Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ: ΟΙ “ΑΝΤΑΡΤΕΣ” ΒΙΑΖΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 1200 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΩΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.

ΘΗΡΙΩΔΙΑ, ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ.

Το ραντεβού μέσω Skype με το Δημήτρη Μόγνιε που ειδικεύεται στην ιατρική εν καιρώ πολέμου ήταν για μετά τις 7 το βράδυ. Τις ώρες, δηλαδή, που κρατάει για κείνον. Εκτός απροόπτου, βεβαίως. Διότι στη Συρία που χειρουργεί κι εκπαιδεύει γιατρούς πάνω από ένα χρόνο τώρα, το απρόοπτο είναι ο κανόνας.

Στην περίπτωσή μας, ευτυχώς, ίσχυσε η εξαίρεση. Μικροπροβλήματα ήχου και εικόνας μόνο, που ελάχιστα επηρέασαν την επικοινωνία μας. Έτσι, για 50 ολόκληρα λεπτά είχα την ευκαιρία να μιλήσω μ’ έναν παλιό, καλό φίλο από τους πολέμους, να “δω” με τα μάτια του και ν’ ακούσω τις πάντα εύστοχες επισημάνσεις του.

Υπάρχει μεγάλος πανικός αυτή την ώρα. Όλοι φοβούνται το χτύπημα των Αμερικανών. Λένε πως θα γίνει κόλαση ολόκληρη η περιοχή. Είναι κρίσιμο το επόμενο 48ωρο. Σήμερα μοιράσαμε και μάσκες. Στον κόσμο, στους πολεμιστές, σε όλους. Εφοδιάσαμε και το πρόχειρο νοσοκομείο μας με Ατροπίνη, Υδροκορτιζόνη, Πραλιδοξίμη, αντίδοτα, δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει μαζικό χτύπημα με χημικά. Από κάθε είδος έχουμε 20.000 φιαλίδια.

Αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης Μόγνιε βρίσκεται στη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σ΄ένα μικρό χωριό της επαρχίας Ντεράα, πολύ κοντά στην πόλη Μπόσρα αλ Χαρίρ που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ασκεί την ειδικότητά του, δηλαδή χειρουργική πολέμου, σ’ ένα πρόχειρο νοσοκομείο εκστρατείας μιας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής οργάνωσης ενώ ταυτοχρόνως εκπαιδεύει και συντονίζει την ομάδα των γιατρών και των νοσοκόμων που δουλεύουν μαζί του. Βλέπεις, οι καλοί γιατροί, οι γιατροί με ειδικότητα, έχουν εδώ και καιρό φύγει από τη Συρία. Αφενός διότι είχαν την οικονομική ευχέρεια να το κάνουν αφετέρου διότι δεν πιστεύουν σ’ αυτήν την επανάσταση. Εξαρχής δεν την πίστεψαν. Εκείνοι που έμειναν πίσω είναι οι γενικοί γιατροί, οι άπειροι και οι φοιτητές. Το αντίθετο, δηλαδή, απ’ ότι συνέβαινε στη Λιβύη. Εκεί, οι καλοί γιατροί του εξωτερικού γύριζαν μαζικά για να βοηθήσουν. Και μάλιστα δίχως αμοιβή. Σκέψου ότι εδώ οι άνθρωποι πεθαίνουν άδικα από μια αιμορραγία γιατί δεν υπάρχουν γνώστες να τη σταματήσουν. Στο νοσοκομείο μας, εκτός από εμένα, ειδικευμένοι είναι άλλοι δύο. Κι αυτοί ξένοι. Ένας ισπανός χειρούργος, κι ένας ινδονήσιος εντατικολόγος. Οι υπόλοιποι της ομάδας είναι σύροι. Δύο τελειόφοιτοι ιατρικής, δύο κτηνίατροι (!!) ένας φαρμακοποιός, ένας οδοντίατρος, ένας φοιτητής οδοντιατρικής και 20 τελείως άσχετοι με την ιατρική που τους έχουμε εκπαιδεύσει για να παρέχουν επί τόπου πρώτες βοήθειες. Για μένα είναι προδοσία η φυγή. Είσαι γιατρός. Πρέπει να κάτσεις να βοηθήσεις.
Η εκτίμησή του για το αμερικανικό χτύπημα που έρχεται είναι πως μόνο βλαξ θα επιχειρούσε σοβαρή εμπλοκή τύπου Ιράκ στη Συρία. Μην ξεχνάς ότι εδώ στη μάχη είναι η Χεζμπολά. Και Χεζμπολά σημαίνει 100.000 πύραυλοι έτοιμοι να φύγουν από το το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ. Και τότε το Ισραήλ θα χτυπήσει το Λίβανο. Και μετά θα γίνει το σώσε
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

DWN: Κρατάμε την Ελλάδα στο ευρώ για το φυσικό αέριο


«Η αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ συνδέεται με την ζωτική ανάγκη και τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να εξασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια», επισημαίνει σε δημοσίευμά της η διαδικτυακή πλατφόρμας οικονομικών ειδήσεων Deutsche Wirtschafts Nachrichten αναφερόμενη στον αγωγό TAP.

«Η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ. Έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Η ΕΕ θέλει να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας γι’ αυτό το σκοπό έναν αγωγό, ο οποίος θα οδηγεί από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προκειμένου να μην διακυβευθεί το έργο εξαιτίας μίας κατάρρευσης της Ελλάδας, η χώρα διατηρείται στο ευρώ. Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι το ζήτημα είναι η χώρα τους, όχι οι άνθρωποι», αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Wirtschafts Nachrichten σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η γερμανική διαδικτυακή πλατφόρμα οικονομικών ειδήσεων επισημαίνει πως οι εταιρίες εκμετάλλευσης του TAP «υπόσχονται μεν ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα». «Ωστόσο, για τους περισσότερους Ελληνες δεν θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας. Αντιθέτως οι ελίτ στην Αθήνα θα επωφεληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως κάνουν εδώ και 100 χρόνια, συσσωρεύοντας χρήματα από το εξωτερικό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να φέρνουν την Ελλάδα πάνω από το επίπεδο μίας αναπτυσσόμενης χώρας», επισημαίνεται όπως γράφει η Deutsche Welle. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άρθρο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ για την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την ανταγωνιστικότητα, στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την 91η θέση. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο δημοσίευμα ασκείται κριτική στη Γερμανία, η οποία καταλαμβάνει την 4η θέση στη σχετική λίστα, για τις πολιτικές προσωρινής απασχόλησης και συγκράτησης των αμοιβών εν μέσω της κρίσης, αλλά την επιβραβεύει για τις υποδομές της χαρακτηρίζοντας την έναν «οικονομικό σουπερστάρ».

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Η χώρα είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Αυτό επιτεύχθηκε με την καινοτομία των επιχειρήσεων και τις αλλαγές στα συνδικάτα. Όμως η έκθεση καθιστά επίσης σαφές γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη. Για κράτη με τόσο διαφορετική ανταγωνιστικότητα, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα. Η πολιτική πρόθεση άλλοτε ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Ο δρόμος της επιστροφής δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Όμως τώρα είναι και το κόστος ανάλογα υψηλό».
 ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ


Κατά 1,836 εκατ. βαρέλια στα 360,212 εκατ. βαρέλια υποχώρησαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,827 εκατ. βαρέλια στα 215,987 εκατ. βαρέλια ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 0,549 εκατ. βαρέλια στα 129,586 εκατ. βαρέλια. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ...ΓΑΛΑΤΕΣ !..


Είναι και αυτό ένα ελληνικό παράδοξο. Στις ΗΠΑ, η έγκριση για την επίθεση στη Συρία περνά μέσα από μια κρίσιμη συζήτηση στη Γερουσία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο Κάμερον για εμπλοκή σε έναν απροσδιόριστο πόλεμο.

Υπάρχει όμως ένα μικρό «γαλατικό χωριό» στη γωνιά της Ευρώπης, που αντιστέκεται. Στην Ελλάδα, η συζήτηση του προβλήματος στη Βουλή αποτελεί περιττή πολυτέλεια. Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Πέρα από τη συνάντηση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, μια δήλωση του πρωθυπουργού και άλλη μια του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αίτημα για συζήτηση των δραματικών εξελίξεων στη Συρία στην Ολομέλεια της Βουλής άφησε ασυγκίνητους τους κυβερνητικούς εταίρους.

Η εικόνα της ελληνικής Βουλής είναι αξιοθρήνητη. Δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες με τα κενά έδρανα που το πιστοποιούν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε προ ημερών ότι «βγαίνει ο λογαριασμός» και διάβαζε τσιτάτα του Λένιν ερήμην των βουλευτών του δικομματικού κυβερνητισμού αλλά και της αντιπολίτευσης – μόνο για το χατίρι της τηλεοπτικής εικόνας.
Οι υπουργοί πλέον απαξιώνουν να ασχολούνται με τις ερωτήσεις των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – υπολογίζεται ότι προσέρχονται στη Βουλή για να απαντήσουν μόνο στο 30% των ερωτήσεων που κατατίθενται. Και γιατί να το κάνουν, αφού το παράδειγμα δίνει πρώτος ο πρωθυπουργός με την απουσία του;

Μ’ αυτά και τα άλλα οι «αντισυστημικοί» τρίβουν τα χέρια τους, αφού ο ευτελισμός του κοινοβουλίου συντελείται αργά και βασανιστικά από τους υποτιθέμενους υπερασπιστές του. Από αυτούς, που σε λίγες εβδομάδες θα μας παρουσιάζουν προτάσεις αναβάθμισης του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης. Στο «γαλατικό χωριό» ο εχθρός δεν βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ήδη μέσα...

ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Τι δεν λέει να καταλάβει ο Στουρνάρας για το πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio 22
Η αντιπαράθεση για το αν θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού, μια χρονική στιγμή που δεν θεωρείται τυχαία. Η επίσκεψη της τρόικα σε λίγες μέρες θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, που σίγουρα θα φτάσει έως την ημέρα που θα ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο Στουρνάρας δεν θέλει να ακούει για μειώσεις φόρων, ενώ ανταπαντά ότι θα διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο δείχνουν ότι πέρυσι, δεν απορροφήθηκε ολόκληρο το ποσό για το επίδομα. Αυτό που δεν δείχνει να έχει καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών είναι ότι ο κόσμος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο. Δεν θα κάτσει πλέον να υπολογίσει αν με το επίδομα θα κερδίσει 50 ή 100 ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι θα χρειαστεί πάνω από 1.000 ευρώ για ένα γέμισμα.. Αυτά που θα βρει..

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 30% ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΣΕΕ: Το 50% του εισοδήματός τους έχασαν οι μισθωτοί μέσα σε 3 χρόνια

ΓΣΕΕ: Το 50% του εισοδήματός τους έχασαν οι μισθωτοί μέσα σε 3 χρόνια
Συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων κατά 37,2%, επαναφορά της, δηλαδή, στα επίπεδα του 2000 και απώλεια μέσα σε τρία χρόνια του 50% του εισοδήματος των μισθωτών καταγράφει η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2013 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας, καθ. Σάββα Ρομπόλη.
ΓΣΕΕ: Το 50% του εισοδήματός τους έχασαν οι μισθωτοί μέσα σε 3 χρόνια
Τα στοιχεία της Έκθεσης επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσματική.
Οι ασκούμενες πολιτικές κατά την περίοδο 2010-2013 οδήγησαν την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών στο μακρινό παρελθόν.
Η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961 ενώ οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το τέλος του 2013 και για το 2014 είναι δυσοίωνες.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί και έως το τέλος του 2013 θα αγγίξει το 29% με 30% ενώ τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο ποσοστό του 31,5%.
Οι μισθωτοί την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχασαν 37 δισ. ευρώ συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% επιστρέφοντας στο επίπεδο του έτους 1994 (19 χρόνια πριν) και η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 2000.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Έκθεσης οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δις ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δις ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μία μείωση της τάξης του 26,99%, ανάλογη με τη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2013.
Τα μετρήσιμα αυτά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα (2010-2013), έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία πλήρους απαξίωσης της εργασίας, επιλεκτικής απαξίωσης των επιχειρήσεων και συρρίκνωσης των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, μεταμορφώνοντας με ταχείς ρυθμούς το κράτος-πρόνοιας σε κράτος-φιλανθρωπίας.
Η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ανάσχεση της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση εστιάζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τεκμηριώνεται με μετρήσιμα μεγέθη:
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ στα 751 ευρώ (κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012) θα συμβάλλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάσχεση της ύφεσης τον πρώτο χρόνο διαμέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους (δραστική γιατί η ήπια αναδιάρθρωση παρατείνει την ύφεση και απομακρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης), τη ρευστότητα της οικονομίας, την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική (δημόσια-ιδιωτική) δραστηριότητα, θα συμβάλλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (3%-4% το χρόνο) στον ορίζοντα μίας πενταετίας θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ περίπου και θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%-10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα.
Ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως απαιτείται μια εικοσαετία για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

 ΠΗΓΗ:ethnos.gr

«Φρένο» από την Ελληνική νομοθεσία σε επαναστατικό όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης!!!


Το αυτοκίνητο είναι 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής και «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με εξωπραγματικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα! Το Eco Racer θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται, αλλά οι αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελούν τροχοπέδη στην εμπορική του εξέλιξη, ακόμα κι αν εμφανιστεί επενδυτής για να χρηματοδοτήσει το project…

Για άλλη μία φορά μας αποδεικνύουν πως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ανάπτυξη… απεναντίας κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν!!!

Το αμάξωμα του Eco Racer είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το όχημα έχει διαπρέψει σε δοκιμασίες ασφάλειας και οικονομίας και έχει πάρει παγκόσμια την δεύτερη θέση. 
ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com

ΠΛΕΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ-ΚΑΡΠΑΘΟΥ Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται: Η Τουρκία έβγαλε το "Barbaros" στο Αιγαίο!


Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, στις 10.00 το πρωί, η Τουρκία «απάντησε» στέλνοντας το νεότευκτο υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος της στο Αιγαίο.

Το σκάφος έπλεε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του νοτιοανατολικού αιγαίο και να προσεγγίζει το Καστελόριζο

Το «Μπαρμπαρός» (Barbaros Hayrettin Pasa) πρώην Polarcus Samur αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά της Κύπρου, μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατευθύνεται προς τη Μερσίνα.

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την τουρκική NATVEX οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός», επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το σεισμογραφικό σκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από την Τετάρτη πλέει προς τον Νότο.

Το σκάφος παρακολουθείται διακριτικά από πλοία του ΠΝ (που μπορούν ακόνα να πλεύσουν...).

Το «Barbaros Hayrettin Pasa» ενοικιάστηκε με μίσθωση μακρού χρόνου από την Τουρκία από μια νορβηγική εταιρεία.

Η Άγκυρα φαίνεται να μην κάνει πίσω στο «άναμμα της φλόγας» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η παραχώρηση «αδειών» από την τουρκική κυβέρνηση στις 27 Απριλίου 2012, στην τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνες σε περιοχές που υπερκαλύπτουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας με την ανταλλαγή διακοινώσεων και κατάθεση διαβημάτων στον ΟΗΕ.

Όμως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, καθώς έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην TPAO και σε περιοχές που υπερκαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τουρκοκυπριακό καθεστώς έχει παραχωρήσει παράνομα, διακαιώματα ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα αυτά ενώ είναι έτοιμη να ανάψει η φωτιά στην Α.Μεσόγειο και σίγουρα τα παριθώρια κινήσεων από ελληνικής πλευράς είναι άκρως περιορισμένα λόγω των ΗΠΑ. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ Κύπρος: Αναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Κύπρος: Αναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12
Στις ιστορικές ημέρες για την Κύπρο καταγράφεται η σημερινή, καθώς άναψε η φλόγα από το φυσικό αέριο που βγήκε στην επιφάνεια, στο τεμάχιο «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου.
Κύπρος: Αναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 
Από τις αναλύσεις που θα γίνουν, θα διαπιστωθεί η ποιότητα, η ροή και η πίεση του φυσικού αερίου. Η διαδικασία ανάδυσης από το τεμάχιο «Αφροδίτη» άρχισε το πρωί και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.
Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.
Ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου αναμένονται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για τη δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν έναν μήνα.
Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.
Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης. 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ



Συναδέλφισσα,  συνάδελφε
           
            Η  θέση  της  Ελεύθερης  Κίνησης  Εργαζομένων,  όσον  αφορά  τη  λειτουργία  του  Συνδικάτου,  υπήρξε  και  συνεχίζει  να  είναι  ξεκάθαρη  και  διαχρονικά  σταθερή.  Οποιαδήποτε  προσπάθεια  εκ  μέρους  της  εκάστοτε  εργοδοσίας  θίγει  το  δικαίωμα  στην  εργασία  και  επιχειρεί  να  αποδομήσει  θεσμικά  κατοχυρωμένους  όρους  που  διασφαλίζουν  το  εισόδημα  και  την  αξιοπρέπεια  των  εργαζομένων,  αποτελεί  για  εμάς  αιτία  σύγκρουσης  σε  όλα  τα  επίπεδα.  Με  βάση  αυτή  τη  σταθερά  που  για  μας  αποτελεί  κορυφαία  έκφραση  αλληλεγγύης  και  συνδικαλιστικής  δράσης  οφείλουμε  να  διαχωρίσουμε  ρητά  και  κατηγορηματικά  τη  θέση  μας  σε  ότι  αφορά  την  τελευταία  απόφαση  του  Δ.Σ.  της  Εταιρείας.
            Το  πρόγραμμα  οικιοθελούς  αποχώρησης  που  υπερψηφίστηκε  κατά  πλειοψηφία  από  τα  μέλη  του  Δ.Σ.,  συμπεριλαμβανομένου  και  του  ενός  εκ  των  δύο  Εκπροσώπων  των  Εργαζομένων,  σαφώς  και  καταδεικνύει  την  πρόθεση  της  Εταιρείας  να  στοχοποιήσει  ομάδες  εργαζομένων,  αφαιρώντας  το  δικαίωμα  της  συμμετοχής  και  της  επιλογής  στο  σύνολό  τους.
            Ανεχτήκαμε  προηγούμενα  προγράμματα  που  προϋπέθεταν  αντικατάσταση  των  συμμετεχόντων,  διασφαλίζοντας  έτσι  τις  θέσεις  εργασίας  και  την  ασφαλή  λειτουργία  των  εγκαταστάσεων.  Στο  συγκεκριμένο  όμως  πρόγραμμα  διαφωνούμε,  καταδεικνύοντας  το  μέγεθος  της  ανακολουθίας  που  χαρακτηρίζει  όλους  τους  θιασώτες  μιας  τέτοιας  πρακτικής.
            Υπό  το  βάρος,  λοιπόν,  των  συγκεκριμένων  εξελίξεων  και  λαμβάνοντας  υπόψη  την  υπερψήφιση  της  πρότασης  από  τον  έναν  εκ  των  δύο  Εκπροσώπων  των  Εργαζομένων,  είμαστε  υποχρεωμένοι  να  άρουμε  την  εμπιστοσύνη  μας  προς  το  πρόσωπό  του,  ελπίζοντας  να  αντιληφθεί  πως  η  παράλληλη  θεσμική  του  ιδιότητα  κάνει  ακόμα  πιο  σοβαρές  τις  συνέπειες  που  απορρέουν  από  μία  τέτοια  επιλογή.  Καμία  σκέψη  εκμετάλλευσης  με  ψηφοθηρικούς  και  οπορτουνιστικούς  όρους  δεν  δικαιολογεί  μία  τέτοια  απόφαση.
            Ας  αναλάβει,  λοιπόν,  ο  καθένας  τις  ευθύνες  του  και  ας  πράξει  κατά  το  πως  ορίζει  η  θέση  και  οι  ευθύνες  που  οι  εργαζόμενοι  του  έχουν  αναθέσει.
            Η  ΕΛΚΕ  παραμένει  αρωγός  συνδικαλιστικών  επιλογών  με  αποκλειστικό  γνώμονα  την  προάσπιση  των  δικαιωμάτων  των  εργαζομένων.  Έτσι  ξεκινήσαμε  και  έτσι  θα  συνεχίσουμε.

ΓΙΑΤΙ  Η  ΕΛΚΕ  ΕΙΣΑΙ  ΕΣΥ







ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ξέρει κάτι ο Φαήλος για αυτή την υπόθεση λαθρεμπορίου; (ΕΓΓΡΑΦΑ)

 
Από το 2010 υπάρχει απόφαση για χρέη προς το Δημόσιο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη

Αποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα που φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα "Παραπολιτικά" και αφορούν στις παράνομες δραστηριότητες του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Από τις 16-07- 2010 υπάρχει απόφαση και επιβολή προστίμου στην εταιρεία AΕGEAN καθώς σε δειγματοληψία "ευρέθη ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 2.2% περίπου, διότι περιέχει τον ιχνοθέτη solvet yellow 124 σε ποσοστό 0,13 mg/l αντί καθόλου".

Το έγγραφο καταλήγει με την απόφαση: 

AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

"Επιβάλλουμε υπέρ του Δημοσίου και σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης Βιομηχανίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών "ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε" χρηματικό πρόστιμο 

ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ (100.000,00 E)"



H απόφαση παρά το ότι έχει εκδοθεί από το 2010, κοινοποιήθηκε 3 χρόνια αργότερα, όπως φαίνεται στα έγγραφα: 
 
  

ΠΗΓΗ:.parapolitika.gr

Αλλαγές στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης


Σε αλλαγή των κριτηρίων και του τρόπου καταβολής του πετρελαίου θέρμανσης προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων των οικονομικών κριτηρίων των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή». Δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα ως 25.000 ευρώ, οι έγγαμοι με εισόδημα ως 35.000 ευρώ, και οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα ως 38.000 ευρώ.

Για του έγγαμους το ποσό του εισοδήματος θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα, υπάρχει πρόταση να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα στους δικαιούχους πριν ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή πριν τις 15 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Μπλόκο» στις εγγραφές των φοιτητών – Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

«Μπλόκο» στις εγγραφές των φοιτητών – Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, ως απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματίσει δύο 48ωρες απεργίες (10-11/9 και 12-13/9), αλλά και μία πενθήμερη, από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των εγγραφών των φοιτητών, οι γραμματείες των σχολών θα είναι κλειστές, ενώ κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια ομοσπονδία του κλάδου αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας» και προσθέτει: «Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων».

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση-επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιό μας και τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερα είναι αντικειμενικά τα αρμοδιότερα να κρίνουν, να αξιολογήσουν, να αναδιαρθρώσουν τις δομές τους και τις λειτουργίες τους. Και πάντως αρμοδιότερα και αντικειμενικότερα από ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δεν μπορεί εκ των άνωθεν και πριν από τα Πανεπιστήμια να αποφαίνεται γι' αυτά».
 ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ανάβει σήμερα η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ


Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Κύπρο, καθώς θα πραγματοποιηθεί το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, το άναμμα θα είναι συμβολικό, αφού για πρώτη φορά κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια. Από τη δοκιμασία παραγωγής, διευκρίνισε, δε θα καθοριστεί η ποσότητα, αλλά η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με τις ποσότητες θα γίνει και ο προγραμματισμός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τεστ, το οποίο θα επιτρέψει να μετρηθεί με αρκετή ακρίβεια η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.
Από το χρώμα της φλόγας θα  διαφανεί η ποσότητα του μεθανίου. Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.
"Φλερτάρει" με το φυσικό αέριο ο Έρογλου
Στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο, αναφέρθηκε ο Ντερβίς Έρογλου, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τον προσεχή Οκτώβριο.
Αναφερόμενος στην ανάγκη να επιδεικνύεται ευαισθησία στα θέματα ενέργειας, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο και ευχήθηκε να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΟ & ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤO NEO «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»


Συνάδελφοι
Η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών της ΕΚΟ και Ε.Κ. αποφάσισαν, και τις προσεχείς μέρες θα επικοινωνήσουν προς τους εργαζόμενους, ένα ακόμη «Πρόγραμμα Αποχώρησης Εργαζομένων».
Το Πρόγραμμα, που θα είναι το 3ο μέσα σε 5 χρόνια (!) θα αφορά στο προσωπικό των εταιρειών ΕΛΠΕ, ΕΚΟ και ΕΚ και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρισκόταν πολύ κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, αυτή τη φορά είναι μόνο ελάχιστοι οι συνάδελφοι της εμπορίας που βρίσκονται σε ορίζοντα συνταξιοδότησης.
Ο χαρακτήρας του προγράμματος εκτιμούμε ότι δεν θα είναι «οικειοθελής», όπως μας παρουσιάστηκε. Υπό το δέλεαρ κάποιων παραπάνω μισθών πέραν της νόμιμης / συμβατικής αποζημίωσης, θεωρούμε ότι την πόρτα της εξόδου θα δουν αρκετοί επιπλέον εργαζόμενοι.
Όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στη θέση των εργαζομένων με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα αποχωρήσουν, η εταιρεία θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την εργολαβοποίηση (χαμηλόμισθο προσωπικό χωρίς δικαιώματα) και, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, την πρόσληψη χρυσοπληρωμένων στελεχών.
Και όλα αυτά, ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τότε που η εταιρεία συμφώνησε με τα Σωματεία σε νέες Επιχειρησιακές Συμβάσεις (νέες Ε.Σ.Σ.Ε. ΕΚΟ και  ΕΚ), με μειώσεις μισθολογικού κόστους, με το σκεπτικό ότι έτσι «θα διατηρηθούν οι  θέσεις εργασίας».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τα ΔΣ των Σωματείων της Εμπορίας συνεδρίασαν στις 3.9.2013 και αποφάσισαν την από κοινού δράση τους ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια απόλυσης εργαζομένου στις εταιρείες εμπορίας του Ομίλου.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια ΠΕΠΕΚΟ & ΠΣΕΕΚ

Ο Πρόεδρος ΠΕΠΕΚΟ                                     O Γεν. Γραμματέας ΠΕΠΕΚΟ
              Σ. ΣΠΥΡΑΝΤΗΣ                                                       Ι. ΚΑΜΠΑΝΗΣ


Ο Αντιπρόεδρος ΠΣΕΕΚ                                   Η Γεν. Γραμματέας ΠΣΕΕΚ
               Α. ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ                                                        Μ. ΧΗΡΑ