Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Περίεργες ημέρες -“Σιωπή που θυμίζει την κουφόβραση πριν έλθει η καταιγίδα”


Τούτες τις ημέρες κάτι σάπιο φαίνεται να υπάρχει στο ήδη σαπισμένο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ένας περίεργος μα συνάμα και δυσώδης αχταρμάς έχει αρχίσει να πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Η τρικομματική κυβέρνηση δείχνει πια ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο των πραγμάτων και έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο κύκνειο άσμα της. Τα πάντα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ούτε καν σε έναν αυτόματο πιλότο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια είναι η εύκολη λύση για όσους καταρρέουν. Το επικοινωνιακό παιγνίδι.

Μπορεί να υπάρχει προγραμματισμός βέβαια για μη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα πάντα πλέον είναι τόσο ρευστά που κανείς δε μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη, πόσο μάλλον να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Από τη δική της πλευρά η πλειονότητα των πολιτών, αυτή τουλάχιστον που είναι προορισμένη να πληρώνει τους φόρους της προκειμένου να κρατιέται τούτο το Κράτος ή ότι έχει απομείνει όρθιο από αυτό, ετοιμάζεται για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με την Εφορία. Όπως άλλωστε βεβαιώνουν οι ειδικοί λογιστές – φοροτεχνικοί τα rendezvous με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς θα είναι αρκετά αυτό το καλοκαίρι.

Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τα λεγόμενα και ως μπάνια του λαού. Η αλήθεια είναι ότι δε θα υπάρξουν και πολλοί που θα μπορέσουν να τα κάνουν και φέτος ή τουλάχιστον θα είναι αισθητά λιγότεροι από πέρσι. Όλα αυτά για τους Έλληνες γιατί σε ότι αφορά τους τουρίστες κάτι πήρε το αυτί τους για την «ανάπτυξη» που έρχεται με βήμα ταχύ και όλο και θα αγγίξουν τα 17 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων – αναρμοδίων ή ανεύθυνα υπευθύνων. Αναμφίβολα, η επικοινωνία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αρκεί κάποιος να ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Για να μπορέσει να το κάνει θα πρέπει να έχει και ένα έργο να επιδείξει έστω και μικρό.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ... Μέσα σε μόλις ένα χρόνο: 7.000 παιδιά χάθηκαν και τα 1.000 αγνοούνται ακόμα!


Σχεδόν 7.000 κλήσεις δέχθηκε το 2012 η «Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000» από γονείς, παιδιά, πολίτες και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα. Από αυτές οι 5.541 κλήσεις αφορούσαν δήλωση νέας εξαφάνισης και έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης (18,3%), πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση ενηλίκων (5,5%), πληροφορίες για παιδί που αναζητείται (18,2%), πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων (58%), σύμφωνα με στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιοιύ".

Δηλαδή 7.000 παιδιά χάθηκαν και αναζητήθηκαν μέσα σε ένα έτος, αλλά βρέθηκε μόνο το 83% και το υπόλοιπο 17% δηλαδή πάνω από 1000 παιδιά δεν έχουν βρεθεί και αγνοούνται!

Η πλειονότητα των παιδιών που εξαφανίζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, και σε ποσοστό 46%, οφείλεται στις άσχημες σχέσεις που βιώνουν μέσα στην οικογένεια τους, ενώ το 30% αφορά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των φύλων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η γραμμή 116000 δέχθηκε 89.340 κλήσεις, από τις οποίες διαχειρίστηκαν τις 4.139. Από αυτές το 68% αφορά φυγές παιδιών και το 23% σε γονικές αρπαγές.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα με τα στοιχεία του "Χαμόγελου του Παιδιού" παρουσιάσθηκαν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του τμήματος Εξαφανισμένων Ατόμων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα οποία το 2012 εξαφανίστηκαν 94 παιδιά στην Αττική και 217 στην επαρχία στην πλειονότητά τους έφηβοι, ενώ το 2013 εξαφανίσθηκαν 48 παιδιά στην Αττική και 90 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τα παιδιά. Ας μην αφήσουμε το μέλλον τους να χαθεί» είναι το μήνυμα-σύνθημα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας εξαφανισμένων παιδιών, η οποία γιορτάζεται τα τελευταία εννέα χρόνια την 25η Μαΐου.

Από τα 132 αιτήματα που δέχθηκε συνολικά η γραμμή 116000 για την υποστήριξη των ερευνών αναζήτησης, το 53% αφορούσε παιδιά ηλικίας 13-18 ετών και ελληνικής εθνικότητας. Οι εθελοντές του Χαμόγελου παρείχαν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 127 περιπτώσεις από τις οποίες το 83% των παιδιών βρέθηκε ενώ το 17% ακόμα αναζητείται. Όπως σχολίασε και η κυρία Ιωάννα Λαγουμιτζή, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000, «από τα 22 παιδιά, που ακόμα αναζητούνται, τα 13 είναι θύματα γονικής αρπαγής. Γεγονός που μειώνει τις εξαφανίσεις μόλις στις 9».

Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να βρεθούν αυτά τα παιδιά και να γυρίσουν στις οικογένειές τους... Και ας λάβουμε, πρώτα και κύρια, προληπτικά μέτρα. Ο΄τε ένα δευτερόλεπτο να μην χάνονται από τα μάτια των γονέων τα παιιδά τους, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Έχουν καταγραφεί αρπαγές παιδιών ακόμα και σε χώρους που υπάρχει βιντεο-καταγραφή και όμως οι αρπαγείς των παιδιών δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην αποτρόπαια πράξη τους.

Πολλά από τα παιδιά που αρπάζονται καταλήγουν σε συμμορίες αφαίρεσης και εμπορίας οργάνων...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σκληρή αρχή για τη Motor Oil

Σκληρή αρχή για τη Motor Oil
Mε τίτλο «Σκληρή αρχή για την χρονιά» η Πειραιώς χρηματιστηριακή εκτιμά ζημιές 10,7 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2013, έναντι 39,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η εσωτερική αγορά παραμένει αδύναμη, ενώ τα περιθώρια διύλισης «κατευθύνονται νότια», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ η εταιρεία εμφανίζει ζημιές και από το συνάλλαγμα. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένονται σε 46,1 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πάντως, η  τιμή – στόχος παραμένει στα ίδια επίπεδα στα 10,30 ευρώ με σύσταση outperform έναντι της αγοράς. Η Πειραιώς, σημειώνει επίσης ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί επιστροφή κεφαλαίου, όπως συνέβη το 2010 (0,25 λεπτά)  και το 2011 (0,10 λεπτά). 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΔΝΤ: "Μόνο νέο "κούρεμα" σώζει την Ελλάδα"!


Προς νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους "δείχνει" το ΔΝΤ με δήλωση του εκπροσώπου του Τζέρι Ράϊς, προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, δήλωσε ότι "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος είναι μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".

Πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διεξάγονται συζητήσεις για συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Επίσης, ο Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ένα «κούρεμα» στα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι κάτι τέτοιο συζητείται και αν υπάρξει OSI θα υπάρξει και "κούρεμα" για πρώτη φορά του δανείου του ΔΝΤ..

Στο μεταξύ επιστρέφει στις 4 Ιουνίου, η τρόικα στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Π. Τόμσεν και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες προκειμένουθ ενώ αναμένεται να παραμείνουν για διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την ενημέρωση του Τζέρι Ράις 
ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΑΚΗΣ


ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ Η απόλυτη πρόκληση: Τουρκικά μαχητικά πάνω από τον "τάφο" του Κώστα Ηλιάκη


Στην έσχατη πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα σήμερα επαίτειο του θανάτου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, τον οποίο θάνατο προκάλεσαν στις 23 Μαϊου του 2006, όταν τουρκικά μαχητικά (2F-16 και ένα RF-4E) πέταξαν επάνω από το Αγαθονήσι σήμερα το πρωί στις 08.43.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας στο defencnet.gr τα τουρκικά μαχητικά που πέρασαν πάνω από το Αγαθονήσι συνέχισαν την πορεία τους, και πέρασαν επάνω από το σημείο όπου έγινε το επεισόδιο, όπου κατέληξε στην πτώση του F-16 Block 52+ και στο θάνατο του Κώστα Ηλιάκη!

Τα δύο F-16 και τα 2 RF-4 προσέγγισαν την περιοχή έκαναν έναν κύκλο επάνω από τον υδάτινο τάφο, του Κώστα Ηλιάκη και αποχώρησαν "θριαμβευτικά" προς τη βλαση τους στην Τουρκία.

Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό του συμβάντος που κατέληξε στο χαμό ενός τιμημένου στελέχους της ΠΑ.
23 Μαίου 2006.

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Κώστας Ηλιάκης χάθηκε στον εναέριο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.Το F 16 του συγκρούστηκε με τουρκικό αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Κρήτη και να εντοπίσει τις θέσεις των S 300.Για τις συνθήκες κάτω από  τις οποίες έγινε η σύγκρουση,έχουν γραφτεί πολλά και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια δολοφονική ενέργεια του Τούρκου χειριστή.

Τα όσα ακολούθησαν το χαμό του Κώστα Ηλιάκη και την επιχείρηση έρευνας-διάσωσης περιγράφονται με λεπτομέρειες στα ημερολόγια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιστορική μνήμη


Στη λίστα των δημόσιων εκτάσεων και κτηρίων προς πώληση μπήκε το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Για κάποιους το Σκοπευτήριο αποτελεί ένα μνημείο θυσίας των αντιφασιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για άλλους είναι ένα ακόμη εμπόδιο μπροστά στην αγωνία μας για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. 

Διανύουμε μία περίοδο που η ιστορική μνήμη του πληθυσμού μεταβάλλεται. Ο ένας μετά τον άλλο, βουλευτές, υπουργοί και δημοσιογράφοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν σε αυτήν τη χώρα, ξαναγράφοντας την ιστορία απ’ την αρχή. 

Διαχωρίζουν τα εγκλήματα ανθρώπου σε άνθρωπο ανάλογα με πολιτική τους σκοπιμότητα και δηλώνουν δημόσια ότι άλλο πράγμα να είσαι χουντικός κι άλλο ναζί. 

Φυσικά και είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Που κανένας βουλευτής ή δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτά. Ποτέ!

Όπως έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά περιβάλλεται από μία ομάδα ακροδεξιών, φασιστών, ρατσιστών οπαδών της χούντας. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το ίδιο τους το παρελθόν, οι επιστολές αγάπης στον δικτάτορα Παπαδόπουλο και οι κλειστές τους πατριωτικές ομιλίες. 

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται με ένα ύφος “σιγά τα ωά” ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, δεν είναι ναζί αλλά χουντικός και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, τότε τι να συζητάμε για ιστορικές μνήμες; 

Στην σύγχρονη Ελλάδα η ιστορική μας μνήμη σταμάτησε στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τρεις τάξεις στο γυμνάσιο και τρεις στο λύκειο, τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για την κλασσική εποχή, τους περσικούς πολέμους, το μολών λαβέ, το Βυζάντιο και την επανάσταση του ’21. 

Ύστερα κάνουν μία ιστορική ανασκόπηση ολόκληρης της ζωής του Βενιζέλου με κάθε λεπτομέρεια και στο τέλος γυρίζουν σπίτι τους να παπαγαλίσουν την ένδοξη πορεία των εθνοπατέρων μας. 

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν εδώ και πολλά χρόνια τι έγινε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν ξέρουν τι είναι ο ναζισμός, τι είναι ο φασισμός. Γιορτάζουν κάθε χρόνο το έπος του ’40, δίχως να έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάμε. Και κυρίως τι ακολούθησε. 

Δυστυχώς, τα παιδιά δεν έχουν μαύρο σκοτάδι μόνο για τους ναζί και το φασισμό. Δεν ξέρουν ούτε τι ήταν η χούντα των συνταγματαρχών. Κλείνουν τα σχολεία στις 17 Νοέμβρη και ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε στο 1973 και το Πολυτεχνείο. 

Βασανισμοί, εξορίες, πολιτικές διώξεις, είναι λέξεις άγνωστες σε ένα παιδί 16 χρονών. Και πώς να μην είναι όταν η μοναδική πηγή ενημέρωσης που του προσφέρει το σύστημα εκπαίδευσής του είναι μία ωριαία γιορτή κάθε χρόνο; 

Ποια ήταν η αντίδραση των μεγαλύτερων και σοφότερων μπροστά σε αυτό το κύμα ιστορικής αποσιώπησης του φασισμού και των εγκλημάτων του όλα αυτά τα χρόνια; 

Να κάνουμε ανέκδοτο εκείνα τα παλιά ρεπορτάζ που έδειχναν μαθητές να απαντούν ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επανάσταση του ’21, την 25η Μαρτίου το όχι κι ότι τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη την κατέβασε ο Απόστολος Γκλέτσος. 

Μας φαίνεται, πλέον, τόσο φυσιολογικό το γεγονός ότι ένας εικοσάχρονος παραδέχεται πως δεν ξέρει ούτε τη σβάστικα, ούτε το ναζιστικό χαιρετισμό, ούτε την Γυάρο και την Μακρόνησο. Ξέρει μόνο να το βουλώνει και να κάνει τη δουλίτσα του.

Κάθε ιστορική μνήμη που συνδέει τα σημερινά παιδιά των χουντικών και των συνεργατών των ναζί σβήνεται. Κάθε φωνή που μιλά για μόχλευση της ιστορίας και προσβολή της μνήμης αγωνιστών, φιμώνεται.

Οι σύγχρονοι επιχειρηματικοί και επικοινωνιακοί κλακαδόροι της Νέας Δημοκρατίας εκμοντερνίζουν το προφίλ του σκληρού χουντικού και εξωραΐζουν τα εγκλήματα κατά του ανθρώπου, μόνο και μόνο γιατί το να είσαι ναζί είναι χειρότερο από το να είσαι χουντικός. 

Απενοχοποιείται κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης από τους ίδιους τους “εκπροσώπους” τους, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σβήσουν το φασιστικό τους παρελθόν και παρόν. 

Με το εργαλείο της “βίας των δύο άκρων” και την ιδεολογική του βάση φτιαγμένη πάνω στα επικοινωνιακά μπάζα των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελίτ, στρεβλώνουν την ιστορία, διαγράφουν τη μνήμη και βγάζουν στο σφυρί έναν τόπο μαρτυρίου στο βωμό του αγώνα κατά του ναζισμού, σαν να ήταν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. 
ΠΗΓΗ:polyfimos.blogspot.gr

Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί Κεντροαριστερά.


Όλοι οι άστεγοι πολιτικοί που προέρχονται κυρίως από το πρώην χώρο του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλουν συνεχώς τη συγκρότηση μιας ισχυρής Κεντροαριστεράς. Κάνουν λοιπόν νέα κόμματα, προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά...
και πάλι δεν καταφέρνουν τίποτα.

Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα το ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον φθαρμένα υλικά της εξουσίας που ξαναφόρεσαν δήθεν προοδευτικό μανδύα και ξαναβγαίνουν στην πολιτική γύρα. Ένας ακόμα σοβαρός λόγος είναι ότι υπάρχει ήδη δεσπόζων κόμμα στην Κεντροαριστερά, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως είτε θα πάνε κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα εξαφανιστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, στην πραγματικότητα είναι ένα καθαρά συστημικό αστικό κόμμα με αποκλειστικό στόχο τη νομή της εξουσίας, διαλύοντας ακόμα και τις μέχρι τώρα υπάρχουσες κεντροαριστερές συνιστώσες του. Η προδιαγεγραμμένη από τώρα αποτυχία τυχόν κυβερνητικής θητείας του συστημικού ΣΥΡΙΖΑ, έγκειται στο ότι θέλει να ασκήσει την εξουσία μέσα στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκήθηκε μέχρι σήμερα η εξουσία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τρικομματική κ.λ.π. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπεριορίζεται μόνος του απλά σε μια άλλη πρόταση διαχείρισης και όχι πρόταση ριζοσπαστικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια ενσάρκωση της κεντροαριστεράς, αλλά στην ουσία ένα νέο ΠΑΣΟΚ. 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.g

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΤΗΣ 23ης ΜΑΪΟΥ ;

Nikos Hiladakis
Μια διαφορετική εκδοχή, για την αερομαχία της 23ης Μαΐου που στοίχησε την ζωή στον ηρωικό Έλληνα πιλότο Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έδωσε η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στο φύλο της 1ης Ιουλίου 2006. Το ενδιαφέρων είναι ότι η εκδοχή αυτή έρχεται σήμερα να συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου και τις γνωστές προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το τουρκικό πρωτοσέλιδο τα τουρκικά μαχητικά που είχαν βγει στις 23 Μαΐου στον νότιο Αιγαίο δεν πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις βάσεις των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη, (όπως εσπευσμένα μετάδωσαν όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ ),  αλλά να εντοπίσουν και να φωτογραφήσουν τρία «πλοία φαντάσματα», (όπως ενδεικτικά χαρακτηριστήκαν από το τουρκικό  Γενικό Επιτελείο), που διεξήγαγαν εκείνες τις μέρες έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο  και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε το Retail Championship 2012


Ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ο διαγωνισμός Retail Championship, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Marketing & Στρατηγικής Εμπορίας των εταιρειών ΕΚΟ και Ελληνικά Πετρέλαια.. 

Ο διαγωνισμός αυτός έχει ως στόχο την αξιολόγηση της επίδοσης όλων των στελεχών πωλήσεων, πρατηρίων και εταιριών, με σήματα ΕΚΟ, σε Ελλάδα, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Σερβία BP στην Ελλάδα και, ΟΚΤΑ στη FYROM. Βασικά κριτήρια επιλογής ήταν η ασφαλής λειτουργία των πρατηρίων, η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών καθώς και η επίτευξη των ετήσιων επιχειρησιακών στόχων. 

Οι νικητές και τα αντίστοιχα στελέχη πωλήσεων για το 2012, βραβεύθηκαν σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Maroussi Plaza. 

Στη φετινή εκδήλωση παρευρέθη και ο κ. Κοτρωνάρος Παναγιώτης, ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης που έχει ανέβει σε τρεις κορυφές πάνω από τα 8.000m!!! Ο κ. Κοτρωνάρος προλόγισε την τελετή απονομής παρουσιάζοντας – με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο – το χρονικό της κατάκτησης της κορυφής του κόσμου αλλά και τις ομοιότητες με την πορεία κατάκτησης της κορυφής των πωλήσεων! 

Τα βραβεία στους νικητές παρέδωσαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ κ. Ι. Ψυχογυιός, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίας κ. Π. Καραλής καθώς και διευθυντικά στελέχη του Ομίλου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ κος Γ.Κωστόπουλος και στελέχη των εταιρειών ΕΛΠΕ, ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ και των αντίστοιχων θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού.
Μετά το πέρας της τελετής, οι βραβευθέντες και τα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού, περιηγήθηκαν στο αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία του. 

Ο διαγωνισμός για το 2013 είναι ήδη σε εξέλιξη.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Νέος κώδικας φορολογίας Τέλος οι δηλώσεις για μισθωτού και συνταξιούχους


Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για φορολογούμενους με εισόδημα από μια πηγή φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση.

Το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν του 2014 πριν από τον Απρίλιο.

Επίσης, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται άρθρο για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις αποδείξεις.

Πιο αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει:

*Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα συντάσσει ετήσια φορολογική δήλωση στο έντυπο που ορίζει η φορολογική διοίκηση και υποβάλλει την ετήσια φορολογική δήλωσή του πριν από την 1η Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.

*Απαλλάσσονται από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης:
α) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή.
β) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο επενδύσεις, το ο οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

*Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία από περισσότερους του ενός εργοδότες ή που αποκτούν περιστασιακό εισόδημα από μισθωτή εργασία μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχει αποδοθεί. Δεν θα δίνονται επιστροφές φόρων κάτω των 50 ευρώ.

*Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον δεν θα γίνεται με τον μαθηματικό τύπο αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Στη νέα κλίμακα που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2014, οι συντελεστές υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβάλλονται απεθυείας στα μηνιαία ποσά αποδοχών άνω των 800 ευρώ και θα κλιμακώνονται από 1% έως 42%.

*Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα.

*Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

*Οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή η επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%

*Αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ (ΙΙ)


Συνάδελφοι,
Διατηρώντας το δικό μας συνδικαλιστικό πλαίσιο, σεβόμαστε την απόφαση της  πλειοψηφίας,  όπως αυτή εκφράστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων (19/5/2013).
Μετά τη λήξη της επιτυχημένης προειδοποιητικής μας απεργίας, η πλειοψηφία του ΔΣ κατέθεσε προς την εργοδοτική πλευρά μια σειρά προτάσεων προς διαπραγμάτευση, η οποία αφορά τη Σύμβαση, το πρόγραμμα της Groupama  κ α ι  τον Κανονισμό Εργασίας.
Μπροστά σε αυτές τις προτάσεις, η εργοδοσία επέμεινε –χωρίς να μετακινηθεί ο ύ τ ε  χ ι λ ι ο σ τ ό- στη γνωστή πρόταση της για το νέο «σύστημα αμοιβών», με κατάργηση  της  Σύμβασης  και  του  Κανονισμού  και  μεσοσταθμικές  μειώσεις  ετήσιων τακτικών αποδοχών κατά 20%.
Η Συνδικαλιστική Συνεργασία θεωρεί ότι αυτή η παρωδία συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, και κυρίως δεν μπορεί να οδηγήσει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ως εκ τούτου, η παράταξη αποσύρει τον εκπρόσωπο της από της διαπραγματεύσεις έως ότου η εργοδοτική πλευρά προσέλθει με διαφοροποιημένη πρόταση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της ΠΕΠΕΚΟ. Καλούμε και τα υπόλοιπα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας να πράξουν το ίδιο.
Οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ απέδειξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων απεργιακών κινητοποιήσεων ότι διαθέτουν και την αποφασιστικότητα και τη δύναμη για μακρόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.  Δεν τρόμαξαν μπροστά σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, δεν τρόμαξαν μπροστά σε μπράβους και κουμπουροφόρους (που έστειλε στον Ασπρόπυργο η εκλεκτή μας πελατεία), δεν θα τρομάξουν και τώρα μπροστά στον μπαμπούλα της μετενέργειας.
Μπροστά  στον εμμονικό εκβιασμό της εταιρείας  για  κατάργηση  Κανονισμού  και Σύμβασης  με μέσες μειώσεις -20%, ποιος άλλος δρόμος υπάρχει εκτός από την απεργία;

Την κρίσιμη αυτή ώρα καλούμε την Ομοσπονδία και τα Σωματεία Εργαζομένων στις  εταιρείες του Ομίλου να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

ANAKOINΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στην συνεδρίασή του στις 20/5/13 αποφάσισε να
συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέματα:

·         Την τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου, και
·         Την ενημέρωση των μελών για τις τρέχουσες εξελίξεις στα εργασιακά θέματα.

                 Η συνέλευση ορίστηκε για τη Δευτέρα 27/5/13.

       Σε περίπτωση μη απαρτίας οι επόμενες ημερομηνίες ορίζονται στις

29/5/13 και 31/5/13

Είναι πραγματικότητα η πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης και συμβουλευτικής των εργαζομένων από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θέλει να ενημερώσει τα σωματεία Δύναμης αλλά και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Εργασιακών Σχέσεων και της Απασχόλησης.

Σκοπός της είναι η παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες, για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Σε αυτή την πρώτη πιλοτική περίοδο λειτουργίας του δικτύου η επικοινωνία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έτσι, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θα παίζει το ρόλο της καταγραφής και της αποστολής του προβλήματος του κάθε εργαζόμενου.

Στην συνέχεια θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λαμβάνουμε την έγκυρη και αξιόπιστη απάντηση κάθε ερωτήματος.

Καλούμε τους συνάδελφους εργαζόμενους να προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας για να υποβάλλουν τη φόρμα του αιτήματος που επιθυμούν να αποσταλεί.    
ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Σχέδιο διπλασιασμού του ορίου απολύσεων σε ιδιωτικό τομέα, τράπεζες, ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο διπλασιασμού του ορίου απολύσεων σε ιδιωτικό τομέα, τράπεζες, ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση
Άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις  και μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στα όρια των εργατοτεχνιτών ζητεί η τρόικα και ήδη η κυβέρνηση αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι επερχόμενες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Όπως γράφει η εφημερίδα αυτό που εξετάζεται είναι να αναζητηθούν σημεία αλλαγών στο νόμο, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που αλλάζουν αντικείμενο, περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, κάνουν συγχωνεύσεις κοκ να λύνουν τις διαφορές τους με το προσωπικό χωρίς τις απαγορεύσεις που προβλέπει ο νόμος 1387/83 ως προς τη διαδικασία έγκρισης των απολύσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς να θεωρούνται ομαδικές...

Στο τραπέζι υπάρχουν δύο επιλογές: Πρώτον, να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων. Πχ το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα, να διπλασιαστεί στο 10% και πάνω από 50 άτομα για "ειδικές περιπτώσεις".


Δεύτερον, να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο ,και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού ανάλογα με σχέδιο που υποβάλλει η κάθε επιχείρηση.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα όρια των απολύσεων θα αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, όπως και των τραπεζών.

Κάτι που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για μαζικές εξόδους εργαζομένων στις τράπεζες λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στις ΔΕΚΟ, που παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Τα όρια πέρα από τα οποία σήμερα οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:

*Μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι ως εκατόν πενήντα εργαζόμενους
*Ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους. Πάνω από τα όρια αυτά οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να τις εγκρίνει το υπ. Εργασίας.

Εν τω μεταξύ η τρόικα εμφανίζεται να "πρεσάρει" για αλλαγές και για περαιτέρω ψαλίδισμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλιστα στα επίπεδα των εργατοτεχνιτών, σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει "ξεχασμένη" μέσα στο αγγλικό κείμενο του πρώτου μνημονίου! 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος κατα τα λεγόμενα του οίκου Moody's


«Μη βιώσιμο» θεωρεί το ελληνικό χρέος η Moody's παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch, ενώ θεωρεί πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα ελάφρυνση στο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες.

Κάνει επίσης λόγο για «χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης» και για «πολιτική αστάθεια», γεγονότα που κατά τον οίκο αξιολόγησης καθιστούν το χρέος «μη βιώσιμο», ενώ αναφορικά με το πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές αποφεύγει να απαντήσει αναφέροντας: «Η Moody's γνωμοδοτεί αποκλειστικά για τη βούληση και την ικανότητα μίας κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της».

Εφτασε στο 166,3% του ΑΕΠ
Στα 309,3 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος


Στα 309,3 δισ. ευρώ ή περίπου 166,3% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, από 305,5 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο και κατά 3,8 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο.

Η ενίσχυση του χρέους τους τελευταίους 12 μήνες οφείλεται κατά κύριο λόγο στα δάνεια που έλαβε η χώρα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι από εφέτος και έως το τέλος του 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 82 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια.

Την περίοδο 2013-2015 θα πρέπει να καλυφθούν συνολικά 52,4 δισ. ευρώ και στη συνέχεια το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους εξομαλύνεται και υποχωρεί στα επίπεδα των 4 με 8 δισ. ευρώ κατ' έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο χρέους βρίσκεται στα επίπεδα προ Μνημονίου.

Στο τέλος του Μαρτίου του 2010, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 310,3 δισ. ευρώ και εφέτος τον Μάρτιο ανήλθε στα 309,3 δισ. ευρώ.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr