Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Την 1η Ιουλίου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης

Την 1η Ιουλίου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της ΚρήτηςΤην επόμενη εβδομάδα, ενώπιον 500 εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών, ενεργειακών κολοσσών και πρεσβειών, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρεία GPS στο Ιόνιο κα τη νότια Κρήτη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Greek Energy Forum, το Natural Gas Europe και το ESCP Europe Business School.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι περιοχές αυτές χαράχθηκαν σε οικόπεδα, 21 τον αριθμό, και μετά το καλοκαίρι θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ε.Ε. η πρόσκληση ενδιαφέροντος για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς να έχουν στη διάθεσή τους 3 μήνες για να υποβάλουν αίτημα.

Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Εξωτερικών επειδή υπάρχουν εκκρεμότητες με την Αλβανία, τη Λιβύη και την Ιταλία για την οριοθέτηση της AOZ. H ίδια πηγή αναφέρει ότι το υπουργείο Ενέργειας πήρε το πράσινο φως από το ΥΠΕΞ ώστε οι σχετικοί χάρτες που θα δημοσιοποιηθούν να είναι σύμφωνοι με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας συμμετοχή είχε εκδηλωθεί από περίπου 100 αποδέκτες της πρόσκλησης, ενώ οι δηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μαζί με την ομάδα του ΥΠΕΚΑ που «έτρεξε» το φιλόδοξο project με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Το National Geographic υποκλίνεται στο ΙΤΕ και στο Μουσείο της Ακρόπολης


Το γνωστό περιοδικό National Geographic, υποκλίνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Ίδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αυτό, γιατί κατάφεραν με μία πρωτοποριακή μέθοδο λέιζερ, να “επαναφέρουν στη ζωή” τις Καρυάτιδες και το αποτέλεσμα… είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.

  
Το ειδικό αυτό λέιζερ το οποίο δημιουργήθηκε από ερευνητές του ΙΤΕ, αφαίρεσε από τις τέσσερις μαρμάρινες κόρες του μουσείου της Αθήνας, δεκαετίες χρόνων που έχουν περάσει από πάνω τους, αποκαλύπτοντας την εξαιρετική τους ομορφιά.Οι συντηρητές των Καρυάτιδων εργάζονται ήδη από το 2011 για να εξαλείψουν το “μαύρο πέρασμα του χρόνου” από τα έργα τέχνης.

Εχθές Παρασκευή 20 του Ιούνη, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, έκανε τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων μετά την επεξεργασία που υπέστησαν. Οι αγαλμάτινες αυτές Κόρες, χειροτεχνήθηκαν στα τέλη του πέμπτου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκαν από τους τότε αρχιτέκτονες ως στήλες για το Ερέχθειο, ενός από τους ναούς που βρίσκονται πάνω στην Ακρόπολη.

Οι Κόρες, έχουν ύψος πάνω από 2,3 μέτρα. Καθώς η εκβιομηχάνιση στην Αθήνα ήταν ταχύτατη τον τελευταίο αιώνα, τα πέντε αγάλματα που παρέμεναν στην Ακρόπολη, υπέστησαν σοβαρές βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η απόχρωση τους, από χρυσή έγινε σιγά σιγά μαύρη ενώ τα χαρακτηριστικά τους, άρχισαν να διαβρώνονται λόγω των συνεχών επιθέσεων της όξινης βροχής.


Το 1979, τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης για να προστατευθούν από περαιτέρω βλάβη καθώς αντίγραφα τους από τσιμέντο, εγκαταστάθηκαν στην αρχική τους θέση. Όταν άνοιξε το νέο μουσείο της Ακρόπολης το 2009, οι Καρυάτιδες έγιναν αμέσως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών μιας και για πρώτη φορά στην ιστορία, ο καθένας μπορούσε να τις δει από απόσταση αναπνοής και απ’ όλες τις πλευρές.

Κατά την έναρξη του προγράμματος αποκατάστασης των αγαλμάτων, οι συντηρητές αποφάσισαν να μην τα μετακινήσουν και να εργαστούν πάνω τους, σε κοινή θέα. Ένα αυτοσχέδιο δωμάτιο, στηνόταν σε μία μία κόρη τη φορά ενώ μία οθόνη απ’ έξω έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την πορεία των εργασιών και πως οι Καρυάτιδες… άλλαζαν σταδιακά χρώμα και “επανέρχονταν στη ζωή”. Σαν το φως του ήλιου που σιγά σιγά διαδέχεται το σκοτάδι της νύχτας. Μάλιστα οι “τοίχοι” του δωματίου ήταν ειδικά σχεδιασμένοι προκειμένου να προστατεύουν τα μάτια των παρευρισκομένων από τα λέιζερ καθαρισμού.


Το σύστημα λέιζερ, χρησιμοποιεί δύο παλμικές δέσμες ακτίνων – μίας υπέρυθρης και μίας υπεριώδους – για να απομακρύνει τη “σκούρα κρούστα” σκόνης, αιθάλης και μετάλλων από τα αγάλματα.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέπτυξαν το συγκεκριμένο υβριδικό σύστημα λέιζερ στα τέλη του 1990 για τον καθαρισμό γλυπτών του Παρθενώνα. Η ίδια λοιπόν τεχνική, αποφασίστηκε από τους ειδικούς, ότι είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή λύση για τον ελεγχόμενο καθαρισμό και των συγκεκριμένων έργων τέχνης καθώς αφήνει το μάρμαρο ανέπαφο.

Για τις εργασίες που αφορούσαν τις Καρυάτιδες, μία ομάδα από πέντε συντηρητές και έναν τεχνικό λέιζερ, καθάριζαν το κάθε άγαλμα σε βάρδιες. “Μπορούσαμε να μείνουμε μερικές μόνο ώρες κάθε φορά” λέει ο βασικός συντηρητής του μουσείου, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης. “Η δουλειά απαιτούσε πολύ μεγάλη αφοσίωση και ήταν πολύ κουραστική“.

Το κάθε άγαλμα χρειάστηκε περίπου έξι με οκτώ μήνες για να καθαριστεί, σπιθαμή προς σπιθαμή. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η κρούστα σκόνης ήταν τόσο συμπαγής που ένα τετραγωνικό εκατοστό χρειαζόταν από τρία έως τέσσερα περάσματα με το λέιζερ, δηλαδή περίπου οχτώ λεπτά, συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Τελικά το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στα τελευταία εκατό χρόνια που μπορούμε να δούμε το μάρμαρο των αγαλμάτων χωρίς καπνό και βρωμιά. “Μπορούμε να δούμε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στις Καρυάτιδες“.

Ο καθαρισμός με το λέιζερ, επιτυχία την οποία πιστώνεται στο ΙΤΕ, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός. Μάλιστα ίσως να είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε ίχνη χρώματος γεγονός που θα κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο εκθαμβωτικό καταλήγει ο κ. Παντερμάλης.


ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.gr

Επτά νέες ομάδες καταναλωτών φ.α. εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων


Επτά νέες ομάδες καταναλωτών φυσικού αερίου (μεταξύ αυτών το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική, εθνική και κοινοτική, νομοθεσία οι χώρες- μέλη λαμβάνουν πρόνοια ώστε η τροφοδοσία των προστατευόμενων καταναλωτών να συνεχίζεται αδιάλειπτα σε περιόδους υψηλής ζήτησης και κρίσης εφοδιασμού (π.χ. σε περίπτωση μείωσης της ροής τροφοδοσίας ή σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, κλπ).

Έως τώρα στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών εντάσσονταν μόνο τα νοικοκυριά. Με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου προστίθενται:

1. Νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
2. Σχολικά συγκροτήματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
3. Αεροδρόμια.
4. Σταθμοί πλήρωσης καυσίμου οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων.
5. Κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα.
6. Όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 μεγαβατωρών ετησίως.

Οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, στον βαθμό που παρέχουν θέρμανση στους οικιακούς πελάτες και στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμων και είναι συνδεδεμένες είτε με κάποιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είτε με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΥΠΟΙΚ: Ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά

Ποιοι απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης
Τις κατηγορίες των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά απαριθμεί διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομιών που εκδόθηκε από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ειδικότερα, από την εγκύκλιο προκύπτει ότι από την έκτακτη εισφορά απαλλάσσονται: 

- Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες πριν και κατά την 31η Ιανουαρίου του 2013. Για να απαλλαγεί ένας άνεργος θα πρέπει:

α) Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό. 

β) Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015). 

Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. 

- Οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. 

- Η αποζημίωση απόλυσης.

- Οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών:

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, δίδονται οι κατωτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014: 

1. Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, σε όλες τις κατηγορίες των ανέργων και για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης, ζητήθηκαν και χορηγήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία των μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι κατά την 31η Ιανουαρίου 2014 στους καταλόγους των Ταμείων Ανεργίας, καθώς και όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας κατά την ίδια ημερομηνία. 

Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για το παρόν οικονομικό έτος πριν και κατά την 31/01/2013. 

Στις περιπτώσεις που τα παραπάνω ηλεκτρονικά αρχεία δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι δύνανται να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού, όπως ορίζει η ΑΥΟ – ΠΟΛ.1167/2.8.2011. 

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής: 

α) Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό. 

β) Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015). 

Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την παραγρ 5β του άρθρου 38 του ν. 4024/2011, εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς. 

Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914. 

3. Τονίζεται ότι, τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 2238/1994 (η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης), όπως επίσης και οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ε.Ε, δηλώνονται στους κωδικούς 657-658 του Πίνακα 6 της δήλωσης, προκειμένου κατά την εκκαθάριση να μην υπολογιστεί εισφορά για αυτά. 

Τέλος, τα ποσά της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του ν. 2238/1994 (τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών) δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του πιο πάνω πίνακα και καθόσον δεν αποτελούν εισόδημα επίσης δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΓΣΕΕ:Ναυπηγική Βιομηχανία Ώρα Μηδέν


H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και της ΠΟΕΜ η οποία πραγματοποιεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο συγκεκριμένος κλάδος με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και τους απλήρωτους εργαζόμενους, έχουν οδηγήσει στην απόγνωση τους εργάτες στις ναυπηγοεπισκευαστικές βιομηχανίες της χώρας.
Η βάναυση καταπάτηση οικονομικών ,εργασιακών και θεσμικών δικαιωμάτων ,έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως απλός θεατής την κατάρρευση της ναυπηγικής βιομηχανίας .
Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο θα συνεχίσουν τον αγώνα για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Ναυπηγικής βιομηχανίας που αποτελεί τη λύση για τη διάσωση και την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, μια βιομηχανία που μπορεί να εκμεταλλευτεί και το στρατηγικό της πλεονέκτημα αλλά και την πείρα και τεχνογνωσία του προσωπικού της .

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ξεκινούν οι απεργίες για την μικρή ΔΕΗ


ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ & ΜΑΖΙΚΟΣ-ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Την οργάνωση ενός αγώνα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί τίποτα λιγότερο από σιδηρά γροθιά ενάντια στην πρόθεση να περάσουν και να υλοποιήσουν την απόφαση για την πώληση της ΔΕΗ, ξεκινά το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μετά την ένταξη του Σχεδίου Νόμου στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Έπειτα από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στην έκτακτη συνεδρίαση του το πρωί της Κυριακής (22/6/2014), με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου στην Βουλή την Πέμπτη 26/6 θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απώτερο στόχο την απόσυρση του επίμαχου σχεδίου που ξεπουλά την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας ρίχνοντάς την στα χέρια των λαίμαργων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σε τούτη την κρίσιμη ώρα, συνεχίζοντας δυναμικά την προσπάθεια που από την αρχή κατέβαλε έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των εξελίξεων, προγραμματίζει με συνέπεια και μεθοδικότητα την επόμενη φάση της μητέρας των μαχών καλώντας σε συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να διασφαλίσει το επιτυχές αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.

Περαιτέρω, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προκειμένου να προσδώσει ένταση και αξία στα όσα προγραμματίζονται, πρόκειται να έχει δυναμική παρουσία στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας σε μία προσπάθεια (συνεπεία των ραγδαίων εξελίξεων) να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης με στόχο να υπάρξει, άμεσα, σωστή οργάνωση του κοινού αγώνα που επιβάλλεται να είναι επιτυχής.

Στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, σε κιόσκι που θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, θα ενημερώνουν τον κόσμο για τις αρνητικές συνέπειες που ενέχει η ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου σχετικά με τη ΔΕΗ, ζητώντας την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξή του στις επικείμενες κινητοποιήσεις/δράσεις.



Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ

ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

Τα "ψιλά γράμματα" της πρότασης μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο


Του Σπύρου Δημητρέλη 

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι αυτή που ουσιαστικά θα κρατήσει ερμητικά κλειστό το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Σύμφωνα με την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τέθηκε στην τρόικα σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» τον περυσινό Μάιο στην τρόικα προέβλεπε τα εξής: 

- μείωση το ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 15% έως 20% που μεταφράζεται μαζί με τον ΦΠΑ που πέφτει στον ΕΦΚ στα περίπου 8 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. 

- την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 30 λεπτά ανά λίτρο με παράλληλη χαλάρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του. 

Η πρόταση αυτή δεν πέρασε από την τρόικα και η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στην υλοποίησης της δεύτερης ρύθμισης, δηλαδή της παροχής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε περισσότερα νοικοκυριά. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στο να αυξηθεί φέτος η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 13% σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο. 

Το Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να θέσει και πάλι στην τρόικα το θέμα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενος και να ζεσταθούν με αυτό φέτος περισσότερα νοικοκυριά. 

Για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των τροϊκανών αναφορικά με τον κίνδυνο να ξεκινήσει και πάλι η φάμπρικα με το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης (διάθεσή του στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης) η μείωση του ΕΦΚ θα είναι της τάξης του 15%-20%. Η μείωση αυτή ισούται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το άτυπο κόστος επεξεργασίας και παράνομης διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο για επίδοξους λαθρεμπόρους.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «και η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί, και δεν θα ανοίξει και πάλι παράθυρο για το λαθρεμπόριο»


ΠΗΓΗ.capital.gr

Προς τα πού πάει το πετρέλαιο;

Photo: Rob Brewer/Flickr
Μέσα στο καλοκαίρι, ποιος σκέφτεται για πετρέλαιο, θα μου πείτε; Παρά πολλοί! Επαγγελματίες, βέβαια. Και παίκτες που κινούν τα νήματα. Παρατηρούμε μια ανοδική τιμή του πετρελαίου, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία. Διαμορφώνεται με συνιστώσες που δρουν συντονισμένα - σε τρεις ηπείρους, τουλάχιστον. Και που δεν ενδιαφέρονται για τυχόν θύματα. Πολέμου.

Να τα πάρουμε με τη σειρά:

1. Είχε ξεκινήσει μια καθοδική τάση στο τέλος του περασμένου χρόνου, η οποία ετροφοδοτείτο από την προοπτική της τεχνολογίας Fracking. Έχω αναφέρει το θέμα σε ένα άρθρο μου στο protagon, *Πετρέλαιο και αέριο με τον νόμο των πιθανοτήτων*.

2. Η καθοδική τάση ειχε ενισχυθεί αρχές του έτους από τα διαφαινόμενα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας να ανεβάσει... στροφές. Η ύφεση ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, διότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια.

3. Δημιουργήθηκαν πριν από μερικούς μήνες ανοδικές τάσεις με την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, με εμπλεκόμενους τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, τις ΗΠΑ. Συνεχίζονται. Αλλά δεν έφταναν...

4. Όταν άρχισε πάλι να καταλαγιάζει το ανοδικό ρεύμα των τιμών, έσκασε σαν βόμβα από το πουθενά η επικείμενη κατάληψη της... Βαγδάτης από την ομάδα ισλαμιστών ISIS. Με το επίσημο Ιράκ να μην μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, ούτε στα προάστια της Βαγδάτης, και με τους Αμερικανούς να μη θέλουν να στείλουν στρατό επί τόπου. Στέλνουν 300... συμβούλους! Και ένα αεροπλανοφόρο. Για καλό και για κακό. Τα αραβικά κράτη δεν θέλουν αμερικανική επέμβαση! Αυτό ακούγεται περίεργο. Αλλά έχει μια τουλάχιστον εξήγηση. Με τον πόλεμο ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, και του αερίου από τις οποίες εξαρτώνται.

5. Οι ΗΠΑ σκέφτονται... να συνεργαστούν με το Ιράν!

6. Οι Ρώσοι έκλεισαν μεγάλη συμφωνία με τους Κινέζους, προμήθειας αερίου. Η τιμή είναι απόρρητη. Διότι χρειάζονται αντίβαρο στους Ευρωπαίους.

7. Το ΝΑΤΟ παρουσίασε -ή, καλύτερα, αποκάλυψε- μέσω Άσμουσεν αυτήν την εβδομάδα ένα καταχθόνιο σχέδιο των... Ρώσων, να μπλοκάρουν με την επιρροή οικολογικών ομάδων τη μέθοδο Fracking στην Ευρώπη, δηλαδή την εξόρυξη αερίου με μεγάλη πίεση και με εκτεταμένη χρήση χημικών από σχιστολιθικά πετρώματα. Για να συνεχίσουν οι ευρωπαίοι να εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο. Οι πράσινοι οικολόγοι αναρωτήθηκαν δημοσίως, τι... χόρτο καπνίζουν στο ΝΑΤΟ, για να παραμιλάνε τόσο ηλίθια. Η γερμανική Βουλή πάντως θέλει να περάσει νόμο για το Fracking πριν κλείσει για καλοκαίρι.
(Τη δική μας την κλείσαμε πριν την ώρα της, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)

8. Οι προοπτικές μιας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζονται.

Συνοψίζοντας, προβλέπω λοιπόν άνοδο των τιμών για τους προσεχείς μήνες.

Τώρα, εάν η Κυβέρνηση Σαμαρά μειώσει τον φόρο πετρελαίου, πείθοντας την Τρόικα να... συμφωνήσει, διότι χωρίς πράσινο φως από τους κηδεμόνες μας δεν επιτρέπεται καμία μείωση, δεν αποκλείεται να πέσουν λίγο οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι ο χειμώνας δεν θα είναι πολύ βαρύς.

ΠΗΓΗ:protagon.gr