Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Πολύτιμες ορυκτές πρώτες ύλες και οι νέες αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες (ΟΠΥ) τείνει διαρκώς αυξανόμενη πολλαπλασιαζόμενη (Παγκόσμια Τράπεζα) κατά μέσο όρο 4 φορές περίπου τον χρόνο.Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο πληθυσμός της γης το 2100 θα ανέλθει στο 11 δισ. κάτι που παίζει κεντρικό ρόλο στην σταθερά αυξανόμενη κατανάλωση και ζήτηση ΟΠΥ. Για παράδειγμα κάθε άνθρωπος καταναλώνει 8 φορές περισσότερο χαλκό από ότι πριν 100 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο η παραγωγή χαλκού αυξήθηκε 34 φορές.

Από την άλλη πλευρά οι τρέχουσες..

Εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακή ανασφάλεια

Η παρατεταμένη κρίση στην αγορά εργασίας έχει διαμορφώσει μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις στην ποιότητα της εργασίας με κύρια τη διάχυτη ανασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία δείχνουν την εισοδηματική ποιότητα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση.

Η εισοδηματική ποιότητα εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη τόσο..

«Η Άγκυρα Δεν Έβγαλε το Ορούτς Ρέις για Ερευνητικούς Λόγους Αλλά για να Ενισχύσει τη Θέση της σε Μελλοντική Διαπραγμάτευση», Τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Energean και Εταίρος του ΙΕΝΕ Δρ. Ντίνος Νικολάου

Η Άγκυρα δεν έβγαλε στη θάλασσα το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, τονίζει ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, γνωστός γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο αντιπρόεδρος της Energean και εταίρος του ΙΕΝΕ, επισημαίνει ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι να αποκτήσει πληροφορίες για πιθανά κοιτάσματα αλλά να ισχυροποιήσει την παρουσία της στις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Ειδικότερα, ως ένα «εργαλείο» για την..

ΒΡ: Μεταβολή στρατηγικής – ώθηση στις αποεπενδύσεις και τις ΑΠΕ

Η BP είναι αποφασισμένη να πουλήσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, καθώς επιδιώκει να επενδύσει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τη σχετική πρόθεση του πετρελαϊκού κολοσσού ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. Η στρατηγική της ΒΡ τέθηκε επί τάπητος σε συνεδρίαση των στελεχών της τον Ιούλιο, αμέσως μετά..