Δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique αναφέρει ότι το μήνυμα που απηύθυναν στις 6 Οκτωβρίου παράγοντες της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας σε συνέδριο που διοργάνωσε το European Chemical Industry Council (CEFIC) στο Μόναχο, είναι πως η μόνη ευκαιρία για την Ευρώπη να μειώσει τις τιμές της ενέργειας είναι να υιοθετήσει το σχιστολιθικό φυσικό αέριο.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη», προειδοποιεί ο Ουτζ Τίλμαν, πρόεδρος της ισχυρής γερμανικής ομοσπονδίας της χημικής βιομηχανίας (VCI). Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές χημικών έχουν τα μάτια στραμμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, σε συνέχεια της αξιοποίησης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η τιμή του συμβατικού φυσικού αερίου έχει πέσει σε επίπεδα τόσο χαμηλά που επιτρέπουν την αναβίωση του βιομηχανικού τομέα της χώρας, ιδιαίτερα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Το δημοσίευμα επισημαίνει ωστόσο ότι μεταξύ των πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών εντάσσονται και ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας χημικών.
Αλλά για να φτάσει η Ευρώπη σε επίπεδα χρήσης σχιστολιθικού αερίου συγκρίσιμα με αυτά των ΗΠΑ (αν και ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι εξελίξεις επί του ζητήματος στις ΗΠΑ θα είναι βραχύβιες), θα πρέπει η Ευρώπη να αξιοποιήσει τα συγκρίσιμα πλεονεκτήματά της, κάτι που προφανώς δεν κάνει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τα αποθέματά της, τουλάχιστον στην Πολωνία, βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος, η πρόσβαση σε αυτά είναι πιο δύσκολη και συχνά είναι μικρότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Αν σε αυτά προστεθεί το υπάρχον, πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τις ΗΠΑ, σύστημα αγωγών, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αρκετοί επικεφαλής βιομηχανιών χημικών προϊόντων ζητούν καλύτερες υποδομές φυσικού αερίου, αφενός για τη μεταφορά σχιστολιθικού φυσικού αερίου, αφετέρου για τη διαφοροποίηση των εισαγωγών του συμβατικού, καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Λόγο στην λήψη αποφάσεων, με τοποθέτηση ενός μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, ζητά να έχει η Socar για όσο διάστημα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος, μέχρι δηλαδή η εξαγορά να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Στο κείμενο με τίτλο «βασικές αρχές της μεταβατικής περιόδου» που έχουν στείλει στο ΤΑΙΠΕΔ οι Αζέροι, ζητούν να έχουν λόγο στο μάνατζμεντ του ΔΕΣΦΑ, θέτοντας ένα θέμα ουσίας, ότι αυτός που πλειοδότησε στο διαγωνισμό πρέπει να μπορεί και να έχει άποψη στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Την ανησυχία τους πυροδότησε μια εντελώς τυπικού χαρακτήρα συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για συνεργασία του ΔΕΣΦΑ με το Βούλγαρο διαχειριστή, καθώς και μια πιο πρόσφατη απόφαση για την παροχή τεχνογνωσίας στο διαχειριστή της Γεωργίας.
Μπορεί φαινομενικά να πρόκειται για συμφωνίες "διακοσμητικού" χαρακτήρα χωρίς ουσία, ωστόσο το πρόβλημα με τους Αζέρους -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- είναι ότι πρόκειται για «πρωτάρηδες» σε συναλλαγές με χώρες- μέλη της Ε.Ε. Σαν αποτέλεσμα δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο παραμικρό και θέλουν να έχουν γνώμη σε οποιαδήποτε απόφαση.
Πρόσφατα λοιπόν η Socar μετέφερε στην ελληνική πλευρά την ανησυχία της κατά πόσο η τελευταία είναι σε θέση να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο ΔΕΣΦΑ, και να βάζει ει δυνατόν ακόμη και βέτο σε κάποιες αποφάσεις.
Θέλουν να τοποθετηθεί στέλεχος του… ΤΑΙΠΕΔ
Αν και οι Αζέροι θα ήθελαν έναν δικό τους άνθρωπο στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ, τους έχει εξηγηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Γι’ αυτό και φαίνεται να έχουν αντιπροτείνει την τοποθέτηση στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ ενός στελέχους από το… ΤΑΙΠΕΔ με εμπειρία σε θέματα δικτύων και φυσικού αερίου. Το θέμα σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει φτάσει σε υπουργικά γραφεία ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις καθυστερούν.
Θυμίζουμε ότι το τι ακριβώς ισχύει στο μεσοδιάστημα μέχρι να περάσει το μάνατζμεντ στα χέρια του νέου αφεντικού, ρυθμίζεται στο συμφωνητικό της εξαγοράς : Σε αυτό απαγορεύεται η λήψη οποιασδήποτε απόφασης αφορά επενδύσεις από ένα ποσό και πάνω, στρατηγικές αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κ.ο.κ.
Τέσσερα βήματα
Όπως έχει γράψει το «Energypress», η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της Socar ως πλειοδότη, τον Ιούλιο που μας πέρασε.
Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, αφού ήταν γνωστό από την αρχή ότι η πώληση μιας εταιρείας που διαχειρίζεται ενεργειακό δίκτυο αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί μια σειρά από εθνικές και ευρωπαϊκές εγκρίσεις.
Πρόσθετος λόγος είναι ότι η Socar προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ, και η Κομισιόν θα κληθεί να εξετάσει για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος των νέων ενεργειακών οδηγιών την μεταβίβαση ενός εθνικού διαχειριστή κράτους -μέλους σε επιχείρηση μη κοινοτική.
Έτσι τα τέσσερα ορόσημα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την είσπραξη του τιμήματος αφορούν πρώτον στην έγκριση της πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεύτερον στην πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όπως προβλέπεται από το τρίτο ενεργειακό πακέτο, τρίτον στην έγκριση της μεταβίβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τέταρτον στην έγκριση από την Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ:energypress.gr