Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015 το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το capital.gr
Σε υψηλό 17 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με άλλους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς για την περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 1,33 δολ. ή 2,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 52,83 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Φεβρουαρίου κέρδισε 1,36 δολ. ή 2,5% στα 55,69 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Τόσο το αμερικανικό συμβόλαιο όσο και το Brent σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015.

Πώς εξοφλούν τα ΕΛΠΕ τους Ιρανούς - Τρεις δόσεις για 2016-17-18

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστηρια ασπροπυργου
Απο το tovima.gr
Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε ο διακανονισμός της οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την  κρατική εταιρεία του Ιράν National Iranian Oil Company (NIOC) μετά και την επιστροφή της Τεχεράνης στις αγορές πετρελαίου, λόγω της άρσης των διεθνών κυρώσεων.

Πρόκειται για ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 550 - 600 εκατ. ευρώ και χρονολογείται από το 2012, όταν λόγω των κυρώσεων προς την Τεχεράνη το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή των φορτίων αργού που είχε παραλάβει η ελληνική εταιρεία. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προέβλεπε την τμηματική καταβολή του τιμήματος σε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος. Πρόσφατα δημοσιεύματα ξένου οίκου ανέφεραν πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καταβάλει τη δόση του 2016 η οποία φθάνει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα άλλα δημοσιεύματα ανέβαζαν τη συνολική οφειλή στα 700 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε τα ΕΛΠΕ είχαν ..

Η BP ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Βόρεια Θάλασσα

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστηρια
Από το naftikachronika.gr
Ο βρετανικός κολοσσός BP έχει ήδη αρχίσει γεωτρήσεις για αναζήτηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτω από ένα υπάρχον πεδίο σε θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στην βρετανική υφαλοκρηπίδα. Η νέα γεώτρηση θα φτάσει σε νέο στρώμα αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω από το υφιστάμενο πεδίο «Ravenspurn», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο νέα πνοή στο υπάρχον «γηρασμένο» πεδίο.

Ο Μαρκ Τόμας, περιφερειακός πρόεδρος της BP με ευθύνη την Βόρεια Θάλασσα σε δηλώσεις του τόνισε ότι..

30 - 31 Μαρτίου 2017: Τις Τάσεις και Προοπτικές του Τομέα Διύλισης και Εμπορίας Πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη θα Αναδείξει το Συνέδριο του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστηρια
Από το energia.gr
Το ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρωτοβουλίας του για τον «Ενεργειακό Διάλογο ΝΑ Ευρώπης» (" SE Europe Energy Dialogue”) διοργανώνει, στις 30 και 31 Μαρτίου 2017, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο ΜΕΤ), ένα μεγάλο περιφερειακό συνέδριο με θέμα τη Διύλιση, Αποθήκευση και Εμπορία Πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη (“ Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe”).

Την τελευταία δεκαετία ο κλάδος της διύλισης πετρελαίου, μαζί με τους κλάδους της αποθήκευσης και της λιανικής, έχουν αναδειχθεί ως σημαντικές βιομηχανικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην οικονομία της ΝΑ Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης με καλό επίπεδο αμοιβών σε βιομηχανικές μονάδες, τερματικά πετρελαίου, μονάδες logistics και διοικητικές θέσεις. Η ανάγκη για..

H Rosneft θα προμηθεύει με πετρέλαιο κίνησης την τουρκική αγορά

Από το energypress.gr
Με 550.000 τόνους πετρελαίου κίνησης θα προμηθεύσει η Rosneft την Τουρκία από το 2017, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε η, Petrocas Energy, θυγατρική της Rosneft, με την τουρκική εταιρεία πετρελαιοειδών Demirören Group.

Το πετρέλαιο που θα προμηθεύει η Rosneft θα διατίθεται μέσω των πρατηρίων καυσίμων της Demirören στην Τουρκία. 

Χρ. Κίτσιος: Ερχονται «ρούβλια» για τη Mamidoil - Jetoil

Αποτέλεσμα εικόνας για ρούβλια
Από το energypress.gr
Ένας ρωσικός όμιλος, μέσω θυγατρικής του, που εδρεύει σε χώρα της Ευρωζώνης, αποτελεί τον βασικό ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή για τη Mamidoil - Jetοil, η οποία βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από πιστωτές (σ.σ. άρθρο 99).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ρωσικός όμιλος έχει εκδηλώσει «ζωηρό» ενδιαφέρον για την απόκτηση των βασικών περιουσιακών στοιχείων της ιστορικής εταιρείας. Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζεςδεσμευτική προσφορά, καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πιστοποιούν την ύπαρξη των κεφαλαίων, που προτίθεται να επενδύσει.

Εφόσον η πρότασή του κριθεί ικανοποιητική από τις τράπεζες, θα επιδιωχθεί συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας με «μοντέλο Μαρινόπουλου». Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να υπάρξει συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών επί συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία θα κατατεθεί εν συνεχεία στο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά).

Η διάσωση θα ..

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: To μεθάνιο «πνίγει» τη Γη

Από το pronews.gr
Οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Γης αυξάνονται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το μεθάνιο αποτελεί ένα ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου» -πιο επικίνδυνο και από το διοξείδιο του άνθρακα- το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την κλιματική αλλαγή και να καταστήσει μάταιο το στόχο για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας έως τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από μέλη του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", ενώ θα παρουσιάσουν τις ανησυχητικές τάσεις αύριο στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στον αέρα άρχισαν να αυξάνουν το 2007, ενώ η αύξησή τους ήταν δραματική κατά τη διετία 2014-15. Μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια, το μεθάνιο αυξήθηκε κατά τουλάχιστον δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ετησίως και έχει ξεπεράσει πλέον τα 1.850 ppb.

Αντίθετα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ..

Μανιάτης: Ο Σταθάκης περηφανεύεται για αυτά που μας λοιδορούσαν

Αποτέλεσμα εικόνας για μανιατης
Από το energypress.gr
Ο υπεύθυνος για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Μανιάτης, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο ΑΠΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκης, δήλωσε ότι χαίρεται:

α. που η Ελλάδα με τους αγωγούς EastMed και TAP μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου. 

β.  που απελευθερώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 

γ. που προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες στην εξοικονόμηση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα. 

Τρεις απλές ερωτήσεις για τον κ. Σταθάκη

Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου – Συμφωνία ΟΠΕΚ και 11 χωρών για μείωση παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το bankwars.gr
Φωτιά από τη Δευτέρα αναμένεται στις τιμές του πετρελαίου. Σε συμφωνία κατέληξαν οι 11 παραγωγοί χώρες πετρελαίου που βρίσκονται εκτός ΟΠΕΚ με τον ΟΠΕΚ για να παράγουν μέχρι 558.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση,όπως μετέδωσε το Russia Today.

Καθοριστικός ο ρόλος της Ρωσίας στη συμφωνία, καθώς, συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή της στα 400.000 βαρέλια.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο..

Η ιστορική απόφαση του ΟΠΕΚ δεν θα «στεγνώσει» τα πετρελαϊκά αποθέματα

Από το newmoney.gr
Κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ θα φέρει σε ισορροπία την αγορά πετρελαίου μέχρι τα μέσα της επόμενη χρονιάς, ωστόσο η μείωση της παραγωγής που αποφάσισε δεν αναμένεται να «στεγνώσει» τα αποθέματα που πιέζουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Kachikwu, η πετρελαϊκή αγορά θα επανέλθει σε ισορροπία «γύρω στα μέσα του 2017», σημαίνοντας το τέλος της υπερκάλυψης της ζήτησης από την προσφορά που παρατηρούμε τα τελευταία τρία χρόνια.



Οι υπολογισμοί του Bloomberg, ωστόσο, οι οποίοι βασίζονται σε στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι για όλο το 2017 θα υπάρχει μικρή συνολική μείωση στα πετρελαϊκά αποθέματα που..