Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η θυμωμένη γενιά..


  Σήμερα το blog αποφάσισε να στεναχωρήσει αρκετούς.

     Είναι, λένε, θυμωμένη η νέα γενιά αυτή των 20-25-30 ετών, γιατί η δική μας η γενιά τους έκλεψε το μέλλον, το υποθήκευσε, το σκόρπισε!
     Πολύ σωστά ως εδώ.
     Έτσι είναι, κι έτσι έγινε, και το μέγεθος του λάθους της δικής μας γενιάς (του Πολυτεχνείου) είναι κολοσσιαίο.
     Όμως και η δική μας η γενιά ήταν θυμωμένη με την γενιά των πατεράδων μας. Κι όλες οι γενιές λίγο-πολύ τάχουνε με τις προηγούμενες.
     Αλλά ξεσηκωθήκαμε. Επαναστατήσαμε. Λιώσαμε παπούτσια σε πορείες και καταλήψεις, παίξαμε ξύλο σε 24ωρες συνελεύσεις. Κάτι κάναμε.
     Και τί καταφέραμε θα πείτε;
     Ίσως τίποτα, ίσως κάτι λίγα.
     Καταφέραμε όμως να δικαιώσουμε τα νιάτα μας και την υποχρέωση κάθε νέας γενιάς: την επαναστατικότητα.

     Η επανάσταση για την επανάσταση λοιπόν;
     Ναι!
     Για να δικαιώσει τα νιάτα και το αίμα που βράζει, και  να διεκδικήσει το μέλλον όπως το ονειρεύεται και όχι όπως της το φτιάξανε.
     Κι ας αποτύχει, ας πέσει κάτω!
     Θα πει όμως ότι προσπάθησε, ότι απέτυχε, ή ότι προδόθηκε. Ας πει ό,τι θέλει.
     Αρκεί να έχει σηκώσει ανάστημα προσπαθώντας να δει πέρα από αυτό που η παλιά γενιά τής περιγράφει!
     Βγάζοντας το μένος της στα παγάκια, κοπανώντας τα με το καλαμάκι του φραπέ, δεν βγαίνει τίποτα!

     Η δική μας η γενιά έκανε το λάθος μετά την επανάστασή της, ή την ψευτοεπανάσταση, ή όπως αλλοιώς σας αρέσει να την πείτε,
     ..να εμπιστευτεί την πολιτική και τους πολιτικούς, και ν' αφήσει σ' αυτούς την διαχείριση των όποιων κερδών του ξεσηκωμού της. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.
     Αντίθετα η σημερινή γενιά, στο εντελώς άλλο άκρο, δεν εμπιστεύεται ούτε πολιτική ούτε πολιτικούς.
     Απέχει.
     Και με την αποχή της αυτή, δίνει χώρο και δικαίωμα σ' αυτούς που δεν εμπιστεύεται να χορεύουν ελεύθερα και να κανονίζουν το μέλλον όλων μας κατά πώς τους βολεύει!

     Η γενιά μας, η υπεύθυνη, είναι έτοιμη (όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι) να ζητήσει και έμπρακτα συγγνώμη: με νέους αγώνες και ξεσηκωμούς, αρκεί να κάνουν την αρχή οι νέοι, η νέα γενιά, αυτή που θίγεται περισσότερο, αλλά αντιδρά λιγότερο.
     Θέλουμε να παραδώσουμε τα ηνία, αυτά που με τόση αναξιότητα κρατήσαμε, αλλά να βρεθεί κάποιος να τα πάρει! 

     Ας σηκωθεί η νέα γενιά απ' τις καφετέριες και τους φραπέδες, έστω και για να μας βρίσει: ''@αμώ το κερατό σας όπως μας καταντήσατε!''.
     Αλλά ας σηκωθεί!..


ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

Eπίμονη δουλειά, τύχη και... γνωριμίες το μυστικό της επιτυχίας για τους Ελληνες!

Eπίμονη δουλειά, τύχη και... γνωριμίες το μυστικό της επιτυχίας για τους Ελληνες!
Στους πλέον απαισιόδοξους λαούς κατατάσσονται οι Ελληνες σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς, εκτιμούν ότι το μέλλον τους δεν βρίσκεται στα δικά τους χέρια, αλλά καθορίζεται από άλλους παράγοντες.

Το Ινστιτούτο Pew διενήργησε έρευνα σε 44 χώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αυτονομία, αλλά και την επιτυχία και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Με βάση τα γενικά χαρακτηριστικά της έρευνας καταγράφεται ότι οι πολίτες στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν πολύ περισσότερο ότι μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους, παρά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Για παράδειγμα οι κάτοικοι του Πακιστάν παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι από τους Αμερικανούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ η επιτυχία στη ζωή είναι θέμα γνωριμιών, ενώ, οι πολίτες της Ουγκάντα εκτιμούν ότι όλα είναι ζήτημα τύχης.

Στην Ελλάδα, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιτυχία στη ζωή δεν εξαρτάται από τους ίδιους, ενώ, οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι η σκληρή δουλειά (21%), οι γνωριμίες (21%) και η τύχη (19%).



ΠΗΓΗ:patrasevents.gr

Morgan Stanley: Η πτώση του πετρελαίου απειλεί τη Ρωσία


H Ρωσία θα δυσκολευτεί να αποφύγει την ύφεση αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν στα 80 δολάρια το βαρέλι και ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με μια οικονομική θεομηνία αν η τιμή πέσει κάτω από το επίπεδο αυτό.
Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 115 δολαρίων τον Ιούνιο στα 86 δολάρια. Η πτώση αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την Ρωσία, καθώς το πετρέλαιο και το αέριο αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Business Insider, η Morgan Stanley προβλέπει ότι κάθε «πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου σημαίνει 32,4 δισ. δολάρια πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ και σε απώλειες 19 δισ. δολάρια από τα έσοδα της κυβέρνησης».
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η πρόσφατη διολίσθηση του πετρελαίου μπορεί να έχει διαγράψει 4,8% του δυνητικού ΑΕΠ και να έχει εξαλείψει 60 δισ. δολάρια από τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η πτώση της τιμής στα 80 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει το έλλειμμα της ρωσικής κυβέρνησης 2% υψηλότερα και η ρωσική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 2% το 2015. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 45% σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.
Σε ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, όπου η τιμή το πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 6%.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για την ενέργεια & το κλίμα το "τυράκι στη φάκα" έχει ήδη στηθεί ...


Οι δυο επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για πολλά-πολλά χρόνια, καθώς γίνεται στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, που θα καθορίσει τους στόχους για το 2030 και τη στάση των χωρών της ΕΕ στην 21η Σύνοδο του ΟΗΕ στις 30 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Γράψαμε στις 18/10 για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται κάθε χώρα στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων" κι από το σχετικό πίνακα φαίνεται ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών της ΚεντροΑνατολικής Ευρώπης, η λεγόμενη Ομάδα Visegrad, (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, γνωστές και ως "Visegrad Four" ή απλά "V4"), που καταρχήν δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να ακολουθήσει τις επιταγές των Γερμανών για ηλεκτροπαραγωγή "σώνει και καλά" από ΑΠΕ.


Στις 30/9 οι "V4" έγιναν "V4+" με τη συνεργασία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, εκδίδοντας κοινό ανακοινωθέν για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Στην κοινή δήλωση οι έξι χώρες διατυπώνουν την έντονη απογοήτευσή τους για την Κομισιόν, που δεν προετοίμασε μελέτη επιπτώσεων των ενεργειακών & κλιματικών στόχων χωριστά για κάθε χώρα, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Τονίζουν ότι δεν είναι επιθυμητή η εισαγωγή, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, οποιωνδήποτε νομικά δεσμευτικών στόχων για την εισαγωγή των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την πρόταση για νέο σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ.  Η τελική συμφωνία πρέπει να προβλέπει δίκαιη κατανομή των βαρών και μηχανισμούς αλληλεγγύης των χωρών-μελών τόσο στον τομέα ETS-Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, όσο και κυρίως στους τομείς εκτός ETS, όπως έγινε και κατά τον καθορισμό των στόχων για το 2020.


Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι οι Γερμανοί είναι μεθοδικοί και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, όταν πρόκειται να προστατέψουν τη βιομηχανία τους και να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και να εξάγει απρόσκοπτα, συσσωρεύοντας εμπορικά πλεονάσματα. Πλεονάσματα που μεταφράζονται σε ελλείμματα του χρεοκοπημένου Ευρωπαϊκού Νότου, βεβαίως-βεβαίως. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να υποθέσει κανείς ότι δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την ειδική Σύνοδο και η πρώτη τους δράση ήταν φυσικά η ανάδειξη του Πολωνού Πρωθυπουργού σε νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επειδή όμως υπάρχουν κι άλλες χώρες στην ομάδα V4+, το "τυράκι" που έχει στηθεί στη φάκα για να κάμψει τις αντιδράσεις λέγεται "μεταφορά ποσοστώσεων εκπομπών CO2" από πλούσιες χώρες, όπως Γερμανία-Γαλλία προς τις χώρες αυτές. 


Όπως αναφέρει το EurActiv, oι χώρες-λήπτριες των ποσοστώσεων θα μπορούν στη συνέχεια να πουλήσουν τα δωρεάν δικαιώματα που θα έχουν λάβει από τη μεταφορά ποσοστώσεων και "να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για την επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα". Σύμφωνα με ένα Προσχέδιο Συμφωνίας που έχει κυκλοφορήσει πριν τη Σύνοδο, οι χώρες V4 θα πάρουν δωρεάν ποσοστώσεις το 10% των Ευρωπαϊκών εκπομπών το 2020, ποσοστό που σταδιακά θα μειωθεί στο 2,2% το 2030. Ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, οι ποσοστώσεις αυτές θα μεταφράζονται σε κάποια δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επενδυθούν στις ΑΠΕ, επομένως να επιστρέψουν ως επί το πλείστον στη Γερμανία! Κατόπιν αυτού, οι Γάλλοι με τη σειρά τους διέρρευσαν ότι "θα πρέπει να συζητηθεί το σε ποιές τεχνολογίες θα κατευθυνθούν αυτές οι επενδύσεις", καθόσον αυτοί δεν πουλάνε ΑΠΕ, πουλάνε όμως πυρηνικά, "που δεν εκπέμπουν CO2".


Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας για το 2030, φαίνεται να διαμορφώνεται μια ενεργειακή συμμαχία Γερμανίας-Γαλλίας: τα δυο όμορα κράτη θα ενισχύσουν τις διασυνδέσεις τους με δίκτυα υψηλής τάσης προκειμένου η Γαλλία να εισάγει περισσότερη αιολική ενέργεια απ' τη Γερμανία και η Γερμανία πυρηνική απ' τη Γαλλία. Το είπαμε άλλωστε, πριν λίγες μέρες: ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους και, φυσικά, οι πολίτες θα πληρώνουν για να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία. Μέχρι να γεμίσουν όλη την Ευρώπη ανεμογεννήτριες και δίκτυα, θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια ώστε να χρειάζονται αντικατάσταση οι πρώτες εγκαταστάσεις και θα διαμορφωθεί ένας αέναος κύκλος στήριξης της Γερμανικής οικονομίας, που εσχάτως "δεν αισθάνεται και πολύ καλά", καθώς τον προηγούμενο μήνα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015  μειώθηκαν απ' το 2% στο 1,3%.


Οι Νορβηγοί το είχαν πει μάλλον καλύτερα: "Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται με την ενέργεια. Όλα τα προβλήματα, που βλέπουμε στην αγορά, εξηγούνται πάρα πολύ καλά από την αυξανόμενη παρέμβαση των πολιτικών. Παράδειγμα τέτοιας παρέμβασης αποτελούν οι μετασχηματισμοί της ενεργειακής αγοράς στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η Energiewende στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να εκτροχιάσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στη Βρετανία, κάθε διαφορετική τεχνολογία στην αγορά της ενέργειας φαίνεται να κουβαλάει μαζί της και τη δική της επιδότηση. Οι επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς επειδή συμπιέζουν την κερδοφορία των συμβατικών εργοστασίων.

Δυστυχώς, τα χρήματα στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά και οι πολιτικοί δεν πρόκειται να σταματήσουν ν' ανακατεύονται. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δυο πρώην Γερμανοί Υπουργοί Περιβάλλοντος, που πλέον δραστηριοποιούνται στο European Climate Foundation (έναν απ' τους πολλούς αδιαφανείς κλιματικούς οργανισμούς, που έχουν στηθεί για το κλιματικό lobbying), έσπευσαν να στηρίξουν τις Γερμανικές θέσεις, προειδοποιώντας ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η βιομηχανία απ' την Ευρώπη, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να φύγει η βιομηχανία κατασκευής αιολικών, Φ/Β & βιοακυσίμων, που απασχολεί πάνω από 600 χιλ. άτομα".


Οι Γερμανοί τρέμουν τους Κινέζους, που έχουν σαρώσει την αγορά στα Φ/Β, αλλά καλά θα κάνουν να σκεφτούν ότι οι καταναλωτές ούτε είναι διατεθημένοι να πληρώνουν επ' άπειρο, ούτε θα αγοράζουν μόνιμα Γερμανικά προϊόντα. Αν η ενέργεια απ' το δίκτυο γίνει πανάκριβη, όλο και περισσότεροι θα σκεφτούν την αποσύνδεση, προκειμένου να εγκαταστήσουν Φ/Β με μπαταρίες. Εκτός κι αν τελικά εκεί θέλουν να οδηγήσουν την ενέργεια, για να πουλάνε στον κάθε μεμονωμένο καταναλωτή συστήματα ατομικής ηλεκτροπαραγωγής. Αν ωστόσο το δίκτυο θα μείνει μόνο για τη βιομηχανία, τότε είναι που θα μετακομίσει στις ΗΠΑ και την Ασία και η τελευταία μικροβιοτεχνία της Ευρώπης ...



ΠΗΓΗ::
greeklignite.blogspot.gr

Τώρα το iPhone γίνεται και τηλεχειριστήριο για το αυτοκίνητό σας!

Τώρα το iPhone γίνεται και τηλεχειριστήριο για το αυτοκίνητό σας!
Να μετατρέψει το iPhone στο απόλυτο τηλεχειριστήριο για το αυτοκίνητο, επιδιώκει η Apple. Με τη νέα πατέντα που κατοχύρωσε η αμερικανική εταιρεία, ο κάτοχος του iPhone θα μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες του, ακόμα και να βάλει μπροστά το αυτοκίνητό του, απλά πλησιάζοντάς το.

Χωρίς καν ο οδηγός να αγγίζει το τηλέφωνό του, αυτό θα ελέγχει το αυτοκίνητο, ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται.

Για παράδειγμα, οι πόρτες του αυτοκινήτου θα κλειδώνουν όταν ο οδηγός απομακρύνεται από κάποια μέτρα και πέρα ή το καπό θα ανοίγει όταν αυτός περπατά προς το πίσω μέρος του οχήματος.

Και βέβαια, το iPhone θα συνδέεται μέσω BlueTooth με ένα σύστημα του αυτοκινήτου, το οποίο θα επιτρέπει στον οδηγό να παίρνει τηλέφωνα, να γράφει μηνύματα και να χρησιμοποιεί τους χάρτες μέσω της υπηρεσίας φωνητικής υποστήριξης, Siri.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση στο πλαίσιο του σχεδίου της Apple να απομακρυνθεί από τα στενά όρια της αγοράς των κινητών τηλεφώνων και τα tablets. Η εταιρεία ήδη παρουσίασε ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, το Apple Pay.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

H Energean Oil & Gas αποκαθιστά τη λειτουργία σε 3 παροπλισμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καβάλα


Στην κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων για την λειτουργία τριών παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο νομό Καβάλας προχωρεί η Energean Oil & Gas, έχοντας διαπιστώσει το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στον τομέα της νοσοκομειακής φροντίδας.
Συγκεκριμένα, η Energean αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά στο Παράρτημα του ΕΚΑΒ της Καβάλας προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μηχανολογικών επισκευών που απαιτούνται ώστε να τεθούν και πάλι στη διάθεση των πολιτών της Καβάλας τρία από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που παραμένουν παροπλισμένα από 3 ως 6 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος το ότι αυτήν την περίοδο λειτουργούν μόνο δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Καβάλας. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νομού που έχει πληθυσμό σχεδόν 140.000 κατοίκους, χρησιμοποιούνται δανεικά ασθενοφόρα από τους γειτονικούς νομούς των Σερρών, της Δράμας και της Ξάνθης.

Εκ μέρους της Energean Oil & Gas, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας δήλωσε σχετικά: «Η Energean είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας, βιώνει τους καθημερινούς προβληματισμούς και επιδιώκει να δίνει λύσεις σε θέματα που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας στην Καβάλα. Η δωρεά για την θέση σε λειτουργία των τριών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ εκφράζει ακριβώς αυτήν την φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την εταιρεία μας στα επτά χρόνια δραστηριοποίησής της στον νομό. Ελπίζουμε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και οι προβλεπόμενες από το υπουργείο Υγείας διαδικασίες, ώστε τα τρία ασθενοφόρα να τεθούν άμεσα στη διάθεση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου».
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην Καβάλα κα. Σοφία Παπαναστασίου δήλωσε τα εξής: «Σε μία περίοδο κατά την οποία η αύξηση των περιστατικών έχει υπερβεί το 80%, καθώς το ΕΚΑΒ καλύπτει πλέον και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καλούνται να διαχειριστούν 40 περιστατικά την ημέρα, ο παροπλισμός των οχημάτων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία μας και την φροντίδα προς τους πολίτες. Η απόφαση της Energean συνιστά μία ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια στο έργο μας και ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση της εταιρείας για τη συμβολή της στην επίλυση του προβλήματος. Ελπίζουμε αυτή η κίνηση να βρει μιμητές, ώστε να επιλυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα όλα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά φορείς όπως το ΕΚΑΒ στην Καβάλα».
Σημειώνεται ότι τα δύο από τα τρία παροπλισμένα ασθενοφόρα αναμένεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει στη συνέχεια η επανενεργοποίηση και του τρίτου ασθενοφόρου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία εντός του Νοεμβρίου, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο


Η απεργία θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, για τη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού και την ενίσχυση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων «στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική, περιφερειακή και κεντρική αυτοδιοίκηση και διοίκηση».

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Α.Νταβούτογλου προειδοποιεί την διεθνή κοινότητα: "Μην τολμήσετε να ενοχλήσετε το Barbaros"


Σε απίστευτες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο "βεζίρης" Α.Νταβούτογλου δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει διακαίωμα να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με το (μη αναγνωρισμένο) τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και απείλησε την διεθνή κοινότητα να μην δοκιμάσει να προκαλέσει εμπόδια στο Barbaros.

Στη συνέχεια προχώρησε σε προσπάθεια εξωραϊσμού της εισβολής και της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου το 1974, φορτώνοντας το φταίξιμο σε ελληνοκύπριους και στην στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Το ότι η εισβολή έχει καταδικαστεί από την Διεθνη κοινότητα του είναι απλώς αδιάφορο.

Πρόκειται για δηλώσεις παραληρηματικές, ανθρώπου που πιστεύει. ότι η Τουρκία είναι ένα είδος υπερδύναμης που θα μπορούσε να συγκρουστεί με άνεση με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, και ακόμα περισσότερο με την υπερδύναμη της Ρωσίας. Ακόμα και αν όλη η Διεθνής κοινότητα αντιδρά, να σταματήσει να αντιδρά καθώς τότε η Τουρκία θα θυμώσει...

Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος, έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του "Μπαρμπαρός". Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος πρωθυπουργός, έπειτα από ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τρίτης από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής στρατιωτικής κυβερνήσεως στο νησί. Τώρα, αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/Κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι».

Για να συνεχίσει την πολεμική του: «Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε "οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τ/Κ", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι, και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο τη διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις. Εργαστήκαμε ώστε το Κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί».

Ο κ. Νταβούτογλου στέλνει μήνυμα επίσης στη διεθνή κοινότητα και τις εταιρείες ενέργειας, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο: «Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη, η Ε/Κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην Ε/Κ πλευρά. Δηλαδή εμείς, ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ».

Όσο για την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, δήλωσε: «Το πλοίο "Μπαρμπαρός" θα κάνει τις σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του. Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε "αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας", τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε τη μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι' αυτά υπεύθυνη την Τουρκία, αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή».

Με τις συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες εκεί. «Αυτό το δικαίωμά μας θα το χρησιμοποιούμε πάντα. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο λύση, να μείνουν πίσω αυτού του είδους οι διαφωνίες και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια ανατολική Μεσόγειο και ένα νησί της Κύπρου μέσα σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά κανείς δεν αποδέχεται να μην πραγματοποιείται αυτό και μάλιστα να εμποδίζεται και να υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις», κατέληξε.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία "γράφει" στα παλαιότερα των υποδημάτων ολόκληρη τη Διεθνή κοινότητα όπως ακριβώς και στο θέμα της ISIL αφού υποστηρίζει τους ισλαμιστές μπροστά στα μάτια της Κοινής Γνώμης. Αυτό που ειναι απορίας άξιον είναι το εξής:

Εναντίον της Ρωσίας παρανόμος οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ακολουθώντας τις εντολές τους προχώρησαν σε κυρώσεις οι οποίες μάλιστα θα προκαλέσουν κακό στην ευρωπαϊκή οικονομία και σφόδρα στην ελληνική λόγω των ρωσικών αντιποίνων, αλλά με την Τουρκία που έχει καταδικασθεί επανειλημμένως και συνεχίζει να καταδικάζεται από το ΣΑ του ΟΗΕ από ψηφίσματα του ΟΗΕ, και έχει απομονωθεί διπλωματικά σχεδόν απ'όλους τους κατοίκους του πλανήτη (πλην ψυχοπαθών ισλαμιστών), γιατί η Δύση δεν σπεύδει να την "στραγγαλίσει" με κυρώσεις.

Εισβάλλει ξανά στην επικράτεια ενός ανεξάρτητου κράτους, είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό (ακόμα και η ανθελληνική Βρετανία το αναγνωρίζει απλά ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να ρίξει "λάδι" στη φωτιά), και όμως η Ουάσιγκτον δεν προβαίνει σε ενέργειες εναντίον της Άγκυρας. Ενέργειες που σε αυτήν την περίπτωση θα είχαν αποτέλεσμα, και θα ανάγκαζαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί. Ίσως γιατί παρά την αντιπάθεια της Ουάσιγκτον προς τους Ρ.Τ.Ερντογάν και Α.Νταβούτογλου (Οι Τούρκοι Μπάτμαν και Ρόμπιν) η Τουρκία αποτελεί τεράστιο μέγεθος για την Δύση και δεν θέλουν να την στριμώξουν.Ειναι σημαντική για τις ΗΠΑ, και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό,οπότε ξέρει ότι όλες οι απειλές και  οι δηλώσεις έιναι "κούφιες", λόγια που τα παρασέρνει ο άερας και χάνονται όπως τα δάκρυα στη βροχή.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΧΑΘΗΚΑΜΕ!



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Παραιτήθηκε ο Ταπραντζής από το ΤΑΙΠΕΔ

TAIPED
Με το ΤΑΙΠΕΔ να μην μπορεί να κάνει ούτε μια αποκρατικοποίηση και λεφτά να μην μπαίνουν στα ταμεία του κράτους ακόμα και γι’ αυτές που έχουν προχωρήσει, οι αλλαγές στο σχήμα του Ταμείου είναι συνεχείς.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παραίτηση του Ανδρέα Ταπραντζή από το Διοικητικό του Συμβούλιο, όπου κατείχε τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου από τη σύσταση του Ταμείου, τον Ιούλιο του 2011.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η παραίτηση ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2014 και η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί εντός του μηνός.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ευχαριστεί τον Ανδρέα Ταπραντζή για την ουσιαστική συμβολή του στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αλλάξει πάνω από 5 Προέδρους .


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν θέλουμε τέτοιους «φίλους» και «στρατηγικούς εταίρους» ..που δεν βοήθησαν ούτε το 1974, όταν οι Τούρκοι σφαγίαζαν το λαό της Κύπρου..

Δεν θέλουμε τέτοιους «φίλους» και «στρατηγικούς εταίρους» ..που δεν βοήθησαν ούτε το 1974, όταν οι Τούρκοι σφαγίαζαν το λαό της Κύπρου..
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το καυστικό αλλά πέρα για πέρα σωστό σχόλιο που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Με τέτοιους φίλους τι να κάνεις τους εχθρούς…», με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας. Αν συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι η συγκεκριμμένη εφημερίδα διατηρεί γενικά σχετικά χαμηλούς τόνους στις…

θέσεις της για τα εθνικά θέματα, πράγμα που δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το αίσθημα του Κυπριακού λαού. Το σχόλιο έχει ως εξής:

Ίσως να φταίμε και εμείς για την χλιαρή ως κρύα αντίδραση των «φίλων» μας στην νέα Τουρκική επεκτατική πολιτική έναντι της Κύπρου, με την αποστολή πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός» στα χωρικά μας ύδατα.

Ίσως να μη δώσαμε στους «φίλους» μας να καταλάβουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος, δηλαδή ότι η Κύπρος βιώνει μια νέα Τουρκική εισβολή, στη θάλασσα της αυτή τη φορά.

Όσον αφορά την Τουρκική εισβολή του 1974, Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει σκλαβωμένα τα εδάφη μας, ενώ τώρα προχωρεί να σκλαβώσει και τη θάλασσα μας.

Αν δεν δώσαμε την πραγματική διάσταση των Τουρκικών ενεργειών και αν οι «φίλοι» μας και οι «στρατηγικοί μας εταίροι» αντέδρασαν όπως αντέδρασαν , τότε πρέπει να καταλάβουμε και να πάρουμε μέτρα γιατί αυτοί ούτε φίλοι είναι, ούτε και στρατηγικοί εταίροι.

Δεν πρέπει να περιμένουμε από αυτούς καμία βοήθεια , εξάλλου δεν μας βοήθησαν ούτε το 1974,όταν οι Τούρκοι σφάγιαζαν το λαό μας.


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Πετρέλαιο, παιγνίδια εξουσίας και θεωρίες συνομωσίας…

Πετρέλαιο, παιγνίδια εξουσίας και θεωρίες συνομωσίας…
Γιατί έπεσε μαζικά η τιμή πετρελαίου τους περασμένους μήνες παρά τις σοβαρές γεωπολιτικές κρίσεις; Επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις και να διαλύσουν τις θεωρίες συνομωσίας

O Ρόμπερτ Μπέργκες, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Deutsche Bank Research στο Λονδίνο επιλέγει το κλασικό επιχείρημα της αγοράς και της ζήτησης για να ερμηνεύσει το φαινόμενο…

Κατά την άποψή του δύο παράγοντες είναι σημαντικοί και πρέπει να ληφθούν υπόψη: οι ανησυχίες για την ασθενική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και μερικών αναδυόμενων χωρών καθώς και η υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

0,,15352807_4,00

«Η χαμηλή τιμή πλήττει τη Ρωσία περισσότερο από τις κυρώσεις»

«Η Ρωσια πλήττεται περισσότερο από τη χαμηλή τμή πετρελαίου από τις κυρώσεις»

Μέσα Οκτωβρίου η Deutsche Bank Research δημοσίευσε μελέτη για τις επιπτώσεις που έχει η χαμηλή τιμή πετρελαίου στις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Τμήμα της έρευνας αφιερώθηκε στο ποια χώρα χρειάζεται να επιτύχει ποια τιμή πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της. Η Ρωσία για παράδειγμα καλύπτει σε ποσοστό 45% το κρατικό της χρέος από την εξαγωγή ενέργειας, όπου η τιμή φυσικού αερίου είναι συνδεμένη με αυτή του πετρελαίου. Κατά την έκθεση, η τιμή πετρελαίου πρέπει να είναι 100 δολάρια το βαρέλι για να μπορεί η Ρωσία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Η σημερινή τιμή είναι γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι. Με σοβαρές συνέπειες, όπως υποστηρίζει ο Στέφαν Μάιστερ, από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. «Ο ρωσικός προϋπολογισμός υποχρηματοδοτείται. Και υπό το πρίσμα των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης και της μηδενικής ανάπτυξης που βιώνει η ρωσική οικονομία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ιδιαίτερα σοβαρό».

Ο γερμανός εμπειρογνώμων σε θέματα Ρωσίας πηγαίνει ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι πιο οδυνηρή για τη χώρα από ό,τι οι κυρώσεις της Δύσης. Και έτσι οι θεωρίες συνομωσίας και τα σενάρια για τη χαμηλή τιμή πετρελαίου δίνουν και παίρνουν. Στη Ρωσία μάλιστα ορισμένοι αρθρογράφοι θυμήθηκαν τη δεκαετία του 80, όταν υπέστη καθίζηση η τιμή πετρελαίου, κάτι που αποδόθηκε σε μηχανορραφίες των ΗΠΑ να οδηγήσουν τότε τη χώρα στη χρεοκοπία και στη διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

0,,4868502_4,00

«Σύμπτωση συμφερόντων ΗΠΑ – Σ. Αραβίας»

Μέσα Οκτωβρίου είδε επίσης το φως και μια άλλη μια έκθεση, αυτή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, στην οποία η πτώση της τιμής πετρελαίου αποδίδεται σε συμφωνία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία. Η αλήθεια είναι ότι το Ριάντ δεν έδειξε διατεθειμένος να πάρει μέτρα σταθεροποίησης της τιμής μειώνοντας τις ποσότητες εξόρυξης, το αντίθετο μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβασε τις ποσότητες. Παράλληλα απέρριψε αίτημα της Βενεζουέλας για έκτακτη συνάντηση των χωρών του OPEC, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στην τακτική σύνοδο του ερχόμενου Νοεμβρίου. Η Κίρστεν Βεστφάλεν από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική δίνει μια εξήγηση: «Το κόστος εξόρυξης είναι χαμηλό στη Σαουδική Αραβία και θα πρέπει να πούμε ότι η οικονομία της μπορεί να αντέξει περισσότερο από πολλές άλλες. Ναι μεν χρειάζεται ως βάση τα 90 με 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά ο προϋπολογισμός της είναι ισοσκελισμένος, δεν έχει χρέη, έχει κάνει μεγάλες προμήθειες που τις δίνουν μεγάλα περιθώρια χρόνου. Σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη».

Όπως στο Ιράν, τον αιώνιο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στον αγώνα για επιρροή στην ευρύτερη Μ. Ανατολή. Η Τεχεράνη χρειάζεται άμεσα, λόγω των κυρώσεων από τη Δύση, έσοδα από το πετρέλαιο. Για να καλύψει τις ανάγκες της πρέπει η τιμή πετρελαίου να φτάσει τα 125 δολάρια το βαρέλι. Για τον ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Μπιγιάν Ζανγκανέ φταίει το Ριάντ και η υπερπροσφορά πετρελαίου για την πτώση της τιμής του. Η υψηλή τιμή του περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για το ατομικό πρόγραμμα της χώρας. Όσο λιγότερες είναι οι εισπράξεις από το πετρέλαιο, τόσο πιο σημαντική είναι η χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων από τη Δύση. Και ναι μεν ο γερμανός εμπειρογνώμων απορρίπτει ως εικασίες το σενάριο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Σ. Αραβίας αύξησης της ποσότητας εξόρυξης για να τεθούν υπό οικονομική πίεση η Ρωσία και το Ιράν, ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων. Γιατί ακόμη και οι πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κρατηθεί ψηλά η τιμή του πετρελαίου, διότι μόνο τότε συμφέρει η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου. Deutsche Welle



ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Και στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για το επίδομα στο πετρέλαιο


Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ, από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου 2015, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση:

- Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

- Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.

- Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Με όπλο το ντίζελ και την Ελευσίνα τα ΕΛΠΕ επεκτείνονται στην αγορά της Μεσογείου


Σαφή σημάδια σταθεροποίησης της κατανάλωσης καυσίμων παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά καυσίμων, όπως και σημαντική αύξηση του μεριδίου του ντίζελ κίνησης στις μεταφορές, επισήμαναν στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του διυλιστηρίου Ελευσίνας (πρώην Πετρόλα) μετά την επένδυση για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Όπως τόνισαν ο γενικός διευθυντής βιομηχανικών εγκαταστάσεων Δ. Ρούτσης και ο διευθυντής σχέσεων με επενδυτές Β. Τσάιτας, η αναβάθμιση του διυλιστηρίου επέτρεψε την αύξηση των εξαγωγών η οποία υποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά που μειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης. Η παραγωγή μαζούτ που ήταν ζημιογόνα διακόπηκε πλήρως και αντικαταστάθηκε από παραγωγή αεροπορικών καυσίμων και, κυρίως, ντίζελ στο οποίο τόσο η χώρα μας όσο και οι περισσότερες χώρες της Μεσογείου είναι ελλειμματικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές του από 2.378.000 μετρικούς τόνους το 2011 σε 5.519.000 μετρικούς τόνους το 2013 με το 52% των εξαγωγών να είναι ντίζελ.
Οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις επενδύσεις για προστασία του περιβάλλοντος που απορρόφησαν 300 εκατ. από τα 1,4 δισεκ. που ήταν το συνολικό κόστος και επέφεραν μείωση των ρύπων (διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, σωματίδια, υγρά απόβλητα) έως και 84%.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων ανέφεραν ότι οι φόροι στη χώρα μας είναι υψηλοί και ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα επιτρέψει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όσο για την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τόνισαν ότι έχει μικτές επιπτώσεις στην εταιρία καθώς από τη μία περιορίζει τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και από την άλλη μειώνει την αξία των αποθεμάτων της εταιρίας. από Τέλος, τονίστηκε ότι στο δεύτερο εξάμηνο  αναμένεται να καταγραφούν και τα οφέλη από τη μείωση του χρηματοοικονομικου κόστους μετά την έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ και την αναδιάρθρωση του δανεισμού.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

No Comments...




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr

Ανάπτυξη και όχι ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου


Μέσα σε κλίμα γενικού ξεπουλήματος, ο ορυκτός πλούτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και 12 Συνδικαλιστικά Σωματεία Εργαζομένων, που δραστηροποιούνται σ’ όλο το φάσμα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, από την έρευνα έως την εκμετάλευση-αξιοποίησή και σ’ όλη την Ελλάδα, από την ηπειρωτική έως την νησιωτική χώρα, θα διοργανώσουν συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12 μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να παρουσιαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας. Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Ορυκτό Πλούτο της χώρας, που αρνούνται την εκποίηση του εθνικού πλούτου, θα παρουσιάσουν τις θέσεις της ΟΜΕ και των Σωματείων-Μελών με αναπτυξιακές προτάσεις και ενδυνάμωση της εργασίας και της προοπτικής για οικονομική ανάπτυξη μέσω της αύξησης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής με παράλληλη προστασία του Περιβάλλοντος και διέξοδο από την κρίση.


ΠΗΓΗ:enet.gr

ΗΠΑ: Η κατάρα του να είσαι πρώτος στην παραγωγή πετρελαίου

 ΗΠΑ: Η κατάρα του να είσαι πρώτος στην παραγωγή πετρελαίου
Το bear market στο πετρέλαιο κάνει τους αναλυτές να επανεκτιμήσουν την εκτίναξη του σχιστολιθικού πετρελαίου μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης.

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε στα 79,78  δολάρια το βαρέλι στις 16 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2012. Σ' αυτό το επίπεδο το1/3 της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου θα είναι ασύμφορη, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στο Sanford C. Bernstein & Co.

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποτελεί το 55% της αμερικανικής παραγωγής σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει για τον Νοέμβριο ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου και θα γίνουν το 2015 η πρώτη δύναμη σε παραγωγή πετρελαίου. 

Κάθε βραδύτερη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα ταρακουνήσει τις αντιλήψεις για την παγκόσμια αγορά, αναφέρει ο Vikas Dwivedi, οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Macquarie .

"Οι τιμές του πετρελαίου θα αλλάξουν το τρόπο που σκέφτεται κάποιος για το πετρέλαιο", αναφέρει.

Σύμφωνα με την ενεργειακή αρχή των ΗΠΑ η καθημερινή παραγωγή προσέθεσε  944.000 βαρέλια πέρσι, φτάνοντας σε υψηλό 29ετών των 8,95 εκατ. βαρελιών για τον μήνα Οκτώβριο.

Δραστική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η παραγωγή πετρελαίου από γεωτρήσεις σχιστόλιθου μειώνεται περισσότερο από 80% σε τέσσερα χρόνια, τρεις φορές πιο γρήγορα από τις συμβατικές γεωτρήσεις.

Οι νέες γεωτρήσεις πρέπει να παράγουν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να κρατηθεί σταθερή η παραγωγή, αναφέρει ο Dwivedi.

Στα 80 δολάρια το βαρέλι, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 5%, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 12%, σύμφωνα με την ITG .

Στα 75 δολάρια το βαρέλι, η αύξηση θα σήμαινε πτώση 56% στα 500.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρει ο Dwivedi. Στα 70 δολάρια το βαρέλι η αύξηση της παραγωγής θα πέσει στο μηδέν.

Για την Bakken, η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει πιθανή πτώση την παραγωγής κατά 28% στα 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, από τα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σημειώνει ο Philip Verleger οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Gerald Ford και υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης του Jimmy Carter.

"Η παραγωγή θα πέσει αν πέσουν οι  τιμές και θα στερέψουν τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείας για νέες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα μείωση των γεωτρήσεων", σημειώνει ο Verleger.

Το αργό έχει πέσει 22% από τις 20 Ιουνίου.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αρκετή για να βάλει ταβάνι στην τιμή του πετρελαίου τα 90 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή μπορεί να πέφτει έως και τα 70 δολάρια το βαρέλι, σημείωνε ο Eric Lee, στρατηγικός αναλυτής για θέματα πετρελαίου στην Citigroup.

Υπάρχει κίνδυνος η τιμή να πέσει στα 75 δολάρια το βαρέλι, πριν την προλάβει η αύξηση της ζήτησης που αναμένεται το 2015 τονίζουν αναλυτές της Bank of America Corp, με τον μέσο όρο της τιμής να προβλέπεται για το τέταρτο τρίμηνο στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι, αφού στις μέρες μας κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό short θέσεων στο αργό, εδώ και 22 μήνες.

Σημαντικό είναι πόσες εταιρείες έχουν κλειδώσει συμφωνίες σε υψηλότερα συμβόλαια, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Καμία συμφωνία για το φυσικό αέριο - Η ΕΕ θέλει να μην πληρώσει αλλά η Ρωσία δεν ενδίδει


Δεν κατέληξε σε συμφωνία η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για τη διευθέτηση του θέματος της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στο Κίεβο. Ωστόσο ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 29 Οκτωβρίου.

«Σήμερα καταλήξαμε σε ορισμένες θέσεις που θα συζητηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις κυβερνήσεις τους και τις εταιρείες που εμπλέκονται» δήλωσε ο Ευρωπαίος επιτρόπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε:

«Έχοντας ως βάση αυτό το προσχέδιο κειμένου ελπίζουμε ότι στην επόμενη τριμερή συνάντηση εδώ στις Βρυξέλλες θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία την οποία θα συνυπογράψουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια της Ε.Ε., το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν για «μια μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr