Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Καλό το παραμύθι σας, μα έχει πολλούς δράκους!..



  Πρέπει να σταματήσουμε πιά να πιστεύουμε στα παραμύθια.
     Μεγαλώσαμε πλέον  ως λαός και ως άτομα!

     Το παραμύθι που είναι μετάφραση απ' τα γερμανικά και μας το απαγγέλουν οι δωσίλογοι που κυβερνούν,
     ..λέει πως η τρόϊκα, η Ε.Ε., η Κομισιόν,  το ΔΝΤ, ο Σόϊμπλε, ο Μπαρόζο, ο van Ρομπάί κι ο van Φούφουτος, όλοι μαζί κι ο καθένας χώρια ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας, για την τάξη και ευταξία της κοινωνίας, για την πρόοδο μας γενικότερα!

     Παραμύθι!
     Και μάλιστα σε ένα τόσο ωραίο παραμύθι είναι κρυμμένοι (αλλά και φανεροί) τόσοι δράκοι!
     Ο δράκος της φτωχοποίησης του λαού στο σύνολό του, οριζόντια, μη εξετάζοντας ούτε δυνατότητες, αλλά ούτε και ευθύνες.
     Ο δράκος της καταλήστευσης με την μορφή της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου, είτε αυτός είναι πρώτες ύλες, είτε παροχές υπηρεσιών, είτε τουριστικά ακίνητα, είτε Δημόσιες Επιχειρήσεις, είτε έτοιμες βιομηχανικές και μεταφορικές υποδομές.
     Ο δράκος της μειωμένης Εθνικής κυριαρχίας και  μετατροπή μας σε μιά οιονεί νομαρχία όχι της ενωμένης τάχα Ευρώπης, παρά της Ένωσης δύο-τριών πλούσιων χωρών που έχουν βαλθεί να γίνουν οι σύγχρονοι φεουδάρχες,
     ..γυρίζοντας όλες τις υπόλοιπες πιό φτωχές, έως φτωχές χώρες, ολοταχώς στον μεσαίωνα: εργασιακό, κοινωνικό, πολιτισμικό.
     Ο δράκος της κοινωνικής αποσύνθεσης, ο δράκος των αυτοκτονιών, της ανεργίας, της μετανάστευσης, και τόσοι άλλοι!

     Παραμύθι λοιπόν το ότι τάχα ενδιαφέρονται.
     Ίσα-ίσα που η κατάσταση της ανοργανωσιάς, της αρπαχτής, του κράτους-μπάχαλο, της ολικής διαφθοράς που επικράτησε τα τελευταία τριάντα τόσα χρόνια στην χώρα,
      ..τους βόλεψε και τους βολεύει μιά χαρά!
      Εξ αιτίας εκείνης της κατάστασης (που δεν έχει αλλάξει ακόμα στο παραμικρό, παρά τις τάχα ''προσπάθειες'' εξυγίανσης), όλοι αυτοί οι λήσταρχοι ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν αφεντικά και ''γενικοί γ@μάω'' στο κεφάλι μας!
  
     Πολύ τους βολεύει αυτή η κατάσταση!
     Αν δεν τους βόλευε θα την άλλαζαν. Θα έβαζαν μιά πραγματική τάξη. Θα έπιαναν τους πραγματικούς φοροφυγάδες. Θα έκλειναν στην φυλακή όσους καταλήστεψαν το κράτος.
     Μα προπαντός:
     ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΘΕΤΑΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,
     ..ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ,
     ..ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑΧΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

     Η κρίση τους βολεύει απόλυτα!
     ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! 
     Οι διεφθαρμενοι που μας κυβερνούν είναι βούτυρο στο ψωμί τους! 

     Κι εμείς;
     Εμείς ακούμε και θαυμάζουμε κι αποκοιμιόμαστε με το ωραίο παραμύθι!
     Αλλά, στα άλλα παραμύθια, τα κανονικά, αυτά που είναι για τα παιδιά, 
     ..ο δράκος πάντα σκοτώνεται από τον ήρωα του παραμυθιού, και βασιλεύει πιά η δικαιοσύνη!

     Σ' αυτά τα παραμύθια πρέπει να πιστεύουμε. Τα παλιά! Τα παιδικά!
     Αυτά πρέπει να κάνουμε να βγουν αληθινά!
     Να βγούμε έξω και να τα βροντοφωνάξουμε απ' το πεζοδρόμιο!
     Να τα ακούσει όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος!.


ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

Eικόνες από το μέλλον - Drones εναντίον πολιτών στη Ν.Αφρική


Εταιρεία στην Ν.Αφρική αγόρασε drones που πυροβολούν από ψηλά πολίτες με πλαστικές σφαίρες, αμπούλες χρώματος και σπρέι πιπεριού και τρομοκρατούν ένα συγκεντρωμένο πλήθος με μηνύματα, εκκωφαντικούς ήχους, φώτα αποπροσανατολισμού, παρακολουθώντας παράλληλα και καταγράφοντας την δράση, μέσω καμερών HD.  

Η ταινίες επιστημονικής φαντασίας υπάρχουν για να συνηθίσει το μάτι των ανθρώπων σε αυτά που ακολουθούν. Οι παγκοσμιοποιητές που εκφράζονται μέσω οικονομικών λόμπι και πολυεθνικών σκοπεύουν να ελέγξουν όσες περιοχές μπορούν μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας  που συνεχώς εξελίσσεται. Αντί όμως να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας, χρησιμοποιείται εις βάρος της.

Ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουν τα drones (κυφήνες). Υπάρχουν drones που παρακολουθούν έως drones που σκοτώνουν. Τα μέσα της παγκόσμιας διαπλοκής αποθεώνουν αυτά τα κατασκευάσματα που μπορούν να πυροβολούν από ψηλά διαδηλωτές, με πλαστικές σφαίρες, αμπούλες χρώματος και σπρέι πιπεριού. Έτσι θα καταστέλλονται οι όποιες αντιδράσεις πολιτών στην πολιτική της παγκοσμιοποίησης. 

Το παραπάνω σκηνικό πρόκειται να σύντομα να γίνει πραγματικότητα σε εγκαταστάσεις ορυχείων εξόρυξης πλατίνας στην Νότια Αφρική. Εκεί, οι μεγάλες απεργίες και οι αιματηρές διαδηλώσεις των εργαζομένων, που διεκδικούν καλύτερους μισθούς από τα 68 ευρώ το μήνα, έκαναν τους ιθύνοντες να ψάξουν για μοντέρνες τεχνικές καταστολής τους. 

Έτσι στράφηκαν στη λύση του Skunk Riot Control Copter. Ενός drone που μέσω τηλεχειρισμού μπορεί να εκτοξεύσει σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες, αμπούλες χρώματος, όπως του Paintball, αλλά και να τρομοκρατήσει ένα συγκεντρωμένο πλήθος με μηνύματα, εκκωφαντικούς ήχους, φώτα αποπροσανατολισμού, παρακολουθώντας παράλληλα και καταγράφοντας την δράση, μέσω καμερών HD. 

Η Νοτιο-Αφρικανική εταιρεία Desert Wolf που κατασκευάζει τα Skunk, ανέφερε ότι θα παραδώσει συνολικά 25 τεμάχια των drones καταστολής πλήθους, συνολικής αξίας 46.000 δολαρίων, στη διοίκηση των νοτιοαφρικανικών ορυχείων πλατίνας, αναφέροντας – κυνικά-  ότι θα φροντίσει να μην είναι ιδιαίτερα επιθετικά.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην πρόθεση των εταιριών να χρησιμοποιήσουν τα drones κατά εργαζομένων ή συγκεντρωμένων. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τιμ Νούναν δήλωσε πως «πρόκειται για μια αποκρουστική και βαθιά ανησυχητική εξέλιξη. Είμαστε πεπεισμένοι πως οποιαδήποτε κυβέρνηση που διέπεται από λογική θα κινηθεί γρήγορα ενάντια στην χρήση ανεπτυγμένων τεχνολογιών κατά εργαζομένων ή σε πολίτες που συμμετέχουν σε νόμιμες συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις». 

Μα οι δυτικίζουσες κυβερνήσεις δεν έχουν λόγο απέναντι στις πολυεθνικές που κατασκευάζουν όλα αυτά τα ρομποτοειδή που αργά ή γρήγορα επιδιώκεται να χρησιμοποιούνται μαζικά κατά πολιτών (βλ. DARPA). 

Να θυμίσουμε ότι drones είδαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. 
pygmi.gr

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Ο οργανισμός που ξεπουλά τη χώρα!


Εάν οι θεωρίες των νεοφιλελεύθερων για τους χρηματοδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς έπρεπε να εφαρμοστούν κατά γράμμα, τότε, μία και μόνο ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γίνει! Κι αυτή δεν θα είναι ούτε της ΔΕΗ (30 εκ. κέρδη το 2012), ούτε του ΟΠΑΠ (505 εκ. το 2012), ούτε της ΕΡΤ (57 εκ. το 2011) ούτε των εταιρειών ύδρευσης (78 εκ. κέρδη για την ΕΥΔΑΠ και 13 εκ. για την ΕΥΑΘ το 2013). Ο οργανισμός που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί είναι το ταμείο ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας και κατά κόσμο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου)!

Το δημόσιο οφείλει να αποβάλλει από πάνω του αυτό το έκτρωμα για τον απλό λόγο ότι είναι ζημιογόνο. Επειδή επιβαρύνει με την δράση του τους φορολογούμενους, έχοντας καταφέρει το αδιανόητο:...
Να εμφανίζει κατ’ επανάληψη ζημιές! Με βάση τα αποτελέσματα που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 εμφάνισε ζημιές ύψους 1,01 εκ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου εμφάνισε κέρδη ύψους 734.000 ευρώ, συνάγεται ότι το προηγούμενο εξάμηνο είχε ζημιές περίπου 280.000 ευρώ. Δεν ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που οι «ειδικοί της αξιοποίησης» στο ναό του «valueformoney» αποτύγχαναν παταγωδώς να εμφανίσουν κέρδη. Το ίδιο συνέβη και το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2013, όταν οι ζημιές του ΤΑΙΠΕΔ έφτασαν τα 3,1 εκ. ευρώ!

Όσο και να φαίνεται παράδοξο να εμφανίζει ζημιές ένας οργανισμός που δεν κάνει τίποτε άλλο από το παραλαμβάνει περιουσία από το δημόσιο με μοναδική του αποστολή να την πουλήσει όσο – όσο και με κάθε τρόπο, συμβατό ή μη με τους κανόνες της αγοράς και της καλής πίστης, η αλήθεια είναι πως έχει ξανασυμβεί! Κατ’ επανάληψη μάλιστα!

Η πιο εμβληματική περίπτωση αφορούσε στην Τρόιχαντ (Δούρειος Ίππος στα ελληνικά), τον οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά την απορρόφηση της Ανατολικής από την Δυτική Γερμανία για να ξεπουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παρότι κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ξεπουλήσει 14.000 επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, έκλεισε τον κύκλο της αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις προβλέψεις για κέρδη 900 δισ. δολ. Αντί για κέρδη μεταβίβασε στο γερμανικό κράτος ζημιές ύψους 170 δισ. δολ.

Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις κι η δημιουργία μάλιστα ειδικού οργανισμού με αυτή την ακριβώς την αποστολή δεν συνοδεύτηκε από ζημιές και βαθιά διαφθορά μόνο στην Γερμανία. Το ίδιο επαναλήφθηκε μεταξύ πολλών άλλων χωρών και στην Σλοβακία για να φτάσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίκο, τον Ιανουάριο του 2013 να δηλώνει σε αυστριακή εφημερίδα ότι λόγω του αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ 1995 και 2005 η κυβέρνησή του πλέον στερείται και του πιο απλού εργαλείου για να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική.

Εισαγόμενη διαφθορά

Το παράδειγμα της μικρής αυτής κεντροευρωπαϊκής χώρας έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα γιατί στέλεχος της σλοβακικής Τρόιχαντ, την Άννα Μπουμπενίκοβα, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΤΑΙΠΕΔ ως τοποτηρητή που θα διασφάλιζε την ταχύτητα και την …αξιοπιστία του προγράμματος ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Η σχετική θέση μάλιστα προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος στο άρθρο 3, παράγραφο 11: «Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη − μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε πληροφορία επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση»! Θεσμικά επομένως το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί όργανο ξένης επικυριαρχίας της Ελλάδας.

Η θητεία ωστόσο της γκαουλάιτερ Μπουμπενίκοβα στο ΤΑΙΠΕΔ αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Αύγουστο του 2012 η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκασε να παραιτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να διερευνηθούν οι ποινικές διώξεις που την βάραιναν στη  χώρα της για οικονομικά σκάνδαλα όσο ήταν πρόεδρος στο σλοβακικό ΤΑΙΠΕΔ. Κι οι διάδοχοι ωστόσο της Μπουμπενίκοβα μόνο ιεραποστολή δράση δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι επιτελούν στην Ελλάδα, διαψεύδοντας πανηγυρικά ότι η συρρίκνωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία περιορίζει την διαφθορά.

Αξίζει να δούμε χαρακτηριστικά τι ακριβώς κάνει στην Ελλάδα ένας εκ των δύο τοποτηρητών της ΕΕ. Τα ονόματά τους αναφέρονται με κάθε επισημότητα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ της «βασικής ομάδας»: Ζήνων Κοντολαίμης και Philippe Boin. Το περιεχόμενο της δράσης του δεύτερου τοποτηρητή περιγράφεται χωρίς τις συνηθισμένες υπεκφυγές και στρογγυλοποιήσεις που επιλέγουν οι ελληνικές κυβερνήσεις (από του Παπανδρέου που δέχτηκε το αίτημα της Τρόικας για την δημιουργία αυτού του αδιαφανούς εξαμβλώματος μέχρι την σημερινή του Σαμαρά) στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την υποτέλειά τους, σε ετήσια έκδοση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για το 2011 (κλικ εδώ).

Αναφέρεται επί λέξη (στην σελίδα 21) για την σκοπιμότητα του γάλλου τοποτηρητή ότι αφορά «στην υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρεται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει ευκαιρίες για τις γαλλικές επιχειρήσεις για το 2012. Στόχος είναι η έλξη μιας μεγαλύτερης γκάμας επενδυτών, πέραν των γαλλικών εταιρειών με μια μακρά παρουσία στην Ελλάδα (Alstom, Vinci, Suez, κ.α.)». Με απλά λόγια επιδίωξή του γάλλου τοποτηρητή δεν είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας κι άλλες τέτοιες αφελείς δικαιολογίες. Σαν εμπορικός αντιπρόσωπος λειτουργεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών που προσπαθούν να αρπάξουν ό,τι περισσότερο μπορούν από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδαριώδεις δικαιολογίες δεν διατυπώνονται μόνον από τους πολιτικούς που θεωρούν σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου να ηγούνται του ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας γάλλοι ντίλερς και σλοβάκες διωκόμενες για διαφθορά. Εξ ίσου αφελείς όροι για την παρουσία τους διατυπώνονται και στο νόμο του 2011 που στόχο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργεί το καθεστώς απροκάλυπτης διεθνούς κηδεμονίας. Αναφέρει έτσι ο νόμος για τους γκαουλάιτερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αλλά είπαμε αυτά είναι για τους ιθαγενείς…

Γκαουλάιτερ με πρόσβαση και βουλευτές στο σκοτάδι

Η πρόσβαση που έχουν οι γκουλάιτερ του ΤΑΙΠΕΔ σε εμπιστευτικές πληροφορίες αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη προσβολή στα κυριαρχικά δικαιώματα αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι αυτήν ακριβώς την πληροφόρηση την στερούνται οι έλληνες βουλευτές! Επίμονο αίτημα βουλευτών να τους δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ έπεσε στο κενό, αποδεικνύοντας έτσι το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στο εσωτερικό του.

Δεν είναι μόνο η απροθυμία κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που βεβαιώνουν ό,τι κάτι πολύ πιο σάπιο υπάρχει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι επίσης οι αντισυνταγματικοί χειρισμοί που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την στελέχωση της διοίκησής του, η «λαμπρή» πορεία πολλών στελεχών του κι ακόμη το καθεστώς απαλλαγής των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ από κάθε ποινική ευθύνη για τις αποφάσεις που σχετίζονται με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Εισάγεται έτσι και για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ το ίδιο …βασιλικό προνόμιο που επιφύλαξαν για τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων που ψήφισαν το κούρεμα των αποθεματικών, για τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έφεραν σε πέρας την ανακεφαλαιοποίηση, για τις διοικήσεις των τραπεζών που έδωσαν τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου τα μνημόνια δημιούργησαν το δικό τους δίκαιο διαρκών εξαιρέσεων

Ο νόμος της σιωπής

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει το ταμείο ξεπουλήματος περίπου σαν κοινωφελές ίδρυμα ή ταμείο αγαθοεργίας κλονίστηκε πρώτη φορά όταν το μέλος της διοίκησής του, Άννα Ζωηρού, τοποθετημένη από το ΛΑΟΣ στο ταμείο ξεπουλήματος έσπασε την ομερτά και προχώρησε σε δημόσιες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του. Οι αποκαλύψεις της ξεκινούσαν από τα αγγλικά που χρησιμοποιούσαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, κι έφταναν στις αλλαγές των όρων διαγωνισμού για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων.

Προς επίρρωση της σοβαρότητας των ισχυρισμών της Ά. Ζωηρού να σημειωθεί πως ούτε οι συμβάσεις των συμβούλων ιδιωτικοποιήσεων (αξίας 20 εκ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των πρώην προέδρων του ευαγούς αυτού ιδρύματος σε επιτροπή της Βουλής) έχουν δοθεί ποτέ στην Βουλή. Έτσι κανείς δεν ξέρει ποια νομική εταιρεία ή εταιρεία συμβούλων υπογράφει συμβόλαια με το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι κι αυτές οι συμβάσεις στη διάθεση μόνο των πιστωτών, όχι όμως των βουλευτών.

Η Ά. Ζωηρού αποδείχθηκε πολύ …ζωηρή για τους κανόνες του παιχνιδιού και παύθηκε από τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 2013, αφού πρώτα είχε αντισταθεί σε πιέσεις για να παραιτηθεί και πριν ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Στο ενδιάμεσο για να χωρέσει στη διοίκηση του ταμείου ξεπουλήματος κι ο αντιπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ η Βουλή ψήφισε την αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ από πέντε σε έξι. Μετά την αποπομπή της …ζωηρής Ά. Ζωηρού (που τον Οκτώβριο του 2013 κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπουργού Γ. Στουρνάρα) η βουλή τον Μάριο του 2013 ξαναψήφισε νόμο για να μειωθούν οι θέσεις του ΔΣ σε πέντε από έξι, εφ’ όσον η «ανεπιθύμητη» είχε απομακρυνθεί. Μάλιστα στο απόγειο του θράσους του το ταμείο εκποιήσεων δεν δίστασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις αποκαλύψεις της Ά. Ζωηρού έμμεσα πλην σαφώς να την απειλήσει με μήνυση θυμίζοντας την υποχρέωση εχεμύθειας που είχε αναλάβει για δέκα ολόκληρα χρόνια!

Το γύφτικο παζάρι της «μεγάλης των αδέκαστων μάνατζερ σχολής του ΤΑΙΠΕΔ» δε σταματά εδώ. Από τα πολλά ευτράπελα ξεχωρίζουμε τα μαγειρέματα για την έγκριση από τη βουλή της διοίκησής του. Με βάση τον ιδρυτικό νόμο, για τον ορισμό του προέδρου απαιτούταν ειδική πλειοψηφία, λόγω του κρίσιμου ρόλου που καλούταν να παίξει το ΤΑΙΠΕΔ κι επίσης για λόγους διαφάνειας. Αυτή ήταν η αιτιολογία. Επί κυβέρνησης Σαμαρά όμως, επειδή δεν σχηματιζόταν η συγκεκριμένη πλειοψηφία στην Βουλή, δηλαδή δεν έβγαιναν τα …κουκιά, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 σε 4 ώρες πράξη νομοθετικού περιεχομένου (με έναν μάλιστα εκ των υπουργών που την υπέγραφαν να βρίσκεται εκείνη την ώρα σε ταξίδι στην Αίγυπτο…) που καταργούσε την προϋπόθεση της ειδικής πλειοψηφίας. Προφανώς οι λόγοι διαφάνειας είχαν εκλείψει…

Η οσμή σκανδάλων και αδιαφάνειας που αναδύει το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνεται αν μείνουμε μόνο σε ορισμένα στιγμιότυπα από τον βίο και την πολιτεία των στελεχών του. Κατ’ αρχάς στους εμπειρογνώμονές του συμπεριλαμβανόταν η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, κι η οποία έγινε γνωστή λόγω της συμμετοχής της σε εξοπλιστικά συμβόλαια και στη λίστα Λαγκάρντ, η οποία παραιτήθηκε όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις. Οι δε πρόεδροι του ξεπερνούν τα χρόνια λειτουργίας του.

Ο πρώτος πρόεδρος Ι. Κουκιάδης παραιτείται τον Ιούνιο του 2012 πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο. Ο διάδοχός του Τ. Αθανασόπουλος παραιτείται τον Μάρτιο του 2013 με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του ΔΣ της ΔΕΗ όπου συμμετείχε για την σύμβαση της ΔΕΗ με την ΜΕΤΚΑ. Κατηγορούνταν για ζημιά 100 εκ. ευρώ. Ο διάδοχός του Στ. Σταυρίδης οδηγείται σε παραίτηση με αφορμή το ταξίδι που έκανε στην Κεφαλλονιά με λίαρ τζετ επιχειρηματία. Ο νυν πρόεδρος Κ. Μανιατόπουλος εκτέθηκε πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του, όταν τον Οκτώβριο του 2013 ρωτήθηκε στην επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινής Ασφάλισης γιατί απέκρυψε από το βιογραφικό του την προϋπηρεσία του σε εταιρεία συμβούλων στις υπηρεσίες της οποίας προστρέχει πολλάκις το ΤΑΙΠΕΔ και τώρα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ… Όλο αυτό διάστημα οργιάζουν οι φήμες για διακριτική μεταχείριση της Eurobank, με την πώληση του Ελληνικού να αποτελεί το πιο ακραίο και πρόσφατο παράδειγμα κι όχι το μοναδικό. Φήμες που υπογραμμίζονται από την …υπεραντιπροσώπευση της Eurobank μεταξύ των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Δικαστική ασυλία – ομολογία ενοχής
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η Τρόικα στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις με κάθε τρόπο (αδιαφορώντας για παράδειγμα για το τίμημα και παραβιάζοντας ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι διαγωνισμοί να είναι …μονοπρόσωποι παραπέμποντας σε απ’ ευθείας αναθέσεις) θωράκισαν τους γενίτσαρους του νεοφιλελευθερισμού που στελεχώνουν την διοίκηση του ταμείου ξεπουλήματος με ασυλία απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη τούς ασκηθεί στο μέλλον για απιστία κατά του ελληνικού δημοσίου. Τριάντα άνθρωποι δηλαδή που τοποθετήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ εντελώς αυθαίρετα και χειρίζονται εν λευκώ τον πλούτο της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσουν! (Κι αυτό την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου…) Πιο κραυγαλέα ομολογία ενοχής δεν μπορούσε να υπάρχει…

«Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν παραδείγματα που υπουργοί διέγραψαν αδικήματα. Το έκανε για παράδειγμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης το 1993 για τα αδικήματα δια του Τύπου κι έτσι απαλλάγηκαν οι εκδότες που διώκονταν με αφορμή την δημοσίευση προκηρύξεων της 17Ν. Το ίδιο είχε κάνει κι Ευ. Γιαννόπουλος με τα περίφημα αγροτοδικεία. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο αυτές περιπτώσεις όμως ήταν ότι η εκδίκαση είχε προηγηθεί. Δεν παρακωλυόταν η λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει τώρα», τονίζει στα Επίκαιρα ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. «Η δικαστική ασυλία, εισάγοντας μια ατομική εξαίρεση από ένα γενικό κανόνα δεν επιτρέπει στην δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Αποτελεί μια πρόδηλη παραβίαση της ισονομίας, που δείχνει πόση εμπιστοσύνη έχουν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στη νομιμότητα των πράξεων τους…».

Με το πιστόλι του χρέους στον κρόταφο

Υπάρχει όμως ακόμη κάτι χειρότερο απ’ όλα τα προηγούμενα, που κατά μεγάλο μέρος τα εξηγεί. Στο δεύτερο κιόλας άρθρο του ιδρυτικού νόμου αυτού του εκτρώματος ορίζεται ότι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, οι ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικοί χώροι, χιονοδρομικά κέντρα και όλες οι κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις βγαίνουν στο σφυρί σε ένα καθεστώς σκανδαλώδους αδιαφάνειας μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι Σάιλοκ της Τρόικας. Οι διαρκείς αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εισπρακτικών στόχων, με την πρώτη εκτίμηση του 2011 να κάνει λόγο για 50 δισ. ευρώ, το 2012 να αναθεωρείται στα 19 δισ., ενώ πολύ πιο ρεαλιστικές ιδιωτικές εκτιμήσεις προσγειώνουν το ποσό σε μονοψήφια επίπεδα ακόμη κι όταν θα έχει πουληθεί ό,τι έχουμε και δεν έχουμε (θα εκποιηθούν τα πάντα δηλαδή για να μειωθεί το χρέος κατά λιγότερο από 3%!), αποδεικνύεται σε ένα απίστευτα επικερδές παιχνίδι για τους πιστωτές: Κάθε απόκλιση δημιουργεί πιέσεις για ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις χωρίς πολλές – πολλές απαιτήσεις, που σημαίνει ξεπούλημα, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να κερδίζουν τα μέγιστα πλασάροντας στις δικές τους εταιρείες ό,τι πουλιέται στην Ελλάδα στην πιο εξευτελιστική τιμή. Κι όσο αγοράζουν στην φθήνια, με την βοήθεια των goldenboysτου ΤΑΙΠΕΔ, τόσο επικρίνουν για τις αποκλίσεις ζητώντας την επιβολή έκτακτων μέτρων λιτότητας για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά που δημιουργούνται.

Εν κατακλείδι, το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (που μακροπρόθεσμα όχι μόνο αυξάνει την ανεργία αλλά και οξύνει την δημοσιονομική κρίση) και υπερχρέωσης μέσω της υποταγής στους δανειστές αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του λαού.

(Επίκαιρα 12-18 Ιουνίου 2014)
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ


ΠΗΓΗ:greki-gr.blogspot.gr

Ελλάδα, το θύμα του οικονομικού δολοφόνου Ομολογία Τραπεζίτη


«Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρα έθνη», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ «Master of the Universe» για το τηλεοπτικό κανάλι, ARTE, ο Γερμανός πρώην τραπεζίτης, Ράινερ Φος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.


«Αυτές (σ.σ: οι τράπεζες) μεταχειρίστηκαν όλα τα κόλπα του εγχώριου και διεθνούς δικαίου για να χειριστούν τα ελληνικά δάνεια και να δέσουν τη χώρα: Ενώ το ελληνικό κράτος αν είχε να κάνει με δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει "αντί για 10.000 ευρώ σας δίνω τώρα μόνο 4.000", με το διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Όταν οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους δάνεια που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα για βέτο», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα λέγοντας "ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα". Εκείνη υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν».

«Είναι τόση η δύναμη που αποκτάς (σ.σ.: ως τραπεζίτης) και η αίσθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε νιώθεις "κυρίαρχος του σύμπαντος"», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστιο συμφέρον να διαλυθεί το ευρώ», λέει σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ ο Φος. «Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους σε κάτι τέτοιο. Ξεκινά κανείς με τη μικρότερη χώρα, την Ελλάδα. Στη συνέχεια, επιτίθεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Επόμενος σταθμός η Γαλλία. Λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Aν υποστεί σοβαρό κλονισμό η γειτονική χώρα, τότε θα πει η Γερμανία: "πάει, τελέιωσε. Game over. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι η ιστορία του ευρώ θα έχει αίσιο τέλος».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να φύγει από το ευρώ, αλλιώς θα «περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία». Η χώρα είναι το «μεγαλύτερο θύμα του ευρώ», σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, που σχολίασε ότι το κοινό νόμισμα δεν είναι «το σωστό όχημα για την Ευρώπη».

Οι επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση κατά τον Ζιν είναι η δημιουργία μίας Ομοσπονδιακής Ευρώπης, η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, η αύξηση του πληθωρισμού στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. «Η τελευταία είναι η καλύτερη για την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»


ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Υπέρ του South Stream Αυστρία-Σλοβενία: «Eίναι ο καλύτερος δρόμος για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό»


Η Αυστρία και η Σλοβενία, δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα. Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ χαρακτήρισε την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού «ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Αυστρία, την Τρίτη 24 Ιουνίου. Νωρίτερα την Παρασκευή το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF.

Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012 και η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015.

Ο αγωγός αυτός θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, η Βουλγαρία ανέστειλε πρόσφατα τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού που περνάει από το έδαφός της, προκαλώντας ένα ισχυρό πλήγμα στη συνέχιση του έργου.

Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τα έργα κατασκευής.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Επιστολή Φωτόπουλου σε Βουλευτές εν Όψει της Συζήτησης του ν/σ για ΔΕΗ


Τη συμμετοχή των βουλευτών που προέρχονται από νομούς με μονάδες της ΔΕΗ που βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση στο θερινό τμήμα της Βουλής που θα εξετάσει το σχέδιο νόμου για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» ζητεί με επιστολή του το μέλος του δ.σ. της εταιρείας και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος.
Στην επιστολή του προς τους βουλευτές ο κ. Φωτόπουλος επικαλείται δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και καλεί τους βουλευτές που έχουν διατυπώσει ανάλογες θέσεις να κρατήσουν τον λόγο τους.
Μάλιστα, υπογράφει την επιστολή ως «επί 34 χρόνια μέλος του ΠΑΣΟΚ,ενός ΠΑΣΟΚ που μας έμαθε ότι οι Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας πρέπει να ανήκουν πάντα στο κράτος»

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ένωση Βρετανών Χημικών Μηχανικών: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το κάρβουνο, επειγόντως να ξανασχεδιάσουμε τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής!


Το Βρετανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών IChemE εκπροσωπεί περίπου 38 χιλ. μηχανικούς σε 120 χώρες κι έχει γραφεία στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Σε ανακοίνωσή του στις 11/6 καλεί για περισσότερη βιασύνη στον επανασχεδιασμό των ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθόσον θα περάσουν αρκετές δεκαετίες πριν οι ενεργειακές πηγές χαμηλού άνθρακα και οι ΑΠΕ αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

Σε μια ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, το IChemE αναφέρει ότι το κάρβουνο προσφέρει το 40% της ενέργειας παγκοσμίως και για πάνω από μια δεκαετία είναι η πλέον αναπτυσσόμενη παγκοσμίως πηγή ενέργειας. Ωστόσο, τα υπάρχοντα σήμερα περίπου 2.300 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο εκπέμπουν περίπου 43% των παγκοσμίων εκπομπών CO2 κι αυτό θα αυξηθεί με τα πάνω από 1000 νέα εργοστάσια, που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν σε πάνω από 60 χώρες.

Παρά την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, το κάρβουνο θα εξακολουθήσει να είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας μέχρι το ...
2050, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Οι ενεργειακές πηγές χαμηλού άνθρακα και οι ΑΠΕ δεν αναμένεται να έχουν αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα έως το 2075 και για το λόγο αυτό το IChemE πιέζει για περισσότερη έρευνα πάνω στο μετριασμό των επιπτώσεων του κάρβουνου στην "κλιματική αλλαγή".  

"Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: η παγκόσμια μετάβαση στις ΑΠΕ θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά, στο τέλος, θα λύσει πολλές απ' τις προκλήσεις της "κλιματικής αλλαγής". Αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο μετριασμό των επιπτώσεων της ηλεκτροπαραγωγής από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ έχει κηρύξει τον πόλεμο στο κάρβουνο, παγκοσμίως υπάρχουν σχέδια για αύξηση 50% στον αριθμό των ανθρακικών εργοστασίων, τα πράγματα δηλαδή θα χειροτερέψουν προτού να βελτιωθούν και πρέπει να περιορίσουμε αυτή τη ζημιά όσο περισσότερο γίνεται.   

Το αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και αποθήκευσης του CO2 (CCS) θα είναι ένα σημαντικό κι ουσιαστικό βήμα  και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι γίνεται επί του παρόντος. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα για βελτίωση της αποδοτικότητας των ανθρακικών εργοστασίων, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές.

Κάποιες απ' τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες γίνονται πάνω στην ανάκτηση των απωλειών θερμότητας, ιδίως από τα καυσαέρια.

Έως τα 4/5 των θερμικών απωλειών ενός λέβητα απλά εκπέμπονται στο περιβάλλον και αντιστοιχούν στο έως 8% του ενεργειακού περιεχομένου της τροφοδοσίας του εργοστάσιου. Η εκμετάλλευση αυτών των απωλειών θερμότητας εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα.

Νέα έρευνα από την Κίνα δείχνει ότι αλλαγές στο σχεδιασμό των εργοστασίων και η διαφορετική χρησιμοποίηση των απωλειών θερμότητας στα καυσαέρια μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει την απόδοση των συμβατικών συστημάτων ανάκτησης απωλειών θερμότητας σε περίπου 11MWe. Υπάρχουν οικονομικά οφέλη και δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας αξίας έως US$2,6 εκατ. κάθε χρόνο σε υπερ-υπερκρίσιμα (ultra-supercritical) εργοστάσια.

Κάποια στοιχεία της έρευνας που γίνεται σε Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία συντελεί στη βήμα προς βήμα βελτίωση της σχεδίασης των εργοστασίων. Στις επόμενες δεκαετίες, αυτή η σταθερή ροή βελτιώσεων θα μπορούσε να δώσει σημαντικά συσσωρευμένα αποτελέσματα και παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη χρηματοδότηση ως μέρος της μάχης ενάντια στην "κλιματική αλλαγή"". 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!  


Αυτή η βελτίωση στη σχεδίαση, που αναφέρει το IChemE, είναι που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών CO2, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα, χωρίς επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ακριβώς η τεχνολογία που εφαρμόστηκε στη Γερμανία, στα υπερσύγχρονα εργοστάσια BoA 2 & 3 (2x1100MW) στο Neurath (RWE, τα βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία) και Block R (675MW) στο Boxberg (Vattenfall), με βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 43% και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30%. Είναι ακριβώς τα εργοστάσια που επέτρεψαν στη Γερμανία να κάνει το 2013 νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.

Παρόμοια βελτίωση αναμένεται και στην Ελλάδα, με την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της Πτολεμαΐδας (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας + ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ= 663MW, βαθμού απόδοσης 25-28%) από τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (660MW, βαθμού απόδοσης 41,5%, με μείωση εκπομπών CO2 30%, πάνω από 90% μείωση των σωματιδιακών ρύπων και πάνω από 70% μείωση των εκπομπών SO2).


Πολλοί βλέπουν τις καμινάδες των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, κατασκευής της δεκαετίας 1970-1980, να εκπέμπουν σωματιδιακούς ρύπους και καταφέρονται ενάντια στο λιγνίτη. Πόσοι ωστόσο έχουν δει σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό; Και πόσοι γνωρίζουν ότι οι σύγχρονοι σταθμοί δεν έχουν καν τη χαρακτηριστική ψηλή καμινάδα των καυσαερίων; Στη διπλανή φωτογραφία είναι ο ΑΗΣ Μελίτης, δίπλα στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ενα σύγχρονο εργοστάσιο, στολίδι για τη χώρα, γι' αυτό και είναι το πρώτο που θέλουν στη "μικρή ΔΕΗ". Τυχαίο; Ασφαλώς όχι!

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Άνοδος 83 σεντς ή 0,8% στα 107,26 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο

Άνοδος 83 σεντς ή 0,8% στα 107,26 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο
Ράλι την Παρασκευή για το αργό που έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών, καθώς οι ανησυχίες για το Ιρακ "σιγοβράζουν" και τα futures του Brent υποχώρησαν κάτω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, βάζοντας τέλος σ' ένα επταήμερο σερί συνεχών κερδών.

Στο Nymex τα futures του αργού παράδοσης Ιουλίου σημείωσαν άνοδο 83 σεντς ή 0,8% στα 107,26 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Αυγούστου σημείωσε άνοδο 78 σεντς στα 106,83 το βαρέλλι.

Στο ICE, το Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με πτώση 25 σεντς στα 114,81 δολάρια το βαρέλι μία μέρα μετά το κλείσιμο στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο. 

Το Brent κατέγραψε άνοδο 2,1% στην εβδομάδα ενώ το Texas light sweet κέρδισε εβδομαδιαία 0,33%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr