Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μη επανδρωμένο υποβρύχιο για την εξερεύνηση αχαρτογράφητων ωκεανών


Ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο βαθέων υδάτων που θα μπορεί να φτάσει το 75 τοις εκατό των ωκεανών του πλανήτη αναπτύσσεται από Ευρωπαίους ερευνητές.
Το υποβρύχιο, σχεδιασμένο να καταδύεται σε βάθη άνω των πέντε χιλιομέτρων, θα είναι σε θέση να παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού για έως και τρεις μήνες συνεχόμενα, συλλέγοντας δείγματα με αυτόματο τρόπο και μελετώντας το περιβάλλον ανοικτής θάλασσας και τη βιοποικιλότητα. Θα μπορεί επίσης να...

Παγκόσμιο Συμβούλιο Πετρελαίου: Το 55% της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής, ως το 2030, θα προέρχεται από την Αρκτική


Το μερίδιο της Ρωσίας από την εξαγωγή υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής θα αγγίξει το 55%, ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου (World Petroleum Council).

Όπως εκτιμά το Συμβούλιο, η Ρωσία θα καταφέρει να αυξήσει κατά 3,6 φορές την παραγωγή της στην περιοχή, εξάγοντας 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τους...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε



           Η 8η Μάη 2015 είναι μια μέρα που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στις ζωές και στη συνείδηση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Είναι μια μέρα που αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο οι καταστροφικές επιλογές των εκάστοτε Διοικήσεων πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

           Η σταδιακή μετατροπή ενός ενεργειακού ομίλου σε μηχανισμό διακίνησης κεφαλαίων καθώς και ο αποπροσανατολισμός της στρατηγικής στόχευσης με βασική προτεραιότητα τα οικονομικά στοιχεία μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

           Δυστυχώς  η  νοοτροπία αυτή έφτασε σε...

Δεν λαμβάνει παράταση ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια παρά τον κίνδυνο για μη συμμετοχή

Δεν λαμβάνει παράταση ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια παρά τον κίνδυνο για μη συμμετοχή
Στην ελπίδα ότι θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα βασίζει την απόφαση να δώσει παράταση, όπως φαίνεται, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, ο οποίος λήγει στις 14 Μαρτίου. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ο υπουργός ανέφερε την...

Λαφαζάνης: O ελληνικό - ρωσικός αγωγός έχει καλύτερες «ταρίφες» από τον ΤΑP

Λαφαζάνης: O ελληνικό - ρωσικός αγωγός έχει καλύτερες «ταρίφες» από τον  ΤΑP
Δεν θα έχει τόσα οφέλη το ελληνικό δημόσιο από τον αγωγό ΤΑP, όσο θα έχει από τον ελληνικό - ρωσικό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρά τις δηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης στον αγωγό και για γεωπολιτικά οφέλη. Ο ΤΑP θα έχει τέλη από τις ταρίφες που θα παιρνούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται και θα είναι πολλά, αλλά ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για τη χώρα, το λαό, τις τοπικές κοινωνίες από τα τέλη που βγάζει η κοινοπραξία από τα τέλη διελευσης, περνά ο αγωγός βγάζουν κέρδη οι εταιρείες, αλλά δεν βγάζει τίποτα για τις χώρες...".

Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί από ...

ΟΟΣΑ: Απαράδεκτα ποσοστά ανεργίας - 42 εκατομμύρια άνεργοι σε 34 κράτη-μέλη

ΟΟΣΑ: Απαράδεκτα ποσοστά ανεργίας - 42 εκατομμύρια άνεργοι σε 34 κράτη-μέλη
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως η ανεργία στα κράτη-μέλη του μειώνεται πολύ αργά, ενώ παραμένει κατά πολύ παραπάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Ο Οργανισμός αναφέρει πως η ανεργία έχει πέσει στα 42 εκατομμύρια από 45 το 2014, αν και αυτός ο αριθμός είναι 10 εκατομμύρια περισσότερο από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Ο ΟΟΣΑ επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως η μακροχρόνια ανεργία είναι "απαράδεκτα υψηλή", με άνω του ενός τρίτου (1/3) των ανέργων να ψάχνουν για εργασία πάνω από 12 μήνες. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί αύξηση της τάξεως του 77% σε σχέση με το 2007. Για αυτούς που είναι άνεργοι δύο και πλέον χρόνια, οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας όλο και μειώνονται.

Αναφορικά, "Ο χρόνος τελειώνει, και τα σημάδια της κρίσης έχουν πολύ...

Απ' τη συμφωνία με τους δανειστές θα περισσέψουν λεφτά και για γήπεδο γκολφ;


Ο ανθρώπινος πολιτισμός βασίζεται στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων και ολόκληρες ιστορικές περίοδοι χαρακτηρίζονται ως "λίθινη εποχή", "εποχή του χαλκού" ή "εποχή του σιδήρου", από τα υλικά στα οποία βασίζεται κάθε περίοδος. Η απόσπαση των υλικών απ' τη γη γίνεται με την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων, που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις επιφανειακές εμφανίσεις μετάλλων ή ορυκτών και ανέπτυσσαν δίκτυα στοών στο υπέδαφος, χρησιμοποιώντας ως κύριο εξοπλισμό εξόρυξης τους δούλους. Και στην Ελλάδα, η εποχή του Περικλή με τα λαμπρά μνημεία βασίστηκε στα μεταλλεία του Λαυρίου. Η εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλέξανδρου βασίστηκε στα μεταλλεία του Παγγαίου. Στις νεότερες εποχές η πρόοδος της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση της δουλείας, οδήγησε σε κατασκευή μηχανημάτων μεγάλων διαστάσεων, που μπορούν να εξορύξουν γρήγορα και φθηνά μεγάλες ποσότητες υλικών, οπότε ...

Απάντηση σε όσους κατασκευάζουν «εσωτερικούς εχθρούς»

ΔΕΘ Παναγόπουλος
Σας κοινοποιούμε την επιστολή απάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου στα όσα ψευδώς και συκοφαντικά υποστηρίζει για τη Συνομοσπονδία, τη στάση και τη θέση της, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης σε αρθρογραφία του στον ιστότοπο left.gr.

Η σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Τρίτη 7/7/2015 στη ιστοσελίδα left.gr όπου φιλοξενείται το άρθρο του κυρίου Βερναρδάκη, αλλά στο πλαίσιο του «υψηλού επιπέδου αντίληψης της δημοκρατίας» δεν έχει καν δημοσιευτεί.



Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χειροκροτούν οι βενζινοπώλες τη μείωση φόρου - 300 ευρώ ανά 1.000 λίτρα το κέρδος για τα νοικοκυριά

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Πανηγυρικά υποδέχτηκε η αγορά την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην εξίσωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αλλωστε αυτό ήταν πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών. Αναλυτικό παράδειγμα για το πόσα χρήματα θα γλιτώσει ένα νοικοκυριό.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας ο φόρος θα...

Το 49% διυλιστηρίου της ινδικής Essar περνά υπό την έλεγχο της Rosneft


Ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές της για επέκταση των δραστηριοτήτων της έκανε η Rosneft, υπογράφοντας προκαταρκτική συμφωνία την απόκτηση του 49% του διυλιστηρίου Vadinar, στην Ινδία, που ανήκει στον Όμιλο Essar.

Η ρωσική πετρελαϊκή εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά, ωστόσο οι κυρώσεις της Δύσης λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Το deal ανακοινώθηκε χτες από την ρωσική κρατική εταιρεία και προβλέπει την προμήθεια 100 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου για μια περίοδο 10 ετών.

Το συμβόλαιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των χωρών της BRICS, σε συνέχεια των συμφωνιών που είχε κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν, κατά την επίσκεψη του στην Ινδία το 2014.

Σημειώνεται ότι, το Vadinar είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ινδία και ένα από τα 20 μεγαλύτερα στον κόσμο.


ΠΗΓΗ;energypress.gr