Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Είδαν… φλόγα και θέλουν μοιρασιά οι Αττίλες

Eroglou01-07september2013
Ατζέντα με ιεράρχηση θεμάτων επιχειρεί να καθορίσει ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, λίγες εβδομάδες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επαναφέρει στο προσκήνιο και τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Οι παρεμβάσεις του κατοχικού ηγέτη ενόψει και της άφιξης στο νησί, την ερχόμενη εβδομάδα, του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Όπως δεν μπορεί να θεωρούνται τυχαίες και οι προσπάθειες για δημιουργία αρνητικής εικόνας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Έρογλου, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας για άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, επανέφερε την πρόταση του για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Μετατρέποντας το σε διακοινοτική διαφορά, ο Έρογλου υποστηρίζει πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που έχει ανακαλυφθεί ανοικτά της Κύπρου. Ο Έρογλου είχε καταθέσει το 2012 πρόταση με τρεις άξονες στον Γ. Γ. του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

†     — Η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνει με αγωγό που θα περάσει από την Τουρκία, καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διαφορετικό σενάριο. 

†     — Ο διορισμός από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διαμεσολαβητή για το θέμα των υδρογονανθράκων που θα τεθεί επικεφαλής τεχνικής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο πλευρών, η οποία θα αποφασίσει για το διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.

†     — Η δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, τη διαχείριση του οποίου θα έχει η τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας.

Επί του ιδίου θέματος, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι η φάση που έφθασε η διαδικασία του φυσικού αερίου τονίζει πόσο είναι απαραίτητη η λύση του Κυπριακού. Ο Ναμί εξέφρασε την ελπίδα όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που όπως είπε ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο, συμβάλουν στην επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί.

Ο Ναμί αναφερόμενος στο Κυπριακό, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταχθεί το εδαφικό στις συνομιλίες. Είπε ότι το εδαφικό είναι ένα ευαίσθητο θέμα που έχει άμεση επίδραση στη ζωή των ατόμων. Θα είναι, όμως, «μη ρεαλιστικό να ισχυριστεί κανείς ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε μια φάση όπου θα μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί του εδαφικού».

«Υπάρχει ακόμα ένας μακρύς δρόμος για να φθάσουμε σ’ αυτή τη φάση, κατά την οποία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το εδαφικό και το θέμα των χαρτών», πρόσθεσε. Ο Ναμί είπε ότι το εδαφικό αποτελείται από μερικά υποκεφάλαια, περιλαμβανομένων και των χαρτών. 
ΠΗΓΗ:mignatiou.com

ΝΕΑ ΠΑΤΕΝΤΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Ένας Έλληνας ερευνητής «ταπώνει» την Apple!


Πριν από μερικά χρόνια το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου, χάρη στις πατέντες του που «απογείωσαν» την ταχύτητα των συνδέσεων ADSL. Σήμερα ταράζει ξανά τα νερά της τεχνολογίας με μια νέα εφαρμογή που «εκτοξεύει» τις επιδόσεις του iPhone! Ο λόγος για τον star της ψηφιακής εποχής Γιάννη Παπανδριόπουλο, που πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε ούτε η Apple: να μετατρέψει το δημοφιλές smartphone σε μια πανίσχυρη φωτογραφική μηχανή, ικανή να τραβάει 60 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης το δευτερόλεπτο!

Ο 35χρονος Ελληνοαυστραλός ερευνητής και προγραμματιστής, που γράφει κώδικα από την ηλικία των 12 (!) ετών, απολαμβάνει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του εκεί όπου όλοι οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πριν από επτά χρόνια, όταν η τεχνολογία ADSL θεωρούνταν ότι είχε φτάσει στα όριά της, είχε αναπτύξει αλγόριθμους (προγράμματα) που πολλαπλασίαζαν τις δυνατότητες των χάλκινων καλωδίων, ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» ακόμη και ταχύτητα 100 Mbps. Κάτι αντίστοιχο κάνει και σήμερα ξεκλειδώνοντας τις έως τώρα κρυφές δυνατότητες του iPhone με την εφαρμογή SnappyCam.

Ο ίδιος τονίζει ότι «το hardware του iPhone 5 είναι εξαιρετικό και απλώς δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως». Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο δρ. Παπανδριόπουλος άρχισε την έρευνα πάνω σε νέους τρόπους επεξεργασίας εικόνας, ώστε η φωτογραφική λειτουργία του iPhone να αποκτήσει ταχύτητα συγκρίσιμη με εκείνη μιας καλής φωτογραφικής μηχανής, τύπου DSLR. Και το πέτυχε. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βόμβα ΔΝΤ: Στα 46,8 δις το «κενό» της Ελλάδας από το 2015 έως το 2020

IMF
Λέει ότι το «κενό» δεν σημαίνει και νέο δάνειο..Τι να πει από τώρα;

Στα 46,8 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μικτό χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2015- 2020, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η μικτή ανάγκη συνολικού ύψους 46,8 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει το έλλειμμα και την ανάγκη κάλυψης των ελληνικών ομολόγων και δανείων, δεν πρέπει συγχέεται με την ανάγκη για πιθανή επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Για το 2015, το ΔΝΤ υπολογίζει τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες σε ύψος 14,4 δισ. ευρώ, με καθαρό κενό 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο ως τώρα δεν έχει καλυφθεί, ενώ οι ανάγκες 8,3 δισ. ευρώ για το 2016, έχουν καλυφθεί πλήρως με αμοιβαία χρηματοδότηση. 
ΠΗΓΗolympia.gr