Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Τη Δημιουργία «Μικρής ΔΕΗ» και Ρυθμίσεις για την Αγορά Καυσίμων Πρροβλέπει το Αναθεωρημένο Μνημόνιο
Μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2012.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η επέκταση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια και μέτρα διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά χονδρικής, ενώ στα πρατήρια προβλέπεται υποχρεωτική αναγραφή των τιμών και ποσοτήτων στις αποδείξεις λιανικής.
Για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο κείμενο του μνημονίου επισημαίνεται η ανακοίνωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, με απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και δημιουργία «μικρής ΔΕΗ» με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού επαναλαμβάνεται η υποχρέωση απελευθέρωσης από την 1η Ιουλίου (με εξαίρεση τα τιμολόγια για τους ευάλωτους καταναλωτές).
Το έλλειμμα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με σταδιακή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, για την οποία, ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει «πολιτική αντίσταση».
Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα το μνημόνιο προβλέπει, με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2013, τις εξής δράσεις:
Μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για ίδρυση εταιριών εμπορίας.
Γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηριούχων, με υποχρέωση αναγραφής του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια.
Εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών σε εταιρίες και διυλιστήρια.
Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις αποθήκες των εταιριών, να είναι προσβάσιμες διά θαλάσσης, σιδηροδρόμου ή να είναι συνδεδεμένες με διυλιστήριο.
Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις εταιρίες εμπορίας, να διακινούν τουλάχιστον δύο είδη καυσίμων.
Για τα πρατήρια καυσίμων προβλέπεται:
Αναγραφή της τιμής και ποσότητας πώλησης στις αποδείξεις λιανικής από τον Αύγουστο του 2013 για τα πρατήρια Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 για τις μεγάλες πόλεις και τον Μάρτιο του 2014 για τις λοιπές περιοχές. Δηλαδή, το θέμα συνδέεται με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια στις αντίστοιχες προθεσμίες.
Κατάργηση της δυνατότητας επιβολής ελάχιστων τιμών καυσίμων.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Τα 102 πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλα δημόσια έγγραφα που μπορείτε να βγάλετε από τον υπολογιστή σας
Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση, να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο.
Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα,( http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη του «ΕΡΜΗΣ» και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην «ΕΡΜΗΣ», στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.
Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ είναι οι εξής........
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κορόιδα Ισλανδοί είμαι έλληνας
«Επένδυσαν σε προγράμματα που βοήθησαν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά τους……….. να σώσουν τους ανθρώπους από το να μείνουν άστεγοι. Η Ισλανδία πλέον ανθεί. Η ανεργία μειώθηκε κάτω του 5% και η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από 4% – ξεπερνώντας κατά πολύ οποιαδήποτε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέστησαν μεγάλες υφέσεις».
Μπα δεν κάνει να λέγονται τέτοιες ειδήσεις.
Εδώ έχουμε ξέφωτα δεσμεύσεις και ΜΜΕ να μας κουνούν από τα παράθυρα το δάχτυλο νουθετώντας πόσο πρέπει να σκύβουμε ακόμα.
Να ασχοληθούμε με τις 4,000+ αυτοκτονίες; Με το 1,500,000+ ανέργους; Με την εξαθλίωση των αστέγων; Με τη σίτιση από τους κάδους; Με την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών; Για
να μιλήσουμε μόνο για ανθρώπους και όχι ΑΕΠ ύφεση και άλλα νούμερα…αλλά δεν ανησυχώ το 2014 θα βγω στις αγορές …κάτι δις μόο νέα μέτρα χρειάζονται για το επόμενο κενό και έρχεται η ανάπαυση μόνο που πολλούς θα τους προλάβει η αιώνια ανάπαυση…
ΥΓ
Κάτω από 5% η ανεργία;
Πάνω από 5% η αύξηση του ΑΕΠ;
Μάλλον δεν θα είχαν τόσους σωτήρες οι άτυχοι Ισλανδοί όπως οι τυχεροί Ελληνες…
http://www.guardian.co.uk/society/2013/may/15/recessions-hurt-but-austerity-kills
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΜΠ «Μην περιμένετε να ζήσουμε από τα κοιτάσματα πετρελαίου»
Η Σοφία Σταματάκη χαρακτηρίζει φανταστικό σενάριο, που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, το ενδεχόμενο να ζήσει η Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον, αποκλειστικά με τους πόρους από το πετρέλαιο.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της επιτροπής που επόπτευσε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, υπογράμμισε ότι η χώρα μας «δεν κάθεται πάνω σε πετρέλαια», τονίζοντας πως όλα τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό και στα Ιωάννινα, είναι περίπου το πετρέλαιο μιας χρονιάς.
«Για να σας το πω και αλλιώς, όσο πετρέλαιο έδωσε ο Πρίνος σε 30 χρόνια, εμείς το καίμε σε ένα χρόνο» σημείωσε.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα σωθεί με τα πετρέλαια, κάνει μεγάλο κακό στην κοινωνία: «Αντί να δούμε τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, επαναπαυόμαστε και περιμένουμε τα πετρέλαια».
Κλείνοντας, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζήσει από το πετρέλαιο και, αναφερόμενη στην άντληση πετρελαίου από το Ιόνιο και την Κρήτη, παρατήρησε πως είναι ακόμη ένας στόχος μακρινός. «Ακόμα και αν είχαμε πιστοποιήσει το κοίτασμα, θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να το εκμεταλλευθούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)