Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Βαθαίνει το Ρήγμα του LNG στην Προμήθεια της Ελληνικής Αγοράς Φ. Αερίου -Καίριος ο Ρόλος του στην Ευρωπαϊκή Αγορά


Τόσο η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών LNG τους τελευταίους 12 μήνες σε συνδυασμό με την αύξηση της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χωρών του τερματικού στη Ρεβυθούσα από τις αρχές του 2019, δημιούργησαν πρωτόγνωρες συνθήκες που επέτρεψαν την μεγάλη διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ελληνική ενεργειακή  αγορά. Η διείσδυση αυτή, όπως αναφέρεται στο μηνιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ, (Νο. 145) έφθασε σε ανώτατο βαθμό τον Ιούνιο όπου το LNG κάλυψε το 68% της αγοράς φ. αερίου εισφέροντας 3,2 TWh ενώ το φυσικό αέριο μέσω αγωγών...

Γκάζι από την κυβέρνηση για τις επτά ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις


Καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού παρουσιάζει το πρόγραμμα των επτά αποκρατικοποιήσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Ωστόσο παρά τα εμπόδια καταγράφεται απτή πρόοδος των διαδικασιών και στόχος είναι οι περισσότεροι διαγωνισμοί να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι κάτω από την επίβλεψη του ΥΠΕΝ βρίσκονται οι δύο υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες που έχουν προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, οι διαχειριστές των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τα Ελληνικά Πετρέλαια και..

Τα τρία σενάρια για τη διάσωση του Πρίνου


Στην τελική ευθεία οδηγούνται οι προσπάθειες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για την τελική απόφαση ως προς την απαιτούμενη παρέμβαση για τη διάσωση της επένδυσης του Πρίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος που έχει τεθεί, είναι ώστε μέχρι το τέλος του Ιουλίου να έχει συνταχθεί και το νομικό κείμενο, το οποίο θα συνοδεύσει το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την Ευρ. Επιτροπή για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης.

Όπως αναφέρουν πηγές, τα σενάρια που εξετάζονται...

Saudi Aramco: Διευρύνονται οι περικοπές της προμήθειας πετρελαίου στα ασιατικά διυλιστήρια


Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco θα μειώσει τις αποστολές μεσαίου και βαρύ αργού φορτίου τον Αύγουστο (για τέταρτο συνεχόμενο μήνα) σε τουλάχιστον έξι Ασιάτες αγοραστές, ανέφεραν αρκετές πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, σήμερα.

Οι αγοραστές στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδία ενημερώθηκαν από την Aramco το Σαββατοκύριακο για τις περικοπές της προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, η Σαουδική Αραβία που θεωρείται ο μεγαλύτερος ..