕΕ για τον χειμώνα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τα μέρη «υπογράφουν» τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.
Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές. 
«Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», δηλώνουν οι ίδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η ΕΕ έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom A. Miller. 
Kατά τις πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. 
Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί για το σύνολο της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.
Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.
Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχαν διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν απόψε μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, υπήρξαν «εποικοδομητικές» συζητήσεις σήμερα.
Ο Miller είχε δηλώσει χθες ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον αφού η Ουκρανία και η ΕΕ συμφωνήσουν στις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο. 
Η Gazprom είχε σχεδόν διπλασιάσει την τιμή ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε από την Ουκρανία.
Η κολοσσιαία ρωσική εταιρεία είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στο Κίεβο τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων ανεξόφλητων οφειλών του Κιέβου. 
Η Ουκρανία ζήτησε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. 
Η ΕΕ χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση. 
Εισάγει περίπου τα 300 δισ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισ. από τη ρωσική Gazprom. 
Περίπου 75 δισ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.


ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Απώλειες για το πετρέλαιο


Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,05 δολάρια ή 1,3% καταγράφοντας πτώση στα 81,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 0,63 ή 0,7% δολάρια στα 86,49 δολάρια.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Γ. Μανιάτης: Στα 14 δισ. ευρώ το κοίτασμα των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο

Γ. Μανιάτης: Στα 14 δισ. ευρώ το κοίτασμα των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο
Το κοίτασμα των υδρογονανθράκων, αποτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2015, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, «τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός οι διαγωνισμοί διέπονται από τον μέγιστο βαθμό διαφάνειας, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία νέου γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, μετά από την ιταλική εταιρεία.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr