Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο OPEC βοηθά την πετρελαϊκή αγορά των ΗΠΑ να φτάσει σε κομβικό σημείο

Από το capital.gr
Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δημοσίευσε την πρώτη αναλυτική πρόβλεψη πετρελαίου για το 2020 και αυτή δείχνει κάτι που ίσως σκορπίσει φόβο στις καρδιές των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ –από το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Αμερική θα εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από όσο εισάγει. 

Αυτό δεν θα κάνει τις ΗΠΑ να είναι ανεξάρτητες από την παγκόσμια προσφορά. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να εισάγουν αργό από τη Μέση Ανατολή ή τη Λατινική Αμερική ή να μεταφέρουν διυλισμένα προϊόντα από την Ευρώπη και την Ασία. Αλλά δείχνει ότι..

Σκακιέρα πετρελαϊκών επενδύσεων η κεντρική Ασία

Από το naftikachronika.gr
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα διυλιστήριο πετρελαίου αξίας $10 δις στο λιμένα βαθέων υδάτων Gwadar στο Πακιστάν, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας του Σαουδαραβικού Θρόνου, κ. Khalid al-Falih.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν προσβλέπει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων προκειμένου να μπορέσει να τονώσει τις αδύναμες εμπορικές..

FT: Η υψηλή τεχνολογία μεταμορφώνει τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Από το energypress.gr
Μεγάλες αλλαγές σημειώνονται στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, καθώς η καινοτομία στην ψηφιακή τεχνολογία εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2023.

Όπως εξηγεί το σχετικό video των Financial Times, οι πετρελαϊκές επί δεκαετίες επενδύουν σε ισχυρούς υπολογιστές προκειμένου να αναλύσουν σεισμικά δεδομένα και να καθορίσουν τους «στόχους» στις γεωτρήσεις. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε, και σήμερα μια..

Την ίδρυση νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας ανακοίνωσε ο Φωτάκης

Από το energypress.gr
Την ίδρυση νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο Ινστιτούτο στα Χανιά θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς και ιδρύεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον από την άποψη..

ΤΑΙΠΕΔ: Εγκρίθηκε η σύσταση επενδυτικών συμπράξεων για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Από το worldenergynews.gr
Στο πλαίσιο της Β’ Φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση ποσοστού 50,1% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη σημερινή του 21/1/2019 συνεδρίαση ενέκρινε την σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές ως εξής (με αλφαβητική σειρά): 

(α) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” του ομίλου Carlyle και ..

Μέχρι το Πάσχα αναμένει η ΕΔΕΥ επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέες περιοχές

Από το energypress.gr
Μετά από τις εντατικές προσπάθειες του τελευταίου εξαμήνου για να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων και σε νέες περιοχές, η ΕΔΕΥ αναμένει να δρέψει καρπούς μέσα στους επόμενους μήνες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται ιδίως στις περιοχές νότια της Κρήτης και νότια του Ιονίου, με τις εκτιμήσεις να συντείνουν στο ότι το

Ξεκίνησαν οι Εισαγωγές Ιρανικού Αργού από την Ιαπωνία

Από το energia.gr
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία άρχισε τη διαδικασία εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου, η οποία είχε ανασταλεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

«Μετά την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Τουρκία, η Ιαπωνία άρχισε ..

ΕΛ.ΠΕ: Νέα μετάθεση των προσφορών για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου – Αποφασίζει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για τα κοινοπρακτικά σχήματα των διεκδικητών – Ξεκινά οικονομικός και τεχνικός έλεγχος από Carlyle και Sonatrach

Από το energypress.gr
Και νέα επεισόδια στο σήριαλ της πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες του energypress, η προθεσμία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών δεν πρόκειται να είναι η 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να μεταθέτει την ημερομηνία για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι λόγοι της νέας σιωπηρής παράτασης του διαγωνισμού έχουν να κάνουν με την είσοδο των νέων εταιριών στο πλευρό..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι ψηφοφορίες για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό διεξάγονται ταυτόχρονα με έναν σκυλοκαβγά όπου το προεδρείο και η «αντιπολίτευση» εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι όλοι συμφωνούν στο κύριο, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Είναι μια ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση και χρειάζεται κάθε συνάδελφος να βγάλει συμπεράσματα για το πώς πρέπει ένα εργατικό σωματείο να λειτουργεί και να παλεύει για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου για την απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας, οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις με την τακτική τους νομιμοποιούν μια προς..